ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ: Тинејџерите намалија со пушењето, но не и повозрасните


Во 2008 година цигари пушеле 9,8 отсто од младите, а лани тој процент се симнал на 7,6 отсто. Пушачи се и речиси половина од граѓаните на возраст 15- 65 години Намалување на трендот на пушењето кај тинејџерите од 13 до 15 години и зголемување на бројот на пушачите од 15 до 64 години во однос на минатите години покажуваат податоците од истражувањето на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) по повод Светскиот ден без тутун, 31 Мај, кој оваа година се одбележува под мотото „Тутун - закана за развој“. Елена Ќосевска, раководител на секторот за ризик и следење незаразни болести, истакна дека целта на овогодинешната кампања е да се укаже на поврзаноста на употребата и злоупотребата на тутунот и тутунските производи во општата економија. - Можеме да кажеме дека кај адолесцентите од 13 до 15 години преваленцата на пушачи на тутун е 10,9 проценти односно 13,1 кај момчињата и 8,4 отсто кај девојчињата . Имаме позитивен тренд во однос на намалување на употребата на цигари и тоа е документирано со податоците од ...
| | веќе видена | слични

Од последици на пушење, годишно во светот умираат многу луѓе, а оваа лоша навика не е закана само индивидуалните поединци, туку и за околината, предупредува светската здравствена организација (СЗО) по повод Светскиот ден на непушачите, 31 мај. Според податоците на СЗО, од почетокот на 21 век, како резултат на пушењето починале 4 милиони луѓе, а од неодамна таа бројка се зголемила на 7 милиони. СЗО изнесе податок, по кој трошоците кои се однесуваат на лекување на заболените и трошоците кои настануваат поради намалената продуктивност, изнесуваат околу 1400 милијарди долари, што е околу 1,8 отсто од светскиот БДП. “Цигарите и пушењето се закана за сите нас”, вели Маргарет Чин, директор на СЗО во нејзината последна изјава. Нејзиниот заменик, Олег Честнов потсети дека како последица од пушење, до 2030та година се предвидува дека ќе страдаат околу осум милиони луѓе. Во светот денес, живеат 1, 1 милијарди пушачи, што значи дека секој петти жител на оваа планета е пушач повеќе од 15 години. Чан истакнува дека ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Намалување на трендот на пушењето кај тинејџерите од 13 до 15 години и зголемување на бројот на пушачите од 15 до 64 години во однос на минатите години покажуваат податоците од истражувањето на Институтот за јавно здравје по повод Светскиот ден без тутун 31 мај кој оваа година се одбележува под мотото „Тутун-закана за развој“. Лоши статистики има и за најмладите кои рано стануваат пушачи, а како најмала регистрирана возраст на пушач во Македонија е 10 години. Иако се свесни дека е штетно за здравјето, а и за домашниот буџет, тие ретко ги користат методите за откажување од цигарите. Поради тоа во Македонија годишно се пушат по 2.732 цигари по жител. Истражувањата покажале дека повеќето од пушачите меѓу адолесцентите се момчиња. Резултатите од истражувањето во групата 15-64 години покажува дека 46 отсто се пушачи, а 53,9 отсто непушачи. Во однос на полот, 54 отсто од мажите и 33 отсто жените се пушачи. Најголема разлика во проценти на пушачи со непушачи има во групата од 35 до 44 години, каде што 66 отсто се ...
| | веќе видена | слични

Елена Ќосевска раководител на секторот за ризик и следење на незаразни болести истакна дека целта на овогодинешната кампања е да се укаже на поврзаноста на употребата и злоупотребата на тутунот и тутунските производи во општата економија. - Можеме да кажеме дека кај адолесцентите од 13 до 15 години преваленцата на пушачи на тутун е 10.9 проценти односно 13.1 кај момчињата и 8.4 отсто кај девојчињата. Имаме позитивен тренд во однос на намалување на употребата на цигари и тоа е документирано со податоците од истражувањето за употреба на тутун кај младите кое во 2008 година покажуваше дека е 9.8 проценти, а намалена е на 7,6 отсто во 2016 година. Кај младите од 15 до 34 години превалнцата изнесува 47.7 отстоод кои 40 проценти се пушачи на тутун, а 51.6 отсто се изјасниле дека некогаш во животот пушеле, истакна Ќосева. Резултатите од истражувањето во групата 15-64 години покажува дека 46 проценти се пушачи, а 53,9 отсто непушачи. Во однос на полот, 54 проценти од мажите и 33 отсто жени се пушачи. Најголема ...
| | веќе видена | слични

Возраста од 30 до 50 години се граѓани кои најмногу купуваат цигари. Мажите се поголеми љубители на тутунот отколку жените, покажуваат испитувањата на Институтот за јавно здравје. На светскиот ден без тутун го запознавме брачниот пар Зага и Јане. Во брак се 35 години. Денот го започнувале со кафе и цигара. Но, Јане пред 18 години пресекол преку ноќ се откажал од цигарите. Се уште не може да ја разубеди сопругата да престане со пушењето цигари. Денеска е светски ден против пушењето. Според статистките Македонците се во првите редови во Европа како уживатели на тутунот. Центарот за јавно здравје има советувалиште за откажување од цигари. Закажувањето на термин е преку  телефонот 3298 667 локал 166 и 167 секој ден, во центарот „Пролет“. За докторите најтежок е првиот чекор да се дојде во советувалиштето. 
| | веќе видена | слични

Наспроти трендот во земјите со развиена свест за штетноста од пушењето, во Македонија постојано се зголемува бројот луѓе со цигара во рака. Во просек, годишно, секој пушач во земјава консумира по 2.732 цигари, се вели во последниот извештај на Светската Здравствена Организација. Институтот за јавно здравје по повод Меѓународниот ден против пушењето (31 Мај) излезе со загрижувачка статистика: 46 проценти од жителите во Македонија се пушачи. Според Институтот, најголемите консументи на тутун се помеѓу 35 и 64 години. Но, како полесно да се откажете од пушењето со цел да го зачувате вашето здравје, но и да заштедите? Според едно израелско истражување Омега-3 масните киселини можат да им помогнат на луѓето при откажување од пушење цигари. Консумирањето на додатоци на исхраната богати со Омега-3 и храна богата со Омега-3 масни киселини помага за намалување на потребите од никотин кај пушачите. Во истражувањето учествувале 48 пушачи на возраст од 18 до 45 години, кои во текот на еден месец консумирале додатоци во ...
| | веќе видена | слични

Се намалува бројот на тинејџерите што пушат, но се зголемува бројот на возрасните што ја усвојуваат грдата и лоша навика, покажуваат податоците од истражувањето на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ). Цигарите се секојдневие на речиси половина од возрасните од 15 до 64 години. Иако се свесни дека е штетно за здравјето, а и за домашниот буџет, тие ретко ги користат методите за откажување од цигарите. Поради тоа во Македонија годишно се пушат по 2.732 цигари по жител.Истражувањата покажале дека повеќето од пушачите меѓу адолесцентите се момчиња. - Имаме позитивен тренд во однос на намалување на употребата на цигари. Тоа е документирано со податоците од истражувањето за употреба на тутун кај младите, кое во 2008 година покажуваше стапка од 9,8 отсто, а 7,6 отсто во 2016 година. Од младите меѓу 15 до 34 години, 40 отсто се пушачи, а 51,6 отсто се изјасниле дека некогаш во животот пушеле - вели Елена Ќосевска, раководителка на секторот за ризик и следење на незаразни болести при ИЈЗ.Резултатите од истражувањето во ...
| | веќе видена | слични

Денес светот го одбележува Светскиот ден против пушењето С екоја година на 31 мај, се одбележува Светскиот ден против употреба на тутун со цел да се истакнат здравствените и дополнителните ризици од употребата на тутун. Овогодинешната тема одредена од страна на Светската здравствена организација (СЗО) е: „Тутун – закана за развојот.“ Целта на мотото е да ги претстави опасностите и заканите од тутунската индустрија врз одржливиот развој на сите земји, вклучувајќи ги здравјето и економската благосостојба на своите граѓани. СЗО ги повикува земјите да дадат приоритет и да ги забрзаат напорите за контрола на тутунот, како дел од нивните одговори согласно Агендата за одржлив развој 2030. Овогодинешната кампања има за цел да: Предложи мерки кои владите и јавноста треба да ги преземат за да се промовира здравјето и развојот со соочување со глобалната тутунска криза; Потенцирање на поврзаноста помеѓу употребата на тутунски производи, контрола на тутунот и одржливиот развој; Поттикнување на земјите да вклучат ...
| | веќе видена | слични

Од последиците на пуштењето на годишно ниво во светот умираат повеќе од седум милиони луѓе, а оваа лоша наIвика не претставува закана само за здравјето на поединците, туку и за природната средина, предупреди Светската зравствена огранизација (СЗО – WHO) по повод Светскиот ден на непуштењето 31 мај. Според податоците на СЗО, на почетокот од XXI век од последиците на пуштењето годишно умирале околу четири милиони луѓе, а од неодамна оваа бројка драстично се зголемила на седум милиони смртни случаи. Покрај големите штети за здравјето, тутунот нанесува големи штети и на природната околина, имајќи предвид дека поради производството на цигарите се уништуваат шуми и атмосферата. Од СЗО го изнесуваат податокот дека трошоците кои се однесуваат на лекувањето на болестите и трошоците кои настануваат поради намалената продуктвиност изнесуваат 1.400 милијарди долари, што претставува околу 1,8 отсто од светскиот БДП. Се потсетува, исто така, дека пушењето годишно светската економија ја чини повеќе од билион долари, а се ...
| | веќе видена | слични
3 копии

И деца помали од 10 години пушат цигари во Македонија, покажува најновото истражување на Институтот за јавно здравје. Според експертите оваа лоша навика најчесто ја стекнуваат гледајќи ги своите родители или наставници со цигара во рака, пишува Сител. И деца помали од 10 години пушат цигари во Македонија, покажува најновото истражување на Институтот за јавно здравје. Според експертите оваа лоша навика најчесто ја стекнуваат гледајќи ги своите родители или наставници со цигара во рака, пишува Сител.Според добиените резултати од испитувањето на ИЈЗ намален е процентот на тинејџери кои пушат. Лани околу 11 проценти од младите од 13- 15 годишна возраст рекле дека палат цигари. Повеќето од нив се машки. Според лекарите токму цигарите се причина за многу сериозни болести. Само во Македонија околу 12.000 смртни случаи од кардиоваскуларни заболувања годишно се поврзуваат со употреба на тутун.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Овој предлог за доверба е поврзан со тоа дали се согласуваме или не со Договорот од Преспа, затоа сме принудени да не дадеме глас за доверба, рече лидерот на ...
сите 554 | | | веќе видена

Министерството за надворешни работи на Република Македонија, на шефот на Канцеларијата за врски на Грција во Република Македонија, му беше предадена Вербална ...
сите 232 | | | веќе видена

Во грчкиот парламент започна расправа за гласање на доверба на владата на Алексис Ципрас, по заминувањето од владиниот кабинет на коалицискиот партнер и ...
сите 59 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 108 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ: Тинејџерите намалија со пушењето, но не и повозрасните

Од:
До кого (е-маил):
Порака: