Ќе има ли ефект: Стапија во сила итните мерки против аерозагадувањето


2 копии

Од вчера стапија во сила итните мерки против загадувањето на воздухот кои произлегуваат од одлуката на 40. седница на Владата и од уредбата за намалување на граничните вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции, донесена на 42. седница, а се разгледува и можноста за интервентна набавка на опрема за лична заштита од загадениот воздух, маски со филтри за прочистување, како и на прочистувачи на воздухот за училиштата, здравствените центри и градинките, соопшти владиниот портпарол Миле Бошњаковски. Со итните мерки се препорачува да се ослободат од работни обврски бремените жени, лицата постари од 60 години, лица со хронична астма, лица со прележан инфракт или мозочен удар без разлика на возраста. Да се реорганизира работното време за оние кои работат на отворено од 11 до 17 часот, забрана за одржување спортски натпревари и други манифестации на отворено и обезбедување услови за зголемена активност на брзата помош, домашната помош и патронажната служба. Општините се задолжуваат да ја намалат цената на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Секоја зима ист проблем станува ноќен кошмар за граѓаните во земјава – енормното аерозагадување во комбинација со смртоносните ПМ 10 честици, предизвикуваат здрвствени проблеми, а статистичи, во Скопје секој трет умира од загаден воздух. И додека се проценува дека во Македонија од загадениот воздух умираат 1.350 граѓани годишно, надлежните кои треба сериозно да се зафатат со решавање на проблемот, делуваат пасивно, популистички и со рутинси апели и препораки до граѓаните како самите да се заштитат од аерозагадувањето. Ниту локалната, ниту централнта власт посериозно не се помрднаа ни кога Скопје се качи на пиедесталот на најзагаден град во Европа. Се посочија владини мерки против загадувањето , кои пред една недела стапија во сила, без некоја драстична разлика од досегашното третирање на проблемот, што очигледно не ги дава потребните решенија, за што е потребен поефикасен и системски пристап и без никакво одолговлекување. Скопје како најзагаден град, според предложените мерки, треба да ја намали цената ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Доколку граѓаните и градот Скопје инвестираат во изолација на објектите, замена на печките на дрва со печки на пелети или на друг посовремен начин на греење и поголемо приклучување на топлификацискиот систем, тогаш загадувањето на воздухот ќе се намали за 50 проценти во однос на загадувањето во 2015 година. За изолација на домовите, за обнова на печките за греење и за што поголемо приклучување на системот на централно греење, а се со цел почист воздух за скопјани, ќе бидат потребни околу 380 милиони евра. Ова се трите мерки што ги предлагаат експертите што треба да се спроведат во периодот од 2017 до 2025 година, а беа кажани на трибината во Штип што ја организираше заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули. – Според некои наши пресметки, излегува околу 380 милиони евра, или отприлика во овој период по 50 денари дневно секое семејство во Скопје треба да одвојува за да се реализираат овие мерки – изјави Александар Дединец од Македонската академија на науките и уметностите. ...
| | веќе видена | слични

На Македонија и на Скопје ќе има требаат многу финансиски средства за да го намалат загадувањето. За намалување на загадувањето на воздухот во главниот град до 50% во наредните осум години би требало да се вложат 380 милиони евра. Овие средства би биле неопходни за проширувањето на системот на топлификација во Скопје, спроведување на мерки за енергетска ефикасност во објектите и менување на уредите за греење во домаќинствата. Овој податок од научниците на МАНУ беше изнесен на форум со академската заедница за можностите за намалување на загадувањето на воздухот предизвикано од греењето на домаќинствата. Аерозагадувањето ја чини Македонија најмалку 325 милиони евра, кои беа пресметани од Светската банка како трошоци за справување со проблемите поврзани со загадениот воздух.
| | веќе видена | слични

380 милиони евра се потребни за надминување на загадувањето во Скопје. Овие средства жителите на главниот град ќе треба да ги одделат во претстојниот 7 годишен период, за реализација на 3 мерки, ефикасна изолација на домовите, обнова на грејните уреди и поголемо искористување на системот за топлификација. -Во овој период 2017-2025 година по 50 денари дневно секое семејство во Скопје треба да одвојува за да се реализираат овие мерки-изјави д-р Александар Дединец, МАНУ Студијата предвидува за 50 % помала аеро загаденост, а финансиска помош ќе има и од државата, од касата на град Скопје, но и од буџетите на поодделните општини. Оваа висока сума е многу помала во споредба со цената од последиците кои годишно ја чинат државата на годишно ниво. - Сите последици, здравствено, не одење на работа, на училиште и други активности, ја чинат државата 325 милиони евра. Било која инвестиција под 325 милиони евра значи дека е исплатлива-изјави Јани Макрадули, заменик министер за животна средина Анализите на научната фела ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Со 380 милиони евра загадувањето со ПМ честички во Скопје до 2025 години може да се намали за половина. Тоа го покажало истражувањето што МАНУ го реализарала со подршка на УНДП. И овде домаќинствата со 90 %, се главниот виновник за високите концетрации на ПМ честички во воздухот. Предлагаат сет мерки таа загаденост да се намали. „Следната мерка е ефикасни домови, односно изолација на домовите. Втората е обнова на уредите кои се користат за греење и третата мерка приклучување кон топлификацискиот систем.“ – вели Александар Дединец, МАНУ. Парите за реализација на мерките треба да дојдат од граѓаните, но со подршка треба да се вклучат и државата и општините. Од Министерството за животна средина апелираат граѓаните да се приклучат на парно или да користат ефикасни системи на греење, а тие со низа мерки паралелно ќе се борат против аерозагадувањето. „Гасификацијата како еден од методите за да стигнеме до решение, енергетската ефикасност, промовирање на велосипедскиот сообраќај“ – вели Јани Макрадули, заменик ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопјани трошат годишно околу 120 милиони евра кои како последица на загадувањето, а најголем дел од нив се здравствени трошоци. Според Јани Макрадули со три пати поголем износ проблемот со загадување би се решил трајно.Околу 380 милиони евра или дневно по 50 денари ќе треба да одвојуваат скопјани и Градот Скопје за да се намали загадувањето на воздухот до 2025 година, сметаат експертите кои денеска присуствуваа на презентација на истражувањата и мерките на трибината во Штип што ја организираше заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули.– Предлагаме три мерки, а тоа се ефикасни домови, односно изолација на домовите, обнова на уредите коишто се користат за греење и приклучување кон топлификацискиот систем, односно поголемо искористување на топлификацискиот систем. Тоа, според некои наши пресметки, излегува околу 380 милиони евра, или отприлика во овој период од 2017 до 2025 година по 50 денари дневно секое семејство во Скопје треба да одвојува за да се реализираат овие мерки, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Околу 380 милиони евра или дневно по 50 денари ќе треба да одвојуваат скопјани и Градот Скопје за да се намали загадувањето на воздухот до 2025 година, сметаат експертите кои денеска присуствуваа на презентација на истражувањата и мерките на трибината во Штип што ја организираше заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули. – Предлагаме три мерки, а тоа се ефикасни домови, односно изолација на домовите, обнова на уредите коишто се користат за греење и приклучување кон топлификацискиот систем, односно поголемо искористување на топлификацискиот систем. Тоа, според некои наши пресметки, излегува околу 380 милиони евра, или отприлика во овој период од 2017 до 2025 година по 50 денари дневно секое семејство во Скопје треба да одвојува за да се реализираат овие мерки, изјави Александар Дединец од Македонската академија на науките и уметностите. Забележа дека доколку граѓаните и градот Скопје инвестираат во изолација на објектите, замена на печките на дрва со печки на пелети или на ...
| | веќе видена | слични

380 милиони евра ќе ги чини скопјани и градот Скопје за да се намали аерозагадувањето до 2025 година порача научната фела. Александар Дединец од (МАНУ) вели дека направени се истражувања, а тие на градот Скопје и на граѓаните им предлагаат три мерки. - Едната е ефикасни домови, изолација на домовите, втората мерка е обнова на уредите кои што се користат за греење и третата мерка е приклучување кон Топлификацискиот систем, односно поголемо искористување на топлификацискиот систем. Тоа според некои наши пресметки излегува околу 380 милиони евра, или отприлика во овој период од 2017 до 2025 година по 50 денари дневно секое семејство во Скопје треба да одвојува за да се реализираат овие мерки, вели Дединец. Со овие мерки аерозагадувањето ќе се намали за 50 % до 2025 година, но доколку сите ивестираат и ги променат своите навики. Најнеквалитен воздух дефинитивно дишат жителите на Гази Баба, а потоа следуваат Сарај, Кисела Вода и Бутел. Последиците од загадувањето, неодењето на работа,училиште, ...
| | веќе видена | слични

380 милиони евра се потребни за да се реши проблемот со аерозагадувањето во Скопје, покажаа последните анализи на МАНУ. 380 милиони евра се потребни за да се реши проблемот со аерозагадувањето во Скопје, покажаа последните анализи на МАНУ. До 2025 година потребно е да се имплементираат три мерки за 50% да се намалат ПМ честичките во воздухот. Во буџeтот за 2018година, Владата за Министерството за животна средина има одобрено само 10,7милиони евра. Чертвртина од бараното не им е одобрено, што е помалку за за 3,7милиони . Сепак заменик министерот Јани Макрадули тврди дека тие работат на намалување на загаденоста, а се што ке ја чини државата под 325 милиони евра колку што на годишно ниво ги трпи последиците од аерозагадувањето е исплатливо. Стратегијата како да се се намали аерозагадувањето во главниот град, беше тема на денешниот научен Форум што се одржа на штипскиот универзитет Гоце Делчев. Александра Ристевска
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 Тамара ја сподели фото-приказната за создавањето на фантастичниот, смарагдно зелен фустан кој го носеше на евровизиската сцена. Дело на Александар Ношпал, за ...
сите 417 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп му се заканил на Иран со уништување ако ги нападне американските интереси. Ако Иран сака да се бори, тоа и официјално ќе ...
сите 186 | | | веќе видена

Сите политички субјекти, и од власта, и од опозицијата, да го насочат своето делување во интерес на остварувањето на стратешките цели на Република Северна ...
сите 246 | | | веќе видена

Нешнл интерест Реализмот значи разбирање за различните интереси и црвени линии на државите. Неможноста ова да се оствари може да доведе до повторување на ...
сите 74 | | | веќе видена

По оваа смена на Кикл , сите министри од коалициската партија си поднесоа оставки. ,,Во договор со претседателот на државата , му предложив на претседателот да ...
сите 155 | | | веќе видена

Претставничката на Македонија на годинешниот евросонг Тамара Тодевска, која настапи со песната „Proud“ по враќањето нашата земја го даде и првото интервју за ...
сите 56 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ќе има ли ефект: Стапија во сила итните мерки против аерозагадувањето

Од:
До кого (е-маил):
Порака: