Ќе и се одземе ли дозволата за работа на А1 ТВ?

2 копии

Стечајниот управник на А1 телевизија, Ацо Петров на состанок со членовите на Советот за радиодифузија решаваат за тоа дали ќе и се одземе дозволата за работа на А1 телевизија, откако Основниот суд Скопје 2 отвори стечајна постапка за телевизијата. Советот за радиодифузија треба да одлучи дали ќе и ја одземе дозволата за работа на А1, со оглед на членот 62 од Законот за радиодифузија кој вели „Ако настапи стечај или ликвидација, дозволата за работа престанува да важи“. Членовите на Советот за радиодифузија, пак, имаа различни мислења за тоа дали со отворање на стечајната постапка ќе и’ се одземе дозволата за работа на телевизијата. За Стефановски ова беше несреќно формулиран член и според него, требало да гласи „Ако настапи стечај со ликвидација, дозволата за работа престанува да важи“. Со отворањето на стечајната постапка за А1 телевизија, согласно Законот за стечај, им престанува работниот однос на сите, околу 230 вработени во телевизијата, потврди вчера Петров. Тој вели дека еден дел од вработените со ...
| | веќе видена | слични

Понатамошната судбина на А1 телевизија е во рацете на доверителите, вели првиот човек на Советот за радиодифузија, Зоран Стефановски. Според него, доверителите, односно субјектите на кои А1 им должи ќе одлучат дали ќе си ги наплатат долговите на начин што ќе доведе до ликвидација на телевизијата или ќе остават простор за нејзино реорганизирање. Во Советот сe уште траат интензивните разговори дали да се прогласи престанување на дозволата на А1 за вршење радиодифузна дејност поради стечајната постапка за телевизијата, иако, потврдува и Стефановски, Законот за радиодифузна дејност е јасен – дозволата престанува да важи ако настапи стечај или ликвидација на имателот на дозволата. Опциите за исход на стечајната постапка се две: А1 да се реорганизира доколку успее да го отплати долгот на начин што ќе остави простор за понатамошно опстојување или да биде ликвидирана во случај долгот да е толку голем што телевизијата нема да може да го плати. “Сe уште траат интензивни разговори во Советот, во консултација со ...
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија (СРД) никако да донесе одлука дали се исполнети сите услови на телевизијата А1 да и биде одземена дозволата за работа Шансите на телевизијата А1 да не згасне засекогаш се реални, но само доколку Советот за радиодифузија одлучи да не и ја одземе дозволата за работа. И по два дена од отворањето на стечајот за А1 и многучасовна расправа, членовите на СРД никако не можат да се договорат дали со отворањето на стечајната постапка автоматски треба да и биде одземена и дозволата за работа на А1. Вчера Советот вршеше консултации со дел од подготвувачите на Законот за радиодифузија, но одлука пак нема. - Советот нема законски рок по кој треба да одлучи за одземањето на дозволата за работа на А1. Затоа не сакаме да брзаме и секојдневно вршиме дополнителни консултации со секоја релевантна институција или поединец. Но колку повеќе траат консултациите толку повеќе се комплицира работата. Секој има различно мислење. Сепак ние, како регулаторно тело, не сакаме да испадне дека сме против слободата на ...
| | веќе видена | слични

Семејството Цаноски демантира дека ја купува А2 телевизија. Сефер Цаноски, генерален менаџер на Факултетот за општествени науки (ФОН) и зет на Велија Рамковски, во вчерашната изјава за „Утрински весник“ тврди дека не се точни информациите дека тој и неговиот татко влегуваат во медиумскиот бизнис. „Наш приоритет останува факултетот“, вели Цаноски. Низ јавноста проструија гласишта дека Цаноски ја купуваат А2 и дека од есен оваа телевизија, всушност, ќе биде продолжение на А1, за која е отворена стечајна постапка и не се знае до кога ќе има дозвола за работа. Според шпекулациите, на телевизијата, која се емитува преку сателит и преку кабелските оператори, ќе се ставело акцент на филмски серии, квизови и емисии од забавен карактер. Во меѓувреме, во Советот на радиодифузија (СРД) и' вчера продолжија консултациите дали на А1 треба да биде одземена концесијата. Членовите на СРД разговараа со правни експерти, како и со дел од подготвувачите на Законот за радиодифузија. Како што е познато, спорен е членот 62, според ...
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија се уште нема одговор на прашањето дали на Агенцијата за електронски комуникации треба да и препорача фреквенцијата на А1 да и ја одземе сега, по отворањето стечајот, или за тоа да почека да се прогласи ликвидација, за што доверителите ќе се изјаснуваат на 4 октомври Дали А1 телевизија, која од вторникот е во стечај, ќе се затвори или ќе продолжи да постои ќе се знае на 4 октомври. Стечајниот управник Ацо Петров вели дека за тогаш е закажано судското рочиште на кое доверителите, кои побаруваат 30 милиони евра, ќе решат дали теливизијата ќе се ликвидира, или реорганизирана ќе продолжи да работи. Во меѓувреме, судбината на телевизијата може да ја одреди Советот за радиодифузија, кој деновиве може да побара од Агенцијата за електронски комуникации да и ја одземе фреквенцијата, бидејќи со стечајот, по сила на закон престанала да и важи дозволата за работа. Ако СРД го направи ова, на доверителите во старт ќе им ја одземе можноста на рочиштето на 4 октомври да побараат реструктуирање на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Советот за радиодифузија нема законски рок кога да ја прекине дозволата за работа на А1 и најверојатно одлука ќе донесе по собранието на доверителите на 4 Октомври. Таков е ставот на претседателот Стефаноски по консултациите со неколку изготвувачи на актуелниот Закон за радиодифузија. Еден од креаторите на законот за радиодифузија Виктор Грозданов предлага автентично толкување на законот. Грозданов вели дека ако Советот ја прекине дозволата тогаш на доверителите им се одзема можноста да си ги наплатат долговите. Токму поради тоа претседателот е на мисла да ги повика доверителите на средба за да им укаже на последиците ако се одземе дозволата на телевизијата.
| | веќе видена | слични

Најверојатно долго ќе се кршат копјата околу тоа дали треба да и се одземе дозволата за рабоата на А1телевизија. Советот за радиодифузија денеска на состанок ги повика креаторите на Законот за радиодифузија и од нив бараше мислење како да се постапи во конкретниот случај. Неколкумината креатори на сегашниот Закон за радиодифузија му порачаа на советот да биде претпазлив и да не избрзува во носењето на одлуките. „Мој совет е да се почека стечајниот управник да се изјасни дали воопшто може да ја реорганизира А1 и дали таа може да продолжи да работи нормално.Втор совет е да побараат автентично толкување на закон од официјалниот предлагач на законот а тоа е Министерство за транспорт и врски или преку пратениците.“- Виктор Гроздановски – поранешен директор на АПЕМ Освен мислење од креаторите на законот Советот ја барал и стечајната судијка Наташа Савовска Димитровска но не успеале да добијат. Претседателот на Советот Зоран Стефановски вели дека во еден од наредните денови ќе мора да се сретнат со неа и таа да ...
| | веќе видена | слични

Никола Крстиќ Што сакале да кажат творците на Законот? Советот за радиодифузија и натаму анализира или можеби тактизира - дали дозволата престанува да важи “при стечај или ликвидација” како што стои во членот 62 или „при стечај со ликвидација” како што смета претседателот Стефановски дека требало да стои. Консултации и со дел од оние што работеле на законското решение. Поранешниот претседател на Асоцијацијата на приватни електронски медиуми смета дека треба да биде прашан и оној што го предложил законот - Министерството за транспорт и врски, но и оние што го изгласале – пратениците. „Многу се чисти работите, нашиот совет, на дел од луѓето коишто беа присутни тука и кои учествувале во изготвувањето на тој закон е СРД да врши политика во радиодифузијата односно со мирна глава да почека што ќе се изјасни стечајниот управник и собранието на доверители затоа што не знаеме кој се ќе се јави како доверител”, вели Виктор Грозданов, поранешен претседател на АПЕММ. На иста линија и претседателот на ...
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија (СРД) да почека да се изјасни стечајниот управник на А1 телевизија, Ацо Петров дали воопшто телевизијата може да се реорганизира и да побараат автентично толкување на Законот за радиодифузија од официјалниот предлагач на Законот, Министерството за транспорт и врски. Вака денеска ги советуваше членовите на СРД, поранешниот прв човек на Асоцијацијата на приватните електронски медиуми на Македонија (АПЕММ) и еден од изготвувачите на Законот за радиодифузија, Виктор Грозданов. Тој денеска заедно со Газменд Ајдини, поранешен член на ЗНМ и Дејан Станковски од Центарот за развој на медиуми беше на состанок во СРД. „Бидејќи има доверители да се види може ли тој доверител да си ги поврати средствата или едноставно кога е Собранието на доверители, колку што знам на 4 октомври, ако тие одлучат дека нема шанси да ги вратат парите едноставно да и престане дозволата за вршење радиодифузна дејност на А1 телевизија, со што ќе згасне. Многу се чисти работите, нашиот совет со дел од луѓето кои што ...
| | веќе видена | слични

Во Советот за радиодифузија продолжуваат консултациите околу тоа како правно да се одреди дали А1 со стечајот автоматски треба да ја изгуби и дозволата за работа. Во Советот денеска се авторите на актуелниот Закон за радиодифузија и претставници од Агенцијата за електронски комуникации. Од овие средби се очекува членовите на Советот да добијат сугестии за тоа дали дозволата за работа на телевизијата треба да и се одземе веднаш или треба да се чека завршувањето на стечајната постапка. Претседателот на Советот за радиодифузија Зоран Стефаноски вчера изјави дека регулаторот не треба да носи избрзана одлука и дека треба да се почека седницата на Советот на доверители. МА/СС
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Договорот за името ќе биде ратификуван во грчкиот Парламент, според очекувањата на упатените. Претседателот на грчкиот Парламент, Никос Вуцис порача дека иако ...
сите 368 | | | веќе видена

Откако британскиот Парламент отфрли договор за брегзит на премиерката Тереза Меј со Брисел, можноста Велика Британија да ја напушти Европската унија без ...
сите 404 | | | веќе видена

Водици беше прославен насекаде низ земјите каде што живеат православни Македонци, првпат годинава и во Данска Православните верници и Македонската православна ...
сите 366 | | | веќе видена

Јелена Карлеуша пред неколку дена, отпатува кај сопругот Душко Тошиќ за да се обиде да ги испегла односите по аферата. Без оглед на фотографиите кои Јелена ги ...
сите 216 | | | веќе видена

Лидерот на „Независни Грци“ Панос Каменос, во интервју за грчата телевизија „Скај“, истакна дека договорот од Преспа е невалиден затоа што на него го нема ...
сите 61 | | | веќе видена

Зоран Заев на сметка на уставниот поредок, на сметка на државните и национални интереси се самопромовира во лидер со најголем рејтинг меѓу етничките Албанци, ...
сите 349 | | | веќе видена

Никос Вуцис, претседателот на грчкиот парламент, денеска соопшти дека на вчерашните масовни протести во Атина против Преспанскиот договор имало организиран ...
сите 136 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ќе и се одземе ли дозволата за работа на А1 ТВ?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: