Град Скопје бара дозвола за преземање на мрежата од БЕГ


Градот Скопје бара од Владата дозвола за да ја преземе дистрибутивната парно мрежа од Балкан Енерџи Груп. Градоначалникот Петре Шилегов најавува дека градот ќе формира ново претпријатие кое ќе врши дистрибуција на топлинска енергија, а сите вработени во него ќе дојдат од БЕГ. Балкан Енерџи ќе продолжи да произведува топлинска енергија, која потоа ќе ја дистрибураат преку новата градска фирма до домовите на граѓаните. Шилегов вели дека според новиот Закон за енергетика, БЕГ не смее да биде и производител и дистрибутер. Преземањето на дистрибуцијата би било од новата грејна сезона, но тоа нема да влијае на цената на греењето. „Ако компанијата почнала активности и платила за тоа, ние долгот ќе го преземаме или ако се започнати, ние само ќе ги продолжиме активностите. Не очекуваме ваквиот модел да има финансиски импликации. Со добро работење на мрежата ќе гледаме и со движењето на цените на енергенсите да понудиме поволни услови за граѓаните“, рече Петре Шилегов – градоначалник на град Скопје. Дел од експертите ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Поради топлата зима граѓаните во наредните мецеси може да добијат пониски сметки за парно греење. Температурите во тој период биле повисоки од вообичаени. Затоа за мај, јуни и јули кога се врши и порамнувањето, дел од домаќинставта можат да се надеваат на помали фактури. Грејната сезона завршува за два дена – на 15 април. Потрошувачите во текот на грејната сезона во месечните сметки добиваат податок за потрошената топлинска енергија. Доколку на крајот од грејната сезона е потрошена повеќе топлинска енергија од прогнозираната која е авансно пресметана тогаш разликата ќе биде распределена на три еднакви рати и соодветно фактурирана во сметките за месеците мај, јуни и јули. Ако пак потрошувачот со авансните сметки за топлинска енергоја кои се доставуваат од месец август заклучно со месец април авансирал повеќе од реално потрошената енергија, тогаш разликата ќе биде вратена на неговата трансакциска сметка, доколку нема заостанати долгови. Минатата година на градското парано се приклучиле над 2350 ...
| | веќе видена | слични

Грејната сезона завршува за два дена, на 15 април, а поради топлата зима граѓаните во наредните месеци може да добијат пониски сметки за парно греење. Потрошувачите во текот на грејната сезона во месечните сметки добиваат податок за потрошената топлинска енергија. Доколку на крајот од грејната сезона е потрошена повеќе топлинска енергија од прогнозираната која е авансно пресметана тогаш разликата ќе биде распределена на три еднакви рати и соодветно фактурирана во сметките за месеците мај, јуни и јули. Ако пак потрошувачот со авансните сметки за топлинска енергија што се доставуваат од месец август заклучно со месец април авансирал повеќе од реално потрошената енергија, тогаш разликата ќе биде вратена на неговата трансакциска сметка, доколку нема заостанати долгови. Минатата година на градското парано се приклучиле над 2350 домаќинства од кои близу 868 се сосема нови објекти , а близу 1500 се потрошувачи кои претходно го откажале и сега повторно се враќаат на мрежата. Градското парно го користат околу 50 ...
| | веќе видена | слични
10 копии

Грејната сезона 2017/2018 почна порано од вообичаеното, на 7 октомври 2017 година. Вообичаено трае од 15 октомври во тековната до 15 април наредната календарска година и може да почне порано или да биде продолжена, но најмногу до 30 април, зависно од временските услови, односно ако според УХМР прогнозираната средна надворешна температура за следниот ден е еднаква или помала од 12 степени целзиусови. Во следниот период, „Снабдување со топлина Балкан Енерџи“ ДООЕЛ Скопје, како што соопшти, ќе изврши порамнување на сметките што потрошувачите ќе ги добијат за мај, јуни и јули, согласно количината на испорачана топлинска енергија во текот на грејната сезона, односно ќе се изврши порамнување меѓу прогнозираната и реално испорачаната топлинска енергија. Висината на порамнителните сметки е различна за секој потрошувач и зависи од карактеристиките и енергетската ефикасност на објектот и секако од количината на испорачана топлинска енергија во согласност со надворешните временски услови. Потрошувачите во текот на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во согласност со Правилата за снабдување со топлинска енергија и временските услови, грејната сезона за 2017/ 2018 започна порано од вообичаеното, односно на 7 октомври 2017 година. Вообичаено, грејната сезона трае од 15 октомври во тековната календарска година до 15 април во наредната календарска година и истата може да почне порано или да биде продолжена во зависност од временските услови. Доколку прогнозираната средна надворешна температура за следниот ден е еднаква или помала од 12 степени Целзиусови, според податоците од Управата за хидрометеоролошки работи на Република Македонија, грејната сезона може да биде продолжена, но најмногу до 30 април. Количината на испорачаната топлинска енергија и времетраењето на испораката се одвива согласно Правилата за снабдување со топлинска енергија и Мрежните правила за дистрибуција на топлинска енергија, донесени од Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), која носи конечна одлука за почеток и крај на грејната сезона. Во следниот период Снабдување со топлина ...
| | веќе видена | слични

Жителите на зградите во Маџир Маало добиваат можност да се приклучат на централниот топлификационен систем. За поставување на топлификационата мрежа низ ова скопско маало во кое се изградени неколку колективни станбени згради веќе е изготвен проект од страна на компанијата за Дистрибуција на топлина “Балкан енерџи” (БЕГ). – Согласно обврските од лиценцата и развојната програма на дистрибутивната мрежа, изготвен е проект “Изградба на нова секундарна топловодна мрежа во Маџир маало, општина Центар”. Проектот претставува проширување на мрежата за централно греење и ќе обезбеди технички услови за поврзување на нов конзум – велат од БЕГ. Како што пишува Вечер, секундарната линија за Маџир маало, како што неофицијално се дознава, ќе се надоврзе на постојниот крак кој влегува во Маџир маало од кај зградата на Народната банка. Од БЕГ информираат дека потребата за овој проект произлезе од барањата за енергетска согласност за поврзување со системот за греење од страна на неколку инвеститори кои очекуваат да ги завршат ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Централното греење ќе се врати во рацете на Градот. Преземањето на топловодната мрежа од компанијата „Балкан Енерџи Груп“ според уверувањето на градоначалникот Шилегов ќе почне по 15 април а ќе заврши до следната грејна сезона. За таа цел ке се формира ново ЈП што ќе биде надлежно и за гасификацијата што се очекува да почне оваа година. Примарна цел вели тој е целосно поврзување на топловодниот систем во Скопје, намалување на загадувањето и намалување на цените за парно греење. Не се очекува раздвојувањето на дејностите да предзвика фискални или оперативн реперкусии врз работата на БЕГ Цената на парното ја регулира РКЕ а за неа влијаат и трошоците на субјектите.Со добро работење ќе ги намалиме трошоците и без разлика на движењето на енергенсите на граѓаните ќе им понудиме поефтина услуга“, изјави градоначалникот Шилегов. Експертите се соменваат дека целата постапка ќе може да се заврши до следната грејна сезона. Процесот на преземање на дистрибутивната мрежа е многу долг вели професорот Константин Димитров ...
| | веќе видена | слични

Град Скопје ќе је преземе дистрибуцијата на топлинска енергија од Балкан Енерџи Груп. Според новиот закон за енергетика една иста компанија нема да може да биде производител и да врши дистрибуција на топлинска енергија, вели градоначалникот Шилегов. Со завршувањето на грејната сезона тие ќе поднесат и барање до владата за преземање на дел од дејноста на БЕГ, а веќе од есен Градот да стане сопственик на топловодната мрежа. За да може да ја врши дистрибуцијата на топлинска енергија Градот Скопје ќе формира и посебна фирма. Сметките за парно граќаните наместо на БЕГ ќе му ги плаќаат на градот. Шилегов не очекува дека раздвојувањето на дејностите би имало било какви финанисиски импликации кои би влијалеле на висината на фактурите за парно греење. - Oд компанијата знаат дека договорот за концесија мора да е во согласност со законот за енергика. Ние ќе поднесеме барање до Владата за превземање на мрежата. Ако фирмата почнала некој активности и платила за тоа ние долгот ќе го превземеме или ако се започнати ...
| | веќе видена | слични

Град Скопје планира да ја преземе дистрибуцијата на топлинска енергија од Балкан Енерџи Груп. Тоа значи дека од следната грејна сезона Скопјани најверојатно за парно ќе му плаќаат на градот Скопје од каде што ќе ги праќаат сметките. Град Скопје планира да ја преземе дистрибуцијата на топлинска енергија од Балкан Енерџи Груп. Тоа значи дека од следната грејна сезона Скопјани најверојатно за парно ќе му плаќаат на градот Скопје од каде што ќе ги праќаат сметките. Оваа намера на локалната самоуправа на главниот град ја потврди и градоначалникот Петре Шилегов. Според новиот Закон за енергетика, што допрва чека на усвојување во Собранието, иста компанија не смее да биде и производител и дистрибутер на топлинска енергија. Шилегов вели дека веднаш по завршувањето на грејната сезона на 15-ти април ќе поднесе барање до Владата за градот да ја преземе дистрибутивната мрежа. За да може да ја врши дејноста, Шилегов најави дека градот ќе формира ново јавно претпријатие. Тој ...
| | веќе видена | слични

Останато

Тамара Тодевска откри како се чувствува по Евровизија каде за македонија го освои 7-то место, но и даде свој коментар за тоа што Србија не доби ниту еден поен ...
сите 345 | | | веќе видена

Министерството за одбрана на САД разгледува барање на армијата за испраќање на уште 5.000 војници на Блискиот исток заради се поголеми тензии во односите со ...
сите 176 | | | веќе видена

Скандалот „Ибица“ доведе до падот на австриската влада, но истовремено, и до подем на познатиот музички хит од 1999 година, „We’re Going to Ibiza“ од групата ...
сите 203 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 203 | | | веќе видена

Именувањето на новиот директор на Агенцијата за разузнавање, најавата за анализа на надворешната политика и за деблокада на процедурата за агремани за ...
сите 248 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Град Скопје бара дозвола за преземање на мрежата од БЕГ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: