Зошто нема змии во Ирска?

Легендата вели дека Св.Патрик ја искористил целата негова верба за да ги избрка змиите од Ирска, во морето. Секако, интересна приказна, меѓутоа не постојат шанси да е вистинита. Фото извор: iStock Никогаш не ни имало змии во Ирска, делумно поради истата причина поради која нема змии на Хаваите, во Исланд, Нов Зеланд, Гренланд и Антарктикот: бидејќи Емералд е остров. Многу одамна, Ирска била ...

⇐ DailyФакултети ⇒