Полнач за телефон кој ја користи енергијата на вашето тело

Благодареќи на изумот на младиот Естонец своите мобилни телефони сега можеме да ги полниме со помош на движење на раката. Полначот “HandEnergy” го измислил Михаел Вага (19). Полначот работи кога со движење на раката се активира жироскоп во уредот во кој потоа се произведува електрична енергија со која може да се наполни батеријата. – Со секоја ротација на раката се зголемува брзината на роторот и ...

⇐ DailyExclusive ⇒