НАРОД КОЈ НАСКОРО ЌЕ ГО СНЕМА: За 8 месеци си заминале 1.6 милиони луѓе

Комбинација од суша, глад и граѓанска војна доведе до одлив на населението во Јужен Судан. Според Обединети нации ова е најбрзорастечка бегалска криза во светот, затоа што за 8 месеци си заминале 1.6 милиони луѓе. Од ОН велат дека ова е алармантна состојба, а од февруари секој ден во соседната Уганда влегуваат од 2000 до 6000 луѓе. Од суша и други елементарни непогоди се зафатени и Кенија, ...

⇐ DailyФактор ⇒