На археолошкиот локалитет Балаклија се крие доцно антички град и голема ранохристијанска базилика

Тимот на ХАЕМУС, центарот за научни истражувања и промоција на културата од Скопје минатиот месец откри нов археолошки локалитет Балаклија кај селото Мирковци на Скопска Црна Гора. Површинскиот увид покажаа дека тука има архитектонски градби од доцноантичкиот или средновековниот период, чии елементи се употребувале како дел од објектите од подоцнежните периоди. Тука можеби се крие еден сакрален ...

⇐ DailyМКД ⇒