Повеќе вести како оваа (25)

Доколку планирате со автомобил да ја посетите Барселона, добро би било да знаете дека градските власти ставаат рестрикции на автомобили што загадуваат повеќе. ...
сите 15 | | | веќе видена

Возачите на стари возила кои повеќе го загадуваат воздухот ќе треба да плаќаат речиси двојно повисоки такси за да бидат пуштени да возат во центарот на Лондон. Таксата од дополнителни 10 фунти за загадувањето, инаку воведена од градоначалникот Садик Кан, која се однесува на возила што користат бензин или дизел гориво регистрирани пред 2006 година, стапува во сила утрово. Tаа ќе се плаќа во централната зона на градот, позната како зона на метежот, а овие возила сега ќе треба да плаќаат 21,50 фунти за да бидат пуштени во центарот на градот. Противниците на оваа мерка пак велат дека на овој начин „несразмерно се казнуваат најсиромашните лондонски возачи”. Оваа мерка е последниот обид на лондонскиот градоначалник да го подобри квалитетот на животот во главниот град, а според неговите пресметки, неа ќе треба да ја платат околу 34 000 возачи месечно. Говорејќи на БиБиСи, Кан изјави: „Имаме здравствена криза во Лондон предизвикана од слабиот квалитет на воздухот. Грубо кажано, секоја година повеќе од 9.000 ...
| | веќе видена | слични

Францускиот дневник “Le Monde” направи преглед на борбата против загадувањето во поголемите европски градови што ви го пренесуваме, помеѓу другото и како потсетник за нашите нови градоначалници што ветуваат почиста животна средина. Париз Центарот на Париз наскоро ќе стане зона без автомобили загадувачи Градот на светлината, за да може да го задржи овој ласкав комплимент, најави дека до 2030 година автомобилите на бензин повеќе нема да смеат да возат низ градот. Ова го потврди градоначалничката на Париз Ан Хидалго. Дизел возилата први доаѓаат на ред и ќе бидат забранети веќе во 2024 година. Нејзините најави се дел од планот “Клима” што ќе биде предмет на расправа во Советот на Париз овој ноември. Париз, како и повеќе европски градови, има за цел да стаса до “нула” емисии од јаглерод. Копенхаген Цел на градот е да се ослободи загадувањето со јаглерод до 2025 година. Така до таа година 50 отсто од транспортот низ градот ќе се одвива на велосипед. За таа цел градот инвестира 134 милиони евра во наредните 10 ...
| | веќе видена | слични

Властите во Париз, главниот град на Франција, објави дека јавниот трнаспорт во петок ќе биде бесплатен затоа што нивоата на загаденост на воздухот се повторно високи. Јавниот транспорт е бесплатен во петок затоа што денеска на улиците на Париз може да се возат возила со парни броеви на регистарските таблички. Потегот доаѓа откако беа измерени високи нивоа на загаденост на воздухот во градот, по четирите дена бесплатен транспорт и рестрикции во сообраќајот во текот на минатата недела. Властите очекуваат состојбата да се влоши во сабота. Полицијата објави дека ќе го мониторираат центарот на Париз и 22 околни града за да се осигураат дека возачите се придржуваат до рестрикциите во сообраќајот. Минатата недела слични рестрикции беа воведени од вторникот до петокот откако во воздухот беа измерени 80 микрограми на еден кубен метар воздух PM10 четички. Загадувањето е потпомогнато и од студеното време, сувото време и временски услови во кои речиси да нема ветар, со што загадувачките елементи се заробени во градот.
| | веќе видена | слични

Властите во Париз, главниот град на Франција, објави дека јавниот трнаспорт во петок ќе биде бесплатен затоа што нивоата на загаденост на воздухот се повторно високи. Јавниот транспорт е бесплатен во петок затоа што денеска на улиците на Париз може да се возат возила со парни броеви на регистарските таблички. Потегот доаѓа откако беа измерени високли нивоа на загаденост на воздухот во градот, по четирите дена бесплатен транспорт и рестрикции во сообраќајот минатата недела. Властите очекуваат состојбата да се влоши во сабота. Полицијата објави дека ќе го мониторираат центарот на Париз и 22 околни града за да се осигураат дека возачите се придржуваат до рестрикциите во сообраќајот. Минатата недела слични рестрикции беа воведени од вторникот до петокот откако во воздухот беа измерени 80 микрограми на еден кубен метар воздух PM10 четички. Загадувањето е потпомогнато и од студеното време, сувото време и временски услови во кои речиси да нема ветар, со што загадувачките елементи се заробени во градот.
| | веќе видена | слични

Властите во Париз, главниот град на Франција, објави дека јавниот трнаспорт во петок ќе биде бесплатен затоа што нивоата на загаденост на воздухот се повторно високи. Јавниот транспорт е бесплатен во петок затоа што денеска на улиците на Париз може да се возат возила со парни броеви на регистарските таблички. Потегот доаѓа откако беа измерени високли нивоа на загаденост на воздухот во градот, по четирите дена бесплатен транспорт и рестрикции во сообраќајот минатата недела. Властите очекуваат состојбата да се влоши во сабота. Полицијата објави дека ќе го мониторираат центарот на Париз и 22 околни града за да се осигураат дека возачите се придржуваат до рестрикциите во сообраќајот. Минатата недела слични рестрикции беа воведени од вторникот до петокот откако во воздухот беа измерени 80 микрограми на еден кубен метар воздух PM10 четички. Загадувањето е потпомогнато и од студеното време, сувото време и временски услови во кои речиси да нема ветар, со што загадувачките елементи се заробени во градот.
| | веќе видена | слични

Еколошки налепници ќе добијат и автобусите на ЈСП. 70 отсто од автобусите кои возат низ главниот град, не ги задоволуваат еколошките стандарди, а исто така и се постари од 10 години. Од таа причина, и автобусите ќе добијат еколошки налепници, па според тоа оние кои ќе добијат жолта или пак црвена, нема да имаа право да возат во одредени градски региони со цел да не ја загадуваат околината. Оваа мерка инаку важи и за автобусите на приватните превозници.
| | веќе видена | слични

Министерството за транспорт и врски, во соработка со Државниот инспекторат за транспорт и Министерството за внатрешни работи, последните три недели одзедоа вкупно триесетина возила, мини автобуси, комбиња и автомобили кои возеле патници без лиценци, информираше денеска министерот за транспорт и врски Миле Јанакиевски. - Резултатите од оваа акција се подобри од очекувањата, продажбата на билетите во сите градови е зголемена за неколку пати и со тоа им се овозможи и на лиценцираните превозници да им се зголеми бројот на патници, што значи и поголеми приходи за буџетот - рече Јанакиески. Тој најави дека ќе продолжат со засилено темпо да ги казнуваат сите кои возат без лиценци и појасни дека тоа значи одземање на возилата минимум три месеци, а овие контроли, како што истакна, ќе се интензивираат во летниот период. - Нема да се откажеме од оваа идеја, иако има притисоци, јавувања и замолници. Никој нема да биде амнестиран, доколку вози без лиценца - увери министерот за транспорт и врски.
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Во последните три недели од страна на Министерството за транспорт и врски во соработка со Државниот инспекторат за транспорт и МВР беа запленети вкупно 30-тина возила, мини автобуси, комбиња и автомобили кои возеле патници без лиценци. "Резултатите од оваа акција се подобри од очекувањата, продажбата на билетите во сите градови е зголемена за неколку пати и со тоа им се овозможи и на лиценцираните превозници да им се зголеми бројот на патници, што значи и поголеми приходи за буџетот на Република Македонија" вели Јанакиески. Според Јанакиевски акциите ќе продолжат со засилено темпо и во наредниот период а ќе се казнуваат кои возат без лиценци. Интензивирање на акцијата ќе има посебно во летниот период, кога се врши и транспорт и надвор од Македонија. Јанакиевски додава дека иако има притисоци, јавувања и замолници акцијата нема да запре туку и понатаму ќе продолжи. Како што кажа Јанакиевски поддрша за оваа акција има и од здруженијата за превозници.
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Од идната година сопствениците на автомобили што најмногу загадуваат нема да може да возат во центарот на Букурешт, а посетители со автомобили од провинција ќе ...
| | веќе видена | слични

Градските власти во Мадрид поведоа налог за спречување на загадувањето што значително ги ограничува приватните возила во центарот на градот, а вклучува и целосна забрана за автомобили што најмногу ја загадуваат атмосферата. Планот за кој многу се дискутира во јавноста воспоставува зона со ниска емисија на површина од 472 хектара во срцето на шпанската престолнина, пренесува агенцијата АП. Забраната важи за возила што користат бензин, а се произведени пред 2000 година и дизел-возила пред 2006 година. Доколку возачите на вакви автомобили сакаат да ја избегнат забраната, треба да платат казна од 90 евра. Само автобуси, таксивозила и некои службени се исклучени од забраната, а таа не се однесува на електричните автомобили. Некои локални политичари велат дека планот ќе има мал ефект врз квалитетот на воздухот и дека мерката е со цел публицитет за градоначалничката Мануела Кармен. Кармен денеска рече дека оние што се противат на ограничувањето ќе се навикнат и ќе ја зголемат употребата на јавниот превоз.
| | веќе видена | слични

На 20 август Пекинг одобри рестрикции на фабричкото производство и употребата на автомобили. 5 милиони возила беа принудени да возат по алтернативни патишта за на 70-тата годишнина од победата над Јапонија на 3-ти септември небото да биде сино. За жал, неделата после парадата, кога рестрикциите беа прекинати, квалитетот на воздухот на Пекинг пак се влоши на ниво на кое „секој би преживеал некои лоши ефекти на здравјето“. „Синото за воената парада исчезна, се врати сивото кое одбележува нормален статус“, напишал еден корисник онлајн. Кинеските цензори ги избришаа таквите објави од веб страници како Weibo.
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...