Повеќе вести како оваа (25)

Не сите се задоволни со новиот данок на моторни возила, кој почна да се наплатува на стартот на годинава, наместо досегашната акциза. Увозниците на половни ...
сите 31 | | | веќе видена

Дел од увозниците на половни возила денеска пред претставниците на Царинската управа, ги изнесоа своите забелешки во однос првичната примена на Законот за ...
| | веќе видена | слични

Дел од увозниците на половни возила денеска пред претставниците на Царинската управа, ги изнесоа своите забелешки во однос првичната примена на Законот за ...
| | веќе видена | слични

Дел од увозниците на половни возила денеска пред претставниците на Царинската управа, ги изнесоа своите забелешки во однос првичната примена на Законот за ...
| | веќе видена | слични

Дел од увозниците на половни возила денеска пред претставниците на Царинската управа, ги изнесоа своите забелешки во однос првичната примена на Законот за ...
| | веќе видена | слични

Дел од увозниците на половни возила денеска пред претставниците на Царинската управа, ги изнесоа своите забелешки во однос првичната примена на Законот за ...
| | веќе видена | слични

Членовите на националното здружение на граѓани увозници на половни автомобили „Регулатив“ денес повторно ќе излезат на мирен протест пред зградата на ...
| | веќе видена | слични

Засега на сила останува сегашната Уредба за данокот на моторни возила, им порача директорот на Царината, Ѓоко Танасоски, на увозниците на половни возила кои за ...
| | веќе видена | слични

Електричните возила ќе бидат изземени од обврската за плаќање данок, а за останатите категории на возила ќе биде подготвена посебна методологија за пресметка ...
| | веќе видена | слични

Електричните возила ќе бидат изземени од обврската за плаќање данок, а за останатите категории на возила ќе биде подготвена посебна методологија за пресметка ...
| | веќе видена | слични

Електричните возила ќе бидат изземени од обврската за плаќање данок, а за останатите категории на возила ќе биде подготвена посебна методологија за пресметка ...
| | веќе видена | слични

Електричните возила ќе бидат изземени од обврската за плаќање данок, а за останатите категории на возила ќе биде подготвена посебна методологија за пресметка ...
| | веќе видена | слични

 За останатите категории на возила ќе биде подготвена посебна методологија за пресметка на данокот при увоз каде ќе се земе предвид и емисијата на јаглероден ...
| | веќе видена | слични

За возилата до 3.000 евра нема акциза, а над оваа вредност таа постепено се зголемува, од 0,5 дури до 20 отсто Иако вчера се очекуваше Владата официјално да ги намали акцизите, сепак, веќе е познато дека тие ќе се пресметуваат според вредноста на автомобилот, а не како досега, според работната зафатнина на моторот. Она што најмногу ги интересира граѓаните и автоувозниците е тоа дека за возилата со вредност до 3.000 евра нема да се плаќа акциза, а за оние со повисока цена постепено се зголемува акцизата, почнувајќи од 0,5 отсто до 20 отсто. Ова намалување на акцизите најмногу ќе се одрази на половните и на помалите возила, додека за луксузните возила акцизата се зголемува. Тоа значи дека за половните и за помалите автомобили ќе паднат и крајните цени. Оние, пак, што сакаат да возат скап автомобил, на пример, џип, ќе платат повеќе. Вчера доцна попладне се очекуваше Владата да го разгледа и да го усвои новиот модел за пресметка на акцизите, што го подготви Министерството за финансии. Сепак, неофицијално, ...
| | веќе видена | слични

Увозниците на половни возила се чини дека нема лесно да се предадат. Барат итно да се повлече новиот закон за данок на моторни возила, заедно со новиот ...
| | веќе видена | слични

Од денеска треба да почне процедурата за влез на половните автомобили што чекаат во царинските складишта Почна навалицата за стари возила. Од денеска се очекува да почне процедурата за внесување половни автомобили во земјава, што се наоѓаат во царинските складишта. „Голф 3“ „голф 4“, „поло“, „ибица“, корса“, „пежо 107“ се дел од автомобилите што најмногу се увезени од Словенија поради поевтиниот транспорт. Измените во законите за акцизи и за царина што деновиве Собранието ги изгласа, денеска се очекува да бидат објавени во „Службен весник“ и веднаш да стапат на сила. Увозниците на стари и на нови возила едвај чекаа да заврши процедурата околу намалувањето на давачките, за да тргне продажбата. Автоувозниците велат дека веќе се заморени од чекање и се надеваат оти драматично паднатата продажба во изгубените два месеца, сега ќе ја надоместат. „Вкупните цени на најбараните стари возила како што се ’голф 3‘ и ’голф 4‘ ќе се движат од 4.000 до 5.000 евра. Ги увезуваме најчесто од Словенија, бидејќи за нив ...
| | веќе видена | слични

Електричните возила ќе бидат изземени од обврската за плаќање данок, а за останатите категории на возила ќе биде подготвена посебна методологија за пресметка ...
| | веќе видена | слични

Половните возила по потекло од Германија кои се увезуваат во земјава може да поскапат за пет отсто поради тоа што дел од тамошните салони на нашите увозници не им издаваат потврди дека се по потекло од Европската Унија. Со потврдите досега се плаќаше еден отсто царина, а без потврда царината на половните возила ќе биде пет отсто. Или во просек за возило со вредност од 5.000 евра ќе се плаќа царина поскапа за 250 евра. Во Царинската управа потврдуваат дека без потекло нема преференцијална или повластена стапка за плаќање царина. Велат дека за да се примени повластената даночна стапка кај нас, потребно е да се приложи документ. Во моментов се уважуваат два вида доказ - од салоните од чија марка е возилото и тоа е потврда за движење ЕУР 1 и изјава во фактурата. Според официјалните податоци, во јануари увезени се 1.695 половни возила што е за шестотини возила повеќе од истиот месец лани. Во 2015 година, пак, биле увезени 23.196 автомобили, што е 3.000 помалку од 2014 кога биле увезени 29.558 автомобили. Без ...
| | веќе видена | слични

Царинската управа постави онлајн калкулатор со кој може да пресметате колкав данок ќе треба да платите за купување на половно или ново моторно возило. Оваа ...
| | веќе видена | слични

Наместо акциза, од стартот на идната година ќе се плаќа данок на моторни возила. А тој данок ќе биде повисок за автомобилите кои повеќе загадуваат, односно ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...