Повеќе вести како оваа (25)

Пред точна една година власта воведе нов модел за персонален данок. Дотогашниот „рамен“ се замени со „прогресивен“. „Праведното оданочување е нешто што е фер ...
сите 24 | | | веќе видена

Креаторите на прогресивниот данок жестоко наспроти одлуката за замрзнување на оваа економска политика. Министерката за финансии Ангеловска одлучна во своите ...
| | веќе видена | слични

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, најави дека даночната реформа за прогресивно оданочување на персоналниот данок на доход ќе започне од јануари 2019та година. Како што велат од Министерството во процес е подготовка на законите и поради комплексноста од воведување на реформата истата не би можела да се имплементира од јануари следната година. -Прогресивниот данок да не го воведуваме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година – рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, најави дека даночната реформа за прогресивно оданочување на персоналниот данок на доход ќе започне од јануари 2019та година. Како што велат од Министерството во процес е подготовка на законите и поради комплексноста од воведување на реформата истата не би можела да се имплементира од јануари следната година. -Прогресивниот данок да не го воведуваме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година – рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, најави дека даночната реформа за прогресивно оданочување на персоналниот данок на доход ќе започне од јануари 2019 година. Како што велат од Министерството во процес е подготовка на законите и поради комплексноста од воведување на реформата истата не би можела да се имплементира од јануари следната година. „Прогресивниот данок да не го воведуваме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година“, рече Тевдовски
| | веќе видена | слични

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, најави дека даночната реформа за прогресивно оданочување на персоналниот данок на доход ќе започне од јануари 2019 година. Како што велат од Министерството во процес е подготовка на законите и поради комплексноста од воведување на реформата истата не би можела да се имплементира од јануари следната година. „Прогресивниот данок да не го воведуваме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година“, рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Многу критики и поделени мислења за иницијативата на Владата за да се премине од рамен на прогресивен данок. Министерот за финансии, Драган Тевдовски очекува со новата реформа, годишно да се соберат околу 25 милиони евра од богатите, пари со кои ќе им се помогне на сиромашните. 25 милиони евра кои би се добивале од прогресивниот данок не се сериозни за да се смени начинот на оданочување, смета професорот по економија Горан Петревски. Тој предлогот на владата го нарекува “ниту девојка ниту риба“ и дека нема да функционира во Македонија бидејќи е мала богатата класа. Петревски исто така прогресивниот данок го смета за неправеден, поради фактот дека еднакво ги третира богатите со многу високи примања, кои имаат фабрики или се акционери, со професорите, инженерите или лекарите кои прогресивниот данок ќе го плаќаат од сопствениот труд. На денешната јавна расправа, поранешниот гувернер Петар Гошев ја поддржа иницијативата на Владата да се врати прогресивниот данок, додавајќи дека богатите се тие кои го измислиле ...
| | веќе видена | слични

Економскиот аналитичар и поранешен советник во министерството за финансии Бранимир Јовановиќ вчеравечер на телевизиско интервју на Алсат, а во однос на ...
| | веќе видена | слични

Најавен како една од главните мерки во програмата на левичарската СДСМ пред изборите во 2016 година, прогресивниот, или како што Владата милуваше да го нарече, ...
| | веќе видена | слични

Прогресивното оданочување ќе почне од јануари 2019 година. Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека и сега да се подготват законите ќе нема време целата реформа да почне да се имплементира од јануари 2018 година. - Прогресивниот данок да не го воведеме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година, рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Прогресивното оданочување ќе почне од јануари 2019 година. Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека и сега да се подготват законите ќе нема време целата реформа да почне да се имплементира од јануари 2018 година.„Прогресивниот данок да не го воведеме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година“, рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Прогресивното оданочување ќе почне од јануари 2019 година. Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека и сега да се подготват законите ќе нема време целата реформа да почне да се имплементира од јануари 2018 година. „Прогресивниот данок да не го воведеме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година", рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Прогресивното оданочување ќе почне од јануари 2019 година. Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека и сега да се подготват законите ќе нема време целата реформа да почне да се имплементира од јануари 2018 година. – Прогресивниот данок да не го воведеме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година, рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Прогресивното оданочување ќе почне од јануари 2019 година. Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека и сега да се подготват законите ќе нема време целата реформа да почне да се имплементира од јануари 2018 година.– Прогресивниот данок да не го воведеме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година, рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Прогресивното оданочување ќе почне од јануари 2019 година. Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека и сега да се подготват законите ќе нема време целата реформа да почне да се имплементира од јануари 2018 година.„Прогресивниот данок да не го воведеме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година", рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Прогресивното оданочување ќе почне од јануари 2019 година. Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека и сега да се подготват законите ќе нема време целата реформа да почне да се имплементира од јануари 2018 година. „Прогресивниот данок да не го воведеме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година“, рече Тевдовски. Економија Има видео?:
| | веќе видена | слични

Прогресивното оданочување ќе почне од јануари 2019 година. Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека и сега да се подготват законите ќе нема време целата реформа да почне да се имплементира од јануари 2018 година. „Прогресивниот данок да не го воведеме на сила. Нашата намера е да почнеме од јануари 2019 година и постапката да биде целосно отворена. Се планира сите законски решенија за воведување на прогресивниот данок да бидат готови до средина на наредната година“, рече Тевдовски.
| | веќе видена | слични

Стопанската комора бара транспарентна одлука на Владата за даноците, а во неа да бидат земени предвид забелешките на бизнис-заедницата. Претседателот на комората, Бранко Азески, пред средбата со министерот за финансии кажа дека немаат направено анализа на последиците од прогресивниот данок и дека на оваа средба ќе можат по првпат да ги видат аргументите на Тевдовски. „Времињата за носење нетраспарентни одлуки се зад нас и затоа денеска ја организиравме оваа средба за да бидат сослушани барањата на претставницви на комората. Ние немаме направена анализа бидејќи истата не може да се направи за три дена, а ние броиме 15 000 членови и дополнително имаме 154 странски компании од странство. Се надеваме дека Владата ќе реагира на нашите забелешки по денешната средба“, изјави Азевски. Според Тевдовски, пак, за оваа тема доволно време се водела дебата и во јавноста и со засегнатите субјекти, а прогресивниот данок треба да се воведе. Како резулатат на досегашните разговори бил кренат прагот на оданочување од првичните ...
| | веќе видена | слични

Стопанската комора бара транспарентна одлука на Владата за даноците, а во неа да бидат земени предвид забелешките на бизнис-заедницата. Претседателот на комората, Бранко Азески, пред средбата со министерот за финансии кажа дека немаат направено анализа на последиците од прогресивниот данок и дека на оваа средба ќе можат по првпат да ги видат аргументите на Тевдовски.„ Времињата за носење нетраспарентни одлуки се зад нас и затоа денеска ја организиравме оваа средба за да бидат сослушани барањата на претставницви на комората. Ние немаме направена анализа бидејќи истата не може да се направи за три дена, а ние броиме 15 000 членови и дополнително имаме 154 странски компании од странство. Се надеваме дека Владата ќе реагира на нашите забелешки по денешната средба“, изјави Азевски.Според Тевдовски, пак, за оваа тема доволно време се водела дебата и во јавноста и со засегнатите субјекти, а прогресивниот данок треба да се воведе. Како резулатат на досегашните разговори бил кренат прагот на оданочување од првичните ...
| | веќе видена | слични

Стопанската комора бара транспарентна одлука на Владата за даноците, а во неа да бидат земени предвид забелешките на бизнис-заедницата. Претседателот на комората, Бранко Азески, пред средбата со министерот за финансии кажа дека немаат направено анализа на последиците од прогресивниот данок и дека на оваа средба ќе можат по првпат да ги видат аргументите на Тевдовски. „ Времињата за носење нетраспарентни одлуки се зад нас и затоа денеска ја организиравме оваа средба за да бидат сослушани барањата на претставницви на комората. Ние немаме направена анализа бидејќи истата не може да се направи за три дена, а ние броиме 15 000 членови и дополнително имаме 154 странски компании од странство. Се надеваме дека Владата ќе реагира на нашите забелешки по денешната средба“, изјави Азевски. Според Тевдовски, пак, за оваа тема доволно време се водела дебата и во јавноста и со засегнатите субјекти, а прогресивниот данок треба да се воведе. Како резулатат на досегашните разговори бил кренат прагот на оданочување од ...
| | веќе видена | слични

„И во Данска постои прогресивно оданочување. Таму највисоката стапка достигнува 55 отсто, но ние не можеме да ја земеме оваа земја за пример бидејќи ефикасноста на институциите кај нас не може да се мери со земја како Данска. Можеме да се споредиме со земја од нашето соседство што има речиси исти услови како и кај нас", вели во денешното интервју за БИРН министерот за финансии Драган Тевдовски, кој е познат по тоа што сака да се огледува на скандинавските економски модели.Министерот за финансии деновиве со најавата за низа оданочувања и воведивањето на прогресивниот данок.- Погрешно е мислењето дека рамниот данок е повеќе застапен бидејќи прогресивно оданочување доминира во ЕУ, во САД, со многу повисоки стапки од оваа што ја предлагаме. Од земјите од окружувањето веќе го воведоа Чешка, Словачка, Црна Гора, Албанија - наведува Тевдовски.Тој не мисли дека одлуката е избрзана или неочекувана.„За ниедни законски измени досега немало толку јавна дебата колку сега. За ова се дебатира неколку години. Ние еднаш веќе ...
| | веќе видена | слични

Министерот за финансии најави дека државата ќе воведе прогресивен данок за примања поголеми од 90 илјади денари. Оваа мерка како што рече е поради тоа што „многу наши сограѓани немаат пристап до квалитетно образование и здравство, зашто државата нема доволно пари“. – Како министер немам право само да зборувам за овие работи, сега имам должност тие да се подобрат. Даночната реформа е за исправање на непрвдата. Праведното оданочување е стандард на најуспешните економии во светот, рамниот данок беше карактеристика за поранешните социјалистички држави, рече Тевдовски. Тој кажа дека и во регионот сите го применувале прогресивниот данок, а како пример ја посочи Албанија. – Предлагаме дополнителна стапка од 8 проценти за дел од доходот кој надминува над 90.000 денари. Само на дел од доходот што е над 90 илјади ќе се плаќаат дополнителни 8 проценти. На 100.000 денари доход, за 90 илјади ќе се плаќаат 10 проценти данок, додека за преостанатите 10.000 илјади ќе се плаќаат 18 проценти данок, рече Тевдовски. ...
| | веќе видена | слични

Бранимир Јовановиќ, поранешниот советник на екс министерот за финансии Драган Тевдовски жестоко ја критикува власта за замрзнувањето на прогресивниот данок. Во ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...