Повеќе вести како оваа (25)

Анкетата била спроведена на примерок од 800 родители/старатели. Согласно препораките на УНЕСКО, моделот на сеопфатно сексуално образование ги вклучува следниве ...
сите 25 | | | веќе видена

Асоцијација за здравствена едукација и истражување спроведе телефонско истражување за ставовите и мислењата на родителите за воведување наставни содржини за ...
| | веќе видена | слични

Близу 90 отсто од родителите се согласуваат да се воведе сеопфатно сексуално образование во основните училишта, покажуваат резултатите од истражувањето што го ...
| | веќе видена | слични

Четири училишта во државата ќе влезат во Пилот проектот со кој ќе се изучува Сеопфатно сексуално образование. Се уште не се знае кои училишта ќе влезат во ...
| | веќе видена | слични

Речиси сите граѓани во земјава сакаат нивните деца во ушилиште да се едуцираат за сексуланото образование. Исклучително висок процент од родителите, од 82 до ...
| | веќе видена | слични

Најголема согласност, 96 отсто, постои за теми поврзани со Заштита од насилство врз жените, сексуално насилство и насилство на социјални мрежи, Услуги и ...
| | веќе видена | слични

Исклучително висок процент од родителите, од 82 до 96 отсто, се согласуваат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуално образование. ...
| | веќе видена | слични

Исклучително висок процент од родителите, од 82 до 96 отсто, се согласуваат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуално образование. ...
| | веќе видена | слични

Четири училишта од рурална и урбана средина ќе бидат избрани за пилот-програмата за сеопфатно сексуално образование (ССО), која треба да стартува од септември ...
| | веќе видена | слични

Исклучително висок процент од родителите, од 82 до 96 отсто, се согласуваат младите да изучуваат теми кои се дел од сеопфатното сексуално образование. ...
| | веќе видена | слични

Откако владата даде зелено светло за водедување пилот програма за сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата, ХЕРА преку истражување потврди дека и ...
| | веќе видена | слични

Заштита од несакана бременост, полови болести, пренесување опасни, па дури и смртоносни вируси преку сексуален контакт, почитување меѓу партнерите, се само дел од темите за кои би требало да се предава на часовите за сексуално образование или за хумани односи меѓу половите. Лекари, здравствени и невладини организации со години ја истакнуваат потребата за воведување вакви содржини во училиштата заради намалување на малолетничката и несакана бременост, но и на низа заболувања кај младата популација. Мислењата на родителите се поделени, а од Министерство за образование велат дека прашањето ќе го разгледаат во иднина. Сеопфатното сексуално образование се однесува на сите аспекти на сексуалноста. Ова значи дека ваквото образование не е само за сексуалните односи, како што е колоквијално прифатено. Според препораките на стручните институции, се работи за образование што се заснова на родовата еднаквост и човековите права, а дава информации од седум подрачја: сексуално и репродуктивно здравје (ХИВ и сексуално ...
| | веќе видена | слични

Откако Владата одлучи да воведе пилот програма за сеопфатно сексуално образование во 9-тиот степен на основното образование во четири училишта, започнаа ...
| | веќе видена | слични

На конференцијата за сеопфатно сексуално образование (ССО) „Чук, чук, се извинувам што ви пречам на часот, ССО имате?“ што ХЕРА ја организира, беа презентирани ...
| | веќе видена | слични

На конференцијата за сеопфатно сексуално образование (ССО) „Чук, чук, се извинувам што ви пречам на часот, ССО имате?“, што ХЕРА ја организира, беа ...
| | веќе видена | слични

На конференцијата за сеопфатно сексуално образование (ССО) „Чук, чук, се извинувам што ви пречам на часот, ССО имате?“ што ХЕРА ја организира, беа презентирани ...
| | веќе видена | слични

Соопштение на Хера: Волонтерската група ХЕРА млади денес (16 мај 2016 година) го организираше првиот Јавен час по сеопфатно сексуално образование на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Едукаторите на ХЕРА заедно со Огнен Јанески спроведоа 45 минутен час на кои зедоа учество истакнати личности од сите сфери на општеството. На јавниот час се зборуваше за 7 различни теми на сеопфатното сексуално образование: род, сексуално и репродуктивно здравје, насилство, врски и односи, различност, граѓански аспекти и задоволство. Преку овој симболичен час уште еднаш се истакна дека во нашето образование младите тешко можат да се информираат за сексуалноста и за репродуктивното здравје, но затоа, многу лесно можат да се сретнат со митови, информации кои поттикнуваат предрасуди и застарени податоци. ХЕРА во изминативе 16 години обезбедува врсничко неформално образование и се залага за усвојување на современа наставна програма за сеопфатно сексуално образование како дел од наставните програми за основно и за ...
| | веќе видена | слични

Осумстотини родители и старатели преку телефонска анкета, направена во јули годинава, позитивно се изјасниле во врска со содржините по предметот Сексуално ...
| | веќе видена | слични

На конференцијата за сеопфатно сексуално образование (ССО) „Чук, чук, се извинувам што ви пречам на часот, ССО имате?“, што ХЕРА ја организира, беа ...
| | веќе видена | слични

На конференцијата за сеопфатно сексуално образование (ССО) „Чук, чук, се извинувам што ви пречам на часот, ССО имате?“, што ХЕРА ја организира, беа ...
| | веќе видена | слични

Најновата анализа за ефектите од неформалното сеопфатно сексуално образование на „ХЕРА“ даде охрабрувачки резултати И стражувањата покажуваат дека младите што имале пристап до релевантни информации од областа на сеопфатното сексуално образование знаат да се заштитат, а стапката на тинејџерска бременост/абортуси е значително ниска. Тоа беше причина да разговараме со Драшко Костовски, програмски директор на „ХЕРА“. Во Македонија не постои точна статистика на случаи со сексуално преносливи инфекции, но лекарите, како и Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување „ХЕРА“, предупредуваат дека се во пораст сексуално преносливите болести како хламидија, ХПВ, гонореја и ХИВ. Зошто во 21 век доаѓа до зголемување на бројот на сексуално преносливи болести, наместо нивно искоренување? Податоците кои се на располагање со сигурност укажуваат на пораст на хламидија, a праксата укажува дека слична е состојбата и со другите сексуално преносливи инфекции. Причините за ова се, секако, поврзани со повеќе фактори, но ...
| | веќе видена | слични

Волонтерската група ХЕРА Млади денеска го организираше првиот Јавен час по сеопфатно сексуално образование на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје. Едукаторите на ХЕРА заедно со граѓанскиот активист, Огнен Јанески спроведоа 45 минутен час на кој учествуваа истакнати личности од сите општествени сфери. На јавниот час се зборуваше за 7 различни теми на сеопфатното сексуално образование: род, сексуалнои репродуктивно здравје, насилство, врски и односи, различност, граѓански аспекти и задоволство.Преку овој симболичен час уште еднаш се истакна дека во нашето образование младите тешко можат да се информираат за сексуалноста и за репродуктивното здравје, но затоа, многу лесно можат да се сретнат со митови, информации кои поттикнуваат предрасуди и застарени податоци – велат од ХЕРА. Оттаму велат дека сексуалното образование е посочено како едно од решенијата за предизвиците со зголемениот број на сексуално преносливи инфекции, насилството меѓу младите, насилството врз девојките и жените, насилството врз ...
| | веќе видена | слични

Петок, 28 јануари 2011 година Рамката за сеопфатно сексуално образование во Република Македонија; Националните стратегии за унапредување на сексуалното и репродуктивното здравје, работата на новите младински советувалишта за сексуално и репродуктивно здравје; постојната образовна програма „Животни вештини“ и Младинската декларација за сеопфатно сексуално образование, беа темите на кои се говореше на втората јавна расправа за сексуалното образование во Република Македонија, што денеска ја одржа Комисијата за еднакви можности на жените и мажите, во соработка со Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување ХЕРА . Расправата ја отвори претседателот на Комисијата, г-ѓа Лилјана Поповска, а воведно обраќање имаше и заменик-министерот за здравство на Република Македонија, г. Владо Поповски. Свои излагања имаа: програмскиот директор на ХЕРА, г. Драшко Костовски, проф. д-р Елена Ќосеска од Институтот за јавно здравство, г-ѓа Ајше Селмани, заменик-директор на Бирото за развој на образованието и г-ца Магде ...
| | веќе видена | слични

Многумина сметаат дека кај луѓето со Даунов синдром нема можност за развој на „компетентност и одговорност“, нужни за воспоставување сексуални односи. Но тоа воопшто не е точно. Тие можат да развијат здраво и одговорно сексуално однесување со соодветна едукација и поддршка НА СЕКСУАЛНОСТА НА ЛУЃЕТО СО ДАУНОВ СИНДРОМ СЕ ГЛЕДА КАКО НА НЕШТО неприродно Сексуалноста на луѓето со Даунов синдром сѐ уште е табу-тема кај нас. Најчестите предрасуди за нив се дека се вечни деца, дека немаат развиена сексуалност, емотивни потреби, ниту капацитети да основаат врски, дека не чувствуваат потреба да имаат секс или, пак, се прекумерно сексуални и не се во состојба да ги контролираат своите потреби. Вистината е дека луѓето со Даунов синдром имаат потреба од љубов, блискост и секс како и преостанатите луѓе, ни помалку ни повеќе. И покрај тоа што во другите сегменти на живеењето тие делумно ги реализираат своите основни човекови права и ги потврдуваат своите квалитети: се школуваат, работат, нивното право на исполнет интимен ...
| | веќе видена | слични

На младите им се потребни подобри сексуално и репродуктивно здравство и права и пред сè, образование за овие теми, велат волонтерите на ХЕРА Млади, кои денес го одбележија денот на Визија 2020 (документ заложба на Меѓународната федерација за планирано родителство –IPPF), со организирање на јавен час по сеопфатно сексуално образование. „Преку овој симболичен час сакаме уште еднаш да потенцираме колку малку информации има во македонското образование на тема сексуално и репродуктивно здравје. Она што го среќаваме, а не треба да го среќаваме, се митови и стереотипи, застарени информации и податоци, како и поттикнување на предрасуди. Крајно време е тоа да се промени“, вели Љупка Трајановска , врснички едукатор по сеопфатно сексуално образование на ХЕРА. Сеопфатното сексуално образование, вели Јована Ананиевска , координатор на ХЕРА Млади, е програма препорачана од Собраниската комисија за еднакви можности, од академската јавност и граѓанскиот сектор, но сè уште не е поддржана од Министерството за образование и ...
| | веќе видена | слични

Нема да има посебен предмет, туку ќе има тематски содржини, кои ќе бидат вметнати во повеќе предмети Што е секс, а што репродукција, кои се сексуално преносливи болести, се само дел од темите што ќе бидат вметнати во постојните предмети во средното образование, најавуваат во Бирото за развој на образованието (БРО). Како што дознаваме, нема да има посебен предмет сексуално воспитување, туку тематски содржини што ќе бидат вметнати во повеќе предмети, на пример во учебникот по биологија. Засега останува неизвесно дали овие измени, кои се предвидени со реформирање на средното образование, следуваат откако Демократскиот сојуз (ДС) побара да се воведе задолжително сексуално образование во училиштата. - Планирано е да ги освежиме наставните програми. Периодов правиме споредбена анализа со искуствата во странските земји, а потоа точно ќе знаеме што сé ново ќе внесеме, а што ќе исфрлиме од наставата во средното образование - вели Весна Хорватовиќ, директор на Бирото. Во Бирото деновиве се формираат комисии што ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...