Повеќе вести како оваа (25)


На 05.11.2019 година во ООУ„Рајко Жинзифов“ во Скопје се реализира проектот „ ПРИКАЗНА ЗА ИНСТРУМЕНТИТЕ“ чијшто организатор е здружението на музички педагози „ ...
| | веќе видена | слични

Велат дека убавината доаѓа од внатре, а се чини дека кога е во прашање музиката, тоа може и буквално да се протолкува – повеќето звуци во музиката се создаваат во внатрешноста на инструментите. Вака Björn Ewers и Mona Sibai ја објаснуваат идејата за промотивните постери изработени за потребите на Берлинскиот Филхармониски Оркестар (герм. Berliner Philharmoniker). Макро фотографиите направени од фотографите Andreas Mierswa и Markus Kluska ги претставуваат виолината, виолончелото, флејтата и оргулите од еден поинаков агол. Ѕиркајќи во нивната внатрешност, инструментите се прикажани како да се пространи одаи, исполнети со сончева светлина која продира низ пукнатините од ѕидовите. Овие фотографии за момент ќе ве натераат да поверувате дека би можеле да прошетате во внатрешнината на музичките инструменти и да ја почувствувате нивната таинствена убавина, нивната исконска мистерија.
| | веќе видена | слични

Меѓународен настап на пијанистката Верица Шотаровска, која на 14 јули 2018 година на покана на здружението Корона Лауреа и фестивалот Classic Lovran , ќе настапи со свој солистички концерт на сцената на Кино Слобода во Ловран, Р. Хрватска. Меѓународнит фестивал Classic Lovran, се одржува прва година и ќе трае од 13 до 15 јули 2018година, а на програмата ќе се одржат четири концерти. На втората вечер на фестивалот со целовечерен концерт ќе се претстави Верица Шотаровска на пијано, со интерсна програма и дела од композиторите Ф.Шуберт, Ф.Лист и Ф Шопен. Прво гостување на македонски пијанист на сцената во градот Ловран во Р. Хрватска, на покана на Здружението Корона Лауреа Ловран, кое организира концерти во овој град и организира фестивал на класична музика со гостување на меѓународни уметници. Оваа покана произлегува од претходна соработка со организаторите на Classic Lovran, Јелена Тихомировиќ(пијанистка) и Метод Сирониќ(флејтист), кои во 2014 година гостуваа на Првиот Меѓунарониот Фестивал Полихимниа и ...
| | веќе видена | слични

Откако му се „споија жиците“ на германскиот композито, Јоханес Креидлер, тој во знак на протест поради мерките за штедење во симфонискиот оркестар, на сцената на која речиси редовно настапувал ги искрши виолина и виолончелото. Композиторот бил испровоциран поради најавата дека поради мерки за штедење треба да се спојат двата големи оркестри „Симфонискиот оркестар на Југозападното германско радио“ и „Штудгарт-радио симфонискиот оркестар“. Креидлер најпрво виолината и виолончелото ги врзува заедно со жиците. Публиката смета дека тоа го прави како симбол на поврзувањето на двата оркестра. Сепак нервозниот композитор ги удира инструментите од сцената, па потоа скока врз нив, за на крај да се поклони пред публиката и да си замине.
| | веќе видена | слични

На церемонијата присуствуваа ученици од ООУ “Наум Наумоваки-Борче“, од општина Гази Баба, ученици од ООУ “ Рајко Жинзифов“ од населбата Драчево како и деца од Извидничкиот Поречански Одред “Јадран“ од Скопје.
| | веќе видена | слични

Денеска се одржа „Еко самит 2018“ на кој 34 основни училишта и градинки добија „Зелено знаме“, интернационално признание за еко воспитно-образовни институции. Четири се наградени со сребрено ниво, а уште четири со бронзено. На настанот, исто така се промовираше и регионалниот проект „Еко пакет Македонија“ на кој им беа дадени сите потребни материјали и информации за реализација на проектот во еко училиштата. Наградени училишта и градинки со „Зелено знаме“ се: ООУ „Јохан Хајнрих Песталоци“ ООУ „Васил Главинов“ ООУ„Крсте Мисирков“ ООУ „Гоце Делчев“ ОУ „Раде Кратовче“ ООУ „Св.Кирил и Методиј“ ООУ „Гоце Делчев“ OOУ „Тоде Хаџи Тефов“ ОУ „Коле Канински“ ООУ„Рајко Жинзифов“ ОУ „Тодор Ангелевски“ ООУ„Св.Климент Охридски“ ООУ „Вера Јоциќ“ ООУ „Наум Охридски“ ООУ „Мирче Ацев“ ООУ,,Никола Карев“ ООУ „Дедо Иљо Малешевски“ ООУ „Страшо Пинџур“ ООУ „25 Мај“ ОУ„Св.Климент Охридски“ ОУ „Гоце Делчев “ ООУ „Блаже Конески“ ООУ „Гоце Делчев“ ООУ „Никола Петров – Русински“ ООУ „Даме Груев“ ОУ „Ѓорѓи Сугарев“ ООУ „Кирил и Методиј“ ...
| | веќе видена | слични

Во големата сала на Општина Кисела Вода со мултимедијален хепенинг се одбележа 8 - ми Март, Денот на жената. Одбележувањето на овој голем ден со музички и ...
| | веќе видена | слични

Креативен начин за промовирање на виолончелото како инструмент. Лукасовата сага „Војна на ѕвездите“ секогаш инспирирала, па еве уште еден креативен проект.
| | веќе видена | слични

Денеска се одржа „Еко самит 2018“ на кој беше извршено официјалното доделување на интернационалното признание на еко училишта со статус на „Зелено знаме“.На настанот, исто така се одржа и Промотивниот ден за регионалниот проект „Еко пакет Македонија“ на кој им беа дадени сите потребни материјали и информации за реализација на проектот во еко училиштата.На настанот присуствуваа директорите и наставниците-координатори на програмата Еко училиште, од 42 воспитно-образовни институции. Свеченото доделување на „Зелено знаме“ на еко училиштата го извршија г. Петар Атанасов, заменик министер за образование и наука и г. Јани Макрадули, заменик министер за животна средина и просторно планирање.Наградени училишта и градинки со зелено знаме се:ООУ „Јохан Хајнрих Песталоци“ ООУ „Васил Главинов“ ООУ„Крсте Мисирков“ ООУ „Гоце Делчев“ ОУ „Раде Кратовче“ ООУ „Св.Кирил и Методиј“ ООУ „Гоце Делчев“ OOУ„Тоде Хаџи Тефов“ ОУ „Коле Канински“ ООУ„Рајко Жинзифов“ ОУ „Тодор Ангелевски“ ООУ„Св.Климент Охридски“ ООУ „Вера Јоциќ“ ООУ ...
| | веќе видена | слични

Со свечена програма и полагање цвеќе пред бистата на патронот, денеска учениците и вработените од ООУ „Рајко Жинзифов‘‘ од велешкото село Горно Оризари одбележаа 135 години од смртта на својот патрон. Во изминатите денови беше одржана богата програма, литературно читање и ликовна изложба на тема „Делото на Жинзифов ги премости вековите‘‘, а се одржа и турнир во мал фудбал и спортски игри. Рајко Жинзифов или роден како Ксенофон Ѕинсиф бил роден на 15 февруари 1839 година во Велес, а починал во 1877 година во Москва. Тој е познат влашки, македонски преродбеник и дводомен писател. Бил сестран деец публицист, преведувач и собирач на народно творештво. Најпознато негово дело е поемата „Крвава кошула‘‘, а ја напишал и биографијата на Браќата Миладионовци, Константин и Димитар,а со кои и лично се познавал и соработувал.
| | веќе видена | слични

Со свечена програма и полагање цвеќе пред бистата на патронот, денеска учениците и вработените од ООУ „Рајко Жинзифов‘‘ од велешкото село Горно Оризари одбележаа 135 години од смртта на својот патрон. Во изминатите денови беше одржана богата програма, литературно читање и ликовна изложба на тема „Делото на Жинзифов ги премости вековите‘‘, а се одржа и турнир во мал фудбал и спортски игри. Рајко Жинзифов или роден како Ксенофон Ѕинсиф бил роден на 15 февруари 1839 година во Велес, а починал во 1877 година во Москва. Тој е познат влашки, македонски преродбеник и дводомен писател. Бил сестран деец публицист, преведувач и собирач на народно творештво. Најпознато негово дело е поемата „Крвава кошула‘‘, а ја напишал и биографијата на Браќата Миладионовци, Константин и Димитар,а со кои и лично се познавал и соработувал.
| | веќе видена | слични

Општина Кисела Вода со цел да открие нови таленти помеѓу учениците за првпат оваа година организираше општински натпревари по наставните предмети, историја и ...
| | веќе видена | слични

Музичко-балетскиот училиштен центар „Илија Николовски-Луј“ од Скопје кубури со пијана, иако тоа е најпопуларниот инструмент за изучување во училиштето. Инструментариумот е болна точка во повеќето музички училишта во земјава. Во земјава има четири основни и средни и 10 основни музички училишта. Според раководителите на овие училишта, недостигаат квалитетни инструменти, а горлив проблем се и просторните капацитети. Директорот на ДМБУЦ, Јован Бицевски, вели дека како проблем што во минатото не се размислувал е обнова на инструментариумот, a посебно на пијано. - Тоа се инструменти, што, освен учениците на главен инструмент пијано, ги користат сите други ученици: виолинист, виолист, виолончелист, контрабасист, гитарист, флејстист, обоист, хорнист, тромбонист, теоретичарот, како и ученикот на модерен и на класичен балет, традициски играч-пејач. Буквално сите. Овие инструменти се во лоша состојба и немаме ниту еден инструмент во добра состојба. Поправката не е можна, а купувањето нови инструменти е прилично скапо ...
| | веќе видена | слични

На петти октомври, по повод Светскиот ден на учителот, во Занаетчискиот дом во Куманово се одржа свечена академија на која им беа врачени наградите на најдобрите просветни работници за учeбната 2017/2018 година. Настанот почна со читање на „Ода за учителот“ напишана од писателот и универзитетски професор Венко Андоновски, а на присутните им се обрати и претседателката на Сојузот на просветните работници на Македонија, Лидија Николовска Георгиевска. Просветни работници на годината се м-р Лидија Михајловска, педагог во ОСТУ „Наце Буѓони“ – Куманово, м-р Љупка Стојменова, професорка во ООУ „Никола Карев“ – Кочани, Сузана Николоска, професорка во ООУ „Кире Гаврилоски-Јане“ – Прилеп, Фатиме Алии, професорка во ООУ „Живко Брајковски“ – Скопје, Гордана Угриновска, професорка во ООУ „Елпида Караманди“ – Битола и м-р Раде Илиевски, професор во ООУ „Рајко Жинзифов“ – Скопје. Во пригодната културно-уметничка програма настапија учениците: Ана Љубиќ од средното училиште „Наце Буѓони“, Елиза Муслиу и Аулона Камбери од ...
| | веќе видена | слични

Замислете да сте добиле шанса да свирите најдобро што можете. Кој инструмент би бил вашиот избор? Прочитајте го упатството за решавање на овој тест и потоа изберете еден од инструментите и откријте што тој кажува за начинот на кој љубите.Упатство за решавање на овој тест:Изговорете го првото нешто што ќе ви падне на паметНе се обидувајте да ги предвидите одговоритеНе се лажете самите себесиНемојте да ги читате одговорите однапредБидете искрениИма нешто магично во концертите на филхармонијата, особено чувството на исчекување и вистинското уживање. Замислете дека имате можност на само една вечер да го преземете местото на еден од овие музичари и да свирите најдобро што можете пред целата публика. Кој инструмент би го одбрале?ВиолинаКонтрабасТрубаФлејтаРешение:Музичките инструменти го симболизираат спротивниот пол. Комбинацијата со вас и вашиот инструмент укажува на тоа како вие гледате на создавањето љубовна музика. Виолина: Инструмент кој бара нежни допири со врвовите на прстите и деликатни движења на ...
| | веќе видена | слични

Љубителите на музиката од „Портал" ќе уживаат во звуците од виолончелото на Стојанче Наумовски, тамбурата од Сашко Петрев, виолината од Елена Владимирова. Во рамки на групата настапуваат и универзитетските професори при Факултетот за музичка уметност на УГД-Штип, м-р Ангеле Михајловски (пијано) и м-р Марјан Јанковски (кавал). Настанот ќе се одржи во Музејот на Град Скопје со почеток од 19:30.
| | веќе видена | слични

По повод „Ѓурѓовден“, претстојниот патронат на општината Кисела Вода, ЦОУ Рајко Жинзифов по 34-ти пат, ја одржа традиционалната улична трка. Во програмата на организаторите беа четири трки кои успешно се одржаа долж улицата ,,Ратко Митровиќ” . Во годинашните трки учество земаа 142 ученици од основните училишта „Рајко Жинзифов”, „Кузман Шапкарев”, „Климент Охридски” и „Кузман Јосифовски Питу”. Наjвозбудливо беше во трката на 800 метри, каде учествуваа ученици од 7-мо и 8-мо одделение. Прв низ целта помина Стефан Mанојловски, пред второпласираниот Александар Атанасовски, додека Стефан Цветановски го освои третото место. Во свечена атмосфера, по завршувањето на трките, медалите на најуспешните ученици-атлетичари ги поделија првиот човек на Советот на Општината Звонко Спасовски, заменик градоначалникот и претседател на Општинскиот сојуз за училишен спорт Љупчо Трајчев и директорот на ЦОУ “Рајко Жинзифов” Стевче Василевски.
| | веќе видена | слични

Македонија што поскоро да биде дел од Европската Унија, порачаа денеска младите велешани на одбележувањето на деветти мај, Денот на Европа. Tие сметаат дека европските вредности ќе го подобрат животот на луѓето во земјава. Сепак, голем дел од нив својата иднина ја гледаат надвор од својата татковина. Патот кој Македонија го минува кон Европа е премногу долг, коментираат тие. „Сум размислувала да заминам, имаат подобри услови за образование, на пример“, вели Аделиса Кицара – ученичка во ООУ Рајко Жинзифов – с. Оризари „Туристички би заминала, но може и да би живеела“, вели Нермина Кицара – ученичка во ООУ Рајко Жинзифов – с. Оризари „Не сум размислувала да јанапуштам земјава, но за патувања и останато да“, вели Мартина Стаменкова – ученичка во ООУ Ј.Х.К. Џинок - Велес На неколку штандови во младинскиот парк, основците од велешките училишта ги претставија обележјата, културата и традициите на неколку европски земји. За нив Европа е сининим за сигурност, безбедност и еднакви можности. „Европа е заедница во која ...
| | веќе видена | слични

Зарем свирењето на инструмент може да има некакви негативни страни? Сè што е поврзано со музиката и ваквиот начин на креативно изразување е едноставно прекрасно. Доколку во последно време се двоумите со кој инструмент да го започнете новото музичко хоби, ви предлагаме тоа да биде виолината. Еве зошто.Релаксирачки ефектСвирењето виолина има релаксирачки ефект. Кога и да се чувствувате вознемирено и загрижено, звуците на виолината ќе го сменат тоа на подобро. Лошите мисли уште веднаш ќе исчезнат. Ваше е само да почнете со учење на омилената песна!Нов предизвикУчењето на нова вештина знае да биде вистински предизвик и да ве доведе чекор поблиску до самоусовршувањето. Свирењето на виолина не е само учење на штура техника. Доброто свирење на виолина е тежок и напорен процес, но уживањето кое доаѓа заедно со одлично отсвирената композиција е непроценливо чувство!Продлабочување на музичкото знаењеПреку свирењето на инструмент го продлабочувате и генералното знаење за музиката. Преку ваквото хоби, со текот на ...
| | веќе видена | слични

Виолончелото на Страдивариус, кое се наоѓаше во Шпанската кралска палата, случајно беше уништено. Инструментот вредеше повеќе од 20 милиони долари. Претставниците одбија да кажат што се случило и не сакаа да ги коментираат гласините според кои инструментот паднал од маса за време на фотосесија, па така, само кажаа дека несреќата се случила пред 3 недели, пренесува yahoo.com. Делот кој го поврзува вратот со телото на овој инструмент од 17 век се откачил и паднал од инструментот. Делот не е оригинален, поставен е како замена за оригиналот во 19 век. Претставниците кажаа дека инструментот може и мора да се поправи, но одбија да кажат колкава е вистинската вредност на виолончелото. Тие кажаа само дека инструментот е дел од колекцијата наречена "Квартет" во која спаѓаат уште две виолини и една виола. Инструментите го добиле заедничкото име бидејќи во палатата пристигнале истовремено. Тим Инглес, шефот на Одделот за инструменти на аукциската куќа "Sotheby" во Лондон, кажал дека вредноста на виолончелото изнесува ...
| | веќе видена | слични

Општина Кисела Вода во соработка со основното училиште за возрасни “Антон Семјеновиќ Макаренко” - Скопје, четврта година по ред организира вечерна настава за ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...