Повеќе вести како оваа (25)


Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, при вчерашниот настап во „Универзална сала“, побара оставка од владата на Груевски и формирање преодна влада која би создала услови за демократки избори. Што е, всушност, преодна влада? Иако во светот постојат повеќе дефиниции за тоа (транзициона, привремена, техничка), заедничко на сите нив е дека се преодни влади кои имаат мандат за строго определени цели. Една упростена, но општо прифатена дефиниција за преодна влада е дека тоа е влада која привремено се поставува за да се подготви патот за постојана влада. На пример, кога беше соборен Садам Хусеин во Ирак, САД формираа преодна влада во земјата за да го надгледува пишувањето на новиот устав и за да се одржат избори за нова постојана влада за земјата. Преодната влада, всушност, е итен случај кога се создава една политичка празнина. Таа влада не добива мандат на избори, туку е назначена со согласност на главните политички сили во една земја. Можно е оваа влада да биде формирана и со посредство на ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, при вчерашниот настап во „Универзална сала“, побара оставка од владата на Груевски и формирање преодна влада која би создала услови за демократки избори. Што е, всушност, преодна влада? Иако во светот постојат повеќе дефиниции за тоа (транзициона, привремена, техничка), заедничко на сите нив е дека се преодни влади кои имаат мандат за строго определени цели. Една упростена, но општо прифатена дефиниција за преодна влада е дека тоа е влада која привремено се поставува за да се подготви патот за постојана влада. На пример, кога беше соборен Садам Хусеин во Ирак, САД формираа преодна влада во земјата за да го надгледува пишувањето на новиот устав и за да се одржат избори за нова постојана влада за земјата. Преодната влада, всушност, е итен случај кога се создава една политичка празнина. Таа влада не добива мандат на избори, туку е назначена со согласност на главните политички сили во една земја. Можно е оваа влада да биде формирана и со посредство на меѓународната заедница. Во ...
| | веќе видена | слични

Некаков вид преодна влада, до следните парламентарни избори, сигурно ќе има, судејќи по изјавите и на власта и на опозицијата. Директорот на Центарот за комуникации на владејчката партија, Иво Котевски, вчера за „Мета“ изјави дека партијата е подготвена и има намера да го почитува Договорот од Пржино, кој предвидува формирање на техничка влада за организирање на избори кои треба да го трасираат патот за излез од политичката криза. На иста линија е и потпретседателот на СДСМ, Дамјан Манчевски, кој во петокот на протест во Велес, најави дека многу брзо ќе се формира влада што ќе ги исполни условите за одржување на фер и кредибилни избори, без да откријат дали во моментов се водат разговори за формирање на таква влада и за нејзиниот формат. Сепак останува дилемата за каква влада се преговара иако едно е јасно. Судејќи според соопштението од холандската амбасада од петокот, во тоа извршно тело не е пожелно да учествуваат лица кои се под истрага на Специјалното јавно обвинителство. (ВИДЕО) Потегот на ДУИ, ...
| | веќе видена | слични

Heкаков вид преодна влада, до следните парламентарни избори, сигурно ќе има, судејќи по изјавите и на власта и на опозицијата. Директорот на Центарот за комуникации на владејчката партија, Иво Котевски, вчера за „Мета“ изјави дека партијата е подготвена и има намера да го почитува Договорот од Пржино, кој предвидува формирање на техничка влада за организирање на избори кои треба да го трасираат патот за излез од политичката криза. На иста линија е и потпретседателот на СДСМ, Дамјан Манчевски, кој во петокот на протест во Велес, најави дека многу брзо ќе се формира влада што ќе ги исполни условите за одржување на фер и кредибилни избори, без да откријат дали во моментов се водат разговори за формирање на таква влада и за нејзиниот формат. Сепак останува дилемата за каква влада се преговара иако едно е јасно. Судејќи според соопштението од холандската амбасада од петокот, во тоа извршно тело не е пожелно да учествуваат лица кои се под истрага на Специјалното јавно обвинителство. Во практиката постојат повеќе ...
| | веќе видена | слични

Некаков вид преодна влада, до следните парламентарни избори, сигурно ќе има, судејќи по изјавите и на власта и на опозицијата. Директорот на Центарот за комуникации на владејчката партија, Иво Котевски, вчера за „Мета“ изјави дека партијата е подготвена и има намера да го почитува Договорот од Пржино, кој предвидува формирање на техничка влада за организирање на избори кои треба да го трасираат патот за излез од политичката криза. На иста линија е и потпретседателот на СДСМ, Дамјан Манчевски, кој во петокот на протест во Велес, најави дека многу брзо ќе се формира влада што ќе ги исполни условите за одржување на фер и кредибилни избори, без да откријат дали во моментов се водат разговори за формирање на таква влада и за нејзиниот формат. Сепак останува дилемата за каква влада се преговара иако едно е јасно. Судејќи според соопштението од холандската амбасада од петокот, во тоа извршно тело не е пожелно да учествуваат лица кои се под истрага на Специјалното јавно обвинителство. Во практиката постојат повеќе ...
| | веќе видена | слични

Некаков вид преодна влада, до следните парламентарни избори, сигурно ќе има, судејќи по изјавите и на власта и на опозицијата. Директорот на Центарот за комуникации на владејчката партија, Иво Котевски, вчера за „Мета“ изјави дека партијата е подготвена и има намера да го почитува Договорот од Пржино, кој предвидува формирање на техничка влада за организирање на избори кои треба да го трасираат патот за излез од политичката криза. На иста линија е и потпретседателот на СДСМ, Дамјан Манчевски, кој во петокот на протест во Велес, најави дека многу брзо ќе се формира влада што ќе ги исполни условите за одржување на фер и кредибилни избори, без да откријат дали во моментов се водат разговори за формирање на таква влада и за нејзиниот формат. Сепак останува дилемата за каква влада се преговара иако едно е јасно. Судејќи според соопштението од холандската амбасада од петокот, во тоа извршно тело не е пожелно да учествуваат лица кои се под истрага на Специјалното јавно обвинителство. Во практиката постојат повеќе ...
| | веќе видена | слични

Преодна влада е најверојатно единствениот камен на сопнување на преговорите кои неодамна почнаа во Скопје помеѓу лидерите на четирите најголеми партии и продолжија завчера во Стразбур помеѓу Никола Груевски и Зоран Заев. Се погласно се зборува дека има веќе и можни кандидати за некоја идна влада, сеедно преодна или техничка, а јавноста ја заинтригира и бројната екипа која Груевски ја однесе во Стразбур и Брисел. Иако во светот постојат повеќе дефиниции за тоа (транзициона, привремена, техничка), заедничко на сите нив е дека се преодни влади кои имаат мандат за строго определени цели. Преодната влада, всушност, е итен случај кога се создава една политичка празнина. Таа влада не добива мандат на избори, туку е назначена со согласност на главните политички сили во една земја. Можно е оваа влада да биде формирана и со посредство на меѓународната заедница. Во нејзиниот состав има експерти, кои не се поврзани со партија и кои би имале една цел – да ги организираат следните избори. Во светот постојат повеќе ...
| | веќе видена | слични

Преодна влада е најверојатно единствениот камен на сопнување на преговорите кои неодамна почнаа во Скопје помеѓу лидерите на четирите најголеми партии и продолжија завчера во Стразбур помеѓу Никола Груевски и Зоран Заев. Се погласно се зборува дека има веќе и можни кандидати за некоја идна влада, сеедно преодна или техничка, а јавноста ја заинтригира и бројната екипа која Груевски ја однесе во Стразбур и Брисел. Иако во светот постојат повеќе дефиниции за тоа (транзициона, привремена, техничка), заедничко на сите нив е дека се преодни влади кои имаат мандат за строго определени цели. Преодната влада, всушност, е итен случај кога се создава една политичка празнина. Таа влада не добива мандат на избори, туку е назначена со согласност на главните политички сили во една земја. Можно е оваа влада да биде формирана и со посредство на меѓународната заедница. Во нејзиниот состав има експерти, кои не се поврзани со партија и кои би имале една цел – да ги организираат следните избори. Во светот постојат повеќе ...
| | веќе видена | слични

Преодна влада е, најверојатно, единствениот камен на сопнување на преговорите што неодамна почнаа во Скопје помеѓу лидерите на четирите најголеми партии и продолжија завчера во Стразбур, помеѓу Никола Груевски и Зоран Заев. Сè погласно се зборува дека има веќе и можни кандидати за некоја идна влада, сеедно преодна или техничка, а јавноста ја заинтригира и бројната екипа која Груевски ја однесе во Стразбур и во Брисел. Иако во светот постојат повеќе дефиниции за тоа (транзициона, привремена, техничка), заедничко за сите нив е дека се преодни влади кои имаат мандат за строго определени цели. Преодната влада, всушност, е итен случај кога се создава една политичка празнина. Таа влада не добива мандат на избори, туку е назначена со согласност на главните политички сили во една земја. Можно е оваа влада да биде формирана и со посредство на меѓународната заедница. Во нејзиниот состав има експерти, кои не се поврзани со партија и кои би имале една цел – да ги организираат следните избори. Во светот постојат повеќе ...
| | веќе видена | слични

Техничка, технократска, коалициска, концентрациона, привремена или преодна – за секоја криза има соодветна влада која е испробана во светот, а во мал дел и кај нас. Веднаш по предвремените парламентарни избори, кои се одржаа во април 2014 година, лидерот на СДСМ, Зоран Заев, излезе со пет барања, меѓу кои и тоа за формирање техничка влада што би создала услови за нови избори. По објавувањето на аферата за прислушување, СДСМ ги замени овие и постави нов услов: политичка разврска на политичката криза. Тие не изнесуваат детаљи за тоа што подразбираат под „политичка разврска“, но во јавноста сè погласно се зборува за некој тип влада што би ги изменаџирала кризните моменти и би создала услови за нови избори. Засега актуелната влада на ВМРО-ДПМНЕ решително и категорично ги отфрла сите предлози, па дури и размислувања за нешто такво и инсистира дека власта и Владата во земјата единствено се менува и се добива на општи избори. Сè друго, за партијата на власт, е нелегитимно и рамно на неуставен преврат, ...
| | веќе видена | слични

„Нова Македонија“ во две продолженија анализира што всушност претставува техничка влада, какви се искуствата на другите држави и кои биле процедурите и околностите за формирање на такво егзекутивно тело во Грција, Италија, Германија, Египет, Судан, Тунис... Но позитивноправните прописи и процедури за овој феномен во развиените демократии се многу прецизни и децидни. И политиката на договор за голема коалиција, како политичка појава, е позната. Доволен е примерот на Германија, каде што тоа функционира со години, но за тоа прво треба договор за програмите што партиите заедно ќе ги спроведат како една резултанта во интересот на што поголем процент од граѓаните. Сѐ друго е само игнорирање на волјата на граѓаните, гола борба за фотелји, без согласност и виза од гласачите АНАЛИЗА: СТРАНСКИТЕ ИСКУСТВА И МАКЕДОНСКИТЕ СОСТОЈБИ Ултимативното барање на СДСМ за формирање таканаречена техничка влада, по штотуку спроведени избори, која би спровела нови за нив фер и демократски избори, е политички преседан, досега ...
| | веќе видена | слични

„Нова Македонија“ во две продолженија анализира што всушност претставува техничка влада, какви се искуствата на другите држави и кои биле процедурите и околностите за формирање на такво егзекутивно тело во Грција, Италија, Германија, Египет, Судан, Тунис… Но позитивноправните прописи и процедури за овој феномен во развиените демократии се многу прецизни и децидни. И политиката на договор за голема коалиција, како политичка појава, е позната. Доволен е примерот на Германија, каде што тоа функционира со години, но за тоа прво треба договор за програмите што партиите заедно ќе ги спроведат како една резултанта во интересот на што поголем процент од граѓаните. Сѐ друго е само игнорирање на волјата на граѓаните, гола борба за фотелји, без согласност и виза од гласачите. Ултимативното барање на СДСМ за формирање таканаречена техничка влада, по штотуку спроведени избори, која би спровела нови за нив фер и демократски избори, е политички преседан, досега непознат во меѓународната практика. Во светот се формирале ...
| | веќе видена | слични

Дали со избори организирани од преодна влада ќе се подобри состојбата во една држава многу ретко зависи од работата на самите привремени владини кабинети и многу повеќе е резултат на општите околности во една држава или општество Државата што најдолго била водена од преодна влада е Белгија, дури 589 дена во политичката криза во 2010 и 2011 година ПРЕОДНИ ВЛАДИ ВО СВЕТОТ Формирањето преодни влади најчесто е карактеристика за новите држави или за премин од еден систем во друг. Сепак многу такви случаи имало и за да се излезе од некоја политичка криза во државата, без да се менува системот. Се формира провизорен владин кабинет, чија главна задача е да организира избори и да се избере нова, стабилна влада. Македонија првпат во својата историја од независноста се наоѓа во таква ситуација. Веќе трет ден Емил Димитриев е на чело на Владата, која има мандат да ги организира изборите најавени за 24 април годинава. До оваа ситуација дојде по обвинението за случајот „Пуч“ против лидерот на опозицијата Зоран Заев и ...
| | веќе видена | слични

Ултимативното барање на СДСМ за формирање таканаречена техничка влада, по штотуку спроведени избори, која би спровела нови за нив фер и демократски избори, е политички преседан, досега непознат во меѓународната практика. Во светот се формирале технички влади, но на тоа најчесто му претходела некоја длабока причина, како оружен конфликт, длабока економска или должничка криза, воен удар, политички убиства и слично. Во Македонија во моментов нема ништо од сето тоа. Формирање техничка влада по завршени избори, според аналитичарите, е практично делегитимирање на изборните резултати и непочитување на волјата на граѓаните. Во такви околности се наметнува дилемата зошто ни се тогаш избори кога политичките лидери без согласност од граѓаните би се договарале меѓусебно и би ги делеле ресорите. Тоа е практично анахрон систем на племенско договарање, а не практикување функционална демократија каде што граѓаните, односно гласачите, го имаат последниот збор, пишува во анализата на Нова Македонија. Целата анлиза можете да ...
| | веќе видена | слични

Ништо од лидерската средба .Заврши и пред да почне. Груевски не сакал да разговара за техничка влада.За останатите 4 точки од барањата на СДСМ денеска воопшто не станало збор. Како што изјави лидерот на СДСМ, средбата завршила без успех, бидејќи не бил постигнат договор за отпочнување на разговори и преговори меѓу власта и опозицијата за темата техничка влада.- Денеска се обидовме да воспоставиме разговор за барањата на опозицијата. На премиерот му ви воочив нашите барања. Не постигнавме договор заради клучната тема. Ставовите на опозицијата ги знаете и нашата решителност ја покажавме пред целата македонска јавност, прво со давање на изјави за неприфаќање на мандатите, па принудени спротивно на Устав и закон да поднесеме оставки. Ние не одстапуваме од нашите ставови и тие се исклучиво во интерес на државата. Без техничка влада сите други теми се ирелевантни за разговор. Опозицијата нема намера на води гол инает ние сме подготвени за преговори, ако е подготвена власта да разговара за техничка влада – деталите ...
| | веќе видена | слични

Техничка, технократска, коалициска, концентрациска, привремена или преодна. За секоја политичка криза има соодветна влада што е испробана во светот, а во сѐ поголем дел и во нашето соседство, па и кај нас. Иако сите посочени форми на привремени влади имаат различна намена и мандат за строго определени цели, заедничкото кај нив е тоа што рокот на траење треба да им биде краток и притоа тие треба да бидат ефективни во намерата за која се формирани. Сепак, тоа не е случај кога се споменуваат земјите од регионот. Повеќето држави на Балканот, вклучувајќи ја и Македонија, некако го изгубија темпото за организирање редовни изборни циклуси и следствено на тоа се изгубија и брзината, но и одговорноста за навремено формирање влада во предвидениот рок по изборите. Од друга страна, принципот на формирање привремена или техничка влада, поради разни причини, кој сѐ повеќе почна да се користи на Балканот, полека се претвори во траен, па оттука сите привремени и технички влади што беа формирани во соседството наместо да ...
| | веќе видена | слични

Условот што го постави СДСМ со барањето за техничка влада беше камен на сопнување на првата средба меѓу Никола Груевски и Зоран Заев. Познавачите оставаат нова шанса за договор и враќање на политичкиот дијалог, кој во моментов изгледа како невозможна мисија. Опозицијата во секоја прилика е децидна дека не се поместува од барањето за техничка влада, како и од петте услови што беа поставени и на преговорите. Од друга страна, уште на првата средба премиерот Груевски јасно кажа дека условот што го поставува опозицијата е нереален и невозможен. -Во секој момент сме подготвени за разговори за надминување на ситуацијата и за уште поцврста демократија од сегашната, меѓутоа, не сме подготвени да прифатиме уцена за формирање на техничка влада. Се додека тоа е услов на СДСМ за почнување на разговорите, истите нема да постојат, дури и ако цената е препораката - изјави вчера премиерот Груевски Сепак, и двете страни оставија простор за дијалог и нови средби во иднина. Напредокот во разговорите што би придонел за побрзо ...
| | веќе видена | слични

Ултимативното барање на СДСМ за формирање таканаречена техничка влада, по штотуку спроведени избори, која би спровела нови за нив фер и демократски избори, е политички преседан, досега непознат во меѓународната практика. Ултимативното барање на СДСМ за формирање таканаречена техничка влада, по штотуку спроведени избори, која би спровела нови за нив фер и демократски избори, е политички преседан, досега непознат во меѓународната практика. Во светот се формирале технички влади, но на тоа најчесто му претходела некоја длабока причина, како оружен конфликт, длабока економска или должничка криза, воен удар, политички убиства и слично. Во Македонија во моментов нема ништо од сето тоа. Формирање техничка влада по завршени избори, според аналитичарите, е практично делегитимирање на изборните резултати и непочитување на волјата на граѓаните. Во такви околности се наметнува дилемата зошто ни се тогаш избори кога политичките лидери без согласност од граѓаните би се договарале меѓусебно и би ги делеле ресорите. ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Србија одговори негативно на барањето на опозицијата за формирање преодна техничка влада. Лидерите на Двери и на ЛДП Бошко Обрадовиќ и Чедомир ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Србија одговори негативно на барањето на опозицијата за формирање преодна техничка влада. Лидерите на Двери и на ЛДП Бошко Обрадовиќ и Чедомир ...
| | веќе видена | слични

Изборот на ДИК не смее да биде во пакет со никакви амнестии за технички и пржински влади, порача денеска министерката за правда Рената Дескоска. Според неа, изборот на членови на ДИК е приоритет кој не треба да се условува со амнестии или други закони, како тие за формирање на техничка влада пред избори или за промена на моделот на финансирање на партиите. „Нас ни се потребни функционални институции, а секое доцнење може да значи недоволна спремност за спроведување на референдумот за договорот со Грција“, рече министерката за правда.
| | веќе видена | слични

Изборот на ДИК не смее да биде во пакет со никакви амнестии, услови за технички и пржински влади, порача денеска министерката за правда Рената Дескоска. Според неа, изборот на членови на ДИК е приоритет кој не треба да се условува со амнестии или други закони, како тие за формирање на техничка влада пред избори или за промена на моделот на финансирање на партиите. „Нас ни се потребни функционални институции, а секое доцнење може да значи недоволна спремност за спроведување на референдумот за договорот со Грција“, рече министерката за правда.
| | веќе видена | слични

Премиерот Никола Груевски по средбата со претседателот на СДСМ, Зоран Заев категорично изјави дека нема договор, а за формирање техничка влада не постои ниту минимум шанса. Груевски рече дека со Заев разговарале за формирање на работни групи и состанокот течел конструктивно, но пред крајот на средбата лидерот на СДСМ според Груевски добил совети од некого без да прецизира од кој, и побарал од него пред медиумите да каже дека прифаќа формирање техничка влада. „Разговорите течеа во една мирна и конструктивна атмосфера и при крајот бевме договорени од следната недела да почнат со работа работни групи кои ќе ги адресираат сите прашања кои што ги засегаат двете страни и нив и нас. На неколку минути пред крајот, Заев побара од мене во изјава да потврдам дека прифаќаме формирање на техничка влада, што за мене беше изненадување и ми личи дека некој го посоветувал на тоа, и нормално јас тоа не го прифатив. Ние сега формиравме влада пред неколку дена и владата почна турбо да работи. Технички влади не бараа од нас ...
| | веќе видена | слични

Изборот на ДИК не смее да биде во пакет со никакви амнестии, услови за технички и пржински влади, порача денеска министерката за правда, Рената Дескоска. Според неа, изборот на членови на ДИК е приоритет што не треба да се условува со амнестии или други закони како тие за формирање техничка влада пред избори или за промена на моделот на финансирање на партиите. „Нам ни се потребни функционални институции, а секое доцнење може да значи недоволна спремност за спроведување на референдумот за договорот со Грција“, рече министерката за правда.(Makfax)
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...