Повеќе вести како оваа (25)


Министерката за правда Рената Дескоска информира дека членовите на работната група меѓу власта и опозицијата денеска ќе имаат средба за усогласување на ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска информира дека членовите на работната група меѓу власта и опозицијата денеска ќе имаат средба за усогласување на ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска информира дека членовите на работната група меѓу власта и опозицијата денеска ќе имаат средба за усогласување на ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска информира дека членовите на работната група меѓу власта и опозицијата денеска ќе имаат средба за усогласување на ...
| | веќе видена | слични

Суштинските преговори за измена на Изборниот законик меѓу власта и опозицијата се очекува да почнат за две недели. Ова начелно било договорено на вчерашната ...
| | веќе видена | слични

Владата целосно да ги имплементира препораките на ОБСЕ/ОДИХР за спроведување на фер и демократски избори и да се откаже од намерата да го повтори нелегитимниот, недемократски процес на измени на Изборниот законик од минатата година, изјави проф. д-р Рената Тренеска - Дескоска, член на извршен одбор на СДСМ. - Сметаме дека е неопходно во пресрет на евентуалното отпочнување на собраниската процедура по овој конкретен предлог, уште еднаш јавно да ги соопштиме нашите ставови и да ја предупредиме власта за негативните последици од ваквиот нивен пристап. Да Ве потсетам, дека во Министерството за правда беше формирана работна група заради усогласување на измени на Изборниот законик со кои ќе се имплементираат препораките на ОБСЕ/ОДИХР. Извештајот на ОБСЕ/ОДИХР содржи препораки кои претставуваат драгоцен и добронамерен придонес за подобрување на изборниот процес во Република Македонија – рече Тренеска - Дескоска. Таа додаде дека за жал, после месец и пол работа на работната група, Министерството за правда понуди ...
| | веќе видена | слични

Министерството за Правда не ги почитува препораките на ОБСЕ/ ОДИХР во измените на Изборниот законик, реагира опозицијата и заклучува дека власта нема волја за фер избори. Рената Дескоска од СДСМ, која е член на Работната група што ги подготвуваше измените, тврди дека Владата не ги имплементира најзначајните препораки. Односно, да се одвои вршењето на државната од партиската функција и да се истражат обвинувањата за заплашување на гласачите. Опозицијата бара од власта доследно да ги имплементира и препораките меѓу кои се, почитување на тајноста на гласот, утврдување на максимален износ за донации и законско регулирање на правилата за медиумско преставување. „Затоа, ја користиме оваа прилика уште еднаш да ја повикаме Владата целосно да ги имплементира препораките на ОБСЕ/ОДИХР за спроведување на фер и демократски избори и да се откаже од намерата да го повтори нелегитимниот, недемократски процес на измени на Изборниот законик од минатата година“- изјави Дескоска од СДСМ. Таа тврди дека Изборниот законик се ...
| | веќе видена | слични

„Само на тој начин, а не со фингирање на измени, Владата може да покаже дека има воља да создаде соодветна правна рамка за спроведување на слободни и фер избори во Република Македонија", рече на прес-конференција во петок, проф.д-р Рената Тренеска Дескоска, член на извршен одбор на СДСМ. Таа потсети дека согласно меѓународните стандарди и препораки, изборните правила треба да се носат и менуваат со согласност на релевантните опозициони партии. Од СДСМ сметаат дека во пресрет на евентуалното отпочнување на собраниската процедура по овој конкретен предлог,треба да потсетат, дека во Министерството за правда беше формирана работна група заради усогласување на измени на Изборниот законик со кои ќе се имплементираат препораките на ОБСЕ/ОДИХР, но дека по месец и пол работа на работната група, Министерството за правда понуди текст кој ги игнорира препораките на ОБСЕ/ОДИХР. Според СДСМ најзначајните препораки, кои не добија никаков, односно соодветен одговор од Министерството за правда се: Одвојување на ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска денеска истакна дека не е голем оптимист оти ќе се најде заеднички јазик околу изборниот модел што би бил најсоодветен ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска денеска истакна дека не е голем оптимист оти ќе се најде заеднички јазик околу изборниот модел што би бил најсоодветен ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска денеска истакна дека не е голем оптимист оти ќе се најде заеднички јазик околу изборниот модел што би бил најсоодветен ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска денеска истакна дека не е голем оптимист оти ќе се најде заеднички јазик околу изборниот модел што би бил најсоодветен ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска денеска истакна дека не е голем оптимист оти ќе се најде заеднички јазик околу изборниот модел што би бил најсоодветен ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска денеска истакна дека не е голем оптимист оти ќе се најде заеднички јазик околу изборниот модел што би бил најсоодветен ...
| | веќе видена | слични

Министерката за правда Рената Дескоска денеска истакна дека не е голем оптимист оти ќе се најде заеднички јазик околу изборниот модел што би бил најсоодветен ...
| | веќе видена | слични

Премиерот Зоран Заев денеска изрази надеж дека ќе биде постигнат консензус за промена на Изборниот модел со една изборна единица, повторувајќи дека со тоа ...
| | веќе видена | слични

Премиерот Зоран Заев денеска изрази надеж дека ќе биде постигнат консензус за промена на Изборниот модел со една изборна единица, повторувајќи дека со тоа ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...