Повеќе вести како оваа (25)

Судот го одби барањето на обвинетиот Илија Димовски и неговите адвокати за прекин на сидскиот процес за случајот „Титаник“ се додека не се реши статусот на ...
сите 4 | | | веќе видена

Судењето за изборни нерегуларности „Титаник“ се одложува за 26 ноември, поради отсуство на обвинетиот Мартин Протуѓер. Судијата Осман Шабани, рече дека ...
| | веќе видена | слични

Судењето за изборни нерегуларности „Титаник“ се одложува за 26 ноември, поради отсуство на обвинетиот Мартин Протуѓер. Судијата Осман Шабани, рече дека ...
| | веќе видена | слични

Судењето за изборни нерегуларности „Титаник“ се одложува за 26 ноември, поради отсуство на обвинетиот Мартин Протуѓер. Судијата Осман Шабани, рече дека ...
| | веќе видена | слични

По барање на адвокатите, судијата Осман Шабани го одложи првото рочиште од судскиот процес за случајот „Титаник“ на СЈО и и даде на одбраната дополнителни 10 дена за да извршат увид во доказите од предметот . Шабани, наведе дека адвокатите ќе имаат можност секој ден во библиотеката на судот да вршат увид во доказите се до 12 април за кога е закажано следното рочиште. Адвокатите побара увид во докaзите поради обемниот материјал и поради тоа што наводно во цедињата имало дополнителни докази. Станува збор за доказен материјал на 25 000 страници, меѓу кои и 11 цедиња со прислушувани разговори и транскрипти од нив на повеќе од 1000 страници. Дел од адвокатите пред неколку дена повторно поднеле барање до судот да бидат изземени како доказ прислушуваните разговори и смс пораките, бидејќи како што сметаат станува збор за незаконски прибавени докази за кои Кривичниот совет на Основниот суд Скопје еднаш се изјаснил дека не можат да бидат користени како доказ. Обвинителката на СЈО Лиле Стефанова ваквите предлози на ...
| | веќе видена | слични

Поради технички проблеми со озвучувањето во новата зграда на Кривичниот суд, судечкиот совет во предметот на СЈО „Титаник“ одлучи денешното рочиште да продолжи во стариот објект на Судот. Претходно, одбраната на обвинетите во „Титаник“ побара изземање на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, но судечкиот совет го одби ова барање како недозволено. Обвинителката на СЈО Лиле Стефанова го оцени барањето на адвокатите како нов обид за одложување на постапката. Им забележа дека бараат изземање, а не знаат кој треба да го спроведе. Судијата Осман Шабани претходно кажа дека од Врховен суд е доставено решение дека се одбива како неосновано претходното барање на одбраната за изземање и на судечкиот совет во предметот „Титаник“. На денешното рочиште присуствуваат сите обвинети во случајот, а обвинението го застапуваат обвинителите од СЈО Лиле Стефанова и Љубомир Лапе. Во „Титаник“ обвиенти се поранешниот премиер Никола Груевски и поранешните функционери Мартин Протуѓер, Кирил Божиновски, Миле Јанакиески, ...
| | веќе видена | слични

Судијата Осман Шабани, рече дека Протуѓер не го известил судот до почеток на денешното рочиште за своето отсуство. За следната расправа, судијата, даде наредба ...
| | веќе видена | слични

Судијата Осман Шабани рече дека Протуѓер не го известил судот до почеток на денешното рочиште за своето отсуство. За следната расправа, судијата, даде наредба ...
| | веќе видена | слични

Во Кривичниот суд денеска треба да продолжи судењето за изборни нерегуларности „Титаник“. Претходното рочиште што беше закажано за 20 ноември, беше одложено ...
| | веќе видена | слични

Во Кривичниот суд денеска треба да продолжи судењето за изборни нерегуларности „Титаник“. Претходното рочиште што беше закажано за 20 ноември, беше одложено ...
| | веќе видена | слични

Разбрав за што сум обвинет, нема за што да се чувствувам виновен со оглед на тоа што не сум сторил никакви кривични дела, рече поранешниот премиер Никола Груевски откако конечно започна главната расправа за случајот „Титаник“ и обвинителката Лиле Стефанова ги кажа воведните говори. Дека не се чувствуваат виновни рекоа и Мартин Протуѓер, Кирил Божиновски, Миле Јанакиески, Гордана Јанкулоска, Илија Димовски, Мунир Пепиќ, Едмонд Темелко и сите останати обвинети. Во произнесувањето за вина, Миле Јанакиески рече дека ова го чувствува како политичка борба. – Земајќи го предвид фактот дека основната кривична пријава е од СДСМ, ова го чувствувам како политичка борба – рече Јанакиевски. Поранешната заменичка министерка за правда Билјана Бришковска рече дека не го разбрала обвинението па обвинителката уште еднаш објаснуваше за што ја товарат по што таа кажа дека не се чувствува виновна. Процесот „Титаник“ продолжува на 21 мај, кога воведни говори ќе дадат и адвокатите.
| | веќе видена | слични

Разбрав за што сум обвинет, нема за што да се чувствувам виновен со оглед на тоа што не сум сторил никакви кривични дела, рече поранешниот премиер Никола Груевски откако конечно започна главната расправа за случајот „Титаник“ и обвинителката Лиле Стефанова ги кажа воведните говори. Дека не се чувствуваат виновни рекоа и Мартин Протуѓер, Кирил Божиновски, Миле Јанакиески, Гордана Јанкулоска, Илија Димовски, Мунир Пепиќ, Едмонд Темелко и сите останати обвинети. Во произнесувањето за вина, Миле Јанакиески рече дека ова го чувствува како политичка борба. – Земајќи го предвид фактот дека основната кривична пријава е од СДСМ, ова го чувствувам како политичка борба – рече Јанакиевски. Поранешната заменичка министерка за правда Билјана Бришковска рече дека не го разбрала обвинението па обвинителката уште еднаш објаснуваше за што ја товарат по што таа кажа дека не се чувствува виновна. Процесот „Титаник“ продолжува на 21 мај, кога воведни говори ќе дадат и адвокатите.
| | веќе видена | слични

Разбрав за што сум обвинет, нема за што да се чувствувам виновен со оглед на тоа што не сум сторил никакви кривични дела, рече поранешниот премиер Никола Груевски откако конечно започна главната расправа за случајот „Титаник“ и обвинителката Лиле Стефанова ги кажа воведните говори. Дека не се чувствуваат виновни рекоа и Мартин Протуѓер, Кирил Божиновски, Миле Јанакиески, Гордана Јанкулоска, Илија Димовски, Мунир Пепиќ, Едмонд Темелко и сите останати обвинети. Во произнесувањето за вина, Миле Јанакиески рече дека ова го чувствува како политичка борба. – Земајќи го предвид фактот дека основната кривична пријава е од СДСМ, ова го чувствувам како политичка борба – рече Јанакиевски. Поранешната заменичка министерка за правда Билјана Бришковска рече дека не го разбрала обвинението па обвинителката уште еднаш објаснуваше за што ја товарат по што таа кажа дека не се чувствува виновна. Процесот „Титаник“ продолжува на 21 мај, кога воведни говори ќе дадат и адвокатите.
| | веќе видена | слични

Обвинителката од СЈО Лиле Стефанова, во воведниот говор за случајот „Титаник“, побара обвинетите да бидат осудени но и и на дел од нив да им се конфискува имотот. За изборите во 2011, таа побара конфискација на имот на Никола Груевски и на Мартин Протуѓер во вредност од 34.908.777 денари или повеќе од половина милион евра што одговара на вредноста на незаконските средства прибрани за изборната кампања во таа година. За изборите во 2013 година, Стефанова рече дека со обвинителниот акт се бара конфискација на имот во вредност од 41.435.100 денари или повеќе од 670 илјади евра од Никола Груевски, Илија Димовски и Леко Ристовски. За изборите во 2014 година, Стефанова бара на Груевски, Димовски и Ристовски да им се конфискува имот од 62.732.874 или повеќе од милион евра – суми кои одговараат на незаконски прибраните средства за изборите кампањи. На почетокот на главната расправа се изјаснија и обвинетите. Поранешниот премиер Никола Груевски рече дека го разбира обвинението, но дека не се чувствува виновен, со ...
| | веќе видена | слични

Обвинителката од СЈО Лиле Стефанова, во воведниот говор за случајот „Титаник“ побара обвинетите да бидат осудени но да има и конфискација на имот на дел од обвинетите . За изборите во 2011 година таа побара конфискација на имот на Никола Груевски и Мартин Протуѓер во вредност од 34.908.777 денари или повеќе од половина милион евра што одговара на вредноста на незаконските средства прибрани за изборната кампања во таа година. За изборите во 2013 година, Стефанова рече дека со обвинителниот акт се бара конфискација на имот во вредност од 41.435.100 денари или повеќе од 670 илјади евра од Никола Груевски, Илија Димовски и Леко Ристовски. За изборите во 2014 година, Стефанова бара од Груевски, Димовски и Ристовски да се конфискува имот од 62.732.874 или повеќе од милион евра – суми кои одговараат на незаконски прибраните средства за изборите кампањи. Во главната расправа се изјаснија и обвинетите. Поранешниот премиер Никола Груевски рече дека го разбира обвинението, но дека не се чувствува виновен, со оглед на ...
| | веќе видена | слични

Прекин на пастапката до разрешување на состојбата со специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, побара на денешното рочиште одбраната на обвинетите за ...
| | веќе видена | слични

Прекин на пастапката до разрешување на состојбата со специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, побара на денешното рочиште одбраната на обвинетите за ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...