Повеќе вести како оваа (25)

„Единствена Македонија изразува крајна изненаденост од марионетскиот премиер Зоран Заев и министерот во МВР Оливер Спасовски, кои повеќе од една година ...
сите 8 | | | веќе видена

„Единствена Македонија изразува крајна изненаденост од марионетскиот премиер Зоран Заев и министерот во МВР Оливер Спасовски, кои повеќе од една година ...
| | веќе видена | слични

„Единствена Македонија изразува крајна изненаденост од марионетскиот премиер Зоран Заев и министерот во МВР Оливер Спасовски, кои повеќе од една година ...
| | веќе видена | слични

Единствена Македонија изразува крајна изненаденост од марионетскиот премиер Зоран Заев и министерот во МВР Оливер Спасовски, кои повеќе од една година одбиваат ...
| | веќе видена | слични

„Единствена Македонија изразува крајна изненаденост од марионетскиот премиер Зоран Заев и министерот во МВР Оливер Спасовски, кои повеќе од една година ...
| | веќе видена | слични

„Единствена Македонија изразува крајна изненаденост од марионетскиот премиер Зоран Заев и министерот во МВР Оливер Спасовски, кои повеќе од една година ...
| | веќе видена | слични

Швајцарските закони кои го регулираат државјанството, поминале низ драматични промени во последниве 20 години. На пример, жена која има швајцарско државјанство, повеќе не може да го изгуби ако се омажи за странец. За да станене жител на Швајцарија, во основа постојат три начини: со раѓање, со брак (но ова не е автоматски) или со натурализација. За разлика од САД, Швајцарија не им дава државјанство на децата кои се родени во оваа држава под автоматизам. Едно лице може автоматски да стане швајцарски државјанин ако е дете од брак во кој барем еден родител е Швајцарец. Во Швајцарија законски граѓаните можат да имаат повеќе државјанства. Доколку сте се преселиле во оваа земја и сакате да добиете државјанство, еве на кој начин можете да го сторите тоа. Редовна натурализација Оваа натурализација важи за странците кои немаат директна крвна врска со Швајцарија, не се родени таму, ниту пак склучиле брак со швајцарски државјанин. За нив важи следното правило – треба да живеат во земјата најмалку десет години (овој рок ...
| | веќе видена | слични

Швајцарските закони кои го регулираат државјанството, поминале низ драматични промени во последниве 20 години. На пример, жена која има швајцарско државјанство, повеќе не може да го изгуби ако се омажи за странец. За да станене жител на Швајцарија, во основа постојат три начини: со раѓање, со брак (но ова не е автоматски) или со натурализација. За разлика од САД, Швајцарија не им дава државјанство на децата кои се родени во оваа држава под автоматизам. Едно лице може автоматски да стане швајцарски државјанин ако е дете од брак во кој барем еден родител е Швајцарец. Во Швајцарија законски граѓаните можат да имаат повеќе државјанства. Доколку сте се преселиле во оваа земја и сакате да добиете државјанство, еве на кој начин можете да го сторите тоа. Редовна натурализација Оваа натурализација важи за странците кои немаат директна крвна врска со Швајцарија, не се родени таму, ниту пак склучиле брак со швајцарски државјанин. За нив важи следното правило – треба да живеат во земјата најмалку десет години (овој рок ...
| | веќе видена | слични

Според Уставот граѓаните на Република Македонија имаат државјанство на Република Македонија. Државјанството е правна врска меѓу лицата и државата кое не го означува етничкото потекло на лицата. Државјанин на Република Македонија покрај македонското може да има и државјанство на друга држава. Државјанин на Република Македонија кој има државјанство на друга држава, во Република Македонија се смета исклучиво за државјанин на Република Македонија, ако со меѓународен договор не е поинаку определено. На државјанин на Република Македонија не може да му биде одземено државјанството, ниту да биде протеран или предаден на друга држава. Начини на стекнување на македонско државјанство Државјанството на Република Македонија се стекнува со: 1) потекло, 2) раѓање на територијата на Република Македонија, 3) природување и 4) меѓународни договори. Со потекло Со потекло стекнува државјанство на Република Македонија дете на кое: 1) во моментот на раѓањето двата родители се државјани на Република Македонија; 2) во моментот на ...
| | веќе видена | слични

Странец кој е полнолетен и неговиот прием во државјанство на Република Македонија не ја загрозува безбедноста и одбраната на Република Македонија може со природување да стекне државјанство на Република Македонија ако тоа преставува особен научен, економски, културен, спортски или друг национален интерес. Условите кои се потребни за стекнување на ваков тип на државјанство ги пропишува Владата на Република Македонија со уредба, при што мислењето за исполнувањето на условите и особениот придонес го дава Владата на РМ. Особен економски интерес, согласно Уредбата на Владата постои ако странец кој поднел барање за стекнување на државјанство на Република Македонија, инвестирал капитал во износ од најмалку 400.000 евра по лице како директна инвестиција во нови капацитети, со исклучок на угостителски објекти за исхрана и трговски капацитети, со најмалку десет вработени лица на неопределено време во период од најмалку една година. Утврдувањето на постоење на особениот економски интерес го оценува Министерството за ...
| | веќе видена | слични

Марионетскиот претседател Стево Пендаровски кој не е избор на македонскиот народ денеска го направи првото кривично дело со злоупотреба на неговата службена ...
| | веќе видена | слични

Предмет: Соопштение – Единствена Македонија: Со кое право УБК преку соработници-новинари направи лажна приказна за Бачев!? Ја информираме јавноста дека при ...
| | веќе видена | слични

„Ја информираме јавноста дека при синоќешното тргнување на народната поворка кон домот Елизабета Канчевска Милевска ниту е давано ниту пак од некој од ...
| | веќе видена | слични

Вкупно 18.081 лица минатата година добиле бугарско државјанство од кои најбројни - 8.185 се Маккедонци, покажуваат податоците на Комисијата за бугарско државјанство и Бугари во странство за периодот 23 јануари 2012 - 22 јануари 2013 година. Според извештајот, 18.081 лице се стекнале со бугарско државјанство врз основа на потекло, родител бугарски државјанин, заедничка натурализација и врз основа особени заслуги со исклучителен придонес. Бугарските медиуми пишуваат дека најмногу од лицата кои добиле бугарско државјанство во 2012 година „традиционално се од Македонија“ - 8.185 лица. Следат од Молдавија, Украина, Русија, Србија, Израел... (Крај)
| | веќе видена | слични

Хајдар Османи иако е роден во Македонија и живее во земјата цел живот, нема македонско државјанство. Тој е татко на 4 деца, но ниту едно од нив нема државјанство. Хајдар боледува канцер. Се жали дека поради неговиот статус на апатрид има потешкотии да ги оствари основните човекови права, пренесува ТВ21 . „Моментално 6 години се водам како странец преку невладина организација, 4 деца имам и они немаат државјанство. Проблемот е што немам право ни на социјално ни на здравство. Имам извод и такви работи но сепак не ми дават државјанство. Немам право ни да работам а сега и да имам прво не можам со здравјето имам тешка болест од карцином. Не знам кај да се обратам. Благодарениве на невладина организација они ми помогна барем за мене и мојата сопруга привремен престој и странска лична карта“, изјави Османи. Околу 600 лица без ниту едно државјанство живеат во Македонија, но таа бројка постојано се менува. Ова го тврдат од невладината „Здружение на млади правници. Непознавањето на законите и немањето пари за ...
| | веќе видена | слични

Даниел Шишкарев се пошегува кога го доби микрофонот на големиот пречек во Скопје и кажа дека сака да стане Македонец, но не му давале пасош. -Сакам да станам ...
| | веќе видена | слични

Доколку го сакате Доналд Трамп, зошто да не станете американски државјанин? Секако, пред тоа потребно е да го положите тестот за државјанство од американската Служба за имиграција и државјанство. Исто така, треба: - Да добиете зелена карта за постојан престој - Да попилните N-400 форма која чини 595 долари и да купите биметриски тест кој чини 85 долари - Да дадете ваши оптечатоци од прстите кои ФБИ ги проверува за да види да не имате криминално досие - И на крај, да го направите тестот за натурализација За да го положите тестот потребно е да освоите најмалку 60% за да положите. Обично тестот е спроведен усно од службено лице на Службата за државјанство и имиграција кој прашува 10 рашања од листа на која има 100 прашања кои потенцијалните граѓани ги добиваат претходно за да ги научат. Видете дали вие можете да го положите тестот. Дали можете да го положите тестот за американско државјанство?
| | веќе видена | слични

„Марионетскиот премиер Зоран Заев го избриша името, идентитетот, историјата и традицијата на македонскиот народ. За време на двегодишното владеење на Заев во ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Единствена Македонија Јанко Бачев по повод денешната изјава на Зоран Заев за двете години од неговата влада, во изјава за медиумите рече: – ...
| | веќе видена | слични

Техничкиот министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски, наместо да се занимава со мигрантите кои направија упад во државата, негов фокус е рушење на Уставниот суд и институциите. Техничкиот министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски, наместо да се занимава со мигрантите кои направија упад во државата, негов фокус е рушење на Уставниот суд и институциите.Додека главната активност на Спасовски се протестите на СДСМ пред Уставниот суд поради ситнопартиски интереси и манипулации, над 1000 мигранти направија груб упад на македонска територија. Локалното население остана незаштитено, но Спасовски си го работи сценариото на СДСМ.Групата на мигранти повеќе од 4 часа се движела кон Македонија, полицијата под команда на Спасовски не се ни обиде да ги спречи во тоа, па тие навлегоа длабоко во македонска територија.Додека локалното население живееше во страв, главните активности на Спасовски беа спроведување на деструктивно сценарио. Тој се занимава со протести, наместо со безбедноста на населението.Ова не ...
| | веќе видена | слични

Некои луѓе во Швајцарија може да бидат оставени "без никакво државјанство", во ситуација кога властите ќе ги повлечат швајцарските пасоши под сомнение дека станува збор за “лажни бракови“, објавува швајцарскиот весник “Tages Anzeiger“ . Според швајцарските правила, странски државјанин кој добил швајцарско државјанство преку брак со граѓанин од Швајцарија може да се соочи со одземање на натурализираното државјанство, до осум години по бракот, доколку властите се сомневаат дека бракот е фарса, пишува весникот. Цитирајќи податоци од Швајцарската Канцеларија за миграција (SEM ), весникот тврди дека секоја година на околу 50 до 60 натурализирани Швајцарци им се одзема државјанството. Бројот на таквите случаи се зголемува од почетокот на 21 век, со само осум во 2000 година, според податоците на SEM. А во некои случаи, тоа може да го остави лицето без државјанство, пишува весникот. Весникот го наведува примерот на еден човек по потекло од Ангола, кој живеел во Швајцарија 20 години. По неговиот брак со Швајцарка, ...
| | веќе видена | слични

Според Плевнелиев, проценката за тоа дали да се даде државјанство или не, не може и не треба да почива само на финансиски аргументи. Во овластувањата на законодавецот е да создава олеснителна линија за стекнување на државјанство по натурализација, но водечки треба да бидат заслугите на лицето кон Бугарија и интересот кој државата има од тоа - да создаде преку натурализација политичката и правна врска држава - граѓанин. Гаранциите против злоупотребување на правото за стекнување на бугарско државјанство се исклучително важни, бидејќи освен бугарски државјанин, странецот станува и европски граѓанин, што доведува до стекнување на политички и економски права и слободи , вклучувајќи го и правото слободно да се движи и да престојува на територијата на земјите- членки на Европската унија. Бугарија како земја - членка на Унијата, која сака да стане дел од Шенгенскиот простор, има свои обврски и одговорности, кои наметнуваат создавање на ефикасни мерки против заобиколување на законот. Шефот на бугарската државата ги ...
| | веќе видена | слични

Според Плевнелиев, проценката за тоа дали да се даде државјанство или не, не може и не треба да почива само на финансиски аргументи. Во овластувањата на законодавецот е да создава олеснителна линија за стекнување на државјанство по натурализација, но водечки треба да бидат заслугите на лицето кон Бугарија и интересот кој државата има од тоа - да создаде преку натурализација политичката и правна врска држава - граѓанин. Гаранциите против злоупотребување на правото за стекнување на бугарско државјанство се исклучително важни, бидејќи освен бугарски државјанин, странецот станува и европски граѓанин, што доведува до стекнување на политички и економски права и слободи , вклучувајќи го и правото слободно да се движи и да престојува на територијата на земјите- членки на Европската унија. Бугарија како земја - членка на Унијата, која сака да стане дел од Шенгенскиот простор, има свои обврски и одговорности, кои наметнуваат создавање на ефикасни мерки против заобиколување на законот. Шефот на бугарската ...
| | веќе видена | слични

Во Република Турција нема најмалку 300.000 Македонци, кои ќе сакаат да добијат македонско државјанство. Државата Македонија нив ги третира за „јазично малцинство“, односно популација што потекнува од Македонија и која го зборува македонскиот јазик. Суштински е тоа што оние што се иселиле од Македонија во Турција пред да го направат тоа биле попишани како Турци, односно заминале во својата матична татковина како Турци, а за такви доброволно се изјасниле во документите што ги пополнувале во педесеттите години на минатиот век. Со договорот од 1956 година меѓу Југославија и Турција им се овозможи на Турците да се вратат во матичната држава. Ним им било овозможено да ги продадат имотите во тогашна Југославија, односно во Македонија, биле обесштетени од државата, по што заминале во Турција. Исмаил Бојда, претседател на Сојузот на здруженијата на Македонците со исламска вероисповед, минатиот месец посети неколку места во Турција каде што, како што вели тој, живеат Македонци со исламска вероисповед и тогаш им ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...