Повеќе вести како оваа (25)

Единствена Македонија реагира на денешната изјава на генералниот секретар на СДСМ, Љупчо Николовски дека за промена на изборниот модел е потребен консензус од ...
сите 53 | | | веќе видена

Единствена Македонија реагира на денешната изјава на Бетијан Китиев од СДСМ дека без изјаснување и согласност од ВМРО-ДПМНЕ не може да дојде до промена на изборниот модел во една изборна единица и до предвремени парламентарни избори. Го потсетуваме СДСМ дека во изборната кампања за парламентарните избори во декември 2016, Зоран Заев јасно и недвосмислено изјави дека кога ќе победат на изборите веднаш ќе го променат изборниот модел и Македонија ќе биде една изборна единица. Победата на изборите дојде. Меѓутоа, СДСМ сега калкулира и се задскрива зад ВМРО-ДПМНЕ иако има доволно мнозинство во Собранието да го смени изборниот модел и Македонија да стане една изборна единица. Истовремено, СДСМ е во обврска да го прифати повикот на Единствена Македонија од 18 април годинава за распишување на предвремени парламентарни избори, со цел, да се соочиме со народот за историската иднина на Република Македонија – членство во НАТО и ЕУ или стратешки сојуз со Русија и членство во ЕЕУ. Доколку СДСМ не воведе една изборна ...
| | веќе видена | слични

Единствена Македонија реагира на денешната изјава на Бетијан Китиев од СДСМ дека без изјаснување и согласност од ВМРО-ДПМНЕ не може да дојде до промена на изборниот модел во една изборна единица и до предвремени парламентарни избори. „Го потсетуваме СДСМ дека во изборната кампања за парламентарните избори во декември 2016, Зоран Заев јасно и недвосмислено изјави дека кога ќе победат на изборите веднаш ќе го променат изборниот модел и Македонија ќе биде една изборна единица. Победата на изборите дојде. Меѓутоа, СДСМ сега калкулира и се задскрива зад ВМРО-ДПМНЕ иако има доволно мнозинство во Собранието да го смени изборниот модел и Македонија да стане една изборна единица. Истовремено, СДСМ е во обврска да го прифати повикот на Единствена Македонија од 18 април годинава за распишување на предвремени парламентарни избори, со цел, да се соочиме со народот за историската иднина на Република Македонија – членство во НАТО и ЕУ или стратешки сојуз со Русија и членство во ЕЕУ. Доколку СДСМ не воведе една изборна ...
| | веќе видена | слични

Единствена Македонија реагира на денешната изјава на Бетијан Китиев од СДСМ дека без изјаснување и согласност од ВМРО-ДПМНЕ не може да дојде до промена на изборниот модел во една изборна единица и до предвремени парламентарни избори. „Го потсетуваме СДСМ дека во изборната кампања за парламентарните избори во декември 2016, Зоран Заев јасно и недвосмислено изјави дека кога ќе победат на изборите веднаш ќе го променат изборниот модел и Македонија ќе биде една изборна единица. Победата на изборите дојде. Меѓутоа, СДСМ сега калкулира и се задскрива зад ВМРО-ДПМНЕ иако има доволно мнозинство во Собранието да го смени изборниот модел и Македонија да стане една изборна единица. Истовремено, СДСМ е во обврска да го прифати повикот на Единствена Македонија од 18 април годинава за распишување на предвремени парламентарни избори, со цел, да се соочиме со народот за историската иднина на Република Македонија – членство во НАТО и ЕУ или стратешки сојуз со Русија и членство во ЕЕУ. Доколку СДСМ не воведе една изборна ...
| | веќе видена | слични

Единствена Македонија реагира на денешната изјава на Бетијан Китиев од СДСМ дека без изјаснување и согласност од ВМРО-ДПМНЕ не може да дојде до промена на изборниот модел во една изборна единица и до предвремени парламентарни избори. „Го потсетуваме СДСМ дека во изборната кампања за парламентарните избори во декември 2016, Зоран Заев јасно и недвосмислено изјави дека кога ќе победат на изборите веднаш ќе го променат изборниот модел и Македонија ќе биде една изборна единица. Победата на изборите дојде. Меѓутоа, СДСМ сега калкулира и се задскрива зад ВМРО-ДПМНЕ иако има доволно мнозинство во Собранието да го смени изборниот модел и Македонија да стане една изборна единица. Истовремено, СДСМ е во обврска да го прифати повикот на Единствена Македонија од 18 април годинава за распишување на предвремени парламентарни избори, со цел, да се соочиме со народот за историската иднина на Република Македонија – членство во НАТО и ЕУ или стратешки сојуз со Русија и членство во ЕЕУ. Доколку СДСМ не воведе една изборна ...
| | веќе видена | слични

„Единствена Македонија реагира на денешната изјава на Бетијан Китиев од СДСМ дека без изјаснување и согласност од ВМРО-ДПМНЕ не може да дојде до промена на изборниот модел во една изборна единица и до предвремени парламентарни избори.Го потсетуваме СДСМ дека во изборната кампања за парламентарните избори во декември 2016, Зоран Заев јасно и недвосмислено изјави дека кога ќе победат на изборите веднаш ќе го променат изборниот модел и Македонија ќе биде една изборна единица.Победата на изборите дојде. Меѓутоа, СДСМ сега калкулира и се задскрива зад ВМРО-ДПМНЕ иако има доволно мнозинство во Собранието да го смени изборниот модел и Македонија да стане една изборна единица.Истовремено, СДСМ е во обврска да го прифати повикот на Единствена Македонија од 18 април годинава за распишување на предвремени парламентарни избори, со цел, да се соочиме со народот за историската иднина на Република Македонија – членство во НАТО и ЕУ или стратешки сојуз со Русија и членство во ЕЕУ.Доколку СДСМ не воведе една изборна единица ...
| | веќе видена | слични

Единствена Македонија реагира на денешната изјава на Бетијан Китиев од СДСМ дека без изјаснување и согласност од ВМРО-ДПМНЕ не може да дојде до промена на изборниот модел во една изборна единица и до предвремени парламентарни избори.„Го потсетуваме СДСМ дека во изборната кампања за парламентарните избори во декември 2016, Зоран Заев јасно и недвосмислено изјави дека кога ќе победат на изборите веднаш ќе го променат изборниот модел и Македонија ќе биде една изборна единица.Победата на изборите дојде. Меѓутоа, СДСМ сега калкулира и се задскрива зад ВМРО-ДПМНЕ иако има доволно мнозинство во Собранието да го смени изборниот модел и Македонија да стане една изборна единица.Истовремено, СДСМ е во обврска да го прифати повикот на Единствена Македонија од 18 април годинава за распишување на предвремени парламентарни избори, со цел, да се соочиме со народот за историската иднина на Република Македонија – членство во НАТО и ЕУ или стратешки сојуз со Русија и членство во ЕЕУ.Доколку СДСМ не воведе една изборна единица ...
| | веќе видена | слични

Единствена Македонија реагира на денешната изјава на Бетијан Китиев од СДСМ дека без изјаснување и согласност од ВМРО-ДПМНЕ не може да дојде до промена на изборниот модел во една изборна единица и до предвремени парламентарни избори. „Го потсетуваме СДСМ дека во изборната кампања за парламентарните избори во декември 2016 Зоран Заев јасно и недвосмислено изјави дека кога ќе победат на изборите, веднаш ќе го променат изборниот модел и Македонија ќе биде една изборна единица. Победата на изборите дојде. Меѓутоа, СДСМ сега калкулира и се затскрива зад ВМРО-ДПМНЕ иако има доволно мнозинство во Собранието да го смени изборниот модел и Македонија да стане една изборна единица. Истовремено, СДСМ е во обврска да го прифати повикот на Единствена Македонија од 18 април годинава за распишување предвремени парламентарни избори, со цел да се соочиме со народот за историската иднина на Република Македонија – членство во НАТО и ЕУ или стратешки сојуз со Русија и членство во ЕЕУ. Доколку СДСМ не воведе една изборна единица ...
| | веќе видена | слични

Мариела ТраЈковска Молк од партиите и од Министерството за правда дали пред распуштањето на Собранието на 12 октомври пратениците или ресорното министерство ќе ја прекројат Шестата изборна единица бидејќи и според последните податоци на ДИK, таа по бројот на гласачите отстапува од законски дозволените плус пет отсто. По информацијата на ДИK дека Избирачкиот список брои 1.770.736 избирачи, Kомисијата повторно упатила дописи до Министерството за правда и до Собранието во кои ги информира дека Шестата изборна единица има 310.721 гласач или 5,28 отсто повеќе. Доколку Министерството за правда и партиите не достават предлог за промена на границите на „шестката“, можно е изборите на 11 декември да бидат прогласени нелегитимни. Најновата бројка гласачи, или 1.770.736, е по прочистувањето на Избирачкиот список, односно кога беа избришани околу 30.000 гласачи кои сами не го потврдија своето гласачко право. Споредбено со последните парламентарни избори од 2014 година, сега во Избирачкиот список има помалку 9.392 ...
| | веќе видена | слични

Дали Македонија ќе го менува изборниот модел - ќе биде дел од политичкото усогласување меѓу лидерската четворка, ако Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи постигнат договор за излез од политичката криза. Промената на изборниот модел не е содржана во акцискиот план на Владата за нови реформи во делот на измените на изборното законодавство, зашто, според владини извори, тоа е во делот на политичкото усогласување, кое ќе зависи од лидерите на партиите. ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и ДПА с` уште не ги откриваат позициите за изборниот модел, ниту дали ова прашање би било еден од адутите во преговорите, особено за партијата на Ахмети. Ова дотолку повеќе што ДУИ речиси при сите досегашни измени на изборниот законик предлага промена на бројот на изборните единици од шест на една со отворени листи за избор на пратеници. Овој став го повтори завчера и потпретседателот на Собранието, Рафиз Алити, на собраниската седница по предлогот на пратеникот Павле Трајанов- Македонија да биде една изборна единица. Алити ...
| | веќе видена | слични

Партијата Демократска обнова на Македонија (ДОМ) која е дел од коалицијата на СДСМ излезе со став дека предвремени парламентарни избори не се потребни сега, ...
| | веќе видена | слични

СДСМ ќе предложи промена на изборниот модел, односно Македонија да биде една изборна единица, изјави претседателот на партијата Зоран Заев. Македонија една изборна единица е барање на помалите партии, бидејќи тој модел ќе им овозможи поголеми шанси да добијат пратенички места. Овој начин, според опозицијата, ќе го реши и прашањето со гласањето на дијаспората, односно иселениците ќе можат и понатаму да гласаат, со тоа што сега нивните гласови ќе се слеат заедно со гласовите на сите граѓани и секој глас ќе има еднаква вредност. На предлогот на Заев веднаш одговори премиерот Груевски. ВМРО-ДПМНЕ се согласува да се промени изборниот модел, но не во тој што го предлага Заев, туку во класичен мнозински систем , кој остава простор и за избор на пратеници од дијаспората. М одел ите кои ги предлагаат лидерот на опозицијата Зоран Заев и премиерот Никола Груевски се различни. Според моделот на една изборна единица секоја партија би предло ж ила 120 кандидати на една изборна листа . Со овој модел ш анса за влез во ...
| | веќе видена | слични

Со сегашниот изборен модел ќе ги трчаме и следните избори,изјави денеска претседателот на Собранието Трајко Вељановски. Нема промена на сегашниот изборен модел, ниту на бројот на изборните единици. Изборниот модел во Македонија е добар и дава резултати, смета Вељаноски.Коментирајќи го фактот дека речиси половината од пратениците, на прашалникот на Национален демократски институт, одговориле дека би се согласиле со воведување отворени изборни листи и со промена на системот, Вељаноски вели дека тие изнеле лични мислења.Тоа значи дека владеачката ВМРОДПМНЕ е категорично против промената на изборниот модел, а исто мисли и СДСМ иако јавно не сака да се произнесе во најдиректна форма.Засега, ДУИ иако е коалициски партнер на ВМРО-ДПМНЕ ја поддржа идејата на НДИ за отворени листи и побара Македонија да биде една изборна единица.Со истиот став се и помалите, парламентарни и вонпарламентарни партии, кои проценуваат дека и сами би освоиле пратеницко место, доколку државата е една изборна единица, што сега не е случај. ...
| | веќе видена | слични

СДСМ ќе предложи промена на изборниот модел, односно Македонија да биде една изборна единица, изјави лидерот на партијата Зоран Заев. На тој начин, според опозицијата, ќе се реши и прашањето со гласањето на дијаспората, односно иселениците ќе можат и натаму да гласаат, со тоа што сега нивните гласови ќе се слеат заедно со гласовите на сите граѓани и секој глас ќе има еднаква вредност. Заев вели дека во СДСМ се свесни дека со овој начин на гласање ќе изгубат неколку пратеници, но во интерес на демократијата се подготвени за такво решение. Предлогот ќе биде ставен на маса на состанокот на работните групи.
| | веќе видена | слични

СДСМ ќе предложи промена на изборниот модел, односно Македонија да биде една изборна единица, изјави претседателот на партијата Зоран Заев. На тој начин, според опозицијата, ќе се реши и прашањето со гласањето на дијаспората, односно иселениците ќе можат и понатаму да гласаат, со тоа што сега нивните гласови ќе се слеат заедно со гласовите на сите граѓани и секој глас ќе има еднаква вредност. Македонија една изборна единица е барање на помалите партии, бидејќи тој модел ќе им овозможи поголеми шанси да добијат пратенички места, а оди на штета на поголемите партии. Заев вели дека во СДСМ се свесни оти со овој начин на гласање ќе изгубат неколку пратеници, но во интерес на демократијата подготвени се за такво решение. Предлогот ќе биде ставен на маса на состанокот на работните групи. Македонија Има видео?:
| | веќе видена | слични

СДСМ ќе предложи промена на изборниот модел, односно Македонија да биде една изборна единица, изјави претседателот на партијата Зоран Заев, кој денеска е во обиколка на велешкиот регион. На тој начин, според опозицијата, ќе се реши и прашањето со гласањето на дијаспората, односно иселениците ќе можат и понатаму да гласаат, со тоа што сега нивните гласови ќе се слеат заедно со гласовите на сите граѓани и секој глас ќе има еднаква вредност. Македонија една изборна единица е барање на помалите партии, бидејќи тој модел ќе им овозможи поголеми шанси да добијат пратенички места, а оди на штета на поголемите партии. Заев вели дека во СДСМ се свесни оти со овој начин на гласање ќе изгубат неколку пратеници, но во интерес на демократијата подготвени се за такво решение. Предлогот ќе биде ставен на маса на состанокот на работните групи.
| | веќе видена | слични

СДСМ ќе предложи промена на изборниот модел, односно Македонија да биде една изборна единица, изјави претседателот на партијата Зоран Заев. На тој начин, според опозицијата, ќе се реши и прашањето со гласањето на дијаспората, односно иселениците ќе можат и понатаму да гласаат, со тоа што сега нивните гласови ќе се слеат заедно со гласовите на сите граѓани и секој глас ќе има еднаква вредност. Македонија една изборна единица е барање на помалите партии, бидејќи тој модел ќе им овозможи поголеми шанси да добијат пратенички места, а оди на штета на поголемите партии. Заев вели дека во СДСМ се свесни оти со овој начин на гласање ќе изгубат неколку пратеници, но во интерес на демократијата подготвени се за такво решение. Предлогот ќе биде ставен на маса на состанокот на работните групи.
| | веќе видена | слични

СДСМ ќе предложи промена на изборниот модел, односно Македонија да биде една изборна единица, изјави претседателот на партијата Зоран Заев, пренесе Телма . На тој начин, според опозицијата, ќе се реши и прашањето со гласањето на дијаспората, односно иселениците ќе можат и понатаму да гласаат, со тоа што сега нивните гласови ќе се слеат заедно со гласовите на сите граѓани и секој глас ќе има еднаква вредност. Македонија една изборна единица е барање на помалите партии, бидејќи тој модел ќе им овозможи поголеми шанси да добијат пратенички места, а оди на штета на поголемите партии. Заев вели дека во СДСМ се свесни оти со овој начин на гласање ќе изгубат неколку пратеници, но во интерес на демократијата подготвени се за такво решение. Предлогот ќе биде ставен на маса на состанокот на работните групи.
| | веќе видена | слични

Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Љупчо Николовски кој од неодамна е и генерален секретар на СДСМ, на новинарско прашање одговори дека ...
| | веќе видена | слични

И власта и опозицијата се подготвени да дебатираат за тоа дали е потребна промена на начинот на гласање. Напуштањето на изборниот модел со шест изборни единици ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...