Повеќе вести како оваа (25)

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев придружуван од заменик на претседателот задолжен за економски прашања и за координација со ...
сите 11 | | | веќе видена

Парите од програмата за економски раст на Владата ќе стигнат до бизнисментите дури на почетокот на летото. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев вели дека малите и компаниите кои почнуваат со работа ќе може да аплицираат кон крајот на месецот, додека големите фирми своите барања ќе ги доставуваат во април. Анѓушев ги повика пратениците да го изгласаат Законот за економски раст и инвестиции, но ако предложениот закон не добие поддршка поради Законот за јазици, владата има план Б. „Ако се искомплицира, овој Закон може за годинава да помине како Програма на Влада, без да има проблем бидејќи парите во Буџетот се детектирани и јас со гаранција ви кажувам дека ќе се имплементира“, изјави Кочо Анѓушев – вицепремиер за економски прашања Кој ќе добие парите ќе одлучува посебна комисија, по што сите кои ќе бидат одбрани ќе бидат јавно објавени. По жалбите ќе одлучуваат членови на кабинетите на премиерот Зоран Заев, како и на министрите без ресор и министрите за економија и вицепремиерот за економски прашања. ...
| | веќе видена | слични

За повисок економски раст на Република Македонија потребно е нивото на извоз во учество во креирање на БДП од сегашните 53 отсто да изнесува од 60-70 проценти и за таа цел македонските компании треба да се насочат кон инвестиции со кои ќе произведуваат производи со повисока додадена вредност. Ова го истакна заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, кој учествуваше на форумот „Преку интернационализација на стопанството до повисок економски раст“, во организација на Стопанската комора на Македонија, Сојузот на Стопански комори, Стопанската комора на Северозападна Македонија и МАСИТ. Анѓушев додаде дека Владата преку мерките од планот за економски раст ќе обезбеди поддршка за повисока конкурентност и интернационализација на македонските компании. „Ги повикувам стопанствениците да го препознаат моментот и да го фатат овој нов економски бран, да инвестираат во Македонија за повисок економски раст и подобра иднина на сите. За секоја нова инвестиција ќе се обезбеди државна ...
| | веќе видена | слични

За повисок економски раст на Република Македонија потребно е нивото на извоз во учество во креирање на БДП од сегашните 53 отсто да изнесува од 60-70 проценти и за таа цел македонските компании треба да се насочат кон инвестиции со кои ќе произведуваат производи со повисока додадена вредност. Ова го истакна заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, кој учествуваше на форумот „Преку интернационализација на стопанството до повисок економски раст“, во организација на Стопанската комора на Македонија, Сојузот на Стопански комори, Стопанската комора на Северозападна Македонија и МАСИТ. Анѓушев додаде дека Владата преку мерките од планот за економски раст ќе обезбеди поддршка за повисока конкурентност и интернационализација на македонските компании. „Ги повикувам стопанствениците да го препознаат моментот и да го фатат овој нов економски бран, да инвестираат во Македонија за повисок економски раст и подобра иднина на сите. За секоја нова инвестиција ќе се обезбеди државна ...
| | веќе видена | слични

За повисок економски раст на Република Македонија потребно е нивото на извоз во учество во креирање на БДП од сегашните 53 отсто да изнесува од 60-70 проценти и за таа цел македонските компании треба да се насочат кон инвестиции со кои ќе произведуваат производи со повисока додадена вредност. Ова го истакна заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, кој учествуваше на форумот „Преку интернационализација на стопанството до повисок економски раст“, во организација на Стопанската комора на Македонија, Сојузот на Стопански комори, Стопанската комора на Северозападна Македонија и МАСИТ. Анѓушев додаде дека Владата преку мерките од планот за економски раст ќе обезбеди поддршка за повисока конкурентност и интернационализација на македонските компании. „Ги повикувам стопанствениците да го препознаат моментот и да го фатат овој нов економски бран, да инвестираат во Македонија за повисок економски раст и подобра иднина на сите. За секоја нова инвестиција ќе се обезбеди државна ...
| | веќе видена | слични

За повисок економски раст на Република Македонија потребно е нивото на извоз во учество во креирање на БДП од сегашните 53 отсто да изнесува од 60-70 проценти и за таа цел македонските компании треба да се насочат кон инвестиции со кои ќе произведуваат производи со повисока додадена вредност. Ова го истакна заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, кој учествуваше на форумот „Преку интернационализација на стопанството до повисок економски раст“, во организација на Стопанската комора на Македонија, Сојузот на Стопански комори, Стопанската комора на Северозападна Македонија и МАСИТ. Анѓушев додаде дека Владата преку мерките од планот за економски раст ќе обезбеди поддршка за повисока конкурентност и интернационализација на македонските компании. „Ги повикувам стопанствениците да го препознаат моментот и да го фатат овој нов економски бран, да инвестираат во Македонија за повисок економски раст и подобра иднина на сите. За секоја нова инвестиција ќе се обезбеди државна ...
| | веќе видена | слични

Унапредувањето на соработката меѓу Владата и стопанството ќе го поттикне учеството на приватниот сектор во зголемувањето на економскиот развој, им порачал ...
| | веќе видена | слични

Во вчерашната емисија Отворено со Младен Чадиковски на телевизија 24 гостуваа градоначалникот на Кавадарци Митко Јанчев, Вице премиерот Кочо Анѓушев, Бранко Азески од Стопанската комора и Даниела Арсовска од Сојузот на стопански комори. Имено, во емисијата се коментираше економската состојба во земјата после информациите за катастрофалниот раст на БДП од само 0,1 % во првиот квартал од 2018 година. Претставникот од Вмро-Дпмне и актуелен градоналалник на Кавадарци Митко Јанчев рече дека владата ветувала многу и според сите очекувања требаше да испорача енормен економски раст но тоа не се случи. -Владата изгуби скапоцено време на надворешната политика со што ја запостави економијата истакна Јанчев. Тој исто така кажа дека слабата реализација на капиталните инвестиции, негативната кампања кон ...
| | веќе видена | слични

За повисок економски раст на Република Македонија потребно е нивото на извоз во учество во креирање на БДП, од сегашните 53 отсто, да изнесува од 60-70 проценти и за таа цел македонските компании треба да се насочат кон инвестиции со кои ќе произведуваат производи со повисока додадена вредност. Ова го истакна заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, кој учествуваше на Форумот „Преку интернационализација на стопанството до повисок економски раст“, во организација на Стопанската комора на Македонија, Сојузот на Стопански комори, Стопанската комора на Северозападна Македонија и МАСИТ.Анѓушев додаде дека Владата преку мерките од планот за економски раст ќе обезбеди поддршка за повисока конкурентност и интернационализација на македонските компании.„Ги повикувам стопанствениците да го препознаат моментот и да го фатат овој нов економски бран, да инвестираат во Македонија за повисок економски раст и подобра иднина на сите. За секоја нова инвестиција ќе се обезбеди државна ...
| | веќе видена | слични

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа втората седница на Комисијата за јавно приватен дијалог, што произлезе како резултат на склучениот меморандум за соработка помеѓу Владата и најголемите четири стопански комори – Стопанска комора на Македонија, Сојуз на стопански комори, Стопанска комора на Северозападна Македонија и МАСИТ. Главна цел на овој процес е воспоставување дијалог помеѓу јавниот и приватниот сектор преку кој ќе се придонесе за подобрување на состојбите во деловното опкружување, зголемување на конкурентноста на стопанството, подобрување на квалитетот на домашните производи и услуги и забрзување на севкупниот економски раст и развој на Република Македонија. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, министерот за финансии Драган Тевдовски, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, министерот за економија Крешник Бектеши, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, како и министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, ...
| | веќе видена | слични

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа втората седница на Комисијата за јавно приватен дијалог, што произлезе како резултат на склучениот меморандум за соработка помеѓу Владата и најголемите четири стопански комори – Стопанска комора на Македонија, Сојуз на стопански комори, Стопанска комора на Северозападна Македонија и МАСИТ. Главна цел на овој процес е воспоставување дијалог помеѓу јавниот и приватниот сектор преку кој ќе се придонесе за подобрување на состојбите во деловното опкружување, зголемување на конкурентноста на стопанството, подобрување на квалитетот на домашните производи и услуги и забрзување на севкупниот економски раст и развој на Република Македонија. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, министерот за финансии Драган Тевдовски, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, министерот за економија Крешник Бектеши, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, како и министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, ...
| | веќе видена | слични

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа втората седница на Комисијата за јавно приватен дијалог, што произлезе како резултат на склучениот меморандум за соработка помеѓу Владата и најголемите четири стопански комори – Стопанска комора на Македонија, Сојуз на стопански комори, Стопанска комора на Северозападна Македонија и МАСИТ. Главна цел на овој процес е воспоставување дијалог помеѓу јавниот и приватниот сектор преку кој ќе се придонесе за подобрување на состојбите во деловното опкружување, зголемување на конкурентноста на стопанството, подобрување на квалитетот на домашните производи и услуги и забрзување на севкупниот економски раст и развој на Република Македонија. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, министерот за финансии Драган Тевдовски, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, министерот за економија Крешник Бектеши, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, како и министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, ...
| | веќе видена | слични

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа втората седница на Комисијата за јавно приватен дијалог, што произлезе како резултат на склучениот меморандум за соработка помеѓу Владата и најголемите четири стопански комори – Стопанска комора на Македонија, Сојуз на стопански комори, Стопанска комора на Северозападна Македонија и МАСИТ. Главна цел на овој процес е воспоставување дијалог помеѓу јавниот и приватниот сектор преку кој ќе се придонесе за подобрување на состојбите во деловното опкружување, зголемување на конкурентноста на стопанството, подобрување на квалитетот на домашните производи и услуги и забрзување на севкупниот економски раст и развој на Република Македонија. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, министерот за финансии Драган Тевдовски, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, министерот за економија Крешник Бектеши, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, како и министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска учествуваше на трибината „Перспективите на македонската економија од членството во ЕУ И НАТО“ во организација на Стопанската комора на Македонија којашто се одржа во кругот на фабриката Кромберг и Шуберт во индустриската зона Жабени, општина Битола, и на присуствуваше и заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев. Во двочасовната дискусија на премиерот Заев со извршната директорка на Стопанска комора на Македонија, Билјана Пеева Ѓуриќ пред присутните стопанственици се отворија важни теми и економски прашања кои се однесуваат на придобивките за бизнисот и македонската економија од важната одлука пред којашто се исправени македонските граѓани на 30-ти септември за членството на земјата во ЕУ и НАТО. „Податоците покажуваат дека од политиките на градење пријателство, на отворање на перспективи кон големите пазари, отворање надеж и охрабрување за инвестиции, странските и ...
| | веќе видена | слични

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа втората седница на Комисијата за јавно приватен дијалог, што произлезе како резултат на склучениот меморандум за соработка помеѓу Владата и најголемите четири стопански комори – Стопанска комора на Македонија, Сојуз на стопански комори, Стопанска комора на Северозападна Македонија и МАСИТ. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, министерот за финансии Драган Тевдовски, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, министерот за економија Крешник Бектеши, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, како и министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, разговараа со претседателите на стопанските комори Бранко Азески од Стопанската комора на Македонија, Данела Арсовска од Сојузот на стопански комори, Неби Хоџа од Стопанската комора на Северозападна Македонија) и Горан Попоски (МАСИТ).Вицепремиерот Анѓушев истакна дека Владата во Меморандумот за соработка се обврза дека забрзано ќе работи на решавање ...
| | веќе видена | слични

Во последниот квартал од 2018 година растот на БДП изнесува 3,7 отсто, а невработеноста 19,4 отсто, соопшти вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев. ...
| | веќе видена | слични

Во последниот квартал од 2018 година растот на БДП изнесува 3,7 отсто, а невработеноста 19,4 отсто, соопшти вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев. ...
| | веќе видена | слични

Економијата е во постојан пораст, а проекцијата за раст за следната година е реална. Извозот расте, нарачките за компаниите се обезбедени и нема најава за некоја посериозна криза, вели претседателката на Сојузот на стопански комори (ССК), Данела Арсовска во интервју за Лидер. Економијата е во постојан пораст, а проекцијата за раст за следната година е реална. Извозот расте, нарачките за компаниите се обезбедени и нема најава за некоја посериозна криза, вели претседателката на Сојузот на стопански комори (ССК), Данела Арсовска во интервју за Лидер.ЛИДЕР: Каква е според вас состојбата во домашната економија?-Домашната економија е во постојан раст и според проекциите за оваа и за следната година, имаме еден очекуван раст којшто е поттикнат од зголемениот број на домашни и странски инвестиции во Македонија.ЛИДЕР: За оваа година македонската Влада има проценка од 3,5% економски раст, НБРМ е пооптимистична со 3,7%. Каков е ставот на ССК?Ние сме на иста линија со Владата, сметаме дека оваа проекција е ...
| | веќе видена | слични

Во структурата на остварениот БДП најголемо учество имаат финансиското посредување, активностите во врска со недвижен имот, изнајмувањето и деловните активности, другите комунални,општи и лични услужни активности, велат од Стопанската комора на Македонија Странците може да си заминат од зоните, затоа ни требаат наши производи КАКВА Е СТРУКТУРАТА НА МАКЕДОНСКИОТ БДП Има ли Македонија план за развој на сопствено производство на кое ќе може да се потпре домашната економија? Се добива впечаток дека е запоставена реалната економија која треба да биде двигател на развојот и да креира новосоздадена вредност. Тоа пак би било основа за одржлив раст на БДП. На ова прашање треба особено да се внимава во случај да не се остварат прогнозите за влез на странски инвестиции во иднина или постојните да си заминат откако ќе ги загубат поволностите за работа во слободните зони. Имено, анализите што ги направија Дирекцијата за здруженија според дејности и Центарот за следење на законската регулатива и консалтинг при ...
| | веќе видена | слични

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев се сретна со неодамна именуваната амбасадорка на САД во Северна Македонија, ...
| | веќе видена | слични

Ревидираните податоци покажуваат дека македонската економија во трите квартали од 2016-та бележи раст во просек од 2,7% што е за 0,4 процентни поени подобро од ревидираните очекувања од 2,3 насто. Растот во првиот квартал изнесуваше 2,6%,во вториот достигна 3,1 а во третиот изнесуваше 2,4. „Доаѓаме до еден раст кој е над тие проекции и покрај објективните пречки кои што ги имавме. Пред се не треба да го заборавиме негативното влијание што го имаше политичката криза врз Р.Македонија, што трае речиси две години“, изјави министерот за финансии, Кирил Миноски. Бизнис заедницата во почетокот на 2016-та очекување економски раст од 3,5%, но во мај предвидувањата беа ревидирани на 1,5 до 2%. Индустриското производство и извозот перманентно растат, а исто и потрошувачката во индустријата, што покажува еден позитивен тренд на македонското стопанство. Годината ќе ја завршиме позитивно иако под почетните предвидувања, велат од Сојузот на стопански комори. „Гледаме дека сепак се остваруваат одредени позитивни резултати, ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...