Повеќе вести како оваа (25)

Во тек е јавниот повик за субвенции за ПВЦ и алуминиумски прозорци и сончеви колектори за домаќинства. Право на аплицирање имаат сите граѓани, а за нови ...
сите 20 | | | веќе видена

Министерот за економија Крешник Бектеши на денешната прес конференција посветена на мерките од Програмата за промоција на обновливи извори на енергија и поттикнување на енергетска ефикасност во домаќинствата за 2018 година, чиј носител е Министерството за економија информираше дека средствата за мерките за надоместување на трошоците за замена на старите со ПВЦ/алуминиумски прозорци и за купени и вградени сончеви колектори се исцрпени, иако роковите на огласите сѐ уште траат.„Еден од главните приоритети на Владата и на Министерството за економија е да го подобри квалитетот на животот на своите граѓани. Во енергетскиот сектор креиравме политики и мерки кои овозможуваат промоција на обновливите извори на енергија, унапредување на енергетската ефикасност, а со тоа и заштеди во домашните буџети и заштита на човековата околина. Овие мерки предизвикаа огромен интерес кај домаќинствата, а распределбата на поддршката е реализирана по принципот „прв дојден, прв услужен“, сѐ до целосно искористување на предвидените ...
| | веќе видена | слични

Средствата за мерките за надоместување на трошоците за замена на старите со ПВЦ/алуминиумски прозорци и за купени и вградени сончеви колектори се исцрпени, се потрошени, иако роковите на огласите сѐ уште траат, информираше министерот за економија Крешник Бектеши. „Еден од главните приоритети на Владата и на Министерството за економија е да го подобри квалитетот на животот на своите граѓани. Во енергетскиот сектор креиравме политики и мерки кои овозможуваат промоција на обновливите извори на енергија, унапредување на енергетската ефикасност, а со тоа и заштеди во домашните буџети и заштита на човековата околина. Овие мерки предизвикаа огромен интерес кај домаќинствата, а распределбата на поддршката е реализирана по принципот „прв дојден, прв услужен“, сѐ до целосно искористување на предвидените средства за оваа намена. Така, за сончеви колектори пристигнаа над 900 апликации, а буџетот беше шест милиони денари, додека за ПВЦ прозори беа доставени повеќе од 1.400 барања, за буџетот од 30 милиони денари“, ...
| | веќе видена | слични

Средствата за мерките за надоместување на трошоците за замена на старите со ПВЦ/алуминиумски прозорци и за купени и вградени сончеви колектори се исцрпени, се потрошени, иако роковите на огласите сѐ уште траат, информираше министерот за економија Крешник Бектеши. „Еден од главните приоритети на Владата и на Министерството за економија е да го подобри квалитетот на животот на своите граѓани. Во енергетскиот сектор креиравме политики и мерки кои овозможуваат промоција на обновливите извори на енергија, унапредување на енергетската ефикасност, а со тоа и заштеди во домашните буџети и заштита на човековата околина. Овие мерки предизвикаа огромен интерес кај домаќинствата, а распределбата на поддршката е реализирана по принципот „прв дојден, прв услужен“, сѐ до целосно искористување на предвидените средства за оваа намена. Така, за сончеви колектори пристигнаа над 900 апликации, а буџетот беше шест милиони денари, додека за ПВЦ прозори беа доставени повеќе од 1.400 барања, за буџетот од 30 милиони денари“, ...
| | веќе видена | слични

Деновиве беа објавени јавните огласи за надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинства, за кој се ...
| | веќе видена | слични

Деновиве беа објавени јавните огласи за надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинства, за кој се ...
| | веќе видена | слични

Деновиве беа објавени јавните огласи за надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинства, за кој се ...
| | веќе видена | слични

Деновиве беа објавени јавните огласи за надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинства, за кој се ...
| | веќе видена | слични

Министерот за економија, Крешник Бектеши, на прес-конференција информираше за реализираните мерки во енергетскиот сектор, насочени кон зголемување на енергетската ефикасност, но и за плановите за субвенции во текот на 2018. Нагласи дека со цел стимулирање на користењето на сончевата енергија од страна на граѓаните била обезбедена поголема финансиска поддршка преку зголемување на буџетот со ребалансот, па за купување и вградување на соларни колектори подддршка годинава обезбедиле 1.794 домаќинства. Воедно информираше дека со ребалансот на буџетот за 2017 година, согледувајќи ја потребата за алоцирање на повеќе средства за една од мерките – замена на дрвените прозори со ПВЦ или алуминиумски, се обезбедиле дополнителни 16 милиони денари, од претходно предвидените за таа намена, со што и бројот на вкупните домаќинства корисници на оваа мерка за 2017 е зголемен на 1.327. „Со мерките за вградување на соларни колектори и ПВЦ или алуминиумски прозорци ќе продолжиме и во иднина, а средства за нив се предвидени и во ...
| | веќе видена | слични

Државата за прв пат ќе ги субвенционира домаќинставта кои ќе стават ПВЦ или алуминиумски прозорци. Огласот ќе биде објавен наредната недела. Ќе се покрива до 50 % од трошоците за ставање прозорци или максимум до 500 евра. Со нив ќе се зголеми енергетската ефикасност на домот, која може да им донесе значителни заштеди на граѓанаите од сметките за струја. - Државата покрива до 30% од трошоците за соларни панели и до 50% за ставање ПВЦ и алумунмиумски прозори. За оваа намена има издвоено 17 милиони денари за соларни панели и уште 20 милиони денари за ПВЦ и алуминиумски прозори, при што се надоместуваат до 50 отсто од направените трошоци, но не повеќе од 500 евра во денарска противвредност по домаќинство- изјави Исмаил Лума, министерство за економија. Изборот кој да добие субенции за соларни панели, ќе биде како и минатите години, по принципот на лотарија, додека пак за прозорците - прв дојден, прв услужен, односно приоритет ќе имаат оние домаќинства кои први се пријавиле на огласот. Пресметитке велат ...
| | веќе видена | слични

Државата за прв пат ќе ги субвенционира домаќинставта кои ќе стават ПВЦ или алуминиумски прозорци. Огласот ќе биде објавен наредната недела. Ќе се покрива до 50 % од трошоците за ставање прозорци или максимум до 500 евра. Со нив ќе се зголеми енергетската ефикасност на домот, која може да им донесе значителни заштеди на граѓанаите од сметките за струја. – Државата покрива до 30% од трошоците за соларни панели и до 50% за ставање ПВЦ и алумунмиумски прозори. За оваа намена има издвоено 17 милиони денари за соларни панели и уште 20 милиони денари за ПВЦ и алуминиумски прозори, при што се надоместуваат до 50 отсто од направените трошоци, но не повеќе од 500 евра во денарска противвредност по домаќинство- изјави Исмаил Лума, министерство за економија. Изборот кој да добие субенции за соларни панели, ќе биде како и минатите години, по принципот на лотарија, додека пак за прозорците – прв дојден, прв услужен, односно приоритет ќе имаат оние домаќинства кои први се пријавиле на огласот. Пресметитке велат дека на ...
| | веќе видена | слични

Деновиве беа објавени јавните огласи за надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинства, за кој се ...
| | веќе видена | слични

Со буџет од 50 милиони денари Министерството за економија ќе ја поттикнува енергетска ефикасност на домаќинствата, за вградување на сончеви колектори, ПВЦ или ...
| | веќе видена | слични

За поттикнување на енергетската ефикасност во домаќинствата во буџетот на Министерството за економија за субвенции на ПВЦ-прозорци се обезбедени 20 милиони денари, а за сончеви колектори 16 милиони денари Енергетската ефикасност се повеќе одомаќинува во македонските домови. Расте интересот за поставување на сончеви колектори на покривите на куќите за да се искористи бесплатната сончева енергија. Се менуваат и старите дрвени прозорци со нови од ПВЦ и алуминиумски. Дел од причините за ваквите активности се и државната помош што како субвенции се дава веќе девет години наназад. Како што појаснуваат од ресорното министерството, граѓаните кои до 31 август годинава ќе постават сончеви системи на своите покриви ќе можат да добијат од државата надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи. Досега до нив за добивање субвенции се доставени 1.179 барања. Но, Министерството за економија од годинава почнува со субвенции на граѓаните за подобрување на енергетската ефикасност ...
| | веќе видена | слични

Министерот за економија, Крешник Бектеши, на прес-конференција информираше за реализираните мерки во енергетскиот сектор, насочени кон зголемување на енергетската ефикасност, но и за плановите за субвенции во текот на 2018.Нагласи дека со цел стимулирање на користењето на сончевата енергија од страна на граѓаните била обезбедена поголема финансиска поддршка преку зголемување на буџетот со ребалансот, па за купување и вградување на соларни колектори подддршка годинава обезбедиле 1.794 домаќинства.Воедно информираше дека со ребалансот на буџетот за 2017 година, согледувајќи ја потребата за алоцирање на повеќе средства за една од мерките – замена на дрвените прозори со ПВЦ или алуминиумски, се обезбедиле дополнителни 16 милиони денари, од претходно предвидените за таа намена, со што и бројот на вкупните домаќинства корисници на оваа мерка за 2017 е зголемен на 1.327.„Со мерките за вградување на соларни колектори и ПВЦ или алуминиумски прозорци ќе продолжиме и во иднина, а средства за нив се предвидени и во ...
| | веќе видена | слични

Средствата за мерките за надоместување на трошоците за замена на старите со ПВЦ/алуминиумски прозорци и за купени и вградени сончеви колектори се исцрпени, иако роковите на огласите сѐ уште траат, рече министерот за економија Крешник Бектеши на денешната прес конференција посветена на мерките од Програмата за промоција на обновливи извори на енергија и поттикнување на енергетска ефикасност во домаќинствата за 2018 година. – Овие мерки предизвикаа огромен интерес кај домаќинствата, а распределбата на поддршката е реализирана по принципот „прв дојден, прв услужен“, сѐ до целосно искористување на предвидените средства за оваа намена. Така, за сончеви колектори пристигнаа над 900 апликации, а буџетот беше шест милиони денари, додека за ПВЦ прозори беа доставени повеќе од 1.400 барања, за буџет од 30 милиони денари – рече Бектеши. Поради интересот на домаќинствата, министерот Бектеши најави дека ќе побара дополнителни средства за овој тип на субвенции од Владата, со првиот ребаланс на буџетот. Тој уште еднаш ...
| | веќе видена | слични

Неговата прес конференција ја следеше Тамара Стојкова. Очигледно интересот за овие субвенции е поголем од тоа што го предвидела владата? Иако роковите се уште траат, граѓаните веќе да не аплицираат за субвенции за сончеви колектори и ПВЦ или алуминиумски прозори, соопшти денеска министерот за економија Крешник Бектеши. Средствата се исцрпени, зашто интересот кај домаќинствата Е  многу голем, а распределбата на поддршката е реализирана по принципот прв дојден, прв услужен. Целиот извештај погледнете го во видеото.
| | веќе видена | слични

За поттикнување на енергетската ефикасност во домаќинствата во буџетот на Министерството за економија за субвенции на ПВЦ-прозорци се обезбедени 20 милиони денари, а за сончеви колектори 16 милиони денариЕнергетската ефикасност се повеќе одомаќинува во македонските домови. Расте интересот за поставување на сончеви колектори на покривите на куќите за да се искористи бесплатната сончева енергија. Се менуваат и старите дрвени прозорци со нови од ПВЦ и алуминиумски.Дел од причините за ваквите активности се и државната помош што како субвенции се дава веќе девет години наназад. Како што појаснуваат од ресорното министерството, граѓаните кои до 31 август годинава ќе постават сончеви системи на своите покриви ќе можат да добијат од државата надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи. Досега до нив за добивање субвенции се доставени 1.179 барања.Но, Министерството за економија од годинава почнува со субвенции на граѓаните за подобрување на енергетската ефикасност ...
| | веќе видена | слични

Иако роковите се уште траат, граѓаните веќе да не аплицираат за субвенции за сончеви колектори и ПВЦ или алуминиумски прозори, соопшти денеска министерот за економија Крешник Бектеши. Бектеши на прес-конференција рече дека средствата се исцрпени, зашто интересот кај домаќинствата бил многу голем, а распределбата на поддршката е реализирана по принципот прв дојден, прв услужен. Како што напомена Бектеши, Министерството за економија ќе побара дополнителни субвенции од Владата со првиот ребаланс на буџетот. За сончеви колектори пристигнаа над 900 апликации, а буџетот беше шест милиони денари, додека за ПВЦ прозори беа доставени повеќе од 1.400 барања, а буџетот изнесуваше 30 милиони денари, истакна министерот. Тој уште еднаш потсети граѓаните да не аплицираат ниту за поддршка за печки на пелети, зашто поради големиот интерес, исцрпена е поддршката и за оваа мерка.
| | веќе видена | слични

Иако роковите се уште траат, граѓаните веќе да не аплицираат за субвенции за сончеви колектори и ПВЦ или алуминиумски прозори, соопшти денеска министерот за економија Крешник Бектеши. Бектеши на прес-конференција рече дека средствата се исцрпени, зашто интересот кај домаќинствата бил многу голем, а распределбата на поддршката е реализирана по принципот прв дојден, прв услужен. Како што напомена Бектеши, Министерството за економија ќе побара дополнителни субвенции од Владата со првиот ребаланс на буџетот. - За сончеви колектори пристигнаа над 900 апликации, а буџетот беше шест милиони денари, додека за ПВЦ прозори беа доставени повеќе од 1.400 барања, а буџетот изнесуваше 30 милиони денари, истакна министерот. Тој уште еднаш потсети граѓаните да не аплицираат ниту за поддршка за печки на пелети, зашто поради големиот интерес, исцрпена е поддршката и за оваа мерка. (МИА)
| | веќе видена | слични

Иако роковите се уште траат, граѓаните веќе да не аплицираат за субвенции за сончеви колектори и ПВЦ или алуминиумски прозори, соопшти денеска министерот за економија Крешник Бектеши. Бектеши на прес-конференција рече дека средствата се исцрпени, зашто интересот кај домаќинствата бил многу голем, а распределбата на поддршката е реализирана по принципот прв дојден, прв услужен. Како што напомена Бектеши, Министерството за економија ќе побара дополнителни субвенции од Владата со првиот ребаланс на буџетот. – За сончеви колектори пристигнаа над 900 апликации, а буџетот беше шест милиони денари, додека за ПВЦ прозори беа доставени повеќе од 1.400 барања, а буџетот изнесуваше 30 милиони денари, истакна министерот. Тој уште еднаш потсети граѓаните да не аплицираат ниту за поддршка за печки на пелети, зашто поради големиот интерес, исцрпена е поддршката и за оваа мерка.
| | веќе видена | слични

Министерот за економија, Крешник Бектеши, на прес-конференција информира за реализираните мерки во енергетскиот сектор насочени кон зголемување на енергетската ефикасност, но и за плановите за субвенции во текот на 2018. Нагласи дека со цел стимулирање на користењето на сончевата енергија од страна на граѓаните била обезбедена поголема финансиска поддршка преку зголемување на буџетот со ребалансот, па за купување и вградување соларни колектори подддршка годинава обезбедиле 1.794 домаќинства. Воедно, информира дека со ребалансот на буџетот за 2017 година, согледувајќи ја потребата за алоцирање повеќе средства за една од мерките – замена на дрвените прозорци со ПВЦ или алуминиумски, се обезбедиле дополнителни 16 милиони денари од претходно предвидените за таа намена, со што и бројот на вкупните домаќинства корисници на оваа мерка за 2017 е зголемен на 1.327. „Со мерките за вградување соларни колектори и ПВЦ или алуминиумски прозорци ќе продолжиме и во иднина, а средства за нив се предвидени и во буџетот в ...
| | веќе видена | слични

Министерот за економија, Крешник Бектеши, на прес-конференција информира за реализираните мерки во енергетскиот сектор насочени кон зголемување на енергетската ефикасност, но и за плановите за субвенции во текот на 2018. Нагласи дека со цел стимулирање на користењето на сончевата енергија од страна на граѓаните била обезбедена поголема финансиска поддршка преку зголемување на буџетот со ребалансот, па за купување и вградување соларни колектори подддршка годинава обезбедиле 1.794 домаќинства. Воедно, информира дека со ребалансот на буџетот за 2017 година, согледувајќи ја потребата за алоцирање повеќе средства за една од мерките – замена на дрвените прозорци со ПВЦ или алуминиумски, се обезбедиле дополнителни 16 милиони денари од претходно предвидените за таа намена, со што и бројот на вкупните домаќинства корисници на оваа мерка за 2017 е зголемен на 1.327. „Со мерките за вградување соларни колектори и ПВЦ или алуминиумски прозорци ќе продолжиме и во иднина, а средства за нив се предвидени и во буџетот в ...
| | веќе видена | слични

Министерството за економија со цел стимулирање на користењето на мерката за замена на старите дрвени прозорци со нови ПВЦ или алуминиумски прозорци им ...
| | веќе видена | слични

Според Дритон Кучи, министер за економија годинава, првпат се воведува стимулативната мерка за надомест на трошоците за купени и вградени ПВЦ и алуминиумски прозорци. За таа цел во буџетот на Министерството за економија за таа намена се обезбедени 20 милиони денари со кои ќе се надоместуваат дел од трошоците во износ од 50 отсто од вкупната инвестицијаМакедонските граѓани со помош на државата значително ја подобруваат енергетската ефикасност на своите домови преку поставување на сончеви колектори на своите покриви и замена на старите со нови прозорци.За таа цел Министерството за економија и годинава продолжува со субвенциите за подобрување на енергетската ефикасност. Тие ги повикуваат и поттикнуваат сите кои по 31 јануари купиле и вградиле ПВЦ и алуминиумски прозорци или сончеви колектори да поднесат барање за надомест на дел од вложените средства во износ од 300 евра до 500 евра.Според Дритон Кучи, министер за економија, годинава првпат се воведува стимулативната мерка за надомест на трошоците за купени и ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...