Повеќе вести како оваа (25)


Ексклузивно: „Нова Македонија“ во Тел Авив Марија Таушанска, наша известувачка од Тел Авив, Израел Уште кога ќе стапнете на израелска почва, поточно кога ќе ...
| | веќе видена | слични

Тел Авив од одамна е вистински рај за хомосексуалците, па за разлика од другите дестинации, тука двајца мажи може слободно да се држат за рака на улица. Благодарение на пријатната клима и забавниот ноќен живот, овој град станува популарно место за туристите, а особено за хомосексуалците. Тел Авив издвојува околу 100.000 долари годишно за привлекување на геј туристи. Овој град го има првиот хотел наменет за хомосексуалци, а на повеќето сајтови на кои се претставени културните содржини на Тел Авив можете да најдете и адреси на најдобрите геј барови. Организациите за заштита на човековите права го обвинуваат Израел за разни злосторства против Палестинците, па критичарите сметаат дека зголемувањето на правата на хомосексуалците е обид оваа земја да се оттргне од имиџот на нетолерантна земја. Официјално во Израел не постојат геј бракови, пред се’ затоа што не постои институција цивилна заедница. Сите венчавки мора да се извршат пред еврејскиот рабинат кој хомосексуалноста ја смета за грев и кршење на ...
| | веќе видена | слични

Тел Авив од одамна е вистински рај за хомосексуалците, па за разлика од другите дестинации, тука двајца мажи може слободно да се држат за рака на улица. Благодарение на пријатната клима и забавниот ноќен живот, овој град станува популарно место за туристите, а особено за хомосексуалците. Тел Авив издвојува околу 100.000 долари годишно за привлекување на геј туристи. Овој град го има првиот хотел наменет за хомосексуалци, а на повеќето сајтови на кои се претставени културните содржини на Тел Авив можете да најдете и адреси на најдобрите геј барови. Организациите за заштита на човековите права го обвинуваат Израел за разни злосторства против Палестинците, па критичарите сметаат дека зголемувањето на правата на хомосексуалците е обид оваа земја да се оттргне од имиџот на нетолерантна земја. Официјално во Израел не постојат геј бракови, пред се’ затоа што не постои институција цивилна заедница. Сите венчавки мора да се извршат пред еврејскиот рабинат кој хомосексуалноста ја смета за грев и кршење на ...
| | веќе видена | слични

Тел Авив од одамна е вистински рај за хомосексуалците, па за разлика од другите дестинации, тука двајца мажи може слободно да се држат за рака на улица. Благодарение на пријатната клима и забавниот ноќен живот, овој град станува популарно место за туристите, а особено за хомосексуалците. Тел Авив издвојува околу 100.000 долари годишно за привлекување на геј туристи. Овој град го има првиот хотел наменет за хомосексуалци, а на повеќето сајтови на кои се претставени културните содржини на Тел Авив можете да најдете и адреси на најдобрите геј барови. Организациите за заштита на човековите права го обвинуваат Израел за разни злосторства против Палестинците, па критичарите сметаат дека зголемувањето на правата на хомосексуалците е обид оваа земја да се оттргне од имиџот на нетолерантна земја. Официјално во Израел не постојат геј бракови, пред се’ затоа што не постои институција цивилна заедница. Сите венчавки мора да се извршат пред еврејскиот рабинат кој хомосексуалноста ја смета за грев и кршење на Еврејскиот ...
| | веќе видена | слични

На помалку од еден час возење, но цел еден свет подалеку од традиционалните места за аџилак во Светата земја, израелскиот слободннодвижечки Тел Авив стана медитеранска мека за геј туризмот. „Тел Авив сега е хит затоа што е уникатен“, вели Адир Штејнер, кој ги координира градските настани околу гордоста на хомосексуалците. „Се наоѓа на Блискиот исток каде не е лесно да се биде геј, и е како рај во областа каде очигледно не можете да најдете отворен град како Тел Авив“, вели тој. Леон Авигад, сопственик за отворениот за хомосексуалци хотел Браун, вели дека Тел Авив стана „геј Мека“ и во последниве години ужива огромен туристички бум. „Тел Авив е доволно мал да биде интимен, но и доволно голем да прими стотици илјадници туристи секоја година... ние сме космополитски, многу западни, европејски и американски, но од друга страна сме во срцето на топлината и гостопримството на Блискиот исток, и оваа комбинација привлекува“, рече Авгад. Во клубот „Блок“, русокос травестит труби и пее додека диск џокеј облечен како ...
| | веќе видена | слични

На помалку од еден час возење, но цел еден свет подалеку од традиционалните места за аџилак во Светата земја, израелскиот слободно движечки Тел Авив стана медитеранска мека за геј туризмот. „Тел Авив сега е хит затоа што е уникатен“, вели Адир Штејнер, кој ги координира градските настани околу гордоста на хомосексуалците. „Се наоѓа на Блискиот исток каде не е лесно да се биде геј, и е како рај во областа каде очигледно не можете да најдете отворен град како Тел Авив“, вели тој. Леон Авигад, сопственик за отворениот за хомосексуалци хотел Браун, вели дека Тел Авив стана „геј Мека“ и во последниве години ужива огромен туристички бум. „Тел Авив е доволно мал да биде интимен, но и доволно голем да прими стотици илјадници туристи секоја година... ние сме космополитски, многу западни, европејски и американски, но од друга страна сме во срцето на топлината и гостопримството на Блискиот исток, и оваа комбинација привлекува“, рече Авгад. Во клубот „Блок“, русокос травестит труби и пее додека диск џокеј облечен како ...
| | веќе видена | слични

Тел Авив Под слоганот „Сакај го блискиот свој како самиот себеси“ се одржа геј парадата во Тел Авив која собра илјадници Израелци, пренесува АФП. Парадата е одржана во организација на градската власт и покрај знамето со боите на виножито беше истакнато и израелското знаме. На улиците на Тел Авив покрај истополните двојки беа излезени и бранителите на човековите права и родителите на хомосексуалците. За разлика од Ерусалим, Тел Авив е либерален град во однос на геј популацијата и парадите.
| | веќе видена | слични

Под слоганот „Сакај го блискиот свој како самиот себеси“ се одржа геј парадата во Тел Авив која собра илјадници Израелци, пренесува АФП. Парадата е одржана во организација на градската власт и покрај знамето со боите на виножито беше истакнато и израелското знаме. На улиците на Тел Авив покрај истополните двојки беа излезени и бранителите на човековите права и родителите на хомосексуалците. За разлика од Ерусалим, Тел Авив е либерален град во однос на геј популацијата и парадите. Макфакс
| | веќе видена | слични

Српската метропола Белград се најде на водечкото место на листата светски градови со најдобра понуда за ноќен живот и забава. На листата што ја изработи најпознатиот светски туристички водич  „Lonely Planet“, Белград е ставен на првото место поради богатата понуда на ресторани, барови и клубови во боемскиот кварт „Скадарлија“, заради познатите сплавови на реките Сава и Дунав, но и поради жителите на градот кои знаат да се забавуваат. Канадскиот град Монтреал се најде на второто место на оваа листа, кој станува се попопуларен за странските туристи поради „Радоста на живеењето“, која се чувствува на секаде во градот. Во Монтреал живее и бројна студентска популација, што му дава посебна динамика на градот, а културната и забавната понуда се секогаш разноврсни. Третото место на листата го зазема Буенос Аирес, поради единствената мешавина на европската и јужноамериканската култура и вродената страс за танцување. Меѓу првите десет градови на листата на „Lonely Planet“ се најдоа и Дубаи, Солун, Ла Паз,  ...
| | веќе видена | слични

Белград На листата што ја изработи најпознатиот светски туристички водич  „Lonely Planet“, Белград е ставен на првото место поради богатата понуда на ресторани, барови и клубови во боемскиот кварт „Скадарлија“, заради познатите сплавови на реките Сава и Дунав, но и поради жителите на градот кои знаат да се забавуваат. Канадскиот град Монтреал се најде на второто место на оваа листа, кој станува се’ попопуларен за странските туристи поради „Радоста на живеењето“, која се чувствува насекаде во градот. Во Монтреал живее и бројна студентска популација, што му дава посебна динамика на градот, а културната и забавната понуда се секогаш разновидни. Третото место на листата го зазема Буенос Аирес, поради единствената мешавина на европската и јужноамериканската култура и вродената страс за танцување. Меѓу првите десет градови на листата на „Lonely Planet“ се најдоа и Дубаи, Солун, Ла Паз, Кејптаун, Баку, Оукленд и Тел Авив.
| | веќе видена | слични

Српската метропола Белград се најде на водечкото место на листата светски градови со најдобра понуда за ноќен живот и забава.На листата што ја изработи најпознатиот светски туристички водич  „Lonely Planet“, Белград е ставен на првото место поради богатата понуда на ресторани, барови и клубови во боемскиот кварт „Скадарлија“, заради познатите сплавови на реките Сава и Дунав, но и поради жителите на градот кои знаат да се забавуваат.Канадскиот град Монтреал се најде на второто место на оваа листа, кој станува се попопуларен за странските туристи поради „Радоста на живеењето“, која се чувствува на секаде во градот.Во Монтреал живее и бројна студентска популација, што му дава посебна динамика на градот, а културната и забавната понуда се секогаш разноврсни.Третото место на листата го зазема Буенос Аирес, поради единствената мешавина на европската и јужноамериканската култура и вродената страс за танцување.Меѓу првите десет градови на листата на „Lonely Planet“ се најдоа и Дубаи, Солун, Ла Паз,  Кејп Таун, Баку, ...
| | веќе видена | слични

Над сто илјади лица учествуваа во традиционалната геј парада во Тел Авив, најголем настан од овој вид на Блискиот Исток што се организира уште од 90-те години на минатиот век. Над сто илјади лица учествуваа во традиционалната геј парада во Тел Авив, најголем настан од овој вид на Блискиот Исток што се организира уште од 90-те години на минатиот век. Главните улиците во градот беа затворени. Тел Авив е едно од малкуте места на Блискиот Исток, каде хомосексуалните двојки се чувствуваат слободни да се држат за рака или да се бакнуваат. Официјално во Израел нема геј бракови, пред се поради тоа што нема никаков вид на законски регулиран граѓански брак за хомосексуалците. Склучувањето брак во Израел го вршат само рабините, кои хомосексуалноста ја сметаат за грев и за прекршување на еврејските верски закони. Но, државата ги признава истополовите двојки, кои склучуваат брак во странство и предлага воведување на некои права за хомосексуалците, меѓу кои во некои случаи и посвојување дете. Тел Авив како град ги ...
| | веќе видена | слични

Неколку десетици илјади луѓе учествуваа на Парадата на гордоста во Тел Авив која секоја година привлекува посетители од целиот свет.Поворката со знамиња во боите на виножитото продефилира во приморскиот град. -Годинава се навршуваат 20 години од првиот јавен геј настан, кој што го организираше градската управа на Тел Авив – истакна Мира Маркус од управата за меѓународна комуникација.Покрај илјадниците израелски учесници на парадата присуствуваа повеќе од 25.000 туристи.Од првиот собир во 1998 година, геј парадата во Тел Авив стана една од главните на светската геј и лезбејска сцена.Наспроти непријателскиот став на ултра-ортодоксните Евреи, хомосексуалноста во Израел не е казнива од 1988 година, а судот призна и неколку права на геј и лезбејските парови.Елена Георгиевска
| | веќе видена | слични

Оние кои имале можност да го посетат Израел, велат дека веднаш се вљубуваат во Тел Авив. Ова се неколку причини според кои туристите секогаш би се вратиле во овој град. Тел Авив е мал. Тел Авив е еден од оние градови кои има речиси с . Можете да одите пеш низ градот без да се заморите премногу, а истовремено и воопшто не е тешко да се снајдете низ него. Тој е еден од оние мали градови со големо срце. Тел Авив е голем. Ако според големината и популацијата делува навистина мало, сепак тој е огромен по неговиот дух. И покрај чувството дека се движите низ мла град, сепак Тел Авив нуди голем број на можности за неговите посетители. Ноќниот живот е неверојатен. Со познато хедонистичко општество, Тел Авив е град во кој секој може да си помине убаво. Тој е град кој е полн со клубови и одлични диџеи, но и луѓе кои ја обожаваат забавата. Доколку се додаде топлата клима и убавите мажи и жени, но и една од најубавите плажи на Медитеранот-тоа е богатството на Тел Авив. Премногу уметност. Иако за љубителите на ...
| | веќе видена | слични

Над сто илјади лица учествуваа во традиционалната геј парада во Тел Авив, најголем настан од овој вид на Блискиот Исток што се организира уште од 90-те години на минатиот век. Главните улиците во градот беа затворени. Тел Авив е едно од малкуте места на Блискиот Исток, каде хомосексуалните двојки се чувствуваат слободни да се држат за рака или да се бакнуваат. Официјално во Израел нема геј бракови, пред се поради тоа што нема никаков вид на законски регулиран граѓански брак за хомосексуалците. Склучувањето брак во Израел го вршат само рабините, кои хомосексуалноста ја сметаат за грев и за прекршување на еврејските верски закони. Но, државата ги признава истополовите двојки, кои склучуваат брак во странство и предлага воведување на некои права за хомосексуалците, меѓу кои во некои случаи и посвојување дете. Тел Авив како град ги признава истополовите двојки како семејна заедница.
| | веќе видена | слични

Над сто илјади лица учествуваа во традиционалната геј парада во Тел Авив, најголем настан од овој вид на Блискиот Исток што се организира уште од 90-те години на минатиот век. Главните улиците во градот беа затворени. Тел Авив е едно од малкуте места на Блискиот Исток, каде хомосексуалните двојки се чувствуваат слободни да се држат за рака или да се бакнуваат.Официјално во Израел нема геј бракови, пред се поради тоа што нема никаков вид на законски регулиран граѓански брак за хомосексуалците. Склучувањето брак во Израел го вршат само рабините, кои хомосексуалноста ја сметаат за грев и за прекршување на еврејските верски закони.Но, државата ги признава истополовите двојки, кои склучуваат брак во странство и предлага воведување на некои права за хомосексуалците, меѓу кои во некои случаи и посвојување дете. Тел Авив како град ги признава истополовите двојки како семејна заедница.
| | веќе видена | слични

Над сто илјади лица учествуваа во традиционалната геј парада во Тел Авив, најголем настан од овој вид на Блискиот Исток што се организира уште од 90-те години на минатиот век. Главните улиците во градот беа затворени. Тел Авив е едно од малкуте места на Блискиот Исток, каде хомосексуалните двојки се чувствуваат слободни да се држат за рака или да се бакнуваат. Официјално во Израел нема геј бракови, пред се поради тоа што нема никаков вид на законски регулиран граѓански брак за хомосексуалците. Склучувањето брак во Израел го вршат само рабините, кои хомосексуалноста ја сметаат за грев и за прекршување на еврејските верски закони. Но, државата ги признава истополовите двојки, кои склучуваат брак во странство и предлага воведување на некои права за хомосексуалците, меѓу кои во некои случаи и посвојување дете. Тел Авив како град ги признава истополовите двојки како семејна заедница. извор: МИА
| | веќе видена | слични

Над сто илјади лица учествуваа во традиционалната геј парада во Тел Авив, најголем настан од овој вид на Блискиот Исток што се организира уште од 90-те години на минатиот век. Главните улиците во градот беа затворени. Тел Авив е едно од малкуте места на Блискиот Исток, каде хомосексуалните двојки се чувствуваат слободни да се држат за рака или да се бакнуваат. Официјално во Израел нема геј бракови, пред се поради тоа што нема никаков вид на законски регулиран граѓански брак за хомосексуалците. Склучувањето брак во Израел го вршат само рабините, кои хомосексуалноста ја сметаат за грев и за прекршување на еврејските верски закони. Но, државата ги признава истополовите двојки, кои склучуваат брак во странство и предлага воведување на некои права за хомосексуалците, меѓу кои во некои случаи и посвојување дете. Тел Авив како град ги признава истополовите двојки како семејна заедница.
| | веќе видена | слични

Изградбата на еврејските населби на Западниот брег е една од најголемите пречки за мир на Блискиот Исток. Актуелните градежни проекти во Источен Еруселим предизвикуваат масовна критика за израелската влада. Речиси половина милион еврејски доселеници живеат во палестинските области, во окупираниот Западен брег и во источен Ерусалим. Ако се праша израелската влада, тогаш повеќето од нив таму и ќе останат, оти Израел и во случај да биде постигнат мир со Палестинците има намера да ги зачува населбите. Под притисок на американската влада, премиерот Бенјамин Нетанјаху минатиот ноември нареди десетмесечен прекин на изградбата на населбите. Исклучок е Ерусалим, оти Израел го бара целиот град да биде главен град и сака да спречи Палестинците источниот дел од Ерусалим да го претворат во главен град на нивната идна држава. Уште пред да отпатува за САД, премиерот Бенјамин Нетанјаху јасно кажа дека Израел и натаму ќе гради еврејски квартови во источен Ерусалим. „Нашата политика е иста како на сите израелски влади во ...
| | веќе видена | слични

Со одлука на Европската радиодифузна унија (ЕБУ) Тел Авив ќе биде град домаќин на 64. издание на „Евровизија“. По неколкумесечни преговори, организаторите ...
| | веќе видена | слични

Европската радиодифузна унија (ЕБУ) денес соопшти дека Тел Авив ќе биде град домаќин на 64. издание на „Евровизија“. По неколкумесечни преговори, ...
| | веќе видена | слични

Европската радиодифузна унија (ЕБУ) денес соопшти дека Тел Авив ќе биде град домаќин на 64. издание на „Евровизија“. По неколкумесечни преговори, ...
| | веќе видена | слични

Европската радиодифузна унија (ЕБУ) денес соопшти дека Тел Авив ќе биде град домаќин на 64. издание на „Евровизија“. По неколкумесечни преговори, ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...