Повеќе вести како оваа (25)

ЕУ не смее да го остави Балканот сам на себе. ЕУ не би требало да се откаже од Балканот, а неисполнетите ветувања за членство би можеле да ги ослабат умерените ...
сите 7 | | | веќе видена

Грција не се подготвува за банкрот, а истото мислење го имаат и нејзините кредитори, изјавија грчки владини извори одговарајќи на написот во „Фајненшaл тајмс“. Британскиот весник вчера објави дека грчката Влада се подготвува да прогласи банкрот на државниот долг доколку до крајот на април не успее да постигне договор со кредиторите. Истите грчки извори истакнаа дека преговорите интензивно продолжуваат со цел да се најде заемно прифатливо решение и нагласија дека ќе се докаже дека „24 април ќе биде уште еден датум на кој нема да се случи крајот на светот“. - Она што се чини дека ги вознемирува сите е што грчката Влада е решена да стави крај на политиката на штедење, а прашањето за развој да го стави високо на европската агенда. Со нетрпение чекаме да ја видиме статијата што „Фајненшал тајмс“ ќе ја објави на 25 април, изјави висок претставник на грчката Влада.
| | веќе видена | слични

Грчката Влада се подготвува да прогласи банкрот на државниот долг, доколку до крајот на април не успее да постигне договор со кредиторите. Информацијата синоќа ја соопшти весникот „Фајненшaл тајмс“ на својот сајт. - Владата, која брзо ги тенчи парите за плаќање на платите на државните службеници и пензсиите, одлучи да се откаже од враќање на долгот од 2,5 милијарди евра кон Меѓдународниот монетарен фонд што требаше да бидат префрлени во текот на мај и јуни, доколку не се постигне спогодба, за весникот изјавија извори информирани за плановите на грчките власти. „Стигнавме до крајот на патот. Ако Европејците не префрлат пари од фондот за финансиска помош, нема да има алтернатива, освен банкрот“, изјави за весникот претставник на грчката Влада, кој посака анонимност. Весникот „Фајненшaл тајмс“ забележува дека евентуалниот грчки банкрот ќе значи досега незабележен шок за еврозоната. Предупредувањето може да е и тактички чекор во преговорите што за цел има Грција да добие што е можно поблагопријатни услови од ...
| | веќе видена | слични

Европската Унија не треба да се откаже од Балканот, а неисполнетите ветувања за членство би можеле да ги ослабат умерените и реформски струи во регионот, ...
| | веќе видена | слични

Европската Унија не треба да се откаже од Балканот, а неисполнетите ветувања за членство би можеле да ги ослабат умерените и реформски струи во регионот, ...
| | веќе видена | слични

Српскиот претседател Александар Вучиќ оцени дека одбивањето на ЕУ за почеток на пристапните преговори со Северна Македонија и Албанија и покрај нивните ...
| | веќе видена | слични

Српскиот претседател Александар Вучиќ оцени дека одбивањето на ЕУ за почеток на пристапните преговори со Македонија и Албанија и покрај нивните реформските ...
| | веќе видена | слични

Српскиот претседател Александар Вучиќ оцени дека одбивањето на ЕУ за почеток на пристапните преговори со Северна Македонија и Албанија и покрај нивните ...
| | веќе видена | слични

Српскиот претседател Александар Вучиќ оцени дека одбивањето на ЕУ за почеток на пристапните преговори со Северна Македонија и Албанија и покрај нивните ...
| | веќе видена | слични

Српскиот претседател Александар Вучиќ оцени дека одбивањето на ЕУ за почеток на пристапните преговори со Македонија и Албанија и покрај нивните реформските ...
| | веќе видена | слични

Српскиот претседател Александар Вучиќ оцени дека одбивањето на ЕУ за почеток на пристапните преговори со Македонија и Албанија и покрај нивните реформските ...
| | веќе видена | слични

Предупредувањата на балканските лидери кај аналитичарите предизвикува страв дека неуспехот да се придружат на европскиот блок, би можел да го дестабилизира ...
| | веќе видена | слични

Под наслов „Црни дупки на Балканот“, угледниот британски весник Фајненшл тајмс (ФТ) во редакциски коментар се осврнува денеска на организираниот криминал во Бугарија и Романија.

Двете балкански држави се толку неефикасни во сузбивањето на корупцијата и организираниот криминал што станаа вистинска срамота за Европската унија, наведува ФТ.

Напоменувајќи дека се уште трае тригодишниот „пробен период“ за двете нови членки на Унијата, во кој тие треба да докажат оти се способни да се справат со проблемите во своите правни системи, ФТ оценува дека единствен начин на тој план да се дојде до конкретни резултати Унијата да го зголеми политичкиот притисок врз Софија и Букурешт.

Тоа би требало да се направи преку построги контроли на начините на кои се трошат парите од европските фондови во Бугарија и Романија, или, преку вистински политички санкции, пишува весникот.

Истиот извор констатира дека санкционирањето е тешко изводливо, пред се, поради стравот на Унијата од јакнење на ...
| | веќе видена | слични

Британскиот весник “Фајненшнл тајмс“, во дел од текстот посветен за влезот на Хрватска во Европската унија, пишува дека по таа земја во Унијата долго време нема да влезе друга држава. Угледниот британски весник оценува дека прашањето околу тоа дали Хрватска е спремна за влез во ЕУ е засновано на искуствата со Романија и Бугарија, кои ги запреле сите неопходни реофрми кога влегле во европската заедница. Сепак, ФТ додава дека влезт на Хрватска во ЕУ не е под знак прашалник и дека ставот за неспремноста за влез во Унијата може да се смета како предупредување. “Хрватска речиси сигурно ќе и’ се приклули на ЕУ на 1 јули, следната година, но многу е веројатно дека таа ќе биде последната југоисточна европска земја што ќе го стори тоа во следните неколку години“, заклучува ФТ.
| | веќе видена | слични

Британскиот весник „Фајненшнл тајмс“, во дел од текстот посветен за влезот на Хрватска во Европската унија, пишува дека по таа земја во Унијата долго време нема да влезе друга држава. Угледниот британски весник оценува дека прашањето околу тоа дали Хрватска е спремна за влез во ЕУ е засновано на искуствата со Романија и Бугарија, кои ги запреле сите неопходни реофрми кога влегле во европската заедница. Сепак, ФТ додава дека влезт на Хрватска во ЕУ не е под знак прашалник и дека ставот за неспремноста за влез во Унијата може да се смета како предупредување. „Хрватска речиси сигурно ќе и се приклули на ЕУ на 1 јули, следната година, но многу е веројатно дека таа ќе биде последната југоисточна европска земја што ќе го стори тоа во следните неколку години“, заклучува ФТ.
| | веќе видена | слични

Во текст на Тони Барбер во влијателниот „Фајненшел тајмс“ насловен: „ЕУ не смее да го оттурне Балканот од себе“, авторот посочува на можната „експлозија“ што ...
| | веќе видена | слични

Европската унија (ЕУ) мора да го продолжи процесот на проширување со прием на балканските држави, бидејќи тоа е единствен начин да му се обезбеди траен мир и напредок на регионот. Ова се наведува во оценката на угледниот “Фајненшл тајмс“, во текст по повод кандидатурата на Албанија за членство во Унијата. Весникот наведува дека лидерите на ЕУ, под удар на економската криза, спорења околу Уставот и загриженоста за односите со Русија, лесно би можеле да го пренебрегнат барањето на Тирана, што би било погрешно. “Ширењето на Унијата кон исток е еден нејзините најголеми успеси што мора да зајакне со прифаќање на кревките држави од Западен Балкан, вклучително и Албанија“, наведува весникот во коментар со наслов “Добродојде Албанија“. Весникот наведува дека преговорите за членство со Турција и Хрватска имаат проблеми - кога станува збор за Турција, суштински недостаток на политичка волја во ЕУ, а Хрватска ја кочи граничниот спор со Словенија. Србија, БиХ, Македонија и Косово, додава “Фајненшл тајмс“, се соочуваат ...
| | веќе видена | слични

Српскиот претседател Александар Вучиќ оцени дека одбивањето на ЕУ за почеток на пристапните преговори со Северна Македонија и Албанија и покрај нивните ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...