Повеќе вести како оваа (25)


Раскинување на договорот за јавно приватно партнерство меѓу општината Битола и претпријатието „Стентон градба“ за зонското паркирање, бараат советниците од опозициската СДСМ во Битола. Советникот Горан Козаров смета дека има непочитувања на обврските од договорот и дека фирмата не успеала да го среди сообраќајниот хаос во градот. -Од страна на приватниот партнер „Градски паркинзи“ во изминатиот период од три ипол години, колку што стопанисува со паркинзите, имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на договорот, техничката документација и правилникот за работа. „Градски паркинзи“ имаа доволно време да ги исполнат сите услови предвидени со договорот. Бидејќи тоа се уште не е направено сметаме дека е најповолен момент да им се одземе концесијата за јавно-приватно партнерство - изјави Козаров.
| | веќе видена | слични

Жанета Здравковска Битола - Жестока дискусија по иницијативата за раскинување на договорот за зонско паркирање во Битола се очекува да се развие на денешната седница на Совет на Општина Битола. Иницијативата ја поднесоа советниците од опозицијата, ја помина комисиската расправа и ставена е како точка на дневен ред. Советниците од СДСМ бараат раскинување на договорот за јавно-приватно партнерство меѓу Општина Битола и претпријатието „Стентон градба“, кое стопанисува со градските паркинзи. Советникот Горан Козаров образложува дека не се испочитувани обврските од договорот и дека фирмата не успеала да го среди сообраќајниот хаос во градот. „Од страна на приватниот партнер ’Градски паркинзи‘ во изминатиот период од 3,5 години колку што стопанисува со паркинзите имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на договорот, техничката документација и правилникот за работа. ’Градски паркинзи‘ имаа доволно време да ги исполнат сите услови предвидени со договорот. Бидејќи тоа се' уште не е направено, ...
| | веќе видена | слични

Соопштение на СДСМ Битола: „Зонското паркирање во Битола е еден од најгорливите проблеми на граѓаните и мора да биде решен. По иницијатива на СДСМ и коалицијата, на денешната комисија за јавни и комунални дејности поставено е барањето за раскинување на Договорот за Јавно приватно партнерство склучен помеѓу Општина Битола и Стентон Градба ДОО Битола- ДПН Градски паркинзи. Барањето е поради непочитување на обврските од договорот за зонско паркирање, што е на штета на граѓаните. Ова наше барање ќе биде поставено и како точка на дневен ред на седница на Советот на општина Битола. Од страна на приватниот партнер, Градски паркинзи, во изминатиот период од 3,5 години, колку што стопанисува со паркинзите имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на Договорот, техничката документација, како и на правилникот за работа. Јавното претпријатие Градски Паркинзи Битола имаа доволно време, речиси 4 години за да ги исполнат сите услови предвидени со договорот. Бидејќи тоа се уште не е направено, ние ...
| | веќе видена | слични

Соопштение на СДСМ Битола: „Зонското паркирање во Битола е еден од најгорливите проблеми на граѓаните и мора да биде решен. По иницијатива на СДСМ и коалицијата, на денешната комисија за јавни и комунални дејности поставено е барањето за раскинување на Договорот за Јавно приватно партнерство склучен помеѓу Општина Битола и Стентон Градба ДОО Битола- ДПН Градски паркинзи. Барањето е поради непочитување на обврските од договорот за зонско паркирање, што е на штета на граѓаните. Ова наше барање ќе биде поставено и како точка на дневен ред на седница на Советот на општина Битола. Од страна на приватниот партнер, Градски паркинзи, во изминатиот период од 3,5 години, колку што стопанисува со паркинзите имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на Договорот, техничката документација, како и на правилникот за работа. Јавното претпријатие Градски Паркинзи Битола имаа доволно време, речиси 4 години за да ги исполнат сите услови предвидени со договорот. Бидејќи тоа се уште не е направено, ние ...
| | веќе видена | слични

„Зонското паркирање во Битола е еден од најгорливите проблеми на граѓаните и мора да биде решен.По иницијатива на СДСМ и коалицијата, на денешната комисија за јавни и комунални дејности поставено е барањето за раскинување на Договорот за Јавно приватно партнерство склучен помеѓу Општина Битола и Стентон Градба ДОО Битола- ДПН Градски паркинзи.Барањето е поради непочитување на обврските од договорот за зонско паркирање, што е на штета на граѓаните.Ова наше барање ќе биде поставено и како точка на дневен ред на седница на Советот на општина Битола.Од страна на приватниот партнер, Градски паркинзи, во изминатиот период од 3,5 години, колку што стопанисува со паркинзите имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на Договорот, техничката документација, како и на правилникот за работа.Јавното претпријатие Градски Паркинзи Битола имаа доволно време, речиси 4 години за да ги исполнат сите услови предвидени со договорот.Бидејќи тоа се уште не е направено, ние советниците од опозицијата ја поднесуваме ...
| | веќе видена | слични

Градскиот паркинг во Битола, кој пред три години од страна на општината ѝ беше даден под концесија на фирмата „Стентон градба“, да му се одземе на концесионерот и со него во иднина да стопанисува општината. Ова е барањето на советниците на опозицијата, кои деновиве и официјално побараа општината да го раскине договорот за јавно-приватно партнерство со фирмата „Стентон градба“ ДОО Битола, која веќе три години стопанисува со градските паркинзи. Ваквото свое барање опозициските советници го објаснуваат на со тврдењето дека со давањето на паркинг-местата на приватниот концесионер не само што не се реши проблемот со паркирањето во Битола туку се направи вистински сообраќаен хаос во градот.- Иако ние уште пред да се потпише договорот остро се спротивставивме да му се даде паркирањето во градот на приватен концесионер, по пат на јавно-приватно партнерство, сепак од локалната самоуправа нѐ убедуваа дека на тој начин не само што ќе се реши проблемот со паркирањето туку Битола како општина дури ќе заработува, без ...
| | веќе видена | слични

Седница на Совет на Општина Битола. Неколку јавни претпријатија во Битола бараат нови вработени. Опозицијата прашува од каде ќе најдат пари, кога дел се на работ на рентабилноста. Тие се сомневаат дека станува збор за купување гласови пред избори. Власта вели дека не се работи за предизборни вработувања. Кавга меѓу локалната власт и опозицијата изби откако јавните претпријатија кои се под општинска капа деновиве до битолскиот Совет доставија годишна програма за вработување на 67 лица. Од СДСМ обвинија дека ова се предизборни вработувања за ловење на гласови пред локалните избори, а од ВМРО-ДПМНЕ демантираа дека ќе вработуваат пред избори, туку тврдат дека планот се однесува за текот на целата година. Најголем број на нови вработувања ќе има во „Нискоградба“ дури 31, па во „Комуналец“ 22, „Водовод“ 8 и најмалку во „Пазари“ 6. Во пензија или пак по друг основ од јавните претпријатија ќе заминат дваесетина работници, а ќе се вработат тројно повеќе. Од каде јавните претпријатија ќе најдат пари за нови вработени, ...
| | веќе видена | слични

Долги години битолчани имаат сериозни проблеми со нормалното одвивање на сообраќајот, при што прстот го вперуваат во надлежните, со надеж дека ќе се најде решение. Како прв чекор во наоѓањето најдобро решение за нивните сообраќајни маки тие ја гледаа изработката на сообраќајна студија за регулирање на сообраќајот во градот, подолго време најавувана, но никако реализирана. И кога најголемиот број жители во градот под Пелистер кренаа раце дека воопшто ќе го дочекаат новото уредување на сообраќајот, конечно пред неколку години Техничкиот факултет од Битола ја изработи студијата што беше речиси едногласно усвоена од советниците на Советот.Сообраќајната студија ја изработија еминентни професори и стручни лица на Техничкиот факултет-Битола, под водство на сега веќе покојната професорка Кристи Бомбол. Во студијата беа понудени идејни решенија за изградба на паркиралиштата во градот, регулирање на лесниот и товарниот сообраќај, на најфреквентните крстосници, решенија за јавниот градски превоз, како и влијанието на ...
| | веќе видена | слични

Ќе се бара паркирањето да поевтини најмалку за 30 отсто Високите цени ги празнат паркинзите Најмалку за 30 отсто да поевтинат услугите за паркирање на ЈП „Градски паркинг“. Ваква иницијатива ќе предложи советникот од ЛДП, Зоран Шапуриќ, кој смета дека цените за паркирање се екстремно високи, а за возврат корисниците на паркинзите не добиваат соодветна услуга. Паркинзите, смета Шапуриќ, не се соодветно опремени, ниту, пак, претпријатието дава гаранции за паркираното возило. „Од друга страна, примарна цел на ЈП не е да обезбедува профит, туку да излезе во пресрет на граѓаните. Еве, секојдневно сме сведоци дека превисоките цени им се враќаат како бумеранг. Најголемиот дел од паркинзите зјаат празни“, дополни Шапуриќ, кој се надева дека неговиот предлог ќе биде усвоен од мнозинството членови на градскиот Совет. Тој вели дека досега поддршка му најавиле опозиционите партии, а се надева на конструктивност од сите советници, воопшто, пред се', во интерес на граѓаните кои секојдневно се жалат на скапите цени за ...
| | веќе видена | слични

Концесионерот на паркинзите во центарот на Охрид „Сузуки“, информира дека на 5-ти Мај, по повод Велигден, паркирањето на паркинзите со кои стопанисува ќе биде бесплатно. Бесплатното паркирање ќе важи и за охриѓани и за туристите.
| | веќе видена | слични

„Ќе умрете од мака“ – новото ЈП за градски паркинзи ги скара советниците во Битола „Ќе умрете од мака“ – новото ЈП за градски паркинзи ги скара советниците во Битола Gepostet von TV21 am Samstag, 8. September 2018 Бурна дискусија во рамки на првата точка од седницата на советот во врска со иницијативата за започнување на постапка за основање на јавно претпријатие за изградба и одржување на јавен простор за паркирање во Општината Битола. „Ќе умрете од мака“, им рече од говорницата координаторот на советниците од СДСМ Методија Илиевски, на колегите од опозицијата, а потоа кажа дека сакал да им рече оти им е мака што сегашната власт се сетила да формира јавно претпријатие за паркинзи и јавен превоз во Битола, а не тие. „Сигурен сум, ќе умрете од мака“. По ова, атмосферата во општинскиот Совет стана тензична. Советниците од опозицијата скокнаа од советничките места и бараа прекинување на седницата. Беше дадена пет минутна пауза, а на продолжението побараа и извинување од Илиевски. „Бараме од колегата да се ...
| | веќе видена | слични

ПРОДОЛЖУВААТ ПРЕПИРКИТЕ ОКОЛУ СТОПАНИСУВАЊЕТО СО ПАРКИНЗИТЕ ВО ЦЕНТАР Секој сака да ќари од паркинзите, граѓаните оштетени! Станарите гневни на властите. Тие велат дека паркинг просторот, самите и сопствениците на деловните простории го имаат еднаш платено при купување на стан или деловен простор, зошто истите во најголем дел биле во состав на градежната парцела Се уште недефинирани законските прописи околу тоа кој ќе стопанисува со паркинзите на територијата на Општина Центар. Јавното претпријатие "Паркинзи на Општина Центар" иако на последната седница на Советот на Општина Центар пред органот реферираше дека работеле со профит, се пожали на узурпацијата на паркинзите со проектот на зонското паркирање од страна на Градот Скопје. Тие велат дека од нивното формирање па се до сега и самиот старт на проектот за градско зонско паркирање, не седнале да се договарат околу надлежностите и обврските за паркинг местата во центар. Советниците реагираат дека препирките одат на штета на граѓаните, бидејќи според нив со ...
| | веќе видена | слични

Во исчекување на првиот снег, советниците на последната Седница на совет експересно ја изгласаа втората точка од дневниот ред Програмата за организирање и функционирање на зимската служба на подрачјето на општина Битола за сезоната 2015-2016. Според истата надлежна фирма за чистење на снегот е ЈП Нискоградба. Се поставува прашањето дали изгласувањето на точката од дневен ред значи дека годинава ќе ги одминат проблемите битолчани со неисчистени улици од снег и мраз? Според донесената програма за организирање и функционирање на зимската служба, снегот се чисти најпрво на главните сообраќајници кои што се од прв приуритет, а потоа оние од втор приуритет селата и патиштата до руралните места. Пред да се изгласа програмата, од опозицијата прашаа кој е надлежен за чистење на снегот на паркинзите во градот? -Во чија надлежност е чистењето на снегот од паркинзите, дали на ЈП Нискоградба или пак на Паркинзи?,изјави Горан Козаров од СДСМ Но никој од страна на позицијата не даде одговор на прашањето, така што ...
| | веќе видена | слични

При паркирањето на своите автомобили, граѓаните на Охрид деновиве се соочија со нова цена на паркингот. Од деновиве дел од јавниот паркинг простор во Охрид е со повисока цена. Во втората зона, каде што еден час за паркирање на автомобилите чинеше 20 денари, од пред неколку дена цената е покачена на 30 денари.При покачувањето на цената на паркингот прескокнати се законските процедури. Имено, одлука за ценовник на паркинзите носи Управниот одбор на ЈП „Билјанини Извори“, па истата треба да ја достави до Советот на Општина Охрид и на крај, тој да ја донесе конечната одлука за нова цена на паркинзите. На седниците кои поминаа на Советот на Општина Охрид во изминатиов период се зборуваше и одлучуваше за јавното – приватно партнерство што општината треба да го спроведе за инсталација на новиот систем за наплата, но не и за новиот ценовник на паркинг просторите.Од Одделението за односи со јавност при Општина Охрид не одговорија која е причината поради која е покачена цената за паркирање, ниту пак според која одлука ...
| | веќе видена | слични

Охридскиот градоначалник се препишмани- иако неодамна најави, најверојатно нема да го раскине договорот со сегашниот концесионер на паркинзите во градот, оти еднострано раскинување на концесијата можело да и наштети на општината. Со наплатување од ракав, стопанисувањето со паркинзите стана најпрофитабилен бизнис кој ги полни џебовите на поединци. - Ние немаме никаков увид нити пак надлежност во договорите на локаланата самоуправа со концесионерите ,тоа е работа на локалната самоуправа.Цената за паркирање ние не сме ја донесел како Совет на општина, вели Томислав Тунтев, советник од СДСМ. - Советот одамна одлучил дека 30 ден треба да биде час за паркирање, а секако дека она што потоа закупците го направиле во однос на цените е на штета на сите .Упативме прашање до Петрески: Дали стои на неговата изјава и признание дека ова беше неусшешно организиран град од аспект на паркирање? изјави Дејан Паноски, советник од ВМРО ДПМНЕ - Тие нека се секираат колку нивниот премиер и министри седат на зборот, да не се ...
| | веќе видена | слични

По шест години стопанисување со паркинзите во Битола од приватен концесионер, донесена е одлука за формирање на Јавно претпријатие за паркинзи и организирање ...
| | веќе видена | слични

Советот на Општина Битола полека, но сигурно се оддалечува од својата законски определена функција. Наместо претставник на желбите и потребите на граѓаните и контролор на работењето на градоначалникот и општинските претпријатија и институции, се претвора во место за самопромоција или промоција исклучиво на партиските интереси. И денешната, 22-ра седница, Советот ја започна со 40 – минутно задоцнување. Советниците како доаѓаа, така влегуваа од една во друга канцеларија, координирајќи ги партиските и ставовите со политичките опоненти. Од време на време, оние што уживаат во тутунот им правеа друштво на новинарите, кои трпеливо го очекуваа почетокот на расправата. И кога конечно седницата почна, по веќе видено сценарио, се бараше градоначалникот на Општина Битола и дел од медиумското внимание. Советникот од редовите на СДСМ, Горан Козаров, ги поистовети термините советничко прашање и дополнување на дневен ред, па ја намачи претседателката на Советот и ги засмеа колегите во советничките клупи. Откако падна ...
| | веќе видена | слични

Охридските паркинзи и пред овие избори повторно во центарот на партиските препукувања на власта и опозицијата во Охрид. Овој пат опозицијата ги обвинува локалните власти дека не си стојат на зборот и манипулираат со охриѓани. Сегашната власт додека беше во опозиција во Охрид, се бореше паркинзите да не се даваат под концесија и истите да му бидат одземени на приватниот концесионер, а сега сакаат паркинзите да ги дадат на стопанисување по пат на јавно приватно партнерство, обвинуваат од опозицијата. ВМРО-ДПМНЕ како партија беше најгласна против доделувањето на јавните паркинзи на приватни концесионери, а денеска гледаме иста таква одлука, што значи граѓаните се и излажани и изманипулирани. Јоне Станковски, советникот од ВМРО НП во Совет на Општина Охрид. Од Јавното претпријатие Билјанини извори велат дека идејата им е само приватниот партнер да набави модерна опрема, додека со паркинзите и во иднина да стопанисуваат тие. Оваа точка за која советниците требаше да расправаат на последната седница на ...
| | веќе видена | слични

Оваа иницијатива вчера до претседателката на советот Ирена Мишева ја поднесоа советниците од Либерално-демократската партија. Тие велат дека примарна цел на јавното претпријатие не е да врши профит и оти тоа може да им се врати како бумеранг и паркинзите да бидат празни. - Споредено со градовите во соседните земји, како Софија, Ниш и Белград, ние плаќаме најскапо за паркинг-место. Цените за паркирање се движат од 20 до 50 денари во зависност од тоа на кој паркинг ќе го оставите своето возило. Како советничка група ќе поднесеме иницијатива до советот на градот, а потоа треба да се задолжи управниот одбор да ја намали цената за паркирање - објасни Зоран Шапуриќ, советник од Либерално-демократската партија. Тој се надева дека оваа иницијатива ќе ја поддржат опозицијата и владејачката партија, бидејќи тоа било вклучено во нивните предизборни кампањи, а одлуката ќе биде во корист на граѓаните. Откако ќе се разгледа оваа иницијатива, треба да биде ставена како точка на дневен ред на седница на советот, а според ...
| | веќе видена | слични

Охридскиот градоначалник не си го додржа дадениот збор. Иако самиот рече дека концесионерот на градските паркинзи работи незаконски и среде туристичка сезона наплатува дури 50 денари за час без одлука на Советот, сепак Петрески нашол заеднички јазик со бизнисменот кого минатата недела го обвини за хаосот во паркирањето во центарот на Охрид. Охридскиот градоначалник се премисли нема да го раскинува договорот со концесионерот на паркинзите, за кој самиот јавно призна дека го злоупотребил стопанисувањето. Не кажува како, но останува на тоа дека ќе ги решел проблемите. Ќе се воведело зонско паркирање по поевтина цена, но и пософистициран начин на наплата. „Како ќе го направиме тоа е нашата умешност, не морам да го кажам битно е да го направиме дaли ќе биде вака или така не можеме да прејудицираме“, вели Александар Петрески градоначалник на Охрид. Градоначалникот како и секогаш не го одржа својот збор, тој и натаму продолжува да работи на штета на охриѓани, обвинија советниците од ВМРО - ДПМНЕ: ...
| | веќе видена | слични

-ДПН „Градски паркинзи“ Битола во однос на денешната прес-конференција на советникот од опозицијата, Горан Козаров смета дека беа искажани невистини кои не ја доловуваат вистинската состојба на паркинзите во Битола. ДПН „Градски паркинзи“ благовремено после обилните врнежи од снег кои ја зафатија Битола, со соодветна механизација пристапија кон чистење на паркинг местата со кои стопанисуваат, а чистењето се одвиваше интензивно во ноќните часови со што се овозможи непречено функционирање на сите паркинг места во градот. Во текот на чистењето, „Градски паркизи“ се соочија со проблем од страна на сопственици на возила кои што ги имаат оставено своите возила на паркинзите повеќе денови, со што на тие места беше отежнато чистењето. ДПН „Градски паркинзи“ се подготвени и понатаму да одговорат на потребите на граѓаните по однос на паркирањето, без разлика на временските услови, се вели во реакцијата на „ Градски паркинзи“.
| | веќе видена | слични

Општината Битола наскоро ќе формира јавно претпријатие за стопанисување со паркинзите, решија општинските советници, откога во изминатите неколку години со паркинзите стопанисуваше приватниот концесионер „Стентон градба“. Со тоа новото градско раководство покажа дека не е задоволно од тоа како во Битола во изминатите неколку години функционираше зонското паркирање. Иако зад иницијативата за формирање јавно претпријатие што ќе стопанисува со паркинзите во Битола на почетокот застанаа сите советници од сите партии, сепак на последната седница на советот, кога точката беше ставена на дневен ред, се отвори жестока расправа за (не)решавањето на овој проблем, кој во изминатите години најмногу ги нервираше и иритираше битолчани. Советниците од опозицијата остро се спротивставија на ваквата иницијатива, бидејќи, според нив, таа била поведена од чисто популистички побуди, пред одржувањето на референдумот, за, како што рекоа, владејачкото мнозинство да им се додвори на битолчани, кои во најголем број ја поздравија. ...
| | веќе видена | слични

Општината Битола наскоро ќе формира јавно претпријатие за стопанисување со паркинзите, решија општинските советници, откога во изминатите неколку години со паркинзите стопанисуваше приватниот концесионер „Стентон градба“. Со тоа новото градско раководство покажа дека не е задоволно од тоа како во Битола во изминатите неколку години функционираше зонското паркирање. Иако зад иницијативата за формирање јавно претпријатие што ќе стопанисува со паркинзите во Битола на почетокот застанаа сите советници од сите партии, сепак на последната седница на советот, кога точката беше ставена на дневен ред, се отвори жестока расправа за (не)решавањето на овој проблем, кој во изминатите години најмногу ги нервираше и иритираше битолчани. Советниците од опозицијата остро се спротивставија на ваквата иницијатива, бидејќи, според нив, таа била поведена од чисто популистички побуди, пред одржувањето на референдумот, за, како што рекоа, владејачкото мнозинство да им се додвори на битолчани, кои во најголем број ја поздравија. ...
| | веќе видена | слични

-Вчера и денес сме сведоци на нови небулозни и алиби изјави на Градоначалникот Талески, потпомогнати од дел од советниците од ДПМНЕ. Вчера Талески изјави дека не знаел за состојбите во Средното музичко училиште, во стилот не сум од тука, што беше срамно и скандалозно, рече Горан Козаров, совеник во Советот на Општина Битола, на денешната прес конференција. Тој истакна дека дури откако медиумите објавија инфомации за состојбата на ова училиште, градоначалникот и ВМРО ДПМНЕ излегоа и кажаа дека ќе помогнат во реконструкцијата на училиштето. - Не знаеме кога повешто ни ги фарба очите вчера или денес. Но, тоа личи на ДПМНЕ и на Талески, рече Козаров. -Па добро, што работат како што велат 24/7, Талески и ДПМНЕ, кога до вчера не знаеја за мизерните услови во една образовна институција, а ветуваа реформи во школството, праша Козаров и додаде дека сега, кога се ближат избори, тие излегуваат на терен и ветуваат повторно реформи во образованието. -И замислете – пак за сѐ им е виновна опозицијата и бараат решавање на ...
| | веќе видена | слични

Со зонското паркирање во Битола веќе нема да управува приватен концесионер, туку општината преку Јавно претпријатие за паркинзи и организирање јавен превоз. ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...