Повеќе вести како оваа (25)

Единствен исклучок ќе биде ризик по здравјето на жената, но, не и силување и инцест Законодавците во сојузната држава Алабама донесоа закон за речиси целосна ...
сите 30 | | | веќе видена

Сенатот на американската држава Алабама усвои закон со кој се забранува абортус, со многу малку исклучоци, што ќе биде најстрогиот закон за абортус во Америка ...
| | веќе видена | слични

Сенатот на американската држава Алабама усвои закон со кој се забранува абортус, со многу малку исклучоци, што ќе биде најстрогиот закон за абортус во Америка ...
| | веќе видена | слични

Сенатот на американската држава Алабама усвои закон со кој се забранува абортус, со многу малку исклучоци, што ќе биде најстрогиот закон за абортус во Америка ...
| | веќе видена | слични

Законодавците од американската сојузна држава Алабама усвоија нацрт-закон со кој се предвидува целосна забрана на абортусот, кој може да биде најстрог закон од ...
| | веќе видена | слични

Сенатот на американската држава Алабама усвои закон со кој се забранува абортус, со многу малку исклучоци, што ќе биде најстрогиот закон за абортус во Америка ...
| | веќе видена | слични

Гувернерот на американската сојузна држава Луизијана, Џон Бел Едвардс, синоќа потпиша нов рестриктивен закон за абортус, кој ја забранува процедурата откако ќе ...
| | веќе видена | слични

Иницијативи на жени и активисти за човекови права вчера организираа протест во Полска против новиот предлог за измени на законот кој би ги криминализирал скоро сите абортуси. Илјадници луѓе се собраа пред националниот Парламент во Варшава револтирани од предложените мерки кои би ги направиле нелегални прекините на бременоста, освен во случаи кога тие се неопходни да се спаси животот на жената. Демонстрации истовремено имало и во повеќе други полски градови, а граѓани протестирале и пред полската амбасада во Лондон. Полска, најпосветената католичка земја во Европа, веќе ги има едни од најстрогите законски одредби против абортус, пишува Гардијан . Законодавците треба за овие измени да почнат да дебатираат во среда, откако овие построги измени беа предложени од десничарска тинк-тенк организација, подржана од католичката црква и владејачката Партија на право и правда. Петицијата во поддршка на оваа идеја собрала повеќе од 100 илјади потписи. Доколку овие законски измени се изгласаат, ќе се воведат затворски ...
| | веќе видена | слични

Жестоката расправа околу законот за абортус во Полска каде што е силно влијанието на католичката црква, ќе продолжи во четвртокот кога парламентот ќе расправа за спротиставените иницијативи, првата за либерализација на законот за абортус и втората за уште построг закон, иако сегашниот се смета за еден од најригоризните во Европа. Владејачката десничарска партија Право и справедливост (PiS), која има мнозинство во парламентот, генерално заговара забрана на абортусот, но нејзините челници се свесни дека голем дел од Полјаците го поддржуваат сегашниот закон. Усвоен во 1993 година, сегашниот закон дозволува абортус само во случаите на силување или инцест, доколку бременоста претставува ризик за здравјето на мајката или доколку фетусот е тешко деформиран. Испитувањето на јавното мнение објавено оваа седмица во списанието Newsweek Polska, покажува дека 74 отсто од Полјаците сакаат актуелниот закон да остане на сила. Меѓутоа, активистите од кампањата „За живот“ би дозволиле абортус само доколку животот на мајката е ...
| | веќе видена | слични

Жестоката расправа околу законот за абортус во Полска каде што е силно влијанието на католичката црква, ќе продолжи во четвртокот кога парламентот ќе расправа за спротиставените иницијативи, првата за либерализација на законот за абортус и втората за уште построг закон, иако сегашниот се смета за еден од најригоризните во Европа. Владејачката десничарска партија Право и справедливост (PiS), која има мнозинство во парламентот, генерално заговара забрана на абортусот, но нејзините челници се свесни дека голем дел од Полјаците го поддржуваат сегашниот закон. Усвоен во 1993 година, сегашниот закон дозволува абортус само во случаите на силување или инцест, доколку бременоста претставува ризик за здравјето на мајката или доколку фетусот е тешко деформиран. Испитувањето на јавното мнение објавено оваа седмица во списанието Newsweek Polska, покажува дека 74 отсто од Полјаците сакаат актуелниот закон да остане на сила. Меѓутоа, активистите од кампањата „За живот“ би дозволиле абортус само доколку животот на мајката ...
| | веќе видена | слични

Жестоката расправа околу законот за абортус во Полска каде што е силно влијанието на католичката црква, ќе продолжи во четвртокот кога парламентот ќе расправа за спротиставените иницијативи, првата за либерализација на законот за абортус и втората за уште построг закон, иако сегашниот се смета за еден од најригоризните во Европа. Владејачката десничарска партија Право и справедливост (PiS), која има мнозинство во парламентот, генерално заговара забрана на абортусот, но нејзините челници се свесни дека голем дел од Полјаците го поддржуваат сегашниот закон. Усвоен во 1993 година, сегашниот закон дозволува абортус само во случаите на силување или инцест, доколку бременоста претставува ризик за здравјето на мајката или доколку фетусот е тешко деформиран. Испитувањето на јавното мнение објавено оваа седмица во списанието Newsweek Polska, покажува дека 74 отсто од Полјаците сакаат актуелниот закон да остане на сила. Меѓутоа, активистите од кампањата „За живот“ би дозволиле абортус само доколку животот на мајката е ...
| | веќе видена | слични

Сојузната држава Делавер попушти пред активистите поборници за легализацијата на абортусот со можноста да истиот се изврши низ сите девет месеци на бременост кај жената. Гувернерот Џон Карни потпиша закон минатата недека со кој сега легално може да биде убиено нероденото дете – дури и ако жената е на само неколку дена од породувањето. Предлагачите на овој закон го донесоа со стра дека Врховниот суд еден ден не би можел да ја изврши пресудата во случајот со Рое в. Вејд која го легализираше абортусот на национално ниво, пишува Christianheadlines.com. Групата потроши речиси 100.000 долари за покренување на движењето, радио огласите, дигиталните камапањи, и испраќањето мејлови до граѓаните со цел да ги поттикнат во противењето на овој закон. Иако многу држави, вклучувајќи го и Delaware, донесоа повеќе закони за заштита на неродените деца, новиот закон ги укинува сите ограничувања на отфрлање, вклучувајќи го и постоечкиот закон за согласност на малолетни родители и развод од 24 часа чекање до самиот абортус и ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...