Повеќе вести како оваа (25)


Генералниот секретар на Обединети Нации, Антонио Гутереш, изјави денеска дека ќе отпатува на три јужнопацифички острови за да ги види ефектите од климатските ...
| | веќе видена | слични

Генералниот секретар на Обединети Нации, Антонио Гутереш изјави денеска дека ќе отпатува на три јужнопацифички острови за да ги види ефектите од климатските ...
| | веќе видена | слични

Генералниот секретар на Обединети Нации, Антонио Гутереш изјави денеска дека ќе отпатува на три јужнопацифички острови за да ги види ефектите од климатските ...
| | веќе видена | слични

Генералниот секретар на Обединети Нации, Антонио Гутереш изјави денеска дека ќе отпатува на три јужнопацифички острови за да ги види ефектите од климатските ...
| | веќе видена | слични

Генералниот секретар на Обединети Нации, Антонио Гутереш изјави денеска дека ќе отпатува на три јужнопацифички острови за да ги види ефектите од климатските ...
| | веќе видена | слични

Генералниот секретар на Организацијата на Обединетите Нации, Бан Ки – мун ги повикал сите земји во светот да направат побрз прогрес во преговорите за новиот договор за климата, за да се спречи стопанска катастрофа, што би можела да ја предизвикаат климатските промени и подигнувањето на нивото на светските мориња, за два метри до 2100 година, пренесува “Танјуг“. “Можеме да платиме висока цена, доколку не делуваме. До крајот на векот нивото на морето може да се подигне за половина до два метри, со што би се загрозиле малите островски држави, речните делти и градови како што се Токио, Њу Орлеанс и Шангај“, рекол генералниот секретар.
| | веќе видена | слични

Светот се соочува со сериозна катастрофа и потребено е итно да се реагира, беше пораката од првиот ден од Конференцијата за климатски промени во Доха која би требало да вроди со прифаќање на клучниот документ, т.н. Протокол од Кјото 2. „Се соочуваме со катастрофа од џиновски размери и потребно е под итно да се дејствува“, порачаа претставниците од островските земји, кои посебно се изложени на последиците од климатските промени. Протоколот од Кјото истакнува дека до крајот на декември исклучително е важно да се постигне договор за следниот период со цел преговорите на конференцијата на Обединетите Нации, која собра 190 земји, да вродат со успех. Конференцијата е од отворен карактер и ќе трае до 7 декември. „Веќе седум години индустриски развиените земји само зборуваат, зборуваат и само зборуваат за своите обврски во однос на намалување на емисијата на загадувачки гасови. Но, дојде моментот кога нешто навистина треба да се направи. Тој момент е тука“, изјави Марлен Моузес , претставничка на Сојузот на мали ...
| | веќе видена | слични

„Се соочуваме со катастрофа од огромни размери и потребно е итно да се делува", порачаа претставниците од островските земји, кои се посебно изложени на климатските промени. Протоколот од Кјото истекува кон крајот на декември и многу е важно да се донесе договор за следниот период, за да можат преговорите на конференцијата, на која има претставници од 190 земји, да имаат успех. „Веќе седум години развиените индустриски земји зборуваат, зборуваат и само зборуваат за своите обврски за смалување на емисиите на штетни гасови. Но, доаѓа моментот кога треба нешто да се направи. Тој момент дојде", изјави Марлен Мозес, претставничка на Сојузот на мали островски држави, вкупно 44, кои најмногу ги чувствуваат последиците од покачувањето на нивото на морињата. Програмата на ОН за природната средина(УНЕП) во својот извештај во Доха предупредува и на топењето на пермафростот ширум Сибир и Аљаска. Пермафрост, трајно замрзнато тло, содржи големи количини јаглерод, а неговото топење би можело да резултира со дополнително ...
| | веќе видена | слични

Лето доаѓа и треба да донесеме одлука каде ќе одиме на одмор. Островските земји се идеално место за тоа. Овие 7 држави се убави и идеални за егзотични патувања. Тие ги комбинираат плажите и богатата историја, што ги маѓепсуваат туристите. Погледнете ги најубавите островски држави: 1. Малта 2. Филипини 3. Австралија 4. Мaлдиви 5. Куба 6. Фиџи 7. Јапонија
| | веќе видена | слични

Климата на Земјата се менува често, па глобалната температура до крајот на 21 век би можела да порасне за 4,5 целзиусови степени, покажа студијата на американски научници, објавена во списанието "Science". "Зголемената температура би можела да има поголемо влијание на општеството во поглед на покачувањето на нивото на морето, брановите, сушите, како и други закани", предупредуваат авторите. Друга студија која се занимава со климатските промени покажува дека глобалното затоплување би можело да доведе до големи социјални и културолошки промени. Така, топењето на арктичкиот лед може да означи крај на традиционалниот лов и риболов на тамошните жители. Порастот на нивото на морето во Пацификот веќе ги загрозува жителите на тамошните островски држави, а во идните децении ќе предизвика и нивна миграција. Од 1900 година до денес глобалната температура на Земјата пораснала за околу 0,8 целзиусови степени, а две третини од тој пораст се забележани после 1980 година. Дури десет најтопли години се забележани по 1990 ...
| | веќе видена | слични

Островските држави од Тихиот Океан во заедничка декларација за климатските промени ги повикаа САД да се вратат во Парискиот договор за климата. Декларацијата е ...
| | веќе видена | слични

Островските држави од Тихиот Океан во заедничка декларација за климатските промени ги повикаа САД да се вратат во Парискиот договор за климата. Декларацијата е ...
| | веќе видена | слични

Островските држави од Тихиот Океан во заедничка декларација за климатските промени ги повикаа САД да се вратат во Парискиот договор за климата. Декларацијата е ...
| | веќе видена | слични

Зголемената температура би можела да има поголемо влијание врз општеството преку покачувањето на нивото на морињата, брановите сушата и други закани, предупредуваат авторите. Друга студија што се занимава со климатските промени покажува дека глобалното зголемување на температурата би можело да доведе до големи општествени и културолошки промени. Така топењето на арктичкиот мраз би можело да го означи крајот на традиционалниот лов и риболов за тамошните жители. Порастот на нивото на морето во Пацификот веќе сега ги загрозува жителите на тамошните островски држави, а следните децении ќе доведе до нивна миграција. Од 1900 година до денеска глобалната температура на Земјата „пораснала" за околу 0,8 Целзиусови степени, а две третини од тој пораст се забележани по 1980 година. Дури десет најтопли години се забележани по 1990 година. На листата најтопли години веројатно ќе се најде и 2012 година, наведуваат научниците.
| | веќе видена | слични

На Светската конференција за климата во Копенхаген, пацифичката островска држава Тувалу денеска не успеа да го протурка своето барање за ограничување на глобалното затоплување на најмалку 1,5 степен. Зад барањето застанаа повеќе островски држави и посиромашни земји, меѓутоа Кина, Индија, Саудиска Арабија и други држави богати со нафта одбија да прифатат вакво ограничување. Индустриските држави не се јавија за збор. Тие претходно постигнаа согласност за ограничување на затоплувањето за најмногу два степени, во споредба со температурите што владееле пред почетокот на индустријализацијата. Според медиумите, одбивањето на барањето на Тувалу која е една од најмалите држави во светот го покажува се подлабокиот јаз меѓу сиромашните и богатите. Таа реалност досега доведе повеќе островски држави да размислуваат за целосна евакуација на населението и барање на нови татковини. Под мотото „Се работи за нашето преживување“ Тувалу во име на сите островски држави кои се во опасност се обиде против големите индустриски ...
| | веќе видена | слични

Светот се соочува со огромна катастрофа и потребна е итна реакција, ова е пораката упатена од првиот ден на Конференцијата за климата што се одржува во Доха, а која би требало да вроди со прифаќање на клучниот документ, Протоколот од Кјото 2. „Се соочуваме со катастрофа од огромни размери и потребно е итно да се делува", порачаа претставниците од островските земји, кои се посебно изложени на климатските промени. Протоколот од Кјото истекува кон крајот на декември и многу е важно да се донесе договор за следниот период, за да можат преговорите на конференцијата, на која има претставници од 190 земји, да имаат успех. „Веќе седум години развиените индустриски земји зборуваат, зборуваат и само зборуваат за своите обврски за смалување на емисиите на штетни гасови. Но, доаѓа моментот кога треба нешто да се направи. Тој момент дојде", изјави Марлен Мозес, претставничка на Сојузот на мали островски држави, вкупно 44, кои најмногу ги чувствуваат последиците од покачувањето на нивото на морињата. Програмата на ОН за ...
| | веќе видена | слични

Ниските острови во Пацификот, кои служеа како ’Баба рога’ за закана од глобалното затоплување и порастот на нивото на морето, се шират, а не тонат како што претходно се мислеше, покажаа резултатите од најновите истражувања. Научниците се изненадени од резултатите, кои покажуваат дека во изминатите 60 години одредени острови ја прошириле површината за речиси една третина. Меѓу синџирот острови кои добиле на копнена маса се Тувалу и соседниот Кирибати, кои минатата година на самитот во Копенхаген за климатските промени посебно го привлекоа вниманието. Во истражувањата научниците ги споредиле снимките од воздух и сателитските снимки со голема резолуција на 27 острови кои биле снимени во 1950 година. И покрај порастот на нивото на морето за над 12 сантиметри, намален е обемот на само четири острови, додека на останатите 23 останале или со исто размери или се зголемиле. Седум острови со синџирот на Тувалу се зголемиле, од кои еден за дури 30 отсто, иако во истражувањето не се вклучени и најнаселените. Во ...
| | веќе видена | слични

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антониот Гутереш предупредува дека светот се соочува со директна егзистенцијална закана и дека мора брзо да ја ...
| | веќе видена | слични

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антониот Гутереш предупредува дека светот се соочува со директна егзистенцијална закана и дека мора брзо да ја ...
| | веќе видена | слични

Научниците преупредуваат: Земјата ќе се соочи со катастрофа од епски размери Напнатост се чувствуваше на вториот ден од Конференцијата за климатски промени во Доха. Делегатите на островските и африкански земји ги критикуваа богатите змји поради одбивањето да ја намалат емисијата на „стаклената градина“ „Соочени сме со катастрофа со епски пропорции“, изјави Марлен Мосес, која го предводи Сојузот на мали островски држави. Сиромашните земји ја повикаа Европската унија да го прифати Протоколот оде Кјото 2 и да го зајакне постоечкиот чија важност истекува во декември. „Протоколот од Кјото не смее да биде вежба на сметковотсвените и службите за односи со јавноста. Преземените обврски мора да се спроведуваат и мора да бидат делотворни. Веќе со години развиените индустриски земји само говорат за своите обврски. Време е да почнат да дејствуваат“, порача Мосес. Но островските земји, кои се најмногу погодени со климатските промени, се разоларани бидејќи развиените земји не сториле ништо да ја намалат емисијата на ...
| | веќе видена | слични

ЕУ воведе безвизен режим во островските државиСвет7. ноември 2012 - 18:35Европската комисија воведе безвизен режим за 16 островски држави - Кариби, Доминиканска Република, Гренада, Сент Лусија, Сент Винсент, Тринидад и Тобаго, Маршалови Острови, Наура, Палау, Самоа, Соломонски Острови, Тонга, Тувалу и Вануату.Жителите на тие држави ќе може три месеци во тек на една година да влезат во ЕУ без визи.Последна држава која бараше право на безвизен режим со ЕУ е Источен Тимор кој во 2002 година се одвои од Индонезија
| | веќе видена | слични

Нивото на морето расте двапати побрзо отколку што било предвидено пред две години, предупредуваат експертите од Обединетите нации.

Предвидувањата биле направени врз основа на анализата на топење на ледниците, а според тие податоци нивото на морињата до 2100 година би требало да порасне за 59 сантиметри, но според најновите информации тоа може да порасне и до еден метар, пренесува Нетпрес.Ледниците што ги покриваат Антарктик и Гренланд се топат со драстична брзина, па до 2100 година се очекува пораст на морското ниво за еден метар. Ова го доведува во опасност животот на милиони луѓе што живеат на крајбрежјето, посебно на островските држави.

Професор Конард Стефен од универзитетот „Колорадо“ рекол дека динамиката на топење на мразот на Северниот и на Јужниот Пол е побрза од предвидената. Топењето на ледниците на Антарктик и на Гренланд директно влијаеле на нивото на морињата, од ова најмногу ќе бидат погодени Бангладеш, Бурма и Египет, кои се наоѓаат на ниско надморско ниво.Во извештајот ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...