Повеќе вести како оваа (25)

Речиси на сите бензиски денеска се точи гориво по иста цена. Бензините поевтини за еден, дизелот поскап за половина денар. Еуросупер 98 чини 73, а 95 ката ...
сите 97 | | | веќе видена

За еден денар поевтини бензини, за половина поскап дизелот. Макпетрол веќе го скрои новиот ценовник. На нивните безински цените на бензините ќе бидат ...
| | веќе видена | слични

Од наредната недела бензиските пумпи сами ќе ги утврдуваат цените на горивата, се додека не се донесе новата методологија за пресметка на цената на бензините ...
| | веќе видена | слични

Антимонополската комисија сеуште не истражувала дали постои договарање на цените на плинот, бидејќи неговата цена е иста речиси на сите бензиски пумпи. Комисијата вели дека за тоа треба докази и потоа да се утврди дали компаниите меѓу себе се договараат. Пред една недела цената на плинот или автогасот се зголеми на 43 денари за литар. Оваа цена денеска ја има на речиси сите бензиски. Објаснувањето од една од компаниите е дека неговата вредност во најголем дел зависи од светските берзи. И додека компаниите сами си кројат цена на плинот, регулаторите пресметаа ново зголемување на бензините и дизел горивата. Комисијата за енергетика одлучила цената на горивата од вечер да се зголеми во просек за 2,85 односно за 2,07%. Вака ќе изгледаат цените во малопродажба од вечер. Еуросупер 95 се зголемува за 1 денар и ќе изнесува 69 денари за литар. Еуросупер 98 и дизелот се зголемуваат за денар и половина. По полноќ еуросупер 98 ќе изнесува 71 денар за литар, а дизелот 58,50 денари. Се зголемува цената и на екстра лесното ...
| | веќе видена | слични

Бизнис-заедницата смета дека многу е подобро да се реагира со фискални отколку со монетарни мерки. Тоа значи дека би било поефикасно да се намалат акцизите или да се укине давачката од еден денар за литар за задолжителни резерви од нафта Македонските возачи од полноќ се соочуваат со нов историски рекорд на цените на горивата по бензинските пумпи. Со вчерашната одлука на Регулаторната комисија за енергетика, бензините поскапуваат за 3 денари, а дизелот за 1,5 денар. Еден литар „евросупер 98“ од полноќ чини 82 денара, а литар „евросупер 95“ се продава за 80,50 денари. „Евродизел Д5“ чини 71 денар за литар, што исто така е највисоката цена за дизел во Македонија. Екстра-лесното масло за домаќинствата поскапува за 1,5 денар и чини 60 денари за литар, а мазутот поскапува за 1,6 денар и цената изнесува 42,9 денари за килограм. Бизнисмените загрижени Бизнис-заедницата најави дека од Владата ќе побара да ги намали давачките за горивата за да влијае врз намалување на цените на горивата, што ќе спречи понатамошен ...
| | веќе видена | слични

Како што информираат од Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ)со нивната одлука малопродажната цена на еуросупер БС-95 изнесува 66,50 денари за литар, малопродажната цена на еуросупер БС-98 е утврдена на 68,50 денарии за литар, додека на бензиските пумпи еуродизел (Д-Е В) ќе се точи по цена од 53,50 денари за литар Во пресрет на Новогодишните празници малопродажните цени на бензините, дизелот и екстра лесното масло за дома се зголемува за два денара за литар во однос на цените кои беа актуелни изминатите две недели. Како што информираат од Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ)со нивната одлука малопродажната цена на еуросупер БС-95 изнесува 66,50 денари за литар, малопродажната цена на еуросупер БС-98 е утврдена на 68,50 денарии за литар, додека на бензиските пумпи еуродизел (Д-Е В) ќе се точи по цена од 53,50 денари за литар. Но и со овие корекции на домашните бензиски пумпи се точи наевтин бензин во Европа. Така цената на дизелот, кој што најмногу се точи во Македонија, споредено со другите земји ...
| | веќе видена | слични

Регулаторната комисија од полноќ ги зголемува цените на бензинот за половина, а на дизелот за денар, така што сега литар еуросупер БС-95 ќе чини 62,50 денари, додека пак бензин од 98 октани ќе чини 64,50 денари, а литар дизел ќе чини 50 денари Од супервизиското тело за енергетика предвидуваат дека горивата да можат да се продаваат до денар и половина поевтино, главно за сметка на маржата на трговците. Иако оваа можност скоро да не е искористена од нивна страна.
| | веќе видена | слични

Регулаторната Комисија за Енергетика ги објави новите цени на горивата – бензините поскапуваат за 0.5, односно 1.00 денар, додека цената на дизелот останува ...
| | веќе видена | слични

Дел од трговците со нафта не можат од сега да кажат дали од следната недела горивата ќе бидат поскапи или поевтини. Граѓаните дури во вторник на бензиските ...
| | веќе видена | слични

Податоците покажуваат дека имаме најниска акциза, при што во земјава се одвојува 25,4 % од цената на литар бензин, а за дизелот акцизата е помала и изнесува 16,5%. Падот на цената на суровата и бренд нафтата на светските берзи, на општо задоволстрво на возачите донесе и пониски цени на горивата што се точат на македонските бензиски пумпи. Но анализите во структурата, како и во формирањето на крајната цена на горивата, покажува дека македонските граѓани не само што се возат со најевтин бензин и дизел во регионот, плаќаат и најмалку за државата, односно за акциза. Податоците покажуваат дека имаме најниска акциза, при што кај нас се одвојува 25,4 % од цената на литар бензин, а за дизелот акцизата е помала и изнесува 16,5%. Овие бројки се најниски во регионов и доколку се прикажат во евроценти, тие изнесуваат 0,295 по литар бензин и 0,172 евроценти за литар дизел. Како за споредба во земјите од регионов во Србија акцизата за горивата изнесува 49,6 динари по литар. Веднаш по нив следува Црна Гора, каде засега ...
| | веќе видена | слични

Заврши периодот на саморегулација - од понеделелник цените на горивата ќе ги утврдува Регулаторната комисија за енергетика. Во наредните два дена ќе се донесе ...
| | веќе видена | слични

ПО ПРЕДЛОГОТ НА ВЛАДАТА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОД МАРЖИТЕ НА ГОРИВАТА Нафташите немаат есап со помал профит Сопствениците на бензинските пумпи немаат есап да се откажат од дел од маржата на горивата за да ја намалат цената на бензините што ја плаќаат возачите. Тие велат дека, за да се случи такво нешто, треба целосно да се промени начинот на пресметка на цената на горивата бидејќи некои давачки во методологијата се непроменети повеќе од 12 години. Владата преку вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески им предложи на трговците со горива да ги намалат маржите откако претходно го одби нивното барање за дополнително намалување на давачките кон државата за нафтените деривати. Владата претходно ги намали акцизите на горивата во следните четири месеци, со што се откажа од 10 милиони евра буџетски приходи. Маржата непроменета од 1998 г. Сопственикот на бензинските пумпи „Макоил“, Митко Јовановски, вели дека неговата математика не му дава можност да ја симне маржата на цените на горивата. - Имаме фиксна ...
| | веќе видена | слични

Како што информираат од Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ)со нивната одлука малопродажната цена на еуросупер БС-95 изнесува 66,50 денари за литар, малопродажната цена на еуросупер БС-98 е утврдена на 68,50 денарии за литар, додека на бензиските пумпи еуродизел (Д-Е В) ќе се точи по цена од 53,50 денари за литарВо пресрет на Новогодишните празници малопродажните цени на бензините, дизелот и екстра лесното масло за дома се зголемува за два денара за литар во однос на цените кои беа актуелни изминатите две недели.Како што информираат од Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ)со нивната одлука малопродажната цена на еуросупер БС-95 изнесува 66,50 денари за литар, малопродажната цена на еуросупер БС-98 е утврдена на 68,50 денарии за литар, додека на бензиските пумпи еуродизел (Д-Е В) ќе се точи по цена од 53,50 денари за литар.Но и со овие корекции на домашните бензиски пумпи се точи наевтин бензин во Европа. Така цената на дизелот, кој што најмногу се точи во Македонија, споредено со другите земји од ...
| | веќе видена | слични

Податоците покажуваат дека имаме најниска акциза, при што во земјава се одвојува 25,4 % од цената на литар бензин, а за дизелот акцизата е помала и изнесува 16,5%.Падот на цената на суровата и бренд нафтата на светските берзи, на општо задоволстрво на возачите донесе и пониски цени на горивата што се точат на македонските бензиски пумпи. Но анализите во структурата, како и во формирањето на крајната цена на горивата, покажува дека македонските граѓани не само што се возат со најевтин бензин и дизел во регионот, плаќаат и најмалку за државата, односно за акциза.Податоците покажуваат дека имаме најниска акциза, при што кај нас се одвојува 25,4 % од цената на литар бензин, а за дизелот акцизата е помала и изнесува 16,5%. Овие бројки се најниски во регионов и доколку се прикажат во евроценти, тие изнесуваат 0,295 по литар бензин и 0,172 евроценти за литар дизел.Како за споредба во земјите од регионов во Србија акцизата за горивата изнесува 49,6 динари по литар. Веднаш по нив следува Црна Гора, каде засега акциза ...
| | веќе видена | слични

Во Македонија се точат наевтин бензин и дизел. Земјава сѐ уште е една од земјите во регионот каде по евтини цени може да се купи нафта и нафтени деривати. Овие корекции се дирено поврзани со падот на цената на суровата и бренд нафтата на светските берзи, која е околу 50 долари за барел, што пак на општо задоволство на возачите донесе и пониски цени на горивата што се точат на македонските бензиски пумпи. Според последните корекции на цените, на бензиските саници во Македонија новата цена на литар бензин 95 изнесува 70,50 денари или 1,14 евра, литар бензин 98 се продава за 72,5 денари односно 1,17 евра и литар дизел се точи за 53 денари што е помалку од евро, односно по 0,86 евра. „Вечер“ објави дека во земјите од регионот за литар се плаќа дури и половина евро повеќе. Повисоки цени на дизелот ве очекуваат и во Бугарија, каде што треба да одвоите за едно литро 1,19 евра, во Грција 1,32 евра, во Турција 1,36 евра,а во Албанија 1,2 евра. Во Албанија пак литар бензин е нешто поскап и чини 1,3 евра за ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...