Повеќе вести како оваа (25)

Специјалната обвинителка Катица Јанева нема намера да се откаже од својата функција иако во преговорите меѓу власта и опозицијата за специјалното обвинителство ...
сите 43 | | | веќе видена

Првата специјална обвинителка, Катица Јанева, во изјава за медиумите потврди дека не планира да се откаже од функција во Специјалното јавно обвинителство, иако ...
| | веќе видена | слични

Власта ќе го преврти секое камче за државата да почне преговори со ЕУ оваа година, најави вицепремиерот за евроинтеграции Бујар Османи. Еден од предусловите е ...
| | веќе видена | слични

Партиите уште не постигнаа договор за Специјалното јавно обвинителство, а следната средба е в петок. Преговорите меѓу власта и опозицијата за законот за ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева попладнево скандалозно ја напушти собраниската седница и им порача на пратениците дека нема намера да го брани Извештајот. Специјалната обвинителка Катица Јанева попладнево скандалозно ја напушти собраниската седница и им порача на пратениците дека нема намера да го брани Извештајот.Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева попладнево ја напушти седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците изјавувајќи дека ќе дојде само на Пленарната седница на која ќе биде разгледуван Извештајот за работата на Специјалното јавно обвинителство. Јанева рече дека не се враќа повеќе на седницата бидејќи пратениците и правеле класичен мобинг.Пратеничката Владанка Авировиќ и забележа на Јанева што наместо одговор на нејзините прашања, таа упатува пораки до институциите во РМ. Исто така, рече дека Јанева мора да даде одговор каде се потрошени средствата за кои нема образложение во Извештајот на СЈО и за неа е несфатливо како Јанева и нејзиниот тим ...
| | веќе видена | слични

Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева повеќе нема да присуствува на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците. „Нема повеќе да присуствувам на расправата на седниците на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците поради работни обврски. Штом ќе биде закажана пленарна седница, се разбира дека ќе присуствувам на истата.“ изјави Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева. Од СЈО појаснуваат дека иако предмет на разгледување на седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците беше вториот шестмесечен извештај за работатата на ова Јавно обвинителство, сепак Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева транспарентно одговараше и на сите поставени прашања кои не беа поврзани со извештајот.
| | веќе видена | слични

Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците го одложи за денеска закажаното разгледување на Извештајот кој минатата недела го објави Специјалното јавно обвинителство, а го потпиша специјалната јавна обвинителка Катица Јанева која преку него информираше за шестмесечните активности на СЈО. Седницата ја отвори пратеникот Влатко Ѓорчев, а во салата имаше метеж затоа што присуствуваше целата претеничка група на ВМРО-ДПМНЕ. Тој рече дека била поканета и специјалната обвинителка, која не се појави, па затоа седницата ја презакажа за утре во 11 часот. Од Специјалното обвинителство за НОВА велат дека досега никој од Собранието не побарал од нив да се појават пред собраниската Комисија. -Ние немаме добиено никаква официјална покана за присуство. Како што е редот, нека ни ја достават, па ние ќе одлучиме дали ќе се појавиме, а не преку медиуми да ни се праќаат пораки, велат од СЈО за НОВА. Согласно Законот за Специјално обвинителство, Јанева е должна на секои шест месеци да поднесува извештај за својата ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка, Катица Јанева денеска побара да се изнајде решение за СЈО по истекот на мандатот во 2020 година да се инкорпорира во редовното обвинителство. Информираше дека од Обвинителството за организиран криминал ги презеле случаите „Скопје 2014“, „Актор“ и случајот „Космос“. Меѓу другото ја поздрави одлуката на Апелацсикиот суд во правниот поредок да ги враќа прислушуваните разговори кои претходно, Кривичен забрануваше да бидат дел од доказниот материјал. „И во оваа прилика би сакала да истакнам дека законскиот мандат на Сп ецијалното јавно обвинителство не е изминат и од тие причини изразуваме уверување дека во пракса ќе се превземат мерки за целосна имплементација на Стратегијата за реформа на правосудниот сектор усвоена од Владата на Република Македонија и дека во најскоро време и ова Јавно обвинителство ќе постапува согласно роковите предвидени во Законот за кривична постапка и Кривичниот Законик, што е неопходно потребно и за ова Јавно обвинителство во функција на успешно остварување на ...
| | веќе видена | слични

Верувам во процесот на преговорите или прифаќањето на амандманите од страна на опозицијата затоа што се работи за врвни професионалци како од страна на ...
| | веќе видена | слични

Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева дојде во Советот за јавни обвинители за да го презенира извештајот за работата на СЈО. Таа кратко се појави на прес конференцијата на која Специјалното обвинителство за презентираше новата истрага „Трезор“ и потоа рече дека мора да замине поради обврски во Советот. Денеска повторно беше откажано продолжението на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците поради неприсуството на специјалната јавна обвинителка. Јанева во понеделникот најави дека веќе нема да доаѓа на комисиските заседанија и дека ќе има обраќање за Извештајот на пленарна седница на Парламентот.
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева попладнево скандалозно ја напушти собраниската седница и им порача на пратениците дека нема намера да го брани Извештајот. Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева попладнево ја напушти седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците изјавувајќи дека ќе дојде само на Пленарната седница на која ќе биде разгледуван Извештајот за работата на Специјалното јавно обвинителство. Јанева рече дека не се враќа повеќе на седницата бидејќи пратениците и правеле класичен мобинг. Пратеничката Владанка Авировиќ и забележа на Јанева што наместо одговор на нејзините прашања, таа упатува пораки до институциите во РМ. Исто така, рече дека Јанева мора да даде одговор каде се потрошени средствата за кои нема образложение во Извештајот на СЈО и за неа е несфатливо како Јанева и нејзиниот тим работи на откривање на незаконски дејства од една страна, а од друга страна таа самата не е транспарентна и не покажува на кој начин се потрошени средствата што и се ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева попладнево скандалозно ја напушти собраниската седница и им порача на пратениците дека нема намера да го брани Извештајот. Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева попладнево ја напушти седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците изјавувајќи дека ќе дојде само на Пленарната седница на која ќе биде разгледуван Извештајот за работата на Специјалното јавно обвинителство. Јанева рече дека не се враќа повеќе на седницата бидејќи пратениците и правеле класичен мобинг. Пратеничката Владанка Авировиќ и забележа на Јанева што наместо одговор на нејзините прашања, таа упатува пораки до институциите во РМ. Исто така, рече дека Јанева мора да даде одговор каде се потрошени средствата за кои нема образложение во Извештајот на СЈО и за неа е несфатливо како Јанева и нејзиниот тим работи на откривање на незаконски дејства од една страна, а од друга страна таа самата не е транспарентна и не покажува на кој начин се потрошени средствата што и се ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева попладнево скандалозно ја напушти собраниската седница и им порача на пратениците дека нема намера да го брани Извештајот. Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева попладнево ја напушти седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците изјавувајќи дека ќе дојде само на Пленарната седница на која ќе биде разгледуван Извештајот за работата на Специјалното јавно обвинителство. Јанева рече дека не се враќа повеќе на седницата бидејќи пратениците и правеле класичен мобинг. Пратеничката Владанка Авировиќ и забележа на Јанева што наместо одговор на нејзините прашања, таа упатува пораки до институциите во РМ. Исто така, рече дека Јанева мора да даде одговор каде се потрошени средствата за кои нема образложение во Извештајот на СЈО и за неа е несфатливо како Јанева и нејзиниот тим работи на откривање на незаконски дејства од една страна, а од друга страна таа самата не е транспарентна и не покажува на кој начин се потрошени средствата што и се ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева попладнево скандалозно ја напушти собраниската седница и им порача на пратениците дека нема намера да го брани Извештајот. Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева попладнево ја напушти седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците изјавувајќи дека ќе дојде само на Пленарната седница на која ќе биде разгледуван Извештајот за работата на Специјалното јавно обвинителство. Јанева рече дека не се враќа повеќе на седницата бидејќи пратениците и правеле класичен мобинг. Пратеничката Владанка Авировиќ ѝ забележа на Јанева што наместо одговор на нејзините прашања, таа упатува пораки до институциите во РМ. Исто така, рече дека Јанева мора да даде одговор каде се потрошени средствата за кои нема образложение во Извештајот на СЈО и за неа е несфатливо како Јанева и нејзиниот тим работи на откривање на незаконски дејства од една страна, а од друга страна таа самата не е транспарентна и не покажува на кој начин се потрошени средствата што ѝ се ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева попладнево скандалозно ја напушти собраниската седница и им порача на пратениците дека нема намера да го брани Извештајот. Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева попладнево ја напушти седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците изјавувајќи дека ќе дојде само на Пленарната седница на која ќе биде разгледуван Извештајот за работата на Специјалното јавно обвинителство. Јанева рече дека не се враќа повеќе на седницата бидејќи пратениците и правеле класичен мобинг. Пратеничката Владанка Авировиќ ѝ забележа на Јанева што наместо одговор на нејзините прашања, таа упатува пораки до институциите во РМ. Исто така, рече дека Јанева мора да даде одговор каде се потрошени средствата за кои нема образложение во Извештајот на СЈО и за неа е несфатливо како Јанева и нејзиниот тим работи на откривање на незаконски дејства од една страна, а од друга страна таа самата не е транспарентна и не покажува на кој начин се потрошени средствата што ѝ се ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева попладнево скандалозно ја напушти собраниската седница и им порача на пратениците дека нема намера да го брани Извештајот. Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева попладнево ја напушти седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците изјавувајќи дека ќе дојде само на Пленарната седница на која ќе биде разгледуван Извештајот за работата на Специјалното јавно обвинителство. Јанева рече дека не се враќа повеќе на седницата бидејќи пратениците и правеле класичен мобинг. Пратеничката Владанка Авировиќ ѝ забележа на Јанева што наместо одговор на нејзините прашања, таа упатува пораки до институциите во РМ. Исто така, рече дека Јанева мора да даде одговор каде се потрошени средствата за кои нема образложение во Извештајот на СЈО и за неа е несфатливо како Јанева и нејзиниот тим работи на откривање на незаконски дејства од една страна, а од друга страна таа самата не е транспарентна и не покажува на кој начин се потрошени средствата што ѝ се ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева попладнево скандалозно ја напушти собраниската седница и им порача на пратениците дека нема намера да го брани Извештајот. Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева попладнево ја напушти седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците изјавувајќи дека ќе дојде само на Пленарната седница на која ќе биде разгледуван Извештајот за работата на Специјалното јавно обвинителство. Јанева рече дека не се враќа повеќе на седницата бидејќи пратениците и правеле класичен мобинг. Пратеничката Владанка Авировиќ и забележа на Јанева што наместо одговор на нејзините прашања, таа упатува пораки до институциите во РМ. Исто така, рече дека Јанева мора да даде одговор каде се потрошени средствата за кои нема образложение во Извештајот на СЈО и за неа е несфатливо како Јанева и нејзиниот тим работи на откривање на незаконски дејства од една страна, а од друга страна таа самата не е транспарентна и не покажува на кој начин се потрошени средствата што и се ...
| | веќе видена | слични

Специјалната обвинителка Катица Јанева денеска нема да присуствува на седницата на Советот на јавни обвинители на која ќе се разгледува извештајот за досегашното работење на Специјалното обвинителство. Таа го одбила присуството. Како што велат од СЈО, Јанева нема да присуствува на седницата бидејќи нема законска обврска, ниту пак, било кој друг шеф на обвинителство во Македонија досега бил повикуван да реферира при поднесување вакви извештаи. На седницата, покрај извешајот, ќе се разгледува и спорот меѓу Зврлевски и Јанева за неколку предмети кои Јавното обвинителство одбива да ги предаде на Специјалното обвинителство.
| | веќе видена | слични

Во Собранието, парламентарното мнозинство гласаше против донесувањето на измени на законите за СЈО и за заштитени сведоци во итна постапка. Со 36 гласови „за“ и 54 „против“ од вкупно 90 пратеници, не помина предлогот за измена на Законот за Специјалното јавно обвинителство и за заштита на сведоци. Законите до Собранието беа предложени од страна на опозицијата, а во нив се вградени барањата на специјалната обвинителка Катица Јанева што таа ги изнесе на седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, кога на дневен ред беше Извештајот на СЈО. Од ВМРО-ДПМНЕ претходно информираа дека воопшто нема да прифатат разгледување на какво било барање и предлог што е надвор од Законот за Специјалното јавно обвинителство, утврден од четирите партии согласно со договорот од Пржино.
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...