Повеќе вести како оваа (25)

СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во судовите, рече Специјалната јавна ...
сите 15 | | | веќе видена

СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во судовите, рече Специјалната јавна ...
| | веќе видена | слични

СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во судовите, рече Специјалната јавна ...
| | веќе видена | слични

СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во судовите, рече Специјалната јавна ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 14 мај 2019 (МИА) – СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во ...
| | веќе видена | слични

СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во судовите, рече Специјалната јавна ...
| | веќе видена | слични

СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во судовите, рече Специјалната јавна ...
| | веќе видена | слични

СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во судовите, рече Специјалната јавна ...
| | веќе видена | слични

СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во судовите – изјави денеска специјалната ...
| | веќе видена | слични

СЈО како и редовното јавно обвинителство е орган што гони, а за разрешница на предметите одговорност треба да се бара во судовите, рече специјалната јавна ...
| | веќе видена | слични

Апелацискиот суд утре треба да се изјасни околу жалбата на поранешниот премиер, кој во судскиот предмет Тенк, заработи две годишна затворска казна. Денеска тој ...
| | веќе видена | слични

По втор пат ОБСЕ искажува загриженост за нерешавањето на временската рамка за работа на СЈО, изјави денеска шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје Клеменс Која. ...
| | веќе видена | слични

Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева најави дека во наредниот извештај за работата на СЈО за две недели, ќе има и посебен дел во кој ќе се осврнат на ...
| | веќе видена | слични

Поранешни високи функционери познати и помалку познати на јавноста ќе се соочат со конкретни обвниенија од СЈО и Катица Јанева во текот на наредната недела. Повеќето од истрагите што се веќе спроведени од СЈО очекувам да завршат со обвиненија, за кои лица тоа е мошне важно прашање. За некои ќе има запирање на истрагата и отфрлање на обвиненијата, за некои ќе се поднесе обинителен акт, но во секој случај наредната седмица ќе бидат донесени јавни обвинителни одлуки, порача денеска од Охрид специјалната јавна обвинителка Катица Јанева. СЈО ќе продолжи со истраги и отворање постапки и по први јули, бидејќи, вели обвинителката, мандатот на обвинителите е уште 3,5 години. Обвинителката побара да се реши проблемот со рокот бидејќи, како што вели, има уште многу неистражен материја од многу разговори на како што рече „разни“ јазици. „Мандатот на СЈО е четири години со право на продолжување на една година, тоа е за мене и за останатите обвинители. Ќе продолжиме да работиме на нашата мисија, да ги обработиме сите ...
| | веќе видена | слични

Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева денеска побара да се донесат соодветни решенија со цел СЈО по истекот на мандатот во 2020 година да функционира во рамки на Јавното обвинителство на Република Македонија за да гони корупција од висок профил. – Законскиот мандат на СЈО не е изминат и затоа сме уверени дека ќе се преземат мерки за имплементација на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор усвоена од Владата на РМ и ова Обвинителство ќе постапува согласно роковите предвидени со Законот за кривична постапка и Кривичниот законик, што е во функција на остварувањето на мисијата за што е формирано ова Обвинителство, истакна Јанева на денешната прес-конференција. Најави дека доколу надлежните институции во рамки на траењето на мандатот на СЈО изнајдат решенија за начинот на кој ова Обвинителство би можело да поднесува обвиненија до судовите, најави дека обвинителите ќе поднесат и други обвиненија и се подготвени да ги застапуваат пред судовите согласно нивната законска надлежност. Јанева ја поздрави ...
| | веќе видена | слични

Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева денеска побара да се донесат соодветни решенија со цел СЈО по истекот на мандатот во 2020 година да функционира во рамки на Јавното обвинителство на Република Македонија за да гони корупција од висок профил. – Законскиот мандат на СЈО не е изминат и затоа сме уверени дека ќе се преземат мерки за имплементација на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор усвоена од Владата на РМ и ова Обвинителство ќе постапува согласно роковите предвидени со Законот за кривична постапка и Кривичниот законик, што е во функција на остварувањето на мисијата за што е формирано ова Обвинителство, истакна Јанева на денешната прес-конференција. Најави дека доколу надлежните институции во рамки на траењето на мандатот на СЈО изнајдат решенија за начинот на кој ова Обвинителство би можело да поднесува обвиненија до судовите, најави дека обвинителите ќе поднесат и други обвиненија и се подготвени да ги застапуваат пред судовите согласно нивната законска надлежност. Јанева ја поздрави ...
| | веќе видена | слични

Обвинетиот експремиер Никола Груевски, кој во случајот „Тенк“ за набавката на луксузниот мерцедес од 600.000 евра по негова желба, од пари на МВР, доби ...
| | веќе видена | слични

Веќе неколку дена по одлуката на СЈО да се повлече од случајот Пуч нема никаква реакција ни од Катица Јанева, ниту пак од Зоран Заев. Никој не сака да објасни зошто е повлечено обвинението, ниту пак Заев се јави да побара обвинението да има судска разрешница ако верува дека е невин, изјави денеска Антонијо Милошоски, член на извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ.„Јанева ја погази заклетвата што ја дала како обвинител и наместо обвинител на осомничениот криминалец Зоран Заев, се појави како негов бранител. Специјалната обвинителка се откажа од предметот Пуч со срамно образложение дека фактичката состојба прикажана во обвинителниот акт била во спротивност со наводни докази што таа ги обезбедила за други два предмета. Но, да потсетиме, доказите ги оценува судот, а Јанева е обвинителка, а не судијка. И СЈО е обвинителски орган, а не судски совет.Предметите на кои се повикува Јанева за да го ослободи Заев сѐ уште се во фаза на истрага. А, предметот од кој што се откажа и го повлече обвинението имаше правосилен ...
| | веќе видена | слични

До петок, 30 јуни, обвинителите на СЈО имаат рок за поднесување обвиненија. Досега тимот на Јанева отвори 19 истраги, а покренати само 3 обвиненија. Поранешни високи функционери познати и помалку познати на јавноста ќе се соочат со конкретни обвниенија од СЈО и Катица Јанева во текот на наредната недела. Тоа е меѓу другото и нужност затоа што најдоцна до петок, 30 јуни, обвинителите на Специјалното јавно обвинителство имаат рок за поднесување обвиненија. Досега тимот на Јанева отвори 19 истраги, а покренати само 3 обвиненија. Повеќето од истрагите што се веќе спроведени од СЈО очекувам да завршат со обвиненија, за кои лица тоа е мошне важно прашање. За некои ќе има запирање на истрагата и отфрлање на обвиненијата, за некои ќе се поднесе обинителен акт, но во секој случај наредната седмица ќе бидат донесени јавни обвинителни одлуки, порача јавната обвинителка Катица Јанева. СЈО ќе продолжи со истраги и отворање постапки и по први јули, бидејќи, вели обвинителката, мандатот на обвинителите е уште 3,5 ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...