Повеќе вести како оваа (25)

Албанија е една од земјите со највисока стапка на апликации во програмата Лотаријата на САД за иселенички визи (зелена карта), според бројот на населението. ...
сите 14 | | | веќе видена

Албанија е една од земјите со највисока стапка на апликации во програмата Лотаријата на САД за иселенички визи (зелена карта), според бројот на населението. ...
| | веќе видена | слични

Албанија е една од земјите со највисока стапка на апликации во програмата Лотаријата на САД за иселенички визи (зелена карта), според бројот на населението. ...
| | веќе видена | слични

Албанија е една од земјите со највисока стапка на апликации во програмата Лотаријата на САД за иселенички визи (зелена карта), според бројот на населението. ...
| | веќе видена | слични

Албанија е една од земјите со највисока стапка на апликации во програмата Лотаријата на САД за иселенички визи (зелена карта), според бројот на населението. ...
| | веќе видена | слични

Голема е желбата за заминување од Албанија. Повеќе од половина од граѓаните на оваа земја сакаат да заминат во некоја побогата држава каде ќе имаат подобар ...
| | веќе видена | слични

Албанскиот Инситут за статистика ги објави првичните резултати од пописот на населението спроведен во октовмри годинава. Според директорката на Инситутот Инес Нурја, во Албанија живеат 2.831.741 жители, јави дописникот на МИА од Тирана. - Од вкупната попишана популација, со постојано место на живеење во Албанија се 1.421.810 жители, додека другите се со престој во странство до една година. Бројот на оние кои одбиле да се попишат е мал, 29.355 жители, изјави Нурја, додавајќи дека споредено со податоците од пописот во 2001 година бројот на вкупната популација е помал за 7,7 отсто, како резултат на емиграцијата и намалениот наталитет Првпат, според неа, бројот на жителите е поголем во урбаните во однос на руралните средини. Во градовите живее 53 отсто од популацијата. Првичните пописни резултати потврдуваат дека во Албанија има 1.421.810 станови. Пописот на населенито и становите во Албанија, кој се реализира во месец октовмри го бојкотираа припадниците на малциснтвата.
| | веќе видена | слични

Повеќе од половина од албанските граѓани посакуваат да заминат во некоја побогата земја каде ќе имаат подобар живот и подобро образование, се наведува во ...
| | веќе видена | слични

Повеќе од половина од албанските граѓани посакуваат да заминат во некоја побогата земја каде ќе имаат подобар живот и подобро образование, се наведува во ...
| | веќе видена | слични

Повеќе од половина од албанските граѓани посакуваат да заминат во некоја побогата земја каде ќе имаат подобар живот и подобро образование, се наведува во ...
| | веќе видена | слични

Повеќе од половина од албанските граѓани посакуваат да заминат во некоја побогата земја каде ќе имаат подобар живот и подобро образование, се наведува во ...
| | веќе видена | слични

Првични резултати Според првичните резултати од пописот на населението спроведен во октомври годинава, Албанија има 2.831.741 жител, соопшти Албанскиот Институт за статистика во Тирана. "Од вкупната попишана популација, со постојано место на живеење во Албанија се 1.421.810 жители, додека другите се со престој во странство до една година. Бројот на оние кои одбиле да се попишат е мал и изнесува 29.355 жители", изјави директорката на Институтот, Инес Нурја, додавајќи дека споредено со податоците од пописот во 2001 година бројот на вкупната популација е помал за 7,7 отсто, како резултат на емиграцијата и намалениот наталитет. Првпат, според неа, бројот на жителите е поголем во урбаните во однос на руралните средини. Во градовите живее 53 отсто од популацијата. Познато е дека пописот на населението и становите во Албанија го бојкотираа припадниците на малцинствата.
| | веќе видена | слични

Според првичните резултати од пописот на населението спроведен во октомври годинава, Албанија има 2.831.741 жител, соопшти Албанскиот Институт за статистика во Тирана. - Од вкупната попишана популација, со постојано место на живеење во Албанија се 1.421.810 жители, додека другите се со престој во странство до една година. Бројот на оние кои одбиле да се попишат е мал и изнесува 29.355 жители, изјави директорката на Институтот, Инес Нурја. Според неа, споредено со податоците од пописот во 2001 година бројот на вкупната популација е помал за 7,7 отсто, како резултат на емиграцијата и намалениот наталитет. Првпат, вели Нурја, бројот на жителите е поголем во урбаните во однос на руралните средини. Во градовите живее 53 отсто од популацијата. Инаку пописот на населението и становите во Албанија го бојкотираа припадниците на малцинствата. (Крај)
| | веќе видена | слични

Албанскиот Институт за статистика во 2020 година ќе спроведе попис на населението, домаќинствата и земоделските стопанства,девет години по последната значјна ...
| | веќе видена | слични

Албанскиот Институт за статистика во 2020 година ќе спроведе попис на населението, домаќинствата и земоделските стопанства, девет години по последната значaјна ...
| | веќе видена | слични

Албанскиот Институт за статистика во 2020 година ќе спроведе попис на населението, домаќинствата и земоделските стопанства,девет години по последната значјна ...
| | веќе видена | слични

Албанскиот Институт за статистика во 2020 година ќе спроведе попис на населението, домаќинствата и земоделските стопанства,девет години по последната значјна ...
| | веќе видена | слични

Албанскиот Институт за статистика во 2020 година ќе спроведе попис на населението, домаќинствата и земјоделските стопанства, девет години по последната ...
| | веќе видена | слични

Во период од 2013 до 2017 година околу 157.000 државјани на Албанија побарале азил во некоја од земјите членки на Европската унија. Најголем број баратели на азил од Албанија се евидентирани во 2015 година и тоа 69.000, за веќе следната година тој број да се намали на 33.000. - Со 26.060 барања за азил во 2017 година, Албанија се наоѓа на седмото место според бројот на баратели на азил во земјите на Европската унија, по државите чии граѓани бегаат од војна - Сирија, Ирак, Авганистан, Пакистан и Еритреја. Најпосакувана земја за албанските азиланти лани била Франција - наведува весникот „Монитор“. Во документот е наведено дека 10 отсто од апликантите се откажале од барањето за азил, додека бројот на оние кои добиле позитивен одговор е мал. - Држави со многу побројна популација од Албанија, како Русија и Турција имале околу 16 до 17 илјади барања за азил. Србија 8.305, Косово околу 7.600 и Македонија околу 6.900 - наведува „Монитор“, напоменувајќи дека освен како азиланти, илјадници албански граѓани легално ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...