Повеќе вести како оваа (25)


Лути пиперчиња за несовесните возачи и пешаци, а брошови за совесните делеа денес во Битола полицајците во придружба на ученички сообраќајни единици. Вака на ...
| | веќе видена | слични

На Денот на културата во сообраќајот и дефиле на моторџиите од Битола. Од плоштадот „Магнолија“ ја пратија пораката за внимателност во сообраќајот, за да нема ...
| | веќе видена | слични

Изминативе неколку денови, во општината Аеродром во вечерните часови интензивно се работеше на обележување на пешачките премини, по што и дел од улиците беа затворени.
| | веќе видена | слични

Во општината Кисела Вода ќе се обновуваат пешачките премини за да се зголеми безбедноста во сообраќајот на децата, како и на велосипедистите, мотоциклистите и на останатите учесници. Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска ќе присуствува на промовирањето на проектот „100 пешачки премини за подобра безбедност на 10.000 ученици“, организиран од Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата, во соработка со Општина Кисела Вода. Проектот предвидува обнова и бојадисување на пешачките премини пред сите градинки, основни и средни училишта во општината.
| | веќе видена | слични

Се зголемува нивото на сообраќајна култура во Велес. Младите уште од најмала возраст ги учат правилата за безбедност. Освен ова, се едуцирааат и за однесување во јавниот транспорт. Од Општинскиот совет за безбедност во сообраќајот велат дека познавањето на правилата и прописите го заштитува животот на младите но, и на останатите учесници во сообраќајот. Реализацијата на едукативни и превентивни мерки треба да го намали бројот на казни за непочитување на правилата во сообраќајот. Моторџиите апелираат за носење заштитен шлем оти казната за овој прекршок изнесува 50 евра. Инаку според статистиката на МВР, лани во велес имало скоро 400 сообраќајки. Во нив животот го загубиле петмина..
| | веќе видена | слични

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска ќе присуствува на промовирањето на проектот „100 пешачки премини за подобра безбедност на 10.000 ученици“, организиран од Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата во соработка со општина Кисела Вода. Проектот предвидува обнова и бојадисување на пешачките премини пред сите градинки, основни и средни училишта во општина Кисела Вода, заради зголемување на безбедноста на сите учесници во сообраќајот, а особено на пешаците, велосипедистите, мотоциклистите и останатите корисници на пешачките патеки во општината.
| | веќе видена | слични

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска ќе присуствува на промовирањето на проектот „100 пешачки премини за подобра безбедност на 10.000 ученици“, организиран од Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата во соработка со општина Кисела Вода. Проектот предвидува обнова и бојадисување на пешачките премини пред сите градинки, основни и средни училишта во општина Кисела Вода, заради зголемување на безбедноста на сите учесници во сообраќајот, а особено на пешаците, велосипедистите, мотоциклистите и останатите корисници на пешачките патеки во општината.
| | веќе видена | слични

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска ќе присуствува на промовирањето на проектот 100 пешачки премини за подобра безбедност на 10.000 ученици , организиран од Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата во соработка со општина Кисела Вода. Проектот предвидува обнова и бојадисување на пешачките премини пред сите градинки, основни и средни училишта во општина Кисела Вода, заради зголемување на безбедноста на сите учесници во сообраќајот, а особено на пешаците, велосипедистите, мотоциклистите и останатите корисници на пешачките патеки во општината.
| | веќе видена | слични

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска ќе присуствува на промовирањето на проектот „100 пешачки премини за подобра безбедност на 10.000 ученици“, организиран од Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата во соработка со општина Кисела Вода. Проектот предвидува обнова и бојадисување на пешачките премини пред сите градинки, основни и средни училишта во општина Кисела Вода, заради зголемување на безбедноста на сите учесници во сообраќајот, а особено на пешаците, велосипедистите, мотоциклистите и останатите корисници на пешачките патеки во општината.
| | веќе видена | слични

124 жртви од сообраќајни незгоди имало годинава во Македонија. Стручните лица велат дека големата бројка на жртви од сообраќајни незгоди се должи на недоволната сообраќајна култура на сите учесници во сообраќајот. Со цел да се намали бројката треба да се почне со едукација на децата од предшколска возраст, додаваат стручните лица. „Мој предлог е да се почне со едукација од предшколска возраст затоа што истражувањата во развиените земји покажуваат дека најмногу резултати се постигнуваат со едукација на децата од најмала возраст со што се создава сообраќајна култура и тие учат како да се однесуваат“ – изјави проф. д-р Верица Данчевска, претседател на Општински совет за безбедност на патиштата Проф. д-р Данчевска вели дека процесот за намалување на сообраќајни незгоди е долг и тежок на кој треба континуирано да се работи. За таа цел Општинскиот совет за безбедност на патиштата при општина Битола изготвува програма за работа во која ќе бидат вклучени целите на сите релевантни фактори „ Ние работиме на изработка ...
| | веќе видена | слични

Кражбите на „отворено“ се намалија,но затоа, пак, сезголемија џебните кражби. Џепчиите ги користат попладневниот метеж наавтобуските станици и невниманиетона патницитево јавниот превоз Пешаците и велосипедистите наеднаш излегуваат од темницата Снегот и ниските температури го намалија бројот на кражби и разбојништва во Скопје, а ги зголемија џебните кражби. Неделава, меѓу понеделникот и четвртокот, се извршени четириесет и пет тешки кражби и пет разбојништва, што, според информациите од скопската полиција, е за половина помалку од обични денови. Нема ниту посериозни сообраќајни несреќи и покрај тоа што заради штедење струја деновиве се неосветлени градските сообраќајници. И тие што се случиле се со незначителна материјална штета. Три од нив се со повредени лица. Но рестрикциите на уличното осветлување се дополнителна опасност, по лошо исчистените улици и мразот, за безбедноста во сообраќајот. Особено оние во споредните сообраќајници во населбите во кои возењето во вечерните часови е многу отежнато, поради ...
| | веќе видена | слични

За поголема безбедност на учесниците во сообраќајот, особено на пешаците продолжува обележувањето на хоризонталната сигнализација низ битолските сообраќајници. Откако почнаа со обележување на пешачките премини на улицата Васко Карангелевски исто како и на другата хоризонтална сигнализација, денеска регистриравме како тоа се прави на Булеварот Први Мај од потегот кај Безистенот па нагоре од десната страна на реката Драгор. Аакцијата ја почнаа пред неколку недели, откако на повеќе места низ Битола пешачките премини станаа речиси невидливи и за пешаците и за возачите. Опасноста беше што не само на вечер кога е намелена видливоста и денски беше проблем да се забележи каде е пешачкиот премин.
| | веќе видена | слични

Глобалната недела за безбедност на пешаците само што започна во понеделникот, а еден пешак вчера во скопската населба Злокуќани го изгуби животот откако беше прегазен од возило. Во текот на оваа недела која ќе трае до дванаесетти мај пак се најавуваат разни активности меѓу кои се доделување на пешачки семафори на Град Скопје кои ќе бидат поставени на најфрекфентните места зависно од проценката, а ќе се направат и нови пешачки острови. На пешачкиот премин кај ТЦ Рамстор генералниот секретар на Автомото сојуз на Македонија, Димитар Миновски и претседател на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот, Никола Ангеловски уште еднаш апелираа до граѓаните. - Се надеваме дека бројот од пет милиони жртви и 50 милиони повредени во целиот свет со вакви активности ќе се намали и оти ќе ги поттикнеме сите учесници во сообраќајот особено пешаците да внимаваат на сопствената безбедност и оваа катастрофална бројка да ја намалиме, изјави Димитар Миновски, генерален секретар на АСМСМ. Бројот на жртви годинава во однос на ...
| | веќе видена | слични

На неколку црни сообраќајни точки наскоро ќе бидат поставени нови пешачки острови. Каде точно ќе се постават, ќе одлучат градските власти, а островцата ќе ги донира Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот како дел од активностите во рамки на Глобалната недела за безбедност на патиштата на ОН, која годинава е посветена на безбедноста на пешаците. Островите ќе имаат двојна цел, превенција за ублажување на брзината на движење на возилата и истовремено и зголемување на безбедноста на пешаците. Денеска како дел од предвидените активности во рамки на Глобалната недела, според најавите од АМСМ ќе се делат флаери со поуки до пешаците на пешачкиот премин кај „Југодрво“, локација на која се регистрирани и најголеми повреди. Инаку, според последните анализи, бројот на пешаци жртви во несреќи од почетокот на годинава во однос на лани е зголемен за 50 проценти. „И пешаците треба да внимаваат, но и несовесните возачи. На повеќе места се користат премините, но не во цел град. Кај Градската болница и на некои други ...
| | веќе видена | слични

Со проектот „Чекориме за безбеден сообраќај“, Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата на град Охрид ќе ги заокружи активностите за 2015-та година. Имено, во рамките на оваа манифестација предвидено е дефиле на учесниците (деца од градинките, ученици од основните и средните училишта, советници и други претставници на локалната самоуправа, Црвен крст-Охрид, територијалната противпожарна единица, авто-школите, пензионери, лица со посебни потреби, велосипедисти) од градинката „Јасна Ристеска“ до општината на улица „Димитар Влахов“, по „Кузман Јосифоски Питу“ на пресек со „Партизанска“ кон домот на културата „Григор Прличев“. По дефилето ќе следува пригодна програма во Центарот за култура „Григор Прличев“. Од Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата се надеваат дека и со оваа нивна активност, помеѓу другото, ќе успеат да ја подигнат јавната свест за поголема и поефикасна безбедност на сите учесници во сообраќајот во Охрид.
| | веќе видена | слични

Во Македонија бројот на пешаци жртви на несреќи од почетокот на годинава во однос на лани е зголемен за 50 проценти. Неопходно е зголемување на свеста кај пешаците за да ги користат пешачките премини и да ја искоренат навиката за поминување каде било па дури и на најфреквентните улици. Возачите, пак, исто така треба да внимаваат затоа што пешаците се најранлива категорија учесници во сообраќајот. Такви апели упатија претставници на повеќе институции што координирано денеска почнаа активности за подигање на свеста кај пешаците и кај возачите за поголема безбедност во сообраќајот. Активностите се дел од Глобалната недела за безбедност на патиштата на ОН што годинава е посветена на безбедноста на пешаците. - Се надеваме дека бројот од пет милиони жртви и 50 милиони повредени во целиот свет со вакви активности ќе се намали и оти ќе ги поттикнеме сите учесници во сообраќајот особено пешаците да внимаваат на сопствената безбедност и оваа катастрофална бројка да ја намалиме - вели Димитар Миновски, генерален ...
| | веќе видена | слични

Тоа е добар начин за зголемување на безбедноста на пешаците, меѓутоа не може да се примени на сите улици, бидејќи ќе го забават сообраќајот и ќе го намалат протокот на возила, но и ќе ги оштетуваат возилата доколку преку преминот поминат со поголема брзина Во некои држави одамна се користат подигнати пешачки премини ПОТРАГА ПО РЕШЕНИЈА ЗА БЕЗБЕДЕН СООБРАЌАЈ Зачестените сообраќајни незгоди во кои најчести жртви се пешаците ги кренаа скопјани на нозе. На социјалните мрежи и општо меѓу луѓето и по медиумите на големо се дискутира за безбедноста на пешачките премини, каде што најчесто се случуваат несреќи со фатален исход. Почнувајќи од предлози за подигнати пешачки премини до семафори на тастери што пешаците би можеле да ги вклучуваат, граѓаните активно бараат решенија за ефикасна заштита на пешачките премини. Неколкуте жртви што трагично настрадаа во изминатите денови го отворија и прашањето за совесноста не само на возачите туку и на пешаците. УЛИЦИТЕ КАКО ПАТЕКИ ЗА ТРКАЊЕ Возење на црвено светло, ...
| | веќе видена | слични

Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата Охрид утре ќе ја организира манифестацијата „Чекориме за безбеден сообраќај“. Настанот ќе започне во 12 часот и 15 минути пред детската градинка „Јасна Ристеска“. Во рамките на манифестацијата „Чекориме за безбеден сообраќај“, предвидени се повеќе активности: дефиле на учесниците (деца од градинките, ученици од основните и средните училишта, советници и други претставници на локалната самоуправа, Црвен крст-Охрид, територијалната противпожарна единица, авто-школите, пензионери, лица со посебни потреби, велосипедисти) од градинката до општината на ул. „Димитар Влахов“, по „Кузман Јосифоски Питу“ на пресек со „Партизанска“ кон домот на културата „Григор Прличев“. Потоа ќе има пригодна програма во Центарот за култура. Со проектот „Чекориме за безбеден сообраќај“ ќе се заокружат активностите на Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата на град Охрид за 2015 година. извор: ОхридПрес
| | веќе видена | слични

Со цел зголемување и унапредување на безбедноста на сообраќајот на патиштата во Охрид, во пресрет на Новогодишните и Божиќните празници, од Општинскиот совет за безбедност во сообраќајот упатуваат апел до сите учесници во сообраќајот за внимателно, дисциплинирано, совесно и одговорно учество во сообраќајот со максимално почитување на сообраќајните правила и прописи. – Во услови кога во Охрид веќе бележиме зголемената фреквенција на сообраќај, посебно во централното градско подрачје, потребно е дисциплинирано управување на патничките и други моторни возила, почитување на пропишаната брзина на движење, користење на безбедносните појаси, да не се користи мобилниот телефон а посебно да не се седнува зад воланот под дејство на алкохол или наркотични средства. Неопходно е придржување кон поставената хоризонтална и вертикална сигнализација и внимателност за личната но и за безбедноста на останатите учесници, велат од Советот. Возачите на моторни возила, посебно младите возачи, да ја контролираат брзината на ...
| | веќе видена | слични

Сообраќајната култура кај возачите и пешаците и понатаму е на пониско ниво, оценуваат од Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата. 110 лица ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...