Повеќе вести како оваа (25)

Иако оваа и следната година се очекува циклично забавување на глобалниот раст, подрачјето на Средна и Источна Европа ќе ги надмине останатите растечки пазари ...
| | веќе видена

Третиот најголем светски производител на пиво, холандската компанија „Heineken“, во првата половина од годината оствари подобри резултати од првично предвидените. Резултатите се подобри пред се благодарение на намалените трошоци и растот на продажбата на сите пазари, освен во централна и источна Европа. Во првата половина од годината, „Heineken“ забележал раст на оперативниот профит од 9,6 проценти, на 1,454 милијарди евра, додека, според аналитичарите, очекуваниот профит изнесувал 1,367 милијарди евра. „Heineken“ очекува забавување на растот во втората половина од годината, но и понатака предвидува дека оперативната маржа за цела година ќе се зголеми за повеќе од 40 процентни поени, пренесува Ројтерс. Растот на профитот во споменатиот период е остварен благодарение, пред се, на двоцифрената стапка на раст на продажбата на пазарите во западна Европа, особено во Франција и Шпанија.
| | веќе видена | слични

Третиот најголем светски производител на пиво, холaнската компанија „Heineken“, во првата половина од годината оствари подобри резултати од предвидените, благодарение на намалените трошоци и растот на продажбата на сите пазари, со исклучок на Централна и Источна Европа. Во првата половина од годината, „Heineken“ забележа раст на оперативниот профит од 9,6 проценти на 1,454 милијарди евра, додека, според аналитичарите очекуваниот профит изнесуваше 1,367 милијарди евра. „Heineken“, очекува забавување на растот во втората половина од годината, но и понатаму предвидува дека оперативната маржа за цела 2014 година ќе се зголеми за повеќе од 40 процентни поени, пренесува Ројтерс. Растот на профитот во извештајниот период е остварен благодарение, пред се, на двоцифрената стапка на раст на продажбата на пазарите во Западна Европа, особено во Франција и Шпанија.
| | веќе видена | слични

Песимистичките прогнози за заздравувањето од кризата на регионот на Средна и Источна Европа ги побија ставовите на аналитичарите. Додека владееше ставот дека Западна Европа ќе ги надмине државите од Европскиот Исток се докажа спротивното. Чешката Република во Унгарија и Полска веројатно оваа година ќе забележат раст на бруто домашниот производ, благодарение на компаниите како Шкода, Гедеон Ричтер и КГХМ кои остварија голем раст во извозот. Според Евалд Новотни, член на управниот совет на Европската Централна Банка (ЕЦБ) за Блумберг вели дека во одредени делови на Источна Европа, има поголеми шанси за економски раст за разлика од Западна Европа каде што првично се очекуваше побрзо заздравување на економиите.
| | веќе видена | слични

Светската банка соопшти дека рецесијата во Европа и послабиот раст во Индија, Бразил и другите земји во развој веројатно ќе доведат до забавување на глобалниот економски раст. СБ во својот годишен извештај значително ги намали прогнозите за растот како во развиените, така и во посиромашните земји. Според досегашните оценки на СБ глобалната економија ќе забележи раст за 2,5 проценти оваа година и за 3,1 отсто следната. Банката во јуни прогнозираше раст од 3,6 отсто за двете години. Во извештајот се посочуваат две главни причини за прогнозираното забавување на растот. Прва е влошувањето на должничката криза во Европа, а втора е политиката на некои големи земји во развој како Индија, Бразил, Русија, Јужна Африка и Турција, кои преземаат мерки за ограничување на растот за да го спречат „прегревањето“ на своите економии. Според СБ американската економија исто така ќе забележи забавување на растот, но не толку силно како земјите во развој.
| | веќе видена | слични

Светската банка соопшти дека рецесијата во Европа и послабиот раст во Индија, Бразил и другите земји во развој веројатно ќе доведат до забавување на глобалниот економски раст. СБ во својот годишен извештај значително ги намали прогнозите за растот како во развиените, така и во посиромашните земји. Според досегашните оценки на СБ глобалната економија ќе забележи раст за 2,5 проценти оваа година и за 3,1 отсто следната. Банката во јуни прогнозираше раст од 3,6 отсто за двете години. Во извештајот се посочуваат две главни причини за прогнозираното забавување на растот. Прва е влошувањето на должничката криза во Европа, а втора е политиката на некои големи земји во развој како Индија, Бразил, Русија, Јужна Африка и Турција, кои преземаат мерки за ограничување на растот за да го спречат „прегревањето“ на своите економии. Според СБ американската економија исто така ќе забележи забавување на растот, но не толку силно како земјите во развој.
| | веќе видена | слични

Во 2012 година за регионот во целост ЕБРД сега прогнозира просечен економски раст од 3,1 отсто, што укажува на острото забавување во споредба со растот од 4,8 отсто во минатата 2011 година, Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) - за годинава прогнозира остро забавување на стопанскиот раст во 29 земји на потегот од средна и источна Европа до средна Азија, предупредувајќи дека натамошното влошување на условите во еврозоната би можело да има натамошни големи последици врз регионот во целина. Во 2012 година за регионот во целост ЕБРД сега прогнозира просечен економски раст од 3,1 отсто, што укажува на острото забавување во споредба со растот од 4,8 отсто во минатата 2011 година, се наведува во најновиот извештај на банката објавен во вторникот. Притоа се предупредува на значителната опасност од намалувањето на прогнозите доколку се влоши должничката криза во еврозоната, а истовремено се нагласува дека основното сценарио врз коешто се базираат најновите прогнози не предвидуваат натамошно зголемување на ...
| | веќе видена | слични

Како резултат на финансиската криза и застојот во реалната економија, Светската банка прогнозира дека глобалниот стопански развој ќе се зголеми за само 1 процент, за разлика од прогнозирањата од јуни кога се предвидуваше раст од 3 проценти. За разлика од неа, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) минатата недела оцени дека во 2009 г. може да се очекува експанзија на глобалната економија од 2,2 проценти, што претставува намалена бројка за разлика од првичните предвидувања.
.


Според експертите на ММФ , во наредниот период ќе претстои забавување на стопанскиот раст во земјите во развој од средна и источна Европа, кои изминативе години имаа натпросечно висока стапка на економска експанзија.
ММФ предупредува дека на богатите европските земји наскоро им претстои „блага рецесија", а дека економиите на земјите од ЕУ, САД и Јапонија во првата половина од идната година ќе имаат негативен раст.
Претседателот на Светската банка Роберт Зелик соопшти дека во ...
| | веќе видена | слични

Светскиот економски тренд за кој најмногу се зборува е „подемот на другите земји“, предводен од Бразил, Русија, Индија и Кина (БРИК). Но идејата за меѓународно економско изедначување е мит. Само неколку земји можат да го одржуваат брзиот пораст една деценија, а уште помал е бројот на оние што можат подолго од тоа. Завршија годините на економски подем и БРИК полека тонат. Меѓународниот поредок ќе се промени многу помалку од очекуваното ГЛОБАЛНИОТ ЕКОНОМСКИ ПОРЕДОК НЕМА МНОГУ ДА СЕ МЕНУВА Трендот за кој најмногу се зборува изминативе неколку години во глобалната економија е таканаречениот подем на другите земји, кој претпоставува брзо приближување и изедначување на економиите на многу држави во развој со економиите на развиените држави. Главните движечки сили зад овој феномен се четирите земји со брзорастечки економии, попознати како БРИК (Бразил, Русија, Индија и Кина). Светот изминатиов период беше сведок на промена без преседан, во која големите играчи меѓу земјите во развој ги стигнуваа, па дури и ги ...
| | веќе видена | слични

Македонија оваа година може да очекува стопански раст од 5,5 отсто, додека во 2009 година тој би изнесувал околу пет проценти, проценуваат експертите на Меѓународниот монетраен фонд (ММФ) во анализа посветена на економските текови во светот.

Од останатите земји од регионот за Србија Фондот предвидува стопанскиот раст во 2008 и 2009 година да изнесува по шест отсто, додека за Хрватска за годинава се прогнозира раст од 3,8, а за догодина од 3,7 проценти. Словенија годинава би имала раст од 4,3, а во 2009-та од 3,7 проценти, Црна Гора 7,5 во 2008 и пет во 2009, а Босна и Херцеговина 5,5 проценти оваа и пет отсто следната година.

Според експертите на ММФ, во наредниот период ќе претстои успорување на стопанскиот раст во земјите во развој од средна и источна Европа, кои изминативе години имаа натпросечно висока стапка на економска експанзија.

Во делот на анализата насловен „Регионалните економски перспективи за Европа“ се проценува дека најразвиените земји на стариот ...
| | веќе видена | слични

Обединетите Нации ја намалија прогнозата за развојот на економијата во светот во 2012 година, јави "Дојче Веле". Според пресметките и анализите на експертите, глобалниот економски раст во следната година ќе биде 2,6% - еден процент под претходните предвидувања. Ако ситуацијата се развие според најпесимистичкото сценарио, овој показател може да падне до 0,5%. Во експертски извештај претставен во Њујорк, се истакнува дека проблемите што произлегуваат во Европа во комбинација со економскиот пад во САД можат да доведат до глобална рецесија. Со прогнозата на ОН се согласуваат и експертите на Меѓународниот монетарен фонд. Тие исто така се на мислење дека ќе има забавување на растот на економијата. „Земајќи ја предвид растечката криза во еврозоната многу веројатно е песимистичкото сценарио", изјави претставникот на ММФ Гери Рајс. Тој посочи дека по објавувањето на последниот извештај на ММФ во октомври има влошување на економската конјуктура со забавување на динамиката и влошување на состојбата на пазарите. Следна ...
| | веќе видена | слични

По топлото лето во повеќе делови од средна и источна Европа, есента нема да донесе освежување, тврди Алан Реперт од глобалниот мето сервис Accuweather.com. По топлото лето во повеќе делови од средна и источна Европа, есента нема да донесе освежување, тврди Алан Реперт од глобалниот мето сервис Accuweather.com.Според него необично високите температури ќе се задржат до ноември. Тој препорачува дека таквото време ќе го зафати Балканот.„Суво лето во комбинација со сува и топла есен ќе ја зголеми опасноста од шумски пожари“, кажува метеорологот.Според него на Јужен Балкан односно во Албанија, Македонија, Грција, Бугарија, Србија, БиХ се очекува нестабилно време, па ќе паѓа голема количина на дожд.
| | веќе видена | слични

Глобалниот пазар за ИТ опрема во последниве години е во постојан пораст а генератори на овој раст беа првенствено пазарите во развој, како што се пазарите во Кина, Индија и Индонезија. Се очекува овие земји и во текот на следната година да генерираат најголем раст на пазарот за ИТ опрема. Најновите истражувања на ГфК предвидуваат дека ИТ опрема во 2015 година во вредност од еден трилион долари. Во исто време десетте најбрзо растечки пазари ќе се зголемат за повеќе од 10 милијарди долари.Се очекува дека индискиот пазар ќе биде со најголем раст, првенствено поради исклучително добрата продажба на паметни телефони. Растот ќе биде 16% а во 2015 година да достигне вредност од 34,6 милијарди долари.
| | веќе видена | слични

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги повика водечките светски економии да ги здружат силите и да преземат смели дејства за да го поттикнат растот, нагласувајќи ги стравувањата дека турбуленциите на глобалниот пазар почнуваат да се одразуваат негативно на реалната економија, коментира Фајненшл Тајмс. Повикот за акција доаѓа пред средбата на министрите за финансии и централните банкари од водечките развиени и растечки економии во Г-20 во петок во Шангај. Повикот се совпадна и со уште еден ден на турбуленции на финансиските пазари поради нов пад на цената на нафтата, откако Саудиска Арабија ги утврди надежите за координирано намалување на производството на нафта. Во средата ММФ ги предупреди учесниците во Г-20 дека глобалниот раст оваа година веќе е полош од очекуваното, поради зајакнувањето на финансиските услови во развиените економии поради пазарните превирања. Фондот се повикува и на зголемениот стрес во економиите во развој и се потешката ситуација пред производителите на нафта во светот во развој, многу ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во Словенија според предвидувањата на УниКредит Банка за 2010 година ќе забележи благ пораст. Се очекува благ пораст од 0,6% на бруто домашниот промет (БДП) за 2010 година, но последици од економската кризата сеуште ќе се чувствуваат, пренесува Словенечката новинска агенција СТА. Оваа година се очекува подобрување во полето на инвестиции, но кога станува збор за домашната потрошувачка, не се очекуваат промени на досегашната состојба. Економските активности на регионот на Средна и Источна Европа се очекува да забележат раст за 2,3%, благодарение на економијата на Турција и Полска кои ќе остварат раст на БДП од 4,5 однодно 2,3%, предвидуваат аналитичарите од УниКредит Банка.
| | веќе видена | слични

Меѓународната организација на трудот (МОТ) објави извештај кој покажува дека невработеноста меѓу младите минатата година достигнала највисоко ниво во однос на изминатите 20 години. Понатамошен раст на невработеноста се очекува и оваа година, а благ пад дури во 2011. Лани во светот невработени биле 81 милиони луѓе од вкупно 620 милиони „економски активни“ лица на возраст од 15 до 24 години . Тоа се речиси 8 милиони повеќе во однос на две години претходно, што значи дека невработеноста во оваа возрасна група пораснала од 11,9 на 13%. Во извештајот се истакнува дека младите жени потешко наоѓаат работа отколку младите мажи, па женската невработеност изнесува 13,2%, а машката 12,9%. Изгубена генерација Кај наведеното зголемување на невработеноста за осум милиони лица интересно е дека и бројот на невработените млади во 2008 г. се зголемил за 1,1 милион, а идната година, во која се појави светската економска криза, дури за 6,7 милиони. Трендот на намалување на невработеноста кој започна во 2002 г. беше нагло ...
| | веќе видена | слични

Западна Европа веќе не им е доволна на инвеститорите во деловниот простор. Играчите на глобалниот пазар, како „Савилс ИМ“, „Kорпус Сирео“, KГАЛ и „Бенсон Елиот“, ги проширија хоризонтите во потрага по висок принос и навлегуваат на пазарите во Централна и Источна Европа, пишува интернет-изданието property-magazine.com. Во комбинација со инвестициската активност на вообичаените играчи во регионот се добива повеќекратното зголемување на активноста во овие пазари, пишува весникот. Приносот од инвестиции во недвижности во Централна и Источна Европа е особено привлечен за инвеститорите. Во Букурешт, на пример, приносот од инвестиции во канцелариите достигнува 7,5 отсто, а во регионалните центри на Полска е 6-7 отсто. Зајакнувањето на новите капитални текови кон Централна и Источна Европа е тренд присутен изминатите неколку години, пишува весникот. Годинава, сепак, трендот е особено зголемен бидејќи регионот добива поголема популарност и меѓу институционалните инвеститори. С` почесто пазарните аналитичари се ...
| | веќе видена | слични

Хрватска е едно од трите најперспективни пазари во средна, источна и југоисточна Европа, а по неа следуваат Србија и Полска, покажува анкетата која љубљанскиот весник „Фајненс“ ја изврши меѓу словенечките бизнисмени и економисти, а чии резултати денеска ги објави загрепскиот весник „Јутарњи лист“. Како главна предност на Хрватска, словенечките деловни луѓе го наведуваат пред се скорешниот влез во Европската унија, што ќе отвори нови деловни шанси. Исто така укажуваат на развојот на пазарот на акции во Хрватска, но предупредуваат дека берзите доживеале процут и во други земји кои пристапиле кон Унијата. На Хрватска и оди во прилог и очекувањето дека стапката на раст на нејзината економија во следната година сепак ќе биде позитивна, иако нема да се движи значително над нулата. Освен Хрватска, која на пописот на најперспективни пазари во 2010 година го зазеде второто место, во таа категорија уште спаѓаат и Полска, која е на прво место, и Србија, која го зазеде третото место и забрзано и се приближува на ...
| | веќе видена | слични

Хрватска е едно од трите најперспективни пазари во средна, источна и југоисточна Европа, а по неа следуваат Србија и Полска, покажува анкетата која љубљанскиот весник „Фајненс“ ја изврши меѓу словенечките бизнисмени и економисти, а чии резултати денеска ги објави загрепскиот весник „Јутарњи лист“. Како главна предност на Хрватска, словенечките деловни луѓе го наведуваат пред се скорешниот влез во Европската унија, што ќе отвори нови деловни шанси. Исто така укажуваат на развојот на пазарот на акции во Хрватска, но предупредуваат дека берзите доживеале процут и во други земји кои пристапиле кон Унијата. На Хрватска и оди во прилог и очекувањето дека стапката на раст на нејзината економија во следната година сепак ќе биде позитивна, иако нема да се движи значително над нулата. Освен Хрватска, која на пописот на најперспективни пазари во 2010 година го зазеде второто место, во таа категорија уште спаѓаат и Полска, која е на прво место, и Србија, која го зазеде третото место и забрзано и се приближува на ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...