Повеќе вести како оваа (25)


Папата Франциско во рамки на неговиот денешен престој на грчкиот остров Лезбос, го посети центарот за прием на бегалци Морија, каде на мигрантите им порача дека не се сами и ја повика меѓународната заедница да покаже заедничка хуманост во бегалската криза. - Денеска сакав да бидам со вас. Не сте сами... Немојте да ја губите надежта, им порача папата на мигрантите во Морија, кои ги посети во придружба на вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним. Група деца, меѓу кои дел пристигнале на Лезбос без придружба на свои роднини или блиски, ги пречека гостите уште на влезот од кампот, при што е некои од нив вееја сириски знамиња. За време на посетата деца од кампот на папата му подарија свои цртежи, од кои еден особено му се допадна на понтифот, па на луѓето од неговата придружба им порача „да не го виткаат, затоа што сака да го чува на неговата работна маса“. Папата се поздравувше со мажите во центарот, додека на жените само им се ...
| | веќе видена | слични

Папата Франциско во рамки на неговиот денешен престој на грчкиот остров Лезбос, го посети центарот за прием на бегалци Морија, каде на мигрантите им порача дека не се сами и ја повика меѓународната заедница да покаже заедничка хуманост во бегалската криза. – Денеска сакав да бидам со вас. Не сте сами… Немојте да ја губите надежта, им порача папата на мигрантите во Морија, кои ги посети во придружба на вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним. Група деца, меѓу кои дел пристигнале на Лезбос без придружба на свои роднини или блиски, ги пречека гостите уште на влезот од кампот, при што е некои од нив вееја сириски знамиња. За време на посетата деца од кампот на папата му подарија свои цртежи, од кои еден особено му се допадна на понтифот, па на луѓето од неговата придружба им порача „да не го виткаат, затоа што сака да го чува на неговата работна маса“. Папата се поздравувше со мажите во центарот, додека на жените само им се поклонуваше. ...
| | веќе видена | слични

Папата Франциско во рамки на неговиот денешен престој на грчкиот остров Лезбос, го посети центарот за прием на бегалци Морија, каде на мигрантите им порача дека не се сами и ја повика меѓународната заедница да покаже заедничка хуманост во бегалската криза. – Денеска сакав да бидам со вас. Не сте сами… Немојте да ја губите надежта, им порача папата на мигрантите во Морија, кои ги посети во придружба на вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним. Група деца, меѓу кои дел пристигнале на Лезбос без придружба на свои роднини или блиски, ги пречека гостите уште на влезот од кампот, при што е некои од нив вееја сириски знамиња. За време на посетата деца од кампот на папата му подарија свои цртежи, од кои еден особено му се допадна на понтифот, па на луѓето од неговата придружба им порача „да не го виткаат, затоа што сака да го чува на неговата работна маса“. Папата се поздравувше со мажите во центарот, додека на жените само им се поклонуваше. ...
| | веќе видена | слични

Папата Франциско во рамки на неговиот денешен престој на грчкиот остров Лезбос, го посети центарот за прием на бегалци Морија, каде на мигрантите им порача дека не се сами и ја повика меѓународната заедница да покаже заедничка хуманост во бегалската криза. - Денеска сакав да бидам со вас. Не сте сами... Немојте да ја губите надежта, им порача папата на мигрантите во Морија, кои ги посети во придружба на вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним. Група деца, меѓу кои дел пристигнале на Лезбос без придружба на свои роднини или блиски, ги пречека гостите уште на влезот од кампот, при што е некои од нив вееја сириски знамиња. За време на посетата деца од кампот на папата му подарија свои цртежи, од кои еден особено му се допадна на понтифот, па на луѓето од неговата придружба им порача „да не го виткаат, затоа што сака да го чува на неговата работна маса“. Папата се поздравувше со мажите во центарот, додека на жените само им се ...
| | веќе видена | слични

Папата Франциско пристигна на грчкиот остров Лезбос. Папата Франциско сака лично да ги поздрави 250-те баратели на азил во бегалскиот камп Мориа, а со осуммина од нив и ќе руча заедно. Освен тоа, папата Франциско, патријархот Вартоломеј и православниот архиепископ Хиеронимус ќе потпишат заедничка изјава и заедно ќе се помолат за луѓето кои ги загубиле животите за време на бегството. „Ова е тажно патување. Ќе ја видиме најголемата хуманитарна кататсрофа од Втората светска војна“, изјави папата за време на летот до Лезбос. Тој очекува да види „многу луѓе кои страдаат, не знаат каде да одат, луѓе кои морале да бегаат“. На Лезбос во моментов има околу 4100 бегалци. Повеќето од нив би требало да бидат вратени во Турција. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско претпладнево допатува на грчкиот остров Лезбос, во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“, со цел да им пружи поддршка на мигрантите и да го привлече вниманието на јавноста на „првата линија на фронтот на европската мигрантск криза“. Авионот на папата слета на аеродромот во Митилени 20 минути порано од планираното, каде го пречекаа грчкиот премиер Алексис Ципрас, вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним. Во текот на летот кон Лезбос, папата изјави дека ова негово патување е „одбелжано со тага“. - Ова е тажен пат. Ќе ја видиме најголемата хуманитрана катастрофа по Втората светска војна. Ќе видиме многу луѓе кои страдаат, кои бегаат и не знаат каде одат, изјави папата пред пристигнувањето во Лезбос. Тој нагласи дека ќе ја посети и „гробницата - Егејското Море“, во кое животите ги загубија „многу луѓе кои никогаш не стигнаа“ до своето одредиште. - Денеска сакав да ...
| | веќе видена | слични

Папата Франциско сака лично да ги поздрави 250-те баратели на азил во бегалскиот камп Мориа, а со осуммина од нив и ќе руча заедно. Освен тоа, папата Франциско, патријархот Вартоломеј и православниот архиепископ Хиеронимус ќе потпишат заедничка изјава и заедно ќе се помолат за луѓето кои ги загубиле животите за време на бегството. „Ова е тажно патување. Ќе ја видиме најголемата хуманитарна кататсрофа од Втората светска војна“, изјави папата за време на летот до Лезбос. Тој очекува да види „многу луѓе кои страдаат, не знаат каде да одат, луѓе кои морале да бегаат“. На Лезбос во моментов има околу 4100 бегалци. Повеќето од нив би требало да бидат вратени во Турција. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, ...
| | веќе видена | слични

Папата Франциско во рамки на неговиот денешен престој на грчкиот остров Лезбос, го посети центарот за прием на бегалци Морија, каде на мигрантите им порача дека не се сами и ја повика меѓународната заедница да покаже заедничка хуманост во бегалската криза. - Денеска сакав да бидам со вас. Не сте сами... Немојте да ја губите надежта - им порача папата на мигрантите во Морија, кои ги посети во придружба на вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним. Група деца, меѓу кои дел пристигнале на Лезбос без придружба на свои роднини или блиски, ги пречека гостите уште на влезот од кампот, при што е некои од нив вееја сириски знамиња. За време на посетата деца од кампот на папата му подарија свои цртежи, од кои еден особено му се допадна на понтифот, па на луѓето од неговата придружба им порача „да не го виткаат, затоа што сака да го чува на неговата работна маса“. Папата се поздравувше со мажите во центарот, додека на жените само им се ...
| | веќе видена | слични

Папата Франциско во рамки на неговиот денешен престој на грчкиот остров Лезбос, го посети центарот за прием на бегалци Морија, каде на мигрантите им порача дека не се сами и ја повика меѓународната заедница да покаже заедничка хуманост во бегалската криза. – Денеска сакав да бидам со вас. Не сте сами… Немојте да ја губите надежта – им порача папата на мигрантите во Морија, кои ги посети во придружба на вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним. Група деца, меѓу кои дел пристигнале на Лезбос без придружба на свои роднини или блиски, ги пречека гостите уште на влезот од кампот, при што е некои од нив вееја сириски знамиња. За време на посетата деца од кампот на папата му подарија свои цртежи, од кои еден особено му се допадна на понтифот, па на луѓето од неговата придружба им порача „да не го виткаат, затоа што сака да го чува на неговата работна маса“. Папата се поздравувше со мажите во центарот, додека на жените само им се поклонуваше. ...
| | веќе видена | слични

Папата Франциско во рамки на неговиот денешен престој на грчкиот остров Лезбос, го посети центарот за прием на бегалци Морија, каде на мигрантите им порача дека не се сами и ја повика меѓународната заедница да покаже заедничка хуманост во бегалската криза.– Денеска сакав да бидам со вас. Не сте сами… Немојте да ја губите надежта, им порача папата на мигрантите во Морија, кои ги посети во придружба на вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним.Група деца, меѓу кои дел пристигнале на Лезбос без придружба на свои роднини или блиски, ги пречека гостите уште на влезот од кампот, при што е некои од нив вееја сириски знамиња. За време на посетата деца од кампот на папата му подарија свои цртежи, од кои еден особено му се допадна на понтифот, па на луѓето од неговата придружба им порача „да не го виткаат, затоа што сака да го чува на неговата работна маса“.Папата се поздравувше со мажите во центарот, додека на жените само им се поклонуваше. ...
| | веќе видена | слични

Папата Франциско во рамки на неговиот денешен престој на грчкиот остров Лезбос, го посети центарот за прием на бегалци Морија, каде на мигрантите им порача дека не се сами и ја повика меѓународната заедница да покаже заедничка хуманост во бегалската криза.– Денеска сакав да бидам со вас. Не сте сами… Немојте да ја губите надежта, им порача папата на мигрантите во Морија, кои ги посети во придружба на вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним. Група деца, меѓу кои дел пристигнале на Лезбос без придружба на свои роднини или блиски, ги пречека гостите уште на влезот од кампот, при што е некои од нив вееја сириски знамиња. За време на посетата деца од кампот на папата му подарија свои цртежи, од кои еден особено му се допадна на понтифот, па на луѓето од неговата придружба им порача „да не го виткаат, затоа што сака да го чува на неговата работна маса“.Папата се поздравувше со мажите во центарот, додека на жените само им се поклонуваше. ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциск поведе со себе назад во Ватикан 12 сириски мигранти по посетата на бегалците на грчкиот остров Лезбос во саботата каде изјави дека „мигрантите, пред сé, се луѓе, а потоа бројки“, јавуваат светските агенции. Трите семејство, во кои има шест деца, се муслимани чии домови се уништени во сириската војна, известува BBC. Официјален Ватикан објави дека две семејства се од сириската престолнина Дамаск, а едно е од Деир Ез-зор, во областа којашто ја контролира екстремната сунитска организација Исламска држава. Авионот на папата со неочекуваните гости замина од Грција околу 15.30 часот по локално време. Во текот на посетата на Лезбос, папата Франциск изјави дека „сите ние сме бегалци“ и истакна дека „никогаш не смее да се заборави дека мигрантите во прв ред се луѓе, личности, имиња, приказни, а дури потоа бројки“. Илјадници бегалци се блокирани на Лезбос откако во март Европската унија постигна договор со Турција за нивно враќање во оваа земја, чија цел е да се ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. За време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до грчките острови. Според ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најaвено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најaвено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза.По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. Како што јави ДПА, за време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до ...
| | веќе видена | слични

Поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциско денеска ќе допатува во, како што најави Ватикан, „хуманитрана и екуменска посета“ на грчкиот остров Лезбос. За време на престојот на Лезбос, папата ќе биде придружуван од вселенскиот патријарх Вартоломеј и поглаварот на Грчката православна црква, архиепископот атински и сегрчки Јероним, при што тројцата ќе го посетат кампот за прием на мигранти Морија. Предвидено е тројцата црковни великодостојници да се сретнат со околку 250 мигранти, како и да ручаат со дел од нив, а најевено е и потпишување на заедничка декларација во врска со мигрантската криза. По посетата на прифатниот центар Морија, тројцата високи гости ќе се сретна со претставници на локалните жители на Лезбос, како и со делегација на малата католичка заедница на островот. Предвидено е тие да одржат и заедничка молитва во пристаништето во Лезбос, по што ќе фрлат венци од свежо цвеќе во морските води во чест на мигрантите кои се удавија во Егејското Море во обид да стигнат до грчките острови. ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...