Повеќе вести како оваа (25)

Претседателот на Косово, Хашим Тачи, за време на денешната средба во Скопје беше пречекан од премиерот Зоран Заев. Во агендата немаше предвидена средба на претседателско ниво, односно со неговиот колега Ѓорге Иванов. Од Вила Водно без информација зошто не се одржала таква средба. ТВ21 го праша Тачи зошто не бил пречекан од Иванов, иако признавањето на Косово се случило токму на почеток на првиот мандат на Иванов како претседател, односно 8 месеци по прогласувањето на независноста. „Денеска јас во Скопје не сум за да заземам страна за еден или друг политички лидер. Мојата агенда е таа што ја гледате денеска, јас ќе ја почитуван во целост предвидената агенда. Јас во друго време, и во други околности и порано како премиер имам соработувано со сите власти во Скопје. Мислам дека односите Косово – Македонија не треба да се базираат на политички шеми, туку на државните интереси на двете земји.“, изјави Тачи. По средбата со премиерот Заев, Тачи рече дека секој договор што е постигнат меѓу Косово и Македонија ќе биде ...
сите 39 | | | веќе видена

Постигнатиот договор со Грција за името, е најправична одлука, затоа што иднината и на Косово и на Македонија и на целиот реигон е ЕУ и НАТО. Косово ви дава целосна поддршка да се движите напред кон членството во НАТО и европската иднина.Ова го нагласи на денешната заедничка прес-конференција со премиерот Зоран Заев, претседателот на Косово Хашим Тачи, кој се наоѓа во еднодневна посета на Република Македонија.Тачи ги повика граѓаните на Република Македонија да учествуваат на референдумот и да гласаат „за“ затоа што, оцени, Македонија во НАТО значи мир во целиот регион, вклучувајќи го и Косово. За него, ова е историски момент што треба да се искористи.Остваривме средба како лидери на две држави што немаат отворени прашања, нагласи премиерот Зоран Заев на заедничката прес-конференција. Позитивните и конструктивни билатерални односи, и соработката на сите нивоа остварени досега,потенцира Заев, не охрабруваат да одиме чекор понатаму, да отвориме нови можности за натамошно унапредување и продлабочување на ...
| | веќе видена | слични

Постигнатиот договор со Грција за името, е најправична одлука, затоа што иднината и на Косово и на Македонија и на целиот реигон е ЕУ и НАТО. Косово ви дава целосна поддршка да се движите напред кон членството во НАТО и европската иднина.Ова го нагласи на денешната заедничка прес-конференција со премиерот Зоран Заев, претседателот на Косово Хашим Тачи, кој се наоѓа во еднодневна посета на Република Македонија.Тачи ги повика граѓаните на Република Македонија да учествуваат на референдумот и да гласаат „за" затоа што, оцени, Македонија во НАТО значи мир во целиот регион, вклучувајќи го и Косово. За него, ова е историски момент што треба да се искористи.Остваривме средба како лидери на две држави што немаат отворени прашања, нагласи премиерот Зоран Заев на заедничката прес-конференција.Позитивните и конструктивни билатерални односи, и соработката на сите нивоа остварени досега,потенцира Заев, не охрабруваат да одиме чекор понатаму, да отвориме нови можности за натамошно унапредување и продлабочување на ...
| | веќе видена | слични

Косовскиот претседател Хашим Тачи на заедничката прес-конференција со премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, порача дека нема да се постигне решение за Косово без договор со Србија.Тој рече дека Косово ќе направи демаркација, 430 километри меѓу Србија и Косово. „Да бидеме реални, Косово ќе направи демаркација на 430 километри со границата со Србија и јас сум многу горд на овој процес. Договор меѓу Косово и Србија, ќе биде многу тешко да се постигне, ќе биде во духот на мултиетничност. Косово има со Србија специфично прашање, ова ќе биде комплексен процес, нема да има лесни дебати, но за нас е единствен пат кој треба да го преземеме“ изјави Тачи.
| | веќе видена | слични

Косовскиот претседател Хашим Тачи на заедничката прес-конференција со премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, порача дека нема да се постигне решение за Косово без договор со Србија.Тој рече дека Косово ќе направи демаркација, 430 километри меѓу Србија и Косово. „Да бидеме реални, Косово ќе направи демаркација на 430 километри со границата со Србија и јас сум многу горд на овој процес. Договор меѓу Косово и Србија, ќе биде многу тешко да се постигне, ќе биде во духот на мултиетничност. Косово има со Србија специфично прашање, ова ќе биде комплексен процес, нема да има лесни дебати, но за нас е единствен пат кој треба да го преземеме“ изјави Тачи. Извор:a1om.mk
| | веќе видена | слични

П остигнатиот договор со Грција за името, е најправична одлука, затоа што иднината и на Косово и на Македонија и на целиот реигон е ЕУ и НАТО. Косово ви дава целосна поддршка да се движите напред кон членството во НАТО и европската иднина. Ова го нагласи на денешната заедничка прес-конференција со премиерот Зоран Заев, претседателот на Косово Хашим Тачи, кој се наоѓа во еднодневна посета на Република Македонија. Тачи ги повика граѓаните на Република Македонија да учествуваат на референдумот и да гласаат „за“ затоа што, оцени, Македонија во НАТО значи мир во целиот регион, вклучувајќи го и Косово. За него, ова е историски момент што треба да се искористи. Остваривме средба како лидери на две држави што немаат отворени прашања, нагласи премиерот Зоран Заев на заедничката прес-конференција. П озитивни те и конструктивни билатерални односи , и соработка та на сите нивоа остварени досега,потенцира Заев, не охрабруваат да одиме чекор понатаму, д а отвор име нови можности за натамошно унапредување и ...
| | веќе видена | слични

Постигнатиот договор со Грција за името, е најправична одлука, затоа што иднината и на Косово и на Македонија и на целиот реигон е ЕУ и НАТО. Косово ви дава целосна поддршка да се движите напред кон членството во НАТО и европската иднина. Ова го нагласи на денешната заедничка прес-конференција со премиерот Зоран Заев, претседателот на Косово Хашим Тачи, кој се наоѓа во еднодневна посета на Република Македонија. Тачи ги повика граѓаните на Република Македонија да учествуваат на референдумот и да гласаат „за“ затоа што, оцени, Македонија во НАТО значи мир во целиот регион, вклучувајќи го и Косово. За него, ова е историски момент што треба да се искористи. Остваривме средба како лидери на две држави што немаат отворени прашања, нагласи премиерот Зоран Заев на заедничката прес-конференција. Позитивните и конструктивни билатерални односи, и соработката на сите нивоа остварени досега,потенцира Заев, не охрабруваат да одиме чекор понатаму, да отвориме нови можности за натамошно унапредување и продлабочување на ...
| | веќе видена | слични

П остигнатиот договор со Грција за името, е најправична одлука, затоа што иднината и на Косово и на Македонија и на целиот реигон е ЕУ и НАТО. Косово ви дава целосна поддршка да се движите напред кон членството во НАТО и европската иднина. Ова го нагласи на денешната заедничка прес-конференција со премиерот Зоран Заев, претседателот на Косово Хашим Тачи, кој се наоѓа во еднодневна посета на Република Македонија. Тачи ги повика граѓаните на Република Македонија да учествуваат на референдумот и да гласаат „за“ затоа што, оцени, Македонија во НАТО значи мир во целиот регион, вклучувајќи го и Косово. За него, ова е историски момент што треба да се искористи. Остваривме средба како лидери на две држави што немаат отворени прашања, нагласи премиерот Зоран Заев на заедничката прес-конференција. П озитивни те и конструктивни билатерални односи и соработка та на сите нивоа остварени досега,потенцира Заев, не охрабруваат да одиме чекор понатаму, д а отвор име нови можности за натамошно унапредување и ...
| | веќе видена | слични

П остигнатиот договор со Грција за името, е најправична одлука, затоа што иднината и на Косово и на Македонија и на целиот реигон е ЕУ и НАТО. Косово ви дава целосна поддршка да се движите напред кон членството во НАТО и европската иднина. Ова го нагласи на денешната заедничка прес-конференција со премиерот Зоран Заев, претседателот на Косово Хашим Тачи, кој се наоѓа во еднодневна посета на Република Македонија. Тачи ги повика граѓаните на Република Македонија да учествуваат на референдумот и да гласаат „за“ затоа што, оцени, Македонија во НАТО значи мир во целиот регион, вклучувајќи го и Косово. За него, ова е историски момент што треба да се искористи. Остваривме средба како лидери на две држави што немаат отворени прашања, нагласи премиерот Зоран Заев на заедничката прес-конференција. П озитивни те и конструктивни билатерални односи , и соработка та на сите нивоа остварени досега, потенцира Заев, не охрабруваат да одиме чекор понатаму, д а отвор име нови можности за натамошно унапредување и ...
| | веќе видена | слични

Постигнатиот договор со Грција за името, е најправична одлука, затоа што иднината и на Косово и на Македонија и на целиот реигон е ЕУ и НАТО. Косово ви дава целосна поддршка да се движите напред кон членството во НАТО и европската иднина. Ова го нагласи на денешната заедничка прес-конференција со премиерот Зоран Заев, претседателот на Косово Хашим Тачи, кој се наоѓа во еднодневна посета на Република Македонија. Тачи ги повика граѓаните на Република Македонија да учествуваат на референдумот и да гласаат „за“ затоа што, оцени, Македонија во НАТО значи мир во целиот регион, вклучувајќи го и Косово. За него, ова е историски момент што треба да се искористи. Остваривме средба како лидери на две држави што немаат отворени прашања, нагласи премиерот Зоран Заев на заедничката прес-конференција. Позитивните и конструктивни билатерални односи, и соработката на сите нивоа остварени досега,потенцира Заев, не охрабруваат да одиме чекор понатаму, да отвориме нови можности за натамошно унапредување и продлабочување на ...
| | веќе видена | слични

Постигнатиот договор со Грција за името, е најправична одлука, затоа што иднината и на Косово и на Македонија и на целиот реигон е ЕУ и НАТО. Косово ви дава целосна поддршка да се движите напред кон членството во НАТО и европската иднина. Ова го нагласи на денешната заедничка прес-конференција со премиерот Зоран Заев, претседателот на Косово Хашим Тачи, кој се наоѓа во еднодневна посета на Република Македонија. Тачи ги повика граѓаните на Република Македонија да учествуваат на референдумот и да гласаат „за“ затоа што, оцени, Македонија во НАТО значи мир во целиот регион, вклучувајќи го и Косово. За него, ова е историски момент што треба да се искористи. Остваривме средба како лидери на две држави што немаат отворени прашања, нагласи премиерот Зоран Заев на заедничката прес-конференција. Позитивните и конструктивни билатерални односи, и соработката на сите нивоа остварени досега,потенцира Заев, не охрабруваат да одиме чекор понатаму, да отвориме нови можности за натамошно унапредување и продлабочување на ...
| | веќе видена | слични

Постигнатиот договор со Грција за името, е најправична одлука, затоа што иднината и на Косово и на Македонија и на целиот реигон е ЕУ и НАТО. Косово ви дава целосна поддршка да се движите напред кон членството во НАТО и европската иднина. Ова го нагласи на денешната заедничка прес-конференција со премиерот Зоран Заев, претседателот на Косово Хашим Тачи, кој се наоѓа во еднодневна посета на Република Македонија. Тачи ги повика граѓаните на Република Македонија да учествуваат на референдумот и да гласаат „за“ затоа што, оцени, Македонија во НАТО значи мир во целиот регион, вклучувајќи го и Косово. За него, ова е историски момент што треба да се искористи. Остваривме средба како лидери на две држави што немаат отворени прашања, нагласи премиерот Зоран Заев на заедничката прес-конференција. Позитивните и конструктивни билатерални односи, и соработката на сите нивоа остварени досега,потенцира Заев, не охрабруваат да одиме чекор понатаму, да отвориме нови можности за натамошно унапредување и продлабочување на ...
| | веќе видена | слични

Скопје и Приштина ја одбележеа границата. Информацијата ја потврдија и македонските и косовските власти. Иако беше најавено дека договорот за демаркација ќе биде потпишан денеска, посетата на косовскиот премиер Хашим Тачи на Скопје е одложена за неколку денови, неофицијално, на барање на македонскиот премиер Никола Груевски. Хашим Тачи денеска за договорот Скопје-Приштина се пофалил и пред високите претставници на Европската Унија кои денеска му го презентираа годишниот извештај за напредокот на Косово. За жал, прашањето за демаркацијата на границата со Скопје не беше вклучено во Извештајот. Направен е многу значаен напредок. Регионалната соработка, како што напоменуваме во Стратегијата за проширување на ЕУ е клучен елемент за Западен Балкан. Според она што јас го знам, ова е првиот договор за разграничување потпишан меѓу држави од овој регион. Се надевам дека овој позитивен чин ќе ги инспирира и останатите држави да се однесуваат на овој начин. Формализацијата на договорот се очекува да се случи во текот на ...
| | веќе видена | слични

Косовскиот претседател Хашим Тачи на заедничката прес-конференција со премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, порача дека нема да се постигне решение за Косово без договор со Србија.Тој рече дека Косово ќе направи демаркација, 430 километри меѓу Србија и Косово.„Да бидеме реални, Косово ќе направи демаркација на 430 километри со границата со Србија и јас сум многу горд на овој процес. Договор меѓу Косово и Србија, ќе биде многу тешко да се постигне, ќе биде во духот на мултиетничност. Косово има со Србија специфично прашање, ова ќе биде комплексен процес, нема да има лесни дебати, но за нас е единствен пат кој треба да го преземеме“ изјави Тачи.извор: Makfax
| | веќе видена | слични

Косовскиот претседател Хашим Тачи на заедничката прес-конференција со премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, порача дека нема да се постигне решение за Косово без договор со Србија.Тој рече дека Косово ќе направи демаркација, 430 километри меѓу Србија и Косово. „Да бидеме реални, Косово ќе направи демаркација на 430 километри со границата со Србија и јас сум многу горд на овој процес. Договор меѓу Косово и Србија, ќе биде многу тешко да се постигне, ќе биде во духот на мултиетничност. Косово има со Србија специфично прашање, ова ќе биде комплексен процес, нема да има лесни дебати, но за нас е единствен пат кој треба да го преземеме“ изјави Тачи. Текстот Тачи : Без договор со Србија нема да имаме решение за Косово е превземен од МАКФАКС .
| | веќе видена | слични

Претседателот на Косово, Хашим Тачи на заедничката прес-конференција со премиерот Зоран Заев, порача дека нема да се постигне решение за Косово без договор со Србија.Тој рече дека Косово ќе направи демаркација, 430 километри меѓу Србија и Косово. „Да бидеме реални, Косово ќе направи демаркација на 430 километри со границата со Србија и јас сум многу горд на овој процес. Договор меѓу Косово и Србија, ќе биде многу тешко да се постигне, ќе биде во духот на мултиетничност. Косово има со Србија специфично прашање, ова ќе биде комплексен процес, нема да има лесни дебати, но за нас е единствен пат кој треба да го преземеме“ изјави Тачи.
| | веќе видена | слични

Косовскиот претседател Хашим Тачи на заедничката прес-конференција со премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, порача дека нема да се постигне решение за Косово без договор со Србија.Тој рече дека Косово ќе направи демаркација, 430 километри меѓу Србија и Косово.„Да бидеме реални, Косово ќе направи демаркација на 430 километри со границата со Србија и јас сум многу горд на овој процес. Договор меѓу Косово и Србија, ќе биде многу тешко да се постигне, ќе биде во духот на мултиетничност. Косово има со Србија специфично прашање, ова ќе биде комплексен процес, нема да има лесни дебати, но за нас е единствен пат кој треба да го преземеме“ изјави Тачи.Кристијан ЛандовТекстот Тачи: Без договор со Србија нема да имаме решение за Косово е превземен од А1он.
| | веќе видена | слични

Референдумот на 30 септември, како и случувањата во регионот, со посебен акцент на дијалогот помеѓу Косово и Србија, беа тема на разговор на денешната средба во Скопје меѓу лидерот на ДУИ, Али Ахмети и претседателот на Република Косово, Хашим Тачи.Ахмети, информираат од ДУИ, го запознал Тачи со одвивањето на кампањата за референдумот, подвлекувајќи ја големата важност од успешната реализација на Договорот од Преспа. Двајцата соговорници се согласиле дека Албанците и воопшто сите граѓани на Македонија треба масивно да излезат и да гласаат „ЗА“ НАТО и ЕУ. Заклучиле дека евроатлантската интеграција е единствената иднина за земјите од Западен Балкан, која обезбедува одржлив мир, безбедност и стабилност. Ахмети посочил дека целосно ги поддржува интензивните напори на институциите на Косово со меѓународна помош за конечно решение на дијалогот со Белград во врска со демаркацијата на границата и оти е време за целосна интеграција на Југоисточна Европа во НАТО и ЕУ. Текстот Средба Ахмети – Тачи: Граѓаните масовно ...
| | веќе видена | слични

Тачи е убеден дека Србија ќе го признае Косово Претседателот на Косово, Хашим Тачи, оптимистички изјави дека еден ден Косово Србија ќе се смират.Тој уште додава дека е сигурен оти Србија ќе го признае Косово.– Јас верувам во смирувањето меѓу Косово и Србија. Треба да гледаме во иднината, а не да се повторува минатото. Сигурен сум дека Србија ќе го признае Косово, зашто Србија не може да се приклучи во ЕУ без ваков акт, изјави Тачи.На денешната средба со новинари и студенти, организиана од движењето „ФОЛ“, Тачи, побара од владината коалиција, што побрзо да се изгласаат договорите потпишани во Брисел меѓу Косово и Србија.Тој смета дека Заедницата на српски општини треба да се формира и затоа што така ќе престанат критиките со кои се обвинува Приштина дека не ги имплементира договорите со Белград.Друго прашање за кое даде свој став е прашањето за ратификација на договорот за демаркација на границата со Црна Гора. Претседателот Тачи стави јасно до знаење дека „либерализацијата на визите минува преку ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Косово, Хашим Тачи, денеска оптимистички изјави дека е сигурен оти Србија ќе го признае Косово и дека еден ден Косово и Србија ќе се смират. – Јас верувам во смирувањето меѓу Косово и Србија. Треба да гледаме во иднината, а не да се повторува минатото. Сигурен сум дека Србија ќе го признае Косово, зашто Србија не може да се приклучи во ЕУ без ваков акт, изјави Тачи. На денешната средба со новинари и студенти, организиана од движењето „ФОЛ“, Тачи, побара од владината коалиција, што побрзо да се изгласаат договорите потпишани во Брисел меѓу Косово и Србија. Тој смета дека Заедницата на српски општини треба да се формира и затоа што така ќе престанат критиките со кои се обвинува Приштина дека не ги имплементира договорите со Белград. Друго прашање за кое даде свој став е прашањето за ратификација на договорот за демаркација на границата со Црна Гора. Претседателот Тачи стави јасно до знаење дека „либерализацијата на визите минува преку неговата ратификација“. – Доколку не се случи демаркацијата ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Косово, Хашим Тачи, денеска оптимистички изјави дека еден ден Косово Србија ќе се смират. Тој уште додава дека е сигурен оти Србија ќе го признае Косово. - Јас верувам во смирувањето меѓу Косово и Србија. Треба да гледаме во иднината, а не да се повторува минатото. Сигурен сум дека Србија ќе го признае Косово, зашто Србија не може да се приклучи во ЕУ без ваков акт, изјави Тачи. На денешната средба со новинари и студенти, организиана од движењето „ФОЛ“, Тачи, побара од владината коалиција, што побрзо да се изгласаат договорите потпишани во Брисел меѓу Косово и Србија. Тој смета дека Заедницата на српски општини треба да се формира и затоа што така ќе престанат критиките со кои се обвинува Приштина дека не ги имплементира договорите со Белград. Друго прашање за кое даде свој став е прашањето за ратификација на договорот за демаркација на границата со Црна Гора. Претседателот Тачи стави јасно до знаење дека „либерализацијата на визите минува преку неговата ратификација“. - Доколку не се случи ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Косово, Хашим Тачи, денеска оптимистички изјави дека еден ден Косово Србија ќе се смират. Тој уште додава дека е сигурен оти Србија ќе го признае Косово. – Јас верувам во смирувањето меѓу Косово и Србија. Треба да гледаме во иднината, а не да се повторува минатото. Сигурен сум дека Србија ќе го признае Косово, зашто Србија не може да се приклучи во ЕУ без ваков акт, изјави Тачи. На денешната средба со новинари и студенти, организиана од движењето „ФОЛ“, Тачи, побара од владината коалиција, што побрзо да се изгласаат договорите потпишани во Брисел меѓу Косово и Србија. Тој смета дека Заедницата на српски општини треба да се формира и затоа што така ќе престанат критиките со кои се обвинува Приштина дека не ги имплементира договорите со Белград. Друго прашање за кое даде свој став е прашањето за ратификација на договорот за демаркација на границата со Црна Гора. Претседателот Тачи стави јасно до знаење дека „либерализацијата на визите минува преку неговата ратификација“. – Доколку не се случи ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Косово, Хашим Тачи, оптимистички изјави дека еден ден Косово Србија ќе се смират. Тој уште додава дека е сигурен оти Србија ќе го признае Косово. - Јас верувам во смирувањето меѓу Косово и Србија. Треба да гледаме во иднината, а не да се повторува минатото. Сигурен сум дека Србија ќе го признае Косово, зашто Србија не може да се приклучи во ЕУ без ваков акт, изјави Тачи. На денешната средба со новинари и студенти, организиана од движењето „ФОЛ“, Тачи, побара од владината коалиција, што побрзо да се изгласаат договорите потпишани во Брисел меѓу Косово и Србија. Тој смета дека Заедницата на српски општини треба да се формира и затоа што така ќе престанат критиките со кои се обвинува Приштина дека не ги имплементира договорите со Белград. Друго прашање за кое даде свој став е прашањето за ратификација на договорот за демаркација на границата со Црна Гора. Претседателот Тачи стави јасно до знаење дека „либерализацијата на визите минува преку неговата ратификација“. - Доколку не се случи ...
| | веќе видена | слични

Србија никогаш и по никоја цена нема да ја признае демаркацијата на границата меѓу Македонија и Косово. Претседателот на Србија, Тадиќ синоќа изјавил дека својот став јасно му го кажал и на неговиот македонски колега Иванов на нивната неодамнешна средба во Белград. Иванов пак за возврат го уверувал и дека покрај договорот со Косово, на сила сеуште бил и договорот за границата помеѓу СР Југославија и Македонија од 2001 кој го потипишаа  Трајковски и Коштуница. На  сериозниот разговор на оваа тема според Тадиќ. „ Многу јасно реков дека Србија никогаш и по никоја цена нема да го прифати договорот за демаркација помеѓу Македонија и таканаречената држава Косово. Добив уверување од Иванов дека документот, која Србија како држава го потпиша со Македонија, останува на сила“ изјави Тадиќ. „ За Македонија, во иднина, е многу важна одлуката на Меѓународниот суд на правдата за едностраното прогласување на независноста на Косово која се очекува во следните неколку месеци“ додаде Тадиќ. Изјавата на Тадиќ, според ...
| | веќе видена | слични

Референдумот на 30 септември, како и случувањата во регионот, со посебен акцент на дијалогот помеѓу Косово и Србија, беа тема на разговор на денешната средба во Скопје меѓу лидерот на ДУИ, Али Ахмети и претседателот на Република Косово, Хашим Тачи. Ахмети, информираат од ДУИ, го запознал Тачи со одвивањето на кампањата за референдумот, подвлекувајќи ја големата важност од успешната реализација на Договорот од Преспа. Двајцата соговорници се согласиле дека Албанците и воопшто сите граѓани на Македонија треба масивно да излезат и да гласаат „ЗА“ НАТО и ЕУ. Заклучиле дека евроатлантската интеграција е единствената иднина за земјите од Западен Балкан, која обезбедува одржлив мир, безбедност и стабилност. Ахмети посочил дека целосно ги поддржува интензивните напори на институциите на Косово со меѓународна помош за конечно решение на дијалогот со Белград во врска со демаркацијата на границата и оти е време за целосна интеграција на Југоисточна Европа во НАТО и ЕУ.
| | веќе видена | слични

Референдумот на 30 септември, како и случувањата во регионот, со посебен акцент на дијалогот помеѓу Косово и Србија, беа тема на разговор на денешната средба во Скопје меѓу лидерот на ДУИ, Али Ахмети и претседателот на Република Косово, Хашим Тачи. Ахмети, информираат од ДУИ, го запознал Тачи со одвивањето на кампањата за референдумот, подвлекувајќи ја големата важност од успешната реализација на Договорот од Преспа. Двајцата соговорници се согласиле дека Албанците и воопшто сите граѓани на Македонија треба масивно да излезат и да гласаат „ЗА“ НАТО и ЕУ. Заклучиле дека евроатлантската интеграција е единствената иднина за земјите од Западен Балкан, која обезбедува одржлив мир, безбедност и стабилност. Ахмети посочил дека целосно ги поддржува интензивните напори на институциите на Косово со меѓународна помош за конечно решение на дијалогот со Белград во врска со демаркацијата на границата и оти е време за целосна интеграција на Југоисточна Европа во НАТО и ЕУ.
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...