Повеќе вести како оваа (25)


Претседателот на Демократската Унија за Интеграција, Али Ахмети, на денешната средба со претседателот на Косово, Хашим Тачи разговараше за референдумот на 30 ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Демократската Унија за Интеграција, Али Ахмети денеска оствари средба со новиот американски амбасадор во Македонија, Филип Рикер.

На средбата Ахмети го запознал Рикер за политичката ситуација во земјата, ангажманите на Владата и на Демократската Унија за Интеграција како нејзин дел, за предизвиците и ангажманите во насока на рационално пристапување кон проблемите со кои се соочува земјата и посочил дека владата функционира добро, има мали начелни разлики и дека двете страни се многу внимателни за прашањата кои се на агендата и ги почитуваат Договорите и дека нема пречки кои не може да се надминат.

Исто така, Ахмети го запознал американскиот амбасадор со прашањата кои ги опфаќаат измените во изборниот законик во врска со изборот на Претседателот и гарантираните места за немнозинските заедници во Македонија, прашањата за кои има спремност и дека се разговара на ниво на коалиционите партнери, посебно во делот што е поврзан со можноста за избор на Потпретседател на државата ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договор во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договор во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договор во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договор во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договорот во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договорот во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договор во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договор во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење, додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договорот во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договор во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Суштинските елементи од Договор во Скопје се веќе спроведени, а оддржувањето на изборите на 5-ти јуни ќе овозможи почеток на крајот на политичката криза во земјата, но претставува предуслов за враќање на нашите државни приоритети кон евроатлантската агенда, истакнал лидерот на ДУИ Али Ахмети на денешната средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ. Во седиштето на Европската Унија во Скопје, Ахмети беше поканет од страна на евроамбасадорот Аиво Орав на работен состанок со сите амбасадори на земјите-членки на Европската Унија, акредитирани во Македонија, соопшти ДУИ. Ахмети пред амбасадорите ги претстави ставовите на ДУИ во врска со последните политички случувања во земјата, меѓуетничките и меѓусоседските односи, спроведувањето на обврските според Договорот во Скопје, вонредните избори и Евроатлантската интеграција. Според Ахмети, улогата на меѓународната заедница во постигнувањето на договорот во Скопје бил од клучно значење додека суштинските елементи од договорот се веќе спроведени. ДУИ, како што ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на ДУИ, Али Ахмети, верува дека брз компромис меѓу Македонија и Грција во спорот за името ќе го отвори патот кон евроатлантската интеграција. Ахмети му го соопштил ова на амбасадорот на ЕУ во земјава, Петер Соренсен, за време на нивната вчерашна средба. На средбата меѓу Ахмети и Соренсен се разговарало за политичката и безбедносната ситуација во регионот, но и за повеќе други аспекти од политичкиот живот во Македонија. Иднината на целиот регион е во побрза интеграција во НАТО и во ЕУ. Двајцата соговорници ги пофалиле достигнувањата на Охридскиот договор на десетгодишнината од неговото потпишување. (Д.Р.)
| | веќе видена | слични

Лидерите на ДУИ, и на ДПА Али Ахмети и Мендух Тачи се сретнаа денеска во Амбасадата на Грција во Скопје со министерот за надворешни работи на Република Грција, Никос Коѕиас. Како што соопшти ДУИ, Ахмети и министерот Коѕиас разговарале отворено и многу конструктивно околу односите помеѓу Скопје и Атина, Евроатлантската интеграција, како и спорот со името. Тачи и Коѕиас разговарале за актуелната политичка ситуација во земјата, како и за процесите на излез од актуелната политичка криза. Исто така, тема на дискусија, како што соопшти ДПА, било деблокирањето на интеграциските процеси и унапредување на меѓусоседските односи меѓу двете земји. Тачи го запознал министерот Коѕиас со понудата на ДПА за надминување на внатрешната политичка криза и потребата за побрзо решавање на спорот за името со Грција, што ќе овозможи интеграција на земјата во евроатлантските структури, НАТО и ЕУ.
| | веќе видена | слични

Регионалната стабилност се постигнува преку здрави меѓусоседски односи се согласиле денеска претседателот на ДПА Мендух Тачи и министерот за надворешни работи на Грција Никос Коѕијас, кои имаа средба во грчката амбасада во Скопје.На средбата, како што соопшти ДПА, се разговарало за актуелната политичка ситуација во земјата, како и за процесите на излез од актуелната политичка криза. Исто така, тема на дискусија било деблокирањето на интеграциските процеси и унапредување на меѓу-соседските односи меѓу двете земји.Тачи го запознал министерот Коѕијас со понудата на ДПА за надминување на внатрешната политичка криза и потребата за побрзо решавање на спорот за името со Грција, што, како што посочил, ќе овозможи интеграција на земјата во евро-атлантските структури, НАТО и ЕУ.Соговорниците се согласиле дека решението на спорот за името преку компромис е многу важно за добри меѓусоседски односи, регионалната безбедност и стабилност. Надминувањето на оваа разлика, оцениле двајцата соговорници, го отвора патот за ...
| | веќе видена | слични

Изборниот процес и ситуацијата создадена по изборите, беше тема на разговор на денешната работна средба меѓу претседателот на ДУИ Али Ахмети и американскиот амбасадор Џес Бејли во Резиденцијата на американскиот амбасадор во Скопје. Изборниот процес и ситуацијата создадена по изборите, беше тема на разговор на денешната работна средба меѓу претседателот на ДУИ Али Ахмети и американскиот амбасадор Џес Бејли во Резиденцијата на американскиот амбасадор во Скопје.Лидерот на ДУИ Ахмети, информираат од партијата, зборуваше за ставовите на ДУИ во однос на придонесот за стабилност и безбедност во земјата и сигурност на граѓаните.- Ахмети ја истакна важноста на склучувањето на Рамковниот договор, но и јазична и економска еднаквост, реформи и владеење на правото како и евроатлантската интеграција, соопшти ДУИ.Тој нагласил дека сите достигнувања во изминатите 15 години во земјата се реализирани во соработка со меѓународната заедница, вклучувајќи и разрешувањето на кризата.- Затоа ова стратешко партнерство на ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...