Повеќе вести како оваа (25)

Во четирите средни училишта во Штип во тек се уписите на ученици во прва година за учебната 2011-2012 година, а слободни места има за 1.024 ученика. Во Гимназијата „Славчо Стојменски“ има најголем интерес за запишување на завршените осмооделенци. Претседателот на Комисијата за уписи, Наташа Иванова вели дека за три часа запишани се 193 ученика. - Ние ги пополнивме седумте паралелки,а согласно конкурсот можеме да запишеме вкупно 238 ученика, рече Иванова. Во средното електромашинско училиште „Коле Нехтенин“ учениците за запишуваат во три струки елетро-техничка, машинска и угостителска. Од таму информираат дека во претпладневните часови се запишани 160 ученика и дека уписите течат во најдобар ред и се на минатогодишно ниво. Во средното медицинско училиште „Јане Сандански“, слободни места има за околу 230 ученика, а во текот на претпладневните часови запишани се околу 140 ученика. Во средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев“ годинава идните средношколци можат да се запишат и на три нови струки ...
сите 23 | | | веќе видена

Директорот на регионалното електромашинско училиште СОУ „Коле Нехтенин“ Томе Коловски изјави дека за само два часа веќе имаат запишано 160 ученици во електротехничките, машинските и угостителската струка. Слободни места во ова учелиште има за 238 средношколци. Во штипската гимназија „Славчо Стојменски“ за 238 слободни места веќе конкурирале 150 ученици, ист број ученици од Штип и од источниот регион конкурирале и во медицинското училиште СОУ „Јане Сандански“. Во државното средно музичко училиште има места за пополнување две паралелки, а во претплатневните часови таму веќе се запишале околу 30 ученици. Во средното тектилно училиште „Димитар Мирасчиев“ конкурирале десетина ученици. Слободни места во Штип се уште има и уписите продолжуваат утре. Според директорите на штипските училишта, нивните регионални училишта нудат квалитетната настава и пракса кои, сметаат тие, веќе се препознати од идните средношколци. /миа
| | веќе видена | слични

Во штипските средни училишта слободни места за упис во прва година за учебната 2018-2019 година има за 976 идни средноколци, информираше денеска раководителот на Одделението за јавни дејности во Општина Штип, Билјана Казанџиска. Таа истакна дека според објавениот конкурс оваа година за четирите средни училишта нема никакви измени во делот на наставните програми и насоки.– Слободни места има за 976 идни средношколци, од кои 238 во гимназијата СОУ „Славчо Стојменски“, потоа 330 во средното електро-машинско училиште СОУ „Коле Нехтенин“, 170 места во средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев“ и 238 слободни места во средното медицинско училиште „Јане Сандански“, вели Казанаџиска.Директорот на средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев“, Дејан Доневски вели дека оваа година немаат нови наставни програми и насоки, но најави дека веќе од наредната учебна година почнуваат со реформираното средно образование, а ќе се воведат две нови насоки, кои ги бараат работодавците од текстилниот сектор.– Имаме два ...
| | веќе видена | слични

Во Штип денеска наставата се одвива во три средни училишта. Директорката на средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев“ Анита Монев информира дека претпладнево наставата се одвива без проблеми, на часовите се појавиле учениците и сите наставници.

Во средното музичко училиште „Сергеј Михајлов“ и гимназијата „Славчо Стојменски“ веќе шести ден непречено се одвива наставата. Наставниците во гимназијата не се членови на СОНК, а во средното музичко училиште 35 наставници се откажаа од членството на СОНК. Во средното електромашинско „Коле Нехтенин“ и медицинското училиште „Јане Сандански“ наставниците и понатаму штрајкуваат согласно одлуката на СОНК. Во основното училиште „Тошо Арсов“ двајца наставници им држат настава на учениците, а во останатите четири училишта наставата не се одвива.
| | веќе видена | слични

Директорката на средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев“ Анита Монев информира дека претпладнево наставата се одвива без проблеми, на часовите се појавиле учениците и сите наставници.

Во средното музичко училиште „Сергеј Михајлов“ и гимназијата „Славчо Стојменски“ веќе шести ден непречено се одвива наставата. Наставниците во гимназијата не се членови на СОНК, а во средното музичко училиште 35 наставници се откажаа од членството на СОНК. Во средното електромашинско „Коле Нехтенин“ и медицинското училиште „Јане Сандански“ наставниците и понатаму штрајкуваат согласно одлуката на СОНК. Во основното училиште „Тошо Арсов“ двајца наставници им држат настава на учениците, а во останатите четири училишта наставата не се одвива.
| | веќе видена | слични

За да се пополнат сите паралелки што ги испланирале директорите на штипските средни општински училишта за наредната учебна година, потребни се 1.000 ученици, а основно образование во Штип годинава завршуваат само 460 деца Недостигот од над 540 ученици, како и минатата година, се очекува да се надомести со ученици од околните општини.Во рок од една недела директорите треба да ги достават плановите за упис за учебната 2010/2011 година до Министерството за образование и наука. Училиштата „Димитар Мирасчиев“ и „Коле Нехтенин“ ќе се обидат со по два нови профила да го привлечат вниманието на идните средношколци. Покрај досегашните осум, меѓу кои и најатрактивниот, мехатроника, Електромашинското училиште планира да ги понуди профилите техничар за компјутерско управување и автотехничар за електронска дијагностика. Текстилното досега нудеше три профила, конфекциски, текстилен и техничар за обувки, а сега предвидува и два нови за кои сметаат дека ќе привлечат повеќе ученици. Тоа се профилите конфекциски ...
| | веќе видена | слични

Штип – Надежта одново се враќа во средното училиште „Димитар Мирасчиев“ во Штип, во јавноста попознато како средно текстилно училиште. По годините во кои се запишуваа едвај по петнаесетина ученици, годинава бројот на заинтересирани за школување за текстилни занимања е тројно зголемен. „Досега во прва година имаме запишано 39 ученици, но таа бројка ќе се зголеми за уште 20 деца кои ќе бидат вратени од Средното медицинско училиште, бидејќи таму се примени без да ги исполнуваат условите. Очекуваме и нови од соседната општина Карбинци, каде што дел од завршените осмоодделенци се' уште размислуваат каде да се запишат“, вели Цветанка Красиќ, директорка на „Димитар Мирасчиев“. Со децении средното текстилно училиште беше кадровска база не само за Штип и Македонија, туку и за градови од југоисточна Србија. Но, со распадот на големите текстилни капацитет, како што беа „Македонка“ и „Астибо“, се намали и интересот за школување за некое текстилно занимање. Изговорот на младите беше „завршил, не завршил текстилно, ...
| | веќе видена | слични

Во четирите државни средни училишта во општина Гостивар започна уписот на новата генерација средношколци. За следната учебна година отворени се вкупно 1.904 слободни места.Најмногу места има во средното техничко училиште (714). Во ова училиште предвидено е да се девет паралеки на албански, осум на македонски и четири на турски јазик. Полуматурантите можат да избираат повеќе струки: машинска, електротехничка, хемиско технолошка и други. Минимумот бодови за упис се движи од З0 до 55.Во средното медицинското училиште, предвидени се 272 места, и формирање на четири паралеки на албански и по две на македонски и на турски јазик. Идните средношколци ќе бидат поделени во струките медицинска сестра и забен техничар. За упис во ова училиште минимумот на бодови е највисок 70.Со минимум 60 бодови, во гостиварската гимназија може да се запишат 476 полуматуранти. Во ова средно училиште ќе се формираат девет паралелки на албански, три на турски и две на македонски јазик. Во средното економското училиште има вкупно 442 ...
| | веќе видена | слични

Празни ходници и училници на вториот уписен рок за средните училишта. Иако најмногу слободни места,11 илјади 313, има во средните стручни училишта, интересот за стручните насоки во Скопје е слаб, а училиштата стравуваат дека нема да се формираат предвидените паралелки. Голем број места остануваат празни и поради одлуката на министерството за образование годинава да понуди 10 илјади места повеќе од вкупниот број завршени осмооделенци. Во средното училиште Димитар Влахов, според конкурсот, места има за уште 430 ученици. - Во средните стручни училишта се отворија многу гимназиски паралелки, така што поголем број осмоодделенци одат таму, за жал нема толку интерес, но сепак во поглед на другите средни стручни ние сме задоволни, вели директорот на средно училиште „Димитар Влахов“. Околу 450 слободни места има и во електро-техничкото училиште „Михајло Пупин“. Иако училиштето располага и со новоопремени кабинети, за него во првиот рок се одлучиле само 135 ученици. „Во период кога очекуваме влез на странски ...
| | веќе видена | слични

Полуматурантите покажаа минимален интерес за текстилните струки, иако оваа гранка е водечка во источниот регион. Во штипското средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев“ до денеска се пријавиле само 10 ученици, а едноцифриени се броевите и во Берово, Македонска Каменица, Делчево и Виница. Градоначалниците и сопствениците на конфекции почнаа и да ги стипендираат учениците од текстилните струки, но и понатаму интересот за оваа струка е минимален. Наставниот кадар од текстилните училишта бара да се почитуваат критериумите за уписи. Регионалните Природно-технички училишта во првиот уписен рок ќе ги пополнат поголемиот од паралелките, но и таму директорите велат дека ќе бараат од инспекторите да излезат на терен за да проверат дали, медицинските, економските училишта и гимназиите пријавите на учениците со послаб успех ќе ги чуваат до август. Намалениот наталитет и иселувањето на младите во Италија, Словенија и Швајцарија се причината што во средните училишта има се помал број на ученици, а токму поради ...
| | веќе видена | слични

Годинава има 1000 слободни места за ученици кои го завршуваат основното образование во штипските средни училишта. Наставните програми се за гимназиско образование, стручно образование и обука во траење од четири и три години, за уметничко и средно образование за ученици со посебни образовни потреби. Во средното текстилно училиште има слободни 208 места, во медицинско 238, музичко 68, гимназија 238 и емуц 240 ученика. Учениците ќе имаат две можности за упис. Првото пријавување во јунскиот уписен рок е на 16 и 17, а второто на 29 и 30 јуни. Вториот уписен рок е на 19 август. Во оние училишта во кои ќе останат слободни места по двата уписни рока, документите ќе се поднесуваат на 31 август. Онаму каде ќе се пријават повеќе ученици со ист успех од местата предвидени во конкурсот, ќе се прават квалификациони тестови. За упис, учениците во средните училишта треба да достават пријава, оригинал свидетелства од петто до осмо одделение и извод од матичната книга на родени.М.С/к77
| | веќе видена | слични

10 дена до уписите во средно Во очекување на резултатите од екстерното испитување , основците може да размислуваат каде да го продолжат своето образование. Државата ја дава можноста за упис во три рока, иако, најчесто веќе во јуни се знае кое училиште привлекло најмногу ученици. Јуни е месецот на динамична работа на општинските сектори за образование и државната образовна управа; заради матурските испити, сега екстерните испитувања, заради уписите во средните училишта и конкурсите за средношколските домови. Во Битола 7 средни училишта се отворени за околу илјада завршени осмачиња. Според конкурсот за упис во средно од април, Гимназијата „Јосип Броз Тито“ во прва година ќе запише 206 ученика во 6 паралелки за фимназискиот наставен план и програма. Различните смерови во ова училиште се определуваат од трета година. Средното општинско техничко училиште „Ѓорѓи Наумов“ годинава во прва година, ќе запише 32 ученика во 10 паралелки. Според наставните планови за машинска струка ќе може да уат 126 ученика во 4 ...
| | веќе видена | слични

Тринаесет ученици во прва година, од средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев" во Штип денес добија стипендии за првото полугодие. Тие во текот на школската година, ќе добиваат по 2000 денари месечно, низ сите четири годишни школување во средното текстилно. - Денес им ги дадовме решенијата а веќе утре, на нивна сметка ќе ги добијат парите за првото полугодие. Ние даваме комплетна поддршка на напорите за зголемување на интересот за ова училиште и токму давањето на средношколските стипендии е само чекор повеќе кон реализација на таа идеја. Со ваквиот ангажман, ние се обидуваме со голем дел од штипските конфекции да ги вратиме учениците во овие клупи, бидејќи штипското стопанство кое е ориентирано кон текстилот има потреба од ваков едуциран кадар. Овие 2000 денари месечно се поткрепа и за домашниот буџет на учениците, не е за потценување и истиот може да се користи за храна, за материјали, помагала и друго во текот на учебната година, изјави градоначалникот на Штип, Илчо Захариев. Учениците се задоволни ...
| | веќе видена | слични

13 ученици во прва година, од средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев“ во Штип денес добија стипендии за првото полугодие. Тие во текот на школската година, ќе добиваат по 2000 денари месечно, низ сите четири годишни школување во средното текстилно. - Денес им ги дадовме решенијата а веќе утре, на нивна сметка ќе ги добијат парите за првото полугодие. Ние даваме комплетна поддршка на напорите за зголемување на интересот за ова училиште и токму давањето на средношколските стипендии е само чекор повеќе кон реализација на таа идеја. Со ваквиот ангажман, ние се обидуваме со голем дел од штипските конфекции да ги вратиме учениците во овие клупи, бидејќи штипското стопанство кое е ориентирано кон текстилот има потреба од ваков едуциран кадар. Овие 2000 денари месечно се поткрепа и за домашниот буџет на учениците, не е за потценување и истиот може да се користи за храна, за материјали, помагала и друго во текот на учебната година – изјави градоначалникот на Штип, прим.м-р Илчо Захариев. Учениците се ...
| | веќе видена | слични

Тринаесет ученици во прва година, од средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев” во Штип денес добија стипендии за првото полугодие. Тие во текот на школската година, ќе добиваат по 2000 денари месечно, низ сите четири годишни школување во средното текстилно. – Денес им ги дадовме решенијата а веќе утре, на нивна сметка ќе ги добијат парите за првото полугодие. Ние даваме комплетна поддршка на напорите за зголемување на интересот за ова училиште и токму давањето на средношколските стипендии е само чекор повеќе кон реализација на таа идеја. Со ваквиот ангажман, ние се обидуваме со голем дел од штипските конфекции да ги вратиме учениците во овие клупи, бидејќи штипското стопанство кое е ориентирано кон текстилот има потреба од ваков едуциран кадар. Овие 2000 денари месечно се поткрепа и за домашниот буџет на учениците, не е за потценување и истиот може да се користи за храна, за материјали, помагала и друго во текот на учебната година, изјави градоначалникот на Штип, Илчо Захариев. Учениците се задоволни ...
| | веќе видена | слични

Тринаесет ученици во прва година, од средното текстилно училиште "Димитар Мирасчиев" во Штип денес добија стипендии за првото полугодие. Тие во текот на школската година, ќе добиваат по 2000 денари месечно, низ сите четири годишни школување во средното текстилно. – Денес им ги дадовме решенијата а веќе утре, на нивна сметка ќе ги добијат парите за првото полугодие. Ние даваме комплетна поддршка на напорите за зголемување на интересот за ова училиште и токму давањето на средношколските стипендии е само чекор повеќе кон реализација на таа идеја. Со ваквиот ангажман, ние се обидуваме со голем дел од штипските конфекции да ги вратиме учениците во овие клупи, бидејќи штипското стопанство кое е ориентирано кон текстилот има потреба од ваков едуциран кадар. Овие 2000 денари месечно се поткрепа и за домашниот буџет на учениците, не е за потценување и истиот може да се користи за храна, за материјали, помагала и друго во текот на учебната година, изјави градоначалникот на Штип, Илчо Захариев. Учениците се задоволни ...
| | веќе видена | слични

Штипските конфекции ќе останат без работници Во Текстилното училиште се запишаа само 47 ученици Про­фе­со­ри­те од Текстилното училиште во Штип се во паника оти мо­жат да останат без работа, а без кадар ќе остане текстилната и кон­фек­цис­ка­та индустрија која во овој регион е носечка и вработува околу 10 ил­ја­ди работници Во средното текстилно училиште "Димитар Мирасчиев" од Штип во вто­ри­от уписен рок се запишале само 10 ученици, па заедно со првиот упи­сен рок, вкупниот број запишани ученици во ова училиште изнесува 47. Не можат да се пополнат ниту две паралелки, а порано се формирале и по 11 паралелки. Поради новонастанатата состојба, во паника се и про­фе­со­ри­те кои се плашат да не останат без работа. "Се­га сите професори, и од инженерските и од општообразовните про­фи­ли, ќе бидат со недоволен фонд на часови. Укажувавме, но никој не при­фа­ти дека не можеме да останеме со трите насоки воведени пред 10 го­ди­ни за конфекциски, текстилни и за кожарски техничари. Ако про­дол­жи овој тренд, може да се ...
| | веќе видена | слични

Штип – Иако е град на развиено образование, Штип нема кадри за стопанството. Иронично прозвучува фактот дека фабриките мака мачат да обезбедат квалитетен кадар за работа во своите производни погони, бидејќи во Бирото за вработување нема такви. За најмногу една година, во само една фабрика која е во изградба ќе бидат отворени нови 1.470 работни места. Но, повеќе од сигурно е дека инвеститорот, американската компанија „Џонсон контролс“, ќе има големи проблеми да обезбеди работници за новата фабрика. Која е причината, станува сосем јасно ако се знае дека на нашите факултети се запишуваат дури 98,2 проценти од завршените средношколци. Пред три месеци штипската фирма „Актива“ објави оглас за вработување на неограничен број работници бравари и заварувачи. На огласот се јавија триесет невработени од кои само десет од Штип, а другите од Кочани и од Пробиштип. „Имаме постојано отворен оглас за уште најмалку 40 работници од овој профил, но никој не се јавува. Барем некој да не' посети, да праша за работа. Ова е една ...
| | веќе видена | слични

И годинава интересот кај битолските полуматуранти беше најголем за медицинското, економското, гимназиите и техничкото средно училиште, додека интересот за земјоделското е слаб. Во Средното општинско училиште „Таки Даскало" на шесте струки кои располагаа со 544 слободни места, останува да се пополнат уште 334. Битолската гимназија „Јосип Броз Тито" од вкупно слободни 204 места за шесте гимназиски паралелки треба да запише уште 14 ученика, економското со четири паралелки од 136 ученици слободни се уште 9, техничкото со 320 во две струки, машински 126 и електротехнички 194 слободни места има уште 195. Земјоделското „Кузман Шапкарев" располага со 136 слободни места каде во првиот уписен рок се пријавиле само 15 ученика и остануваат уште 121 слободно место и медицинското училишта во Битола од 272 средношколци, во втор уписен рок ќе може да се запишат само уште 42. И годинава државното музичко училиште ќе запише само една паралелка од 34 ученика останаа уште пет слободни. Според објавениот конкурс предвидени се и ...
| | веќе видена | слични

Се градат дополнителни училници во штипското електромашинско училиште „Kоле Нехтенин“. Директорот Атанас Kрстовски вели дека создавањето дополнителен простор е поради новите струки, каде што наставата можат да ја следат до 17 ученици. - Втората причина е и спортската паралелка, која е сместена во нашето училиште. Веќе втора година се запишуваат во нашето училиште и бараат простор. Ние имавме простор, но училниците беа големи, па од две добивме четири училници - додаде Kрстовски. Наставата ќе се подобри и со купување ЛЦД-телевизори, кои ќе служат како нагледни средства. Инвестицијата во средното електромашинско училиште, кое е од регионален карактер, е обезбедена од донации од штипскиот бизнис-сектор. Kрстовски потсети дека вториот уписен рок е на 24 август и очекува оние матуранти што не се запишале во првиот да аплицираат на некоја од струките, како што се електромашинската, угостителската и спортската паралелка.
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...