Повеќе вести како оваа (25)

Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) побара од новиот министер за култура Роберт Алаѓозовски департизација на директорските кадри и создавање нормална атмосфера за работа, стручност, повисок стандард на носителите на дејностите, демократска расправа за нов Закон за култура во која ќе бидат сите чинители. Тие рекоа дека се надеваат на отвореност од новата власт која ќе успее да ги ослободи вработените во културата, кои досега поради политички притисоци и страв не пристапува во СКРМ туку мораа да останат во СОНК, тоа сега да можат и да го сторот. На прес-конференција, синдикатите од поголем дел од институциите во културата обедините во овој Синдикат чиј претседател е Виктор Илиески, рекоа:„ Ние не сме формирани само за да критикуваме, напротив, тука сме да нудиме решенија, па така веќе имаме Предлог за нов закон за културата, во чие донесување ќе бидат вклучени сите уметници и останатите носители на дејности, а не само синдикатите, како и Предлог за колективен договор. Свесни сме дека нешто ...
сите 18 | | | веќе видена

Од СКРМ велат дека сите барања ќе ги достават и до новиот министер за култура Роберт Алаѓозовски, со кого веќе побарале и средба. Тие се надеваат на позитивен исход од преговорите со него и во иднина очекуваат поголема транспарентност кога ќе се носат одлуки што ги засегаат уметниците Претставниците на Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) денеска повторно потсетија на проблемите со кои се соочуваат при работењето. Тие велат дека за некои од нивните проблеми потребно е ургентно решавање, на пример, укинување на постоечкиот Закон за култура и изготвување нова законска рамка по урнекот на европските земји. Од СКРМ велат дека сите барања ќе ги достават и до новиот министер за култура Роберт Алаѓозовски, со кого веќе побарале и средба. Тие се надеваат на позитивен исход од преговорите со него и во иднина очекуваат поголема транспарентност кога ќе се носат одлуки во областа што ги засега уметниците. - Законот за култура, со неговите многубројни измени, а особено оние од 2014 година, е тежок ...
| | веќе видена | слични

Синдикатот за култура уште на првиот работен ден на новиот министер за култура, Роберт Алаѓозовски, му достави информација за дел од проблемите со кои се соочуваат вработените во културата и барање за средба. Очекуваат Алаѓозовски, но и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, да почнат да ги разрешуваат проблемите кои се таложеле 10 години. Од Синдикатот бараат да се укине Законот за култура, да се повлече Предлог-колективениот договор кој го подготвија СОНК и поранешната министерка за култура, Елизабета Канчевска Милевска, како и да се преиспита репрезентативноста на Синдикатот за образование наука и култура (СОНК). - Со бројните измени на Законот за култура, посебно оние од 2014 година, се врши бирократизација на дејноста. Како синдикат сметаме дека овој закон треба да биде општа рамка од која ќе произлезат посебни законски акти со кои ќе се регулира функционирањето на различните дејности согласно нивните специфики – рече претседателот на Синдикатот за култура, Виктор Илиески. Тој, како ...
| | веќе видена | слични

Изменетиот Закон за култура од 2014 година, е штетен зашто има низа одредби, преземени од законите за администрација и предизвикува бирократизација на дејноста, велат од Синдикатот за култура. Барањето за повлекување на законот, од СКРМ го поврзуваат и со непотребните трошоци кои тој ги наметнува, со предвидените реаудиции. - Има ставка каде што стои член дека треба странски комисии да не оценуваат. Пет члена комисија во која 4 се странци. Тие 4 странци за секоја реаудиција , за секое вработување треба да се покануваат. Од каде ќе најде сретства државата ако земеме предвид дека, еве МОБ нема исплатено повеќе од една година за хонорарни настапи на изведувачите, рече Виктор Илиески- претседател на СКРМ. Илиески смета дека треба да се повлече од употреба и Колективниот договор кој претходниот состав во Министерството за култура го направи со СОНК, поради низата скратени работнички права во институциите од културата. Како што вели тој, од Синдикатот формирале комисија и изготвиле нов Колективен договор зашто ...
| | веќе видена | слични

По реакцијата на Синдикатот за култура и најавеното блокирање на институции доколку не се зголеми буџетот за плати, со свое соопштение се јави Министерството за култура, од каде изразуваат жалење што сѐ уште не се создадени услови за потпишување нов колективен договор со кој, велат тие, ќе се надминат наталожените долгогодишни проблеми во оваа област. Според министерството, главен приоритет останува новиот Закон за јавен интерес во културата. „Со негово условјува во Собранието на РМ, и по усвојувањето на новиот Закон за јавна администрација, ќе се создадат услови за потпишување на колективниот договор во културата. Средствата потребни за остварување на овој договор, пак, дополнително ќе бидат обезбедени по спроведените анализи од страна на стручните служби на Министерството за култура и претставниците на репрезентативен синдикат“, соопштува министерството. Од таму велат дека работната група при Министерството за култура во која членуваат претставници на синдикатите, активно работи на правична валоризација ...
| | веќе видена | слични

Синдикатот на култура бара итно укинување на сите законски измени од владата на ВМРО-ДПМНЕ. Тие бараат итно укинување на законските измени од 2014-та година со кои се третираат како административци. Од новиот министер, Роберт Алаѓозовски бараат донесување на колективен договор, повисоки плати, непартизирани директорски места и адекватен партнерски третман за сите прашања кои се однесуваат на нив. Вработените во културата бараат одговорност од министерството за труд и социјална политика кое, според нив, било главна кочница изминатите години за остварување на нивните права. Бараат и преиспитување на репрезентативноста на Синдикатот на образованието, науката и културата СОНК, чие досегашно дејствување, велат било во интерес на политиките на претходната владејачка гарнитура.
| | веќе видена | слични

Од министерството за култура велат дека во неодамнешниот процес на нивелација на платите во сферата на културата, учество земале сите релевантни фактори меѓу ...
| | веќе видена | слични

Реагирајќи на барањата на Синдикатот на културните работници на Македонија (СКРМ), Министерството за култура соопшти дека активно и засилено работи на текстот ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 25 јуни 2019 (МИА) – Реагирајќи на барањата на Синдикатот на културните работници на Македонија (СКРМ), Министерството за култура соопшти дека активно ...
| | веќе видена | слични

Уметниците бараат итно укинување на законските измени од 2014-та година со кои, како што велат, уметниците се третираат како административци. Од новиот ресорен министер, Роберт Алаѓозовски бараат донесување на колективен договор, повисоки плати, непартизирани директорски места и адекватен партнерски третман за сите прашања кои се однесуваат на нив. „За ова време ние имаме изготвено и предлог нов закон за култура и предлог колективен договор. доколку министерот ни закаже средба, ни сме спремни да почнеме со преговорите и освен синдикатите да бидат вклучени сите во културните и уметнички функции.“, изјави Сања Арсовска – Драмски театар. „Детесе години се уништуваше и не може за една недела да се среди, ако се има волја и соработка сметаме да се покажеме како партнер за спроведување на успешна работа.“, изјави Сања Ивановска Велкоска – Национален конзерваторски центар. Вработените во културата бараат одговорност од министерството за труд и социјална политика кое, според нив, било главна кочница изминатите ...
| | веќе видена | слични

Советот на Синдикатот на културата на денешната прес-конференција ги изнесе барањата до новата Влада за подобрување на состојбата на вработените во културата. Според нив, приоритетните проблеми со кои се соочуваат вработените во културата произлегуваат од лошите и неадекватни правни регулативи, пред сè новиот Закон за култура и Колективниот договор. – Носителите на дејностите во културата веќе подолго време се соочуваат со проблеми при работењето кои произлегуваат од лошите и неадекватни правни регулативи, пред сè новиот Закон за култура и Колективниот договор. Укинување на Законот за култура и изготвување нова законска рамка по урнекот на европските земји. Имено, Законот за култура, со неговите бројни измени, а особено оние од 2014 година е тежок бирократски документ со кој преку воведување низа одредби преземени од законите за администрација се врши бирократизација на дејноста. СКРМ има став дека концептот на Законот е целосно погрешен и дека Законот за култура треба да биде една концизна општа рамка од ...
| | веќе видена | слични

Советот на Синдикатот на културата на денешната прес-конференција ги изнесе барањата до новата Влада за подобрување на состојбата на вработените во културата. Според нив, приоритетните проблеми со кои се соочуваат вработените во културата произлегуваат од лошите и неадекватни правни регулативи, пред сè новиот Закон за култура и Колективниот договор. – Носителите на дејностите во културата веќе подолго време се соочуваат со проблеми при работењето кои произлегуваат од лошите и неадекватни правни регулативи, пред сè новиот Закон за култура и Колективниот договор. Укинување на Законот за култура и изготвување нова законска рамка по урнекот на европските земји. Имено, Законот за култура, со неговите бројни измени, а особено оние од 2014 година е тежок бирократски документ со кој преку воведување низа одредби преземени од законите за администрација се врши бирократизација на дејноста. СКРМ има став дека концептот на Законот е целосно погрешен и дека Законот за култура треба да биде една концизна општа рамка од ...
| | веќе видена | слични

Синдикатот на културата на Македонија (СКРМ) бара од Министерството за култура ревизија на спроведената нивелација, со вклучување на претставници на СКРМ. ...
| | веќе видена | слични

Реагирајќи на барањата на Синдикатот на културните работници на Македонија (СКРМ), Министерството за култура соопшти дека активно и засилено работи на текстот ...
| | веќе видена | слични

Министерството за култура активно и засилено работи на текстот на новиот закон за остварување на јавниот интерес во културата, како и на колективниот договор ...
| | веќе видена | слични

Министерството за култура одговори на вчерашната реакција на Синдикатот за култура со која најавија генерален штрајк доколку не бидат реализирани нивните ...
| | веќе видена | слични

Носителите на дејностите во културата веќе подолго време се соочуваат со проблеми при работењето кои произлегуваат од лошите и неадекватни правни регулативи, пред сè новиот Закон за култура и Колективниот договор. Синдикатот на културата на република Македонија испрати официјално соопштение до јавноста во кое бара укинување на Законот за култура и изготвување на нова законска рамка по урнекот на европските земји, иземање на културата од Законот за јавна администрација, транспарентност во донесувањето на законските акти.Исто така бараат промени и во колективните договори преку повлекување на најновиот Предлог колективен договор изработен од Министерството за култура и изработка на нов со кој ќе бидат вратени на сите одземени работнички права и корекција на одредувањето на сложеноста на работите за поединечните работни места...Од СКРМ бараат да се реши хроничниот проблем на недоволна вработеност во полето на музичко-сценските и конзерваторската дејност преку дополнително финансирање и едукација, согласно со ...
| | веќе видена | слични

Од министерството за култура велат дека во неодамнешниот процес на нивелација на платите во сферата на културата, учество земале сите релевантни фактори меѓу ...
| | веќе видена | слични

Синдикатот наведува дека културата е премногу широк феномен за да може да биде опфатена со еден единствен закон и дека во најголем број земји во светот постојат единствено посебни закони со кои се регулираат одделни сфери од културата. Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) бара да се изготви целосно нов закон за култура во кој културните работници нема да бидат изедначени со јавната администрација. - Во пракса се покажува и докажува дека измените во Законот условуваат низа нерешливи ситуации и рестрикции за вработените, без при тоа да донесат какви било подобрувања и ефикасност во работата. Затоа, повторно инсистираме да се изготви целосно нов закон за култура во кој ќе се исфрлат сите неуставни измени на изедначување на културните работници со јавната администрација. СКРМ може да помогне во изготвување на еден современ закон усогласен со европското законодавство, соопшти СКРМ. Синдикатот наведува дека културата е премногу широк феномен за да може да биде опфатена со еден единствен закон и ...
| | веќе видена | слични

Синдикатот на културата на Република Македонија од ресорното министерство бара нов Закон за култура. Голем проблем за нив се и систематизациите зашто, сметаат, имаат многу неправилности. Од Министерството за информатичко општество и администрација, бараат да го пролонгира рокот за изготвување на систематизации и менување на статусот даватели на јавни услуги. СКРМ побара поинтензивен ангажман за итно составување нов Закон за култура во чие креирање ќе бидат вклучени претставници на синдикати и носителите на дејност. Претседателката на СКРМ Сања Арсовска рече дека во Националната стратегија усвоена од Владата е вметнато дека новиот закон ќе биде изготвен во 2018-та, а веќе е март и работата во Собранието е отежната. Бараат закон кој ќе биде поволен за сите уметници и културни работници. Сакаат, рече, да бидат вклучени во создавањето на новиот закон и нема да дозволат да им се повтори законот од 2014-та година, кој не одговара на нивните барања и потреби.
| | веќе видена | слични

Синдикатот за култура, на денешното гласање одлучил да се прифати предлог Колективниот договор, чии нови коефициени на платите ќе се пресметуваат од јули, ...
| | веќе видена | слични

Синдикатот за култура на Република Македонија (СКРМ) бара повеќе енергичност и ажурност од ресорното Министерство во менување на работите и решавање на проблемите во културата, кои, според нив, се исти како и во изминатите години. На прес-конференција денеска СКРМ побара поинтензивен ангажман за итно составување нов закон за култура во чие креирање ќе бидат вклучени претставници на синдикатите и носителите на дејност.Претседателката на СКРМ, Сања Арсовска, рече дека во Националната стратегија усвоена од Владата е вметнато дека новиот закон ќе биде изработен во 2018 година, а веќе е март и работата во Собранието е отежната. Бараат закон што ќе биде поволен за сите уметници и културни работници. Сакаат, рече, да бидат вклучени во создавањето на новиот закон и нема да дозволат да им се повтори законот од 2014 година, кој не одговара на нивните барања и потреби. - Министерството мора да се обврзе на поголема ажурност. Донесувањето нов закон за култура, за нас уметниците и културни работници е од немерлива ...
| | веќе видена | слични

Владата го именувала досегашниот министер за култура, Роберт Алаѓозовски, на функцијата национален координатор за развој на културата. Одлуката е веќе донесена и се чека да биде објавена во службен весник за Алаѓозовски да ја преземе новата функција. Од Владата за „Фокус“ велат дека функцијата е предвидена со закон. Алаѓозовски денеска му го отстапи министерското место во Култура на новоизбраниот министер, Асаф Адеми.
| | веќе видена | слични

Владата го именувала досегашниот министер за култура, Роберт Алаѓозовски, на функцијата национален координатор за развој на културата. Одлуката е веќе донесена и се чека да биде објавена во службен весник за Алаѓозовски да ја преземе новата функција. Од Владата за „Фокус“ велат дека функцијата е предвидена со закон. Алаѓозовски денеска му го отстапи министерското место во Култура на новоизбраниот министер, Асаф Адеми. Извор: netpress.com.mk
| | веќе видена | слични

Во организација на Синдикатот на културата (СКРМ) денеска пред Владата на Македонија се одржа протестен марш со кој културните работници бараат нов колективен ...
| | веќе видена | слични

Доста нè лажеа и доста чиновници од Министерството за култура одлучуваат за состојбата во културата, нашиот статус и вработувањата, ова министерство е само ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...