Повеќе вести како оваа (25)

„Зонското паркирање во Битола е еден од најгорливите проблеми на граѓаните и мора да биде решен.По иницијатива на СДСМ и коалицијата, на денешната комисија за јавни и комунални дејности поставено е барањето за раскинување на Договорот за Јавно приватно партнерство склучен помеѓу Општина Битола и Стентон Градба ДОО Битола- ДПН Градски паркинзи.Барањето е поради непочитување на обврските од договорот за зонско паркирање, што е на штета на граѓаните.Ова наше барање ќе биде поставено и како точка на дневен ред на седница на Советот на општина Битола.Од страна на приватниот партнер, Градски паркинзи, во изминатиот период од 3,5 години, колку што стопанисува со паркинзите имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на Договорот, техничката документација, како и на правилникот за работа.Јавното претпријатие Градски Паркинзи Битола имаа доволно време, речиси 4 години за да ги исполнат сите услови предвидени со договорот.Бидејќи тоа се уште не е направено, ние советниците од опозицијата ја поднесуваме ...
сите 27 | | | веќе видена

Соопштение на СДСМ Битола: „Зонското паркирање во Битола е еден од најгорливите проблеми на граѓаните и мора да биде решен. По иницијатива на СДСМ и коалицијата, на денешната комисија за јавни и комунални дејности поставено е барањето за раскинување на Договорот за Јавно приватно партнерство склучен помеѓу Општина Битола и Стентон Градба ДОО Битола- ДПН Градски паркинзи. Барањето е поради непочитување на обврските од договорот за зонско паркирање, што е на штета на граѓаните. Ова наше барање ќе биде поставено и како точка на дневен ред на седница на Советот на општина Битола. Од страна на приватниот партнер, Градски паркинзи, во изминатиот период од 3,5 години, колку што стопанисува со паркинзите имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на Договорот, техничката документација, како и на правилникот за работа. Јавното претпријатие Градски Паркинзи Битола имаа доволно време, речиси 4 години за да ги исполнат сите услови предвидени со договорот. Бидејќи тоа се уште не е направено, ние ...
| | веќе видена | слични

Соопштение на СДСМ Битола: „Зонското паркирање во Битола е еден од најгорливите проблеми на граѓаните и мора да биде решен. По иницијатива на СДСМ и коалицијата, на денешната комисија за јавни и комунални дејности поставено е барањето за раскинување на Договорот за Јавно приватно партнерство склучен помеѓу Општина Битола и Стентон Градба ДОО Битола- ДПН Градски паркинзи. Барањето е поради непочитување на обврските од договорот за зонско паркирање, што е на штета на граѓаните. Ова наше барање ќе биде поставено и како точка на дневен ред на седница на Советот на општина Битола. Од страна на приватниот партнер, Градски паркинзи, во изминатиот период од 3,5 години, колку што стопанисува со паркинзите имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на Договорот, техничката документација, како и на правилникот за работа. Јавното претпријатие Градски Паркинзи Битола имаа доволно време, речиси 4 години за да ги исполнат сите услови предвидени со договорот. Бидејќи тоа се уште не е направено, ние ...
| | веќе видена | слични

Раскинување на договорот за јавно приватно партнерство меѓу општината Битола и претпријатието „Стентон градба“ за зонското паркирање, бараат советниците од опозициската СДСМ во Битола. Советникот Горан Козаров смета дека има непочитувања на обврските од договорот и дека фирмата не успеала да го среди сообраќајниот хаос во градот. -Од страна на приватниот партнер „Градски паркинзи“ во изминатиот период од три ипол години, колку што стопанисува со паркинзите, имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на договорот, техничката документација и правилникот за работа. „Градски паркинзи“ имаа доволно време да ги исполнат сите услови предвидени со договорот. Бидејќи тоа се уште не е направено сметаме дека е најповолен момент да им се одземе концесијата за јавно-приватно партнерство - изјави Козаров.
| | веќе видена | слични

Жанета Здравковска Битола - Жестока дискусија по иницијативата за раскинување на договорот за зонско паркирање во Битола се очекува да се развие на денешната седница на Совет на Општина Битола. Иницијативата ја поднесоа советниците од опозицијата, ја помина комисиската расправа и ставена е како точка на дневен ред. Советниците од СДСМ бараат раскинување на договорот за јавно-приватно партнерство меѓу Општина Битола и претпријатието „Стентон градба“, кое стопанисува со градските паркинзи. Советникот Горан Козаров образложува дека не се испочитувани обврските од договорот и дека фирмата не успеала да го среди сообраќајниот хаос во градот. „Од страна на приватниот партнер ’Градски паркинзи‘ во изминатиот период од 3,5 години колку што стопанисува со паркинзите имаме сериозни индиции дека се направени повеќе прекршувања на договорот, техничката документација и правилникот за работа. ’Градски паркинзи‘ имаа доволно време да ги исполнат сите услови предвидени со договорот. Бидејќи тоа се' уште не е направено, ...
| | веќе видена | слични

На 55-та седница на Советот на Општината Битола која е закажана за 30.09.2016 година (петок) со почеток во 11,00 часот, меѓу другите точки во дневниот ред е и иницијативата за раскинување на Договорот за Јавно Приватно партнерство-јавна услуга склучен помеѓу Општина Битола (како јавен партнер) и Стентон градба ДОО Битола (како приватен партнер-ДПН Градски паркинзи Битола) поради непочитување на обврските од договорот за зонско паркирање во Битола. Вака стои во дневниот ред кој денеска беше лиферуван од страна на Советот на општина Битола. Освен за оваа пред советниците ќе се најдат и извештаите за работа и годишните програми на битолските основни и средни училишта.
| | веќе видена | слични

Во Битола денеска почна зонско паркирање кое на територијата на општината ќе се одвива фазно, од централното градско подрачје кон периферијата. Со паркинг просторот во градот управува Друштвото со посебни намени ДПН „Градски паркинзи“ – ДООЕЛ-Битола врз принципот јавно-приватно партнерство. Општината и граѓаните од овој проект очекуваат конечно решавање на долгогодишниот соовраќаен метеж. Една слика вредела 1000 зборови. Прилогов со повеќе од 1.000 зборови информира дека денеска во Битола започна со реализација зонското паркирање , од кое не само што градов влегува во редот на тие од светот , добро организирани градови, туку и го претставува модерниот начин на економсо работење на општините – преку принципот јавно –приватно партнерство. Но, денеска околу 11 часот , на паркинг местата на кои до полноќ имаше , фигуративно „безброј“ возила, паркирани во линија, паралелно едно на друго , а богами и едно врз друго – денеска „штама“. На паркингот пред Центаро за култура – најпопуларниот и најзлоупотребуваниот и од ...
| | веќе видена | слични

Градскиот паркинг во Битола, кој пред три години од страна на општината ѝ беше даден под концесија на фирмата „Стентон градба“, да му се одземе на концесионерот и со него во иднина да стопанисува општината. Ова е барањето на советниците на опозицијата, кои деновиве и официјално побараа општината да го раскине договорот за јавно-приватно партнерство со фирмата „Стентон градба“ ДОО Битола, која веќе три години стопанисува со градските паркинзи. Ваквото свое барање опозициските советници го објаснуваат на со тврдењето дека со давањето на паркинг-местата на приватниот концесионер не само што не се реши проблемот со паркирањето во Битола туку се направи вистински сообраќаен хаос во градот.- Иако ние уште пред да се потпише договорот остро се спротивставивме да му се даде паркирањето во градот на приватен концесионер, по пат на јавно-приватно партнерство, сепак од локалната самоуправа нѐ убедуваа дека на тој начин не само што ќе се реши проблемот со паркирањето туку Битола како општина дури ќе заработува, без ...
| | веќе видена | слични

Советникот од редовите на Социјалн – демократскиот сојуз на Македонија, Горан Козаров, со редица прашања до локалната самоуправа и Градски паркинзи, побара одговори за наплатата на паркинг просторот кај Спортската сала Младост. Со фотокопии од фискални сметки, Козаров тврди дека се кршат правилата за наплата во зонското паркирање во Битола. “Од оваа локација прашуваме дали ВМРО-ДПМНЕ и градоначалникот Владимир Талески собираат арач од битолчани и спротивно на правилата им наплаќаат за паркирање и по 17 часот. Дали овој паркинг, пред Спортската Сала, треба да работи со наплата до 17 часот меѓутоа ЈПП Паркинзи Битола на граѓаните им врши наплата дури до 24 часот. Еве, овие карти за влез и фискални сметки потврдуваат дека граѓаните на Битола, спротивно на правилата, плаќаат за паркинг и после 17 часот. Дали со ова се потврдува дека ЈПП Паркинзи Битола работи спротивно на условите за работа и спротивно на договорот којшто Владимир Талески го потпиша со компанијата Стентон Градба ДОО којашто стопанисува со ...
| | веќе видена | слични

Во Битола од вчера почна зонско паркирање кое на територијата на општината ќе се одвива фазно, од централното градско подрачје кон периферијата. Со паркинг-просторот во градот ќе управува Друштвото со посебни намени ДПН Градски паркинзи" - ДООЕЛ-Битола кое овој ангажман го обезбеди од локалната самоуправа врз принципот јавно-приватно партнерство. - Стартот е успешен и првите корисници со задоволство ја прифатија нашата услуга. Зонското паркирање во оваа фаза се спроведува во најстрогиот центар на градот, односно просторот пред Градскиот часовник, градскиот безистен, плоштадот Гоце Делчев", околните сообраќајници и на затворените паркинг-простори кај Стара автобуска" и Јавор", информираат од ДПН Градски паркинзи"-Битола. Задржувањето на паркинг-просторот за два часа во периодот од 7 до 17 часот ќе се наплаќа по 30 денари, додека за истиот период во терминот од 17 до 22 часот ќе се наплаќа по 20 денари. Паркирањето во недела и во празничните денови ќе биде бесплатно, посочуваат од ДПН Градски паркинзи"-Битола. ...
| | веќе видена | слични

Во Битола денеска почна зонско паркирање кое на територијата на општината ќе се одвива фазно, од централното градско подрачје кон периферијата.Со паркинг просторот во градот ќе управува Друштвото со посебни намени ДПН „Градски паркинзи“ – ДООЕЛ-Битола кое овој ангажман го обезбеди од локалната самоуправа врз принципот јавно-приватно партнерство.- Стартот е успешен и првите корисници со задоволство ја прифатија нашата услуга. Зонското паркирање во оваа фаза се спроведува во најстрогиот центар на градот, односно просторот пред градскиот часовник, градскиот безистен, плоштадот „Гоце Делчев“, околните сообраќајници и на затворените паркинг простори кај „Стара автобуска“ и „Јавор“, информираат од ДПН „Градски паркинзи“-Битола.Задржувањето на паркинг просторот за два часа во периодот од 7 до 17 часот ќе се наплаќа по 30 денари, додека за истиот период во терминот од 17 до 22 часот ќе се наплаќа по 20 денари. Паркирањето во недела и во празничните денови ќе биде бесплатно, посочуваат од ДПН „Градски ...
| | веќе видена | слични

-Денес по барањето на опозицијата и СДСМ е ставена точката на дненев ред на советот со барање за раскинување на договорот за концесија со јавниот приватен партнер тоа е Стентон градба или познат меѓу граѓаните ДПН паркинзи. Аргументи за ова наше барање има премногу, и се надеваме дека колегите од владеачкото мнозинство на ДПМНЕ и нивната коалиција едногласно ќе го прифатиме ова во интерес на граѓаните. Сите неправилности кои ги укажуваме на комсија се на директна штета на граѓаните на градот Битола. Не е ова популистички и затоа мислиме ние од опозицијата дека можи овој проект да се изменаџира многу подобро и граѓаните да го осетат бенефитот и да плаќаат намалена цена за паркирање во градот Битола. Покажавме безброј аргументи за тоа дека се направени пропусти околу работењето на оваа фирма тие не се слагаат со нашите излагања кажуваат дека се од техничка природа. Значи тоа не е битно за ова наше барање да биде оправдано и концесијата да им биде одземена бидејќи тие имаја период на прилагодување од четири ...
| | веќе видена | слични

Долги години битолчани имаат сериозни проблеми со нормалното одвивање на сообраќајот, при што прстот го вперуваат во надлежните, со надеж дека ќе се најде решение. Како прв чекор во наоѓањето најдобро решение за нивните сообраќајни маки тие ја гледаа изработката на сообраќајна студија за регулирање на сообраќајот во градот, подолго време најавувана, но никако реализирана. И кога најголемиот број жители во градот под Пелистер кренаа раце дека воопшто ќе го дочекаат новото уредување на сообраќајот, конечно пред неколку години Техничкиот факултет од Битола ја изработи студијата што беше речиси едногласно усвоена од советниците на Советот.Сообраќајната студија ја изработија еминентни професори и стручни лица на Техничкиот факултет-Битола, под водство на сега веќе покојната професорка Кристи Бомбол. Во студијата беа понудени идејни решенија за изградба на паркиралиштата во градот, регулирање на лесниот и товарниот сообраќај, на најфреквентните крстосници, решенија за јавниот градски превоз, како и влијанието на ...
| | веќе видена | слични

Управувањето со градските паркинзи во своја надлежност ќе го преземе Општина Битола. На седницата на Совет закажана за в петок, 7 август, прва точка на дневниот ред е иницијативата за формирање на Јавно претпријатие за управување со градските паркинзи во Битола. Договорот на сегашниот концесионер истекува во јули 2019, па доколку одлуката биде усвоена Општината паркинзите ќе ги преземе догодина. Општина Битола зонско паркирање воведе во 2013, кога беше соопштено дека концесионер ќе биде „Стентон градба“ ДОО Битола, а за управување со зонското паркирање беше формирано Друштво со посебни намени „Градски паркинзи“. Сегашната власт како опозиција во повеќе наврати побараа да се раскине договорот зашто обвинуваа дека не се испочитувани барања од договорот и дека наместо да се среди сообраќајниот метеж во градското јадро станал уште поголем. Името на компанијата ДОО „Стентон“ се споменуваше и како концесионер за ископ на гранит во каменоломот над Битола. Ископот беше запрен минатата година откако овластен ...
| | веќе видена | слични

Зонското паркирање во Битола се применува веќе осми месец. За некои тоа е одлична можност за воспоставување некаков ред во сообраќајот во градот, но за некои е голема главоболка, особено оние што не се информирале како тоа функционира. Периодот од осум месеци функционирање на зонското паркирање на територијата на општина Битола изгледа дека не е доволен за сите оние за кој е наменет да научат како функционира. Оние битолчани што често имаат потреба од користење на паркинг веќе ја научиле целата постапка, но ги има и оние другите на кои паркирањето им задало голема главоболка. Со проблем околу паркирањето се соочил и битолчанецот Илија Нолев. За својот проблем Илија се обратил на шалтерот на градски паркинзи , а после тоа отишол и во општината. Се обративме во Друштвото со посебни намени ДПН „Градски паркинзи“ кое е задолжено за работа и организирање на пракинзите во нашиот град. Оттаму не информираа дека за итни случаеви имаат толеранција кон корисниците. Во интерес на граѓаните на општина Битола , корисници ...
| | веќе видена | слични

Општината и надлежните остануваат неми за барањата на станарите од населбата Стара Болница, кои побараа да се реши проблемот со паркирањето пред нивните згради. - Пред повеќе од 18 месеци, ние станарите од оваа населба, побаравме од Општина Битола и од фирмата ДПН Градски паркинзи да се реши нашиот проблем со паркинг просторот пред нашите згради. Овој проблем се до ден денес не е решен. Револтот на станарите од оваа населба е се поголем од немањето паркинг простор за нивните возила. Овој проблем е постојан бидејќи граѓаните избегнуваат да платат паркинг и паркираат во слободниот простор пред зградите. Тоа е забележително особено во работните денови - вели советникот во Општина Битола од СДСМ, Горан Козаров. Станарите на оваа населба за наоѓање на решение за овој проблем се обратиле до Општина Битола и до фирмата ДПН Градски паркинзи. - Дали зад нерешавањето на овој проблем од фирмата ДПН Градски паркинзи која стопанисува со паркинзите во Општина Битола се крие фактот што како фирма не гледаат голем профит, ...
| | веќе видена | слични

Општината и надлежните остануваат неми за барањата на станарите од населбата Стара Болница, кои побараа да се реши проблемот со паркирањето пред нивните згради. – Пред повеќе од 18 месеци, ние станарите од оваа населба, побаравме од Општина Битола и од фирмата ДПН Градски паркинзи да се реши нашиот проблем со паркинг просторот пред нашите згради. Овој проблем се до ден денес не е решен. Револтот на станарите од оваа населба е се поголем од немањето паркинг простор за нивните возила. Овој проблем е постојан бидејќи граѓаните избегнуваат да платат паркинг и паркираат во слободниот простор пред зградите. Тоа е забележително особено во работните денови – вели советникот во Општина Битола од СДСМ, Горан Козаров. Станарите на оваа населба за наоѓање на решение за овој проблем се обратиле до Општина Битола и до фирмата ДПН Градски паркинзи. – Дали зад нерешавањето на овој проблем од фирмата ДПН Градски паркинзи која стопанисува со паркинзите во Општина Битола се крие фактот што како фирма не гледаат голем профит, ...
| | веќе видена | слични

Битола воведува зонско паркирање. Денеска беше потпишан договор меѓу Општината и битолската приватна фирма „Стентон-градба“ со кој се регулира зонското паркирање. Според договорот, за најдоцна три месеци ќе почне наплатата за паркирањето во градот. Фирмата „Стентон-градба“ е обврзана да вработи 70 новопримени работници во текот на годината и да издвојува повеќе од 1,7 милион денари како надоместок за Општина Битола. Зонско паркирање во Аеродром - Паркирањето ќе опфаќа три зони. Прва, втора и трета зона, а граѓаните ќе имаат можност да одлучуваат како ќе се паркираат. Ова е голема придобивка за граѓаните на Битола, сообраќајниот хаос во градот ќе биде регулиран, има многу возила кои со години се стационирани на едни те исти места и зафаќаат со години простор. Жителите на местата кои се определени за паркинзите ќе плаќаат двеста денари за првото возило, а триста за второто возило, на месечно ниво – изјави Благој Крстевски, управител и сопственик на фирмата „Стентон-градба“ од Битола.
| | веќе видена | слични

На ден 09.07.2015 во изјавата на господинот советник во совет на општина Битола Горан Козаров беа искажани целосно невистинити факти за работењето на ДПН Градски Паркинзи со тоа што беше потенцирано дека на затворениот паркинг Спортска Сала се вршела наплата до 24 часот што е целосна невистина и лага за што бараме господинот Горан Козаров јавно да се огради од предходно изнесените лаги и невистини од негова страна во спротивно ќе отпочнеме судска постапка за јавно изречени клевети со кои го нарушува угледот на ДПН Градски Паркинзи. За конкретниот случај со затворен паркинг „спортска сала“ наплатата за користење на паркинг простор се врши во временскиот интервал од 07-17 часот а ДПН Градски Паркинзи како концесионер на затворениот паркинг според потребите зa одржувaње на ред на споменатиот паркинг одредува присуство на паркинг редари до 20 часот бидеќи беше увидено дека за одржување на редот во користењето на паркингот потребно е присуство и контрола во овој временски период. ДПН Градски Паркинзи на ...
| | веќе видена | слични

Со реакција денеска се огласија од Градски паркинзи -Битола. Во неа се вели: „ На ден 09.07.2015 во изјавата на господинот советник во совет на општина Битола Горан Козаров беа искажани целосно невистинити факти за работењето на ДПН Градски Паркинзи со тоа што беше потенцирано дека на затворениот паркинг Спортска Сала се вршела наплата до 24 часот што е целосна невистина и лага за што бараме господинот Горан Козаров јавно да се огради од предходно изнесените лаги и невистини од негова страна во спротивно ќе отпочнеме судска постапка за јавно изречени клевети со кои го нарушува угледот на ДПН Градски Паркинзи. За конкретниот случај со затворен паркинг „спортска сала" наплатата за користење на паркинг простор се врши во временскиот интервал од 07-17 часот а ДПН Градски Паркинзи како концесионер на затворениот паркинг според потребите зa одржувaње на ред на споменатиот паркинг одредува присуство на паркинг редари до 20 часот бидеќи беше увидено дека за одржување на редот во користењето на паркингот потребно е ...
| | веќе видена | слични

Управувањето со градските паркинзи во своја надлежност ќе го преземе Општина Битола. Советот веќе ја изгласа иницијативата за формирање на Јавно претпријатие за управување со градските паркинзи и јавниот превоз во Битола. Договорот на сегашниот концесионер истекува во јули 2019, а дотогаш претпријатието ќе биде формирано. Советниците од опозицијата ваквиот чекор го оценија како популизам на власта пред референдумот. „Без никаква подробна информација, анализа, студија, план, на последната седница на Совет пред референдумот од чисто популистички причини предлагаат иницијатива и тоа за многу важно јавно претпријатие. Мора нешто да се направи за да се подигне рејтингот пред референдумот. Кои проблеми се затекнати во сегашниот јавен превоз и што ќе се реши со ова немаме одговори“ , рече Николче Јанкуловски од „ПОДЕМ“. „Зошто чекавме десет месеци за да дојде ваква обична иницијатива на дневен ред, зошто ќе чекаме уште толку месеци за истата да биде реализирана и зошто кога има работи кои треба да се санкционираат, ...
| | веќе видена | слични

По шест години стопанисување со паркинзите во Битола од приватен концесионер, донесена е одлука за формирање на Јавно претпријатие за паркинзи и организирање ...
| | веќе видена | слични

Наплатата ја врши Друштвото Градски паркинзи кое е дел од јавното приватно партнерство и кое доби право да стопанисува со сите јавни површини определени за зонско паркирање и затворени паркинзи на територија на општина Битола. За сите предвидени паркинг места, улично и вонулично паркирање според сообраќајната студија се воведува зонско паркирање во прва, втора и трета зона. Иако во јуни годинава, кога се потпиша договорот за ЈПП, се истакна дека наплатата ќе почне на 21 ноември, а дотогаш управителот треба да ги обезбеди наведените критериуми за зонско паркирање, да го подготви теренот, но истото, со одлагање од една седмица, почнува денеска. На 21 Ноември, Градски паркинзи не информираа дека заради преголемиот интерес на правни и физички лица за претплатнички билети, нешто за што треба време да се процесуира, заради граѓаните подобро да се запознаат со новиот начин на паркирање, наплата како и подобрување на техничките услови од страна на Градски паркинзи, се одложи стартот за наплата. Денеска сликата ...
| | веќе видена | слични

“Стентон градба“ е една од најзвучните фирми во општините Битола и Новаци, која во последните години добива неколку милиони евра од јавни набавки само од пелагониските општини. Таа и нејзините сестрински фирми се присутни во градежниот сектор во Пелагониско-преспанскиот регион од изградба на мостови, па се до чистење канали. Оваа фирма најмногу тендери добила од општината Новаци која важи за сиромашна општина. На пример, годишниот буџет на оваа општина е милион евра. Толку бил буџетот и во 2013, 2014 и 2015 година. Што значи за три години Новаци имала буџет од 3 милиони евра, кој половина го потрошила за јавни набавки од фирмата „Стентон градба“. Вкупна сума која за три години Новаци ја има исплатено на „Стентон градба“ е 1.628.665 евра. Од вкупно 17 тендери колку што Општината Новаци објавила на страницата за јавни набавки за 2013, 2014 и за 2015 година, оваа фирма, регистрирана во Битола, добила дури 10, а другите 7 ги добиле различни компании. Лазар Котевски, градоначалник на Новаци вели дека општината ...
| | веќе видена | слични

Стентон градба“ е една од најзвучните фирми во општините Битола и Новаци, која во последните години добива неколку милиони евра од јавни набавки само од пелагониските општини. Таа и нејзините сестрински фирми се присутни во градежниот сектор во Пелагониско-преспанскиот регион од изградба на мостови, па се до чистење канали. Оваа фирма најмногу тендери добила од општината Новаци која важи за сиромашна општина. На пример, годишниот буџет на оваа општина е милион евра. Толку бил буџетот и во 2013, 2014 и 2015 година. Што значи за три години Новаци имала буџет од 3 милиони евра, кој половина го потрошила за јавни набавки од фирмата „Стентон градба“. Вкупна сума која за три години Новаци ја има исплатено на „Стентон градба“ е 1.628.665 евра. Од вкупно 17 тендери колку што Општината Новаци објавила на страницата за јавни набавки за 2013, 2014 и за 2015 година, оваа фирма, регистрирана во Битола, добила дури 10, а другите 7 ги добиле различни компании. Лазар Котевски, градоначалник на Новаци вели дека општината ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...