Повеќе вести како оваа (25)

Скопје, 18. мај 2015 (ИНПРЕС) – Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април 2015 година е за 0.1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец. Додека во однос на април минатата година, е зголемен за 3.5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни. (Крај) извор: Инпрес фото: архива
сите 103 | | | веќе видена

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на квалификувана работна сила со 25,3 ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на квалификувана работна сила со 25,3 ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите.Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на квалификувана работна сила со 25,3 ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на квалификувана работна сила со 25,3 ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите, пренесе МИА. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни, пренесе МИА. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, се поповолни, покажува оценката на раководителите на фирмите. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, резервите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на квалификувана работна сила со 25,3 ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите.Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени.Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни.Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на квалификувана работна сила со 25,3 ...
| | веќе видена | слични

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април оваа година е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на истиот период лани е зголемен за 3,5 процентни поени, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни. Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на април 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април 2015 година изнесува 63% од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат следните фактори: недоволната странска побарувачка со 25,3%, недостигот на квалификувана работна сила со 25,3%, ...
| | веќе видена | слични

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во Македонија во јуни е за 1,7 процентен поен зголемен во однос на претходниот месец, а во однос на јуни 2014 година е зголемен за 6,6 процентни поени. Ова во понеделникот го објави Државниот завод за статистика врз основа на оценката на раководителите на деловните субјекти во преработувачката индустрија. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во јуни, во однос на мај година, е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, додека залихите на готови производи сe зголемени. Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на јуни 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2015 година изнесува 64,1 отсто од нормалното искористување.
| | веќе видена | слични

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во Македонија во јуни е за 1,7 процентен поен зголемен во однос на претходниот месец, а во однос на јуни 2014-та година е зголемен за 6,6 процентни поени. Ова денеска го објави Државниот завод за статистика врз основа на оценката на раководителите на деловните субјекти во преработувачката индустрија. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во јуни, во однос на мај година, е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, додека залихите на готови производи сe зголемени. Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на јуни 2014-та година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2015-та година изнесува 64,1 отсто од нормалното искористување.
| | веќе видена | слични

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во јуни 2015 година е за 1,7 процентен поен зголемен во однос на претходниот месец, а во однос на јуни 2014 година е зголемен за 6,6 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во јуни 2015, во однос на мај 2015 година, е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, додека залихите на готови производи сe зголемени. Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на јуни 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2015 година изнесува 64,1% од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на производството имаат следните фактори: недостигот на квалификувана работна сила со 25,2%, недоволната странска побарувачка со 24,5%, недоволната ...
| | веќе видена | слични

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во јуни 2015 година е за 1.7 процентен поен зголемен во однос на претходниот месец, а во однос на јуни 2014 година е зголемен за 6.6 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во јуни 2015, во однос на мај 2015 година, е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, додека залихите на готови производи сe зголемени. Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на јуни 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2015 година изнесува 64.1% од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат следните фактори: недостигот на квалификувана работна сила со 25.2%, недоволната странска побарувачка со 24.5%, недоволната ...
| | веќе видена | слични

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија минатиот месец е за 1,7 процентен поен зголемен во однос на мај 2015, а во однос на јуни 2014 година за 6,6 процентни поени. Како што соопшти Државниот завод за статистика повикувајќи се на оценката на раководителите на деловните субјекти, состојбата на обезбеденоста на производството со порачки е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, додека залихите на готови производи сe зголемени. Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на јуни 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2015 година изнесува 64,1 отсто. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недостигот на квалификувана работна сила со 25,2 процента, недоволната странска побарувачка со 24,5, недоволната домашна побарувачка со 24,2 и финансиските ...
| | веќе видена | слични

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија минатиот месец е за 1,7 процентен поен зголемен во однос на мај 2015, а во однос на јуни 2014 година за 6,6 процентни поени.Како што соопшти Државниот завод за статистика повикувајќи се на оценката на раководителите на деловните субјекти, состојбата на обезбеденоста на производството со порачки е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, додека залихите на готови производи сe зголемени.Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на јуни 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени.Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2015 година изнесува 64,1 отсто.Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недостигот на квалификувана работна сила со 25,2 процента, недоволната странска побарувачка со 24,5, недоволната домашна побарувачка со 24,2 и финансиските ...
| | веќе видена | слични

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија минатиот месец е за 1,7 процентен поен зголемен во однос на мај 2015, а во однос на јуни 2014 година за 6,6 процентни поени. Како што соопшти Државниот завод за статистика повикувајќи се на оценката на раководителите на деловните субјекти, состојбата на обезбеденоста на производството со порачки е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, додека залихите на готови производи сe зголемени. Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на јуни 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2015 година изнесува 64,1 отсто. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недостигот на квалификувана работна сила со 25,2 процента, недоволната странска побарувачка со 24,5, недоволната домашна побарувачка со 24,2 и финансиските ...
| | веќе видена | слични

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија минатиот месец е за 1,7 процентен поен зголемен во однос на мај 2015, а во однос на јуни 2014 година за 6,6 процентни поени. Како што соопшти Државниот завод за статистика повикувајќи се на оценката на раководителите на деловните субјекти, состојбата на обезбеденоста на производството со порачки е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, додека залихите на готови производи сe зголемени. Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на јуни 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2015 година изнесува 64,1 отсто. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недостигот на квалификувана работна сила со 25,2 процента, недоволната странска побарувачка со 24,5, недоволната домашна побарувачка со 24,2 и финансиските ...
| | веќе видена | слични

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија минатиот месец е за 1,7 процентен поен зголемен во однос на мај 2015, а во однос на јуни 2014 година за 6,6 процентни поени. Како што соопшти Државниот завод за статистика повикувајќи се на оценката на раководителите на деловните субјекти, состојбата на обезбеденоста на производството со порачки е поповолна, како и очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци, додека залихите на готови производи сe зголемени. Економската состојба на деловните субјекти е оценета како поповолна во однос на претходниот месец, а како поповолна и во однос на јуни 2014 година. Истото се однесува и на оценката за бројот на вработени. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2015 година изнесува 64,1 отсто. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недостигот на квалификувана работна сила со 25,2 процента, недоволната странска побарувачка со 24,5, недоволната домашна побарувачка со 24,2 и финансиските ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите, пренесе МИА. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни, пренесе МИА. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на квалификувана ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите, пренесе МИА. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни, пренесе МИА. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите, пренесе МИА. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни, пренесе МИА. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите, пренесе МИА. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни, пренесе МИА. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите, пренесе МИА. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни, пренесе МИА. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на ...
| | веќе видена | слични

Економската состојба во фирмите од преработувачката индустрија и бројот на вработените во април во однос на март годинава, како и споредено со април лани, е поповолна, покажува оценката на раководителите на фирмите, пренесе МИА. Според податоците од Државниот завод за статистика, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни, пренесе МИА. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на ...
| | веќе видена | слични

Според податоците од Државниот завод за статистика,  индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април во однос на март годинава е за 0,1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април лани е зголемен за 3,5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април 2015, во однос на март 2015 година, е поповолна, залихите на готови производи сe зголемени, а очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изнесува 63 проценти од нормалното искористување. Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат недоволната странска побарувачка со 25,3 проценти, недостигот на квалификувана работна сила со 25,3 проценти, недоволната домашна побарувачка со 24 проценти и финансиските проблеми со 5,8 проценти. /МИА
| | веќе видена | слични

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај 2016 година е за 0,1 процентен поен зголемен во однос на претходниот месец, а во однос на мај 2015 година е зголемен за 6,5 процентни поени, објави Државниот завод за статистика. Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај 2016 година е за 0,1 процентен поен зголемен во однос на претходниот месец, а во однос на мај 2015 година е зголемен за 6,5 процентни поени, објави Државниот завод за статистика.Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во мај 2016, во однос на април 2016 година, е малку поповолна, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се дека ќе се зголеми, а залихите на готовите производи сe зголемени.Оценката за економската состојба на деловните субјекти во мај 2016 година е малку поповолна во споредба со претходниот месец, а многу поповолна е во однос на мај 2015 ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...