Повеќе вести како оваа (25)

До понеделник ќе се знае дефинитивната бројка на кандидати за нов партиски шеф на СДСМ што ќе ја бараат довербата од делегатите. Дотогаш Зоран Заев, Зоран Јовановски и Игор Ивановски во неколку меѓусебни разговори ќе се обидат да ги приближат ставовите, до степен сите тројца или барем двајца од нив да имаат заеднички настап До понеделник ќе се знае дефинитивната бројка на кандидати за нов партиски шеф на СДСМ што ќе ја бараат довербата од делегатите. Дотогаш Зоран Заев, Зоран Јовановски и Игор Ивановски во неколку меѓусебни разговори ќе се обидат да ги приближат ставовите, до степен сите тројца или барем двајца од нив да имаат заеднички настап. Што значи битката со Наумов на конгресот би ја водел уште еден, најмногу двајца противкандидати. Завет за молчење имаат дадено сите тројца кандидати од раководството на СДСМ по синоќешната седница на Извршниот одбор - на кој им беше сугерирано - заради внатрепартиско единство да се обидат да се спојат целосно во трката за наследник на Црвенковски. Сите ...
сите 15 | | | веќе видена

Се уште е енигма колку кандидати за лидер на СДСМ ќе испијат заедничко кафе пред да ја почнат предконгресната кампања. Кире Наумов, кој ја иницираше ваквата неформална средба, чека дали некој од Зоран Заев, Зоран Јовановски и Игор Ивановски, ќе се повлече и колку остануваат во трката Се уште е енигма колку кандидати за лидер на СДСМ ќе испијат заедничко кафе пред да ја почнат предконгресната кампања. Кире Наумов, кој ја иницираше ваквата неформална средба, чека дали некој од Зоран Заев, Зоран Јовановски и Игор Ивановски, ќе се повлече и колку остануваат во трката. Разговорите меѓу нив тројцата и натаму траат. Во кусото соопштение до јавноста, Наумов вели дека по дијалогот со генералниот секретар Андреј Петров, дружбата со противкандидатите ја одлага до дефинитивната одлука кој останува во игра. Иако, сите имаат прогласено своевиден мораториум за информации по ова прашање, неколкуте средби, според сознанија на Алфа, што се случиле во претходните три дена, вклучувајќи ја и денешната, не донеле никакво ...
| | веќе видена | слични

Разбирлив е стравот од поделби, поради кои се бара тројцата кандидати (Игор Ивановски, Зоран Јовановски и Зоран Заев) да се договорат да остане само еден од нив, сметаат аналитичарите Одбројувањето започна, кој ќе биде новиот лидер што ќе го замени Црвенковски СЕ УСЛОЖНУВА ИЗБОРОТ ЗА НАСЛЕДНИК НА ЦРВЕНКОВСКИ Четворица во рамноправна борба или тројца против еден во трката до претседателското место во Социјалдемократскиот сојуз на Македонија. Состанокот на извршниот одбор на партијата што се одржа во четвртокот вечер, иако се очекуваше да ги расчисти дилемите, остави многу отворени прашања. Едно е јасно, нема да има 13 кандидатури, колку што беа предложени од општинските организации, а во трката остануваат сите што самите изразија желба, вклучувајќи го и Кире Наумов, за кој имаше шпекулации дека нема да му биде дозволено да продолжи со својата кандидатура. Но од кандидатите што не сакаа, а беа предложени, остана само еден - Бранко Црвенковски. Исто така, на другите тројца, Зоран Јовановски, Игор Ивановски и ...
| | веќе видена | слични

Не се исклучува можноста против Заев да оди Јовановски, а деновиве се шпекулираше дека Ивановски е подготвен да се повлече од трката за лидер и да стане генерален секретар во партијата, но извори за Вечер брифираат дека во последната рунда разговори Шема проценил дека има најголеми шанси за претседател на СДСМ Никој не сака да се откаже од престолот на Бранко на Бихаќка". Преговорите меѓу тројцата кандидати, Зоран Заев, Игор Ивановски и Зоран Јовановски, кои интензивно траат веќе неколку дена, до затворањето на весникот не вродија со плод. Нова шанса тројката кандидати од раководството на СДСМ си дадоа вчера попладнето, кога според извори на Вечер требаше конечно да се донесе одлука кој на 2 јуни ќе ја бара довербата од делегатите. Извори од партијата брифираат дека тројцата кандидати не можат да се договорат за заеднички кандидат, бидејќи главните несогласувања се за тоа како меѓу себе да си ги поделат челните позиции во партијата непосредно по конгресот. Досега непотврдени информации велат дека Зоран Заев ...
| | веќе видена | слични

Зоран Заев,Зоран Јовановски и Игор Ивановски вчера на средба во еден хотел на влезот на Скопје се обиделе да се договорат како ќе настапат во трката за лидер на СДСМ. Зоран Заев, Зоран Јовановски и Игор Ивановски вчера на средба во еден хотел на влезот на Скопје се обиделе да се договорат како ќе настапат во трката за лидер на СДСМ-дали секој со својата кандидатура или некој да се повлече,за гласањето за повеќе кандидати да не ги разедини делегатите.Детали од вчерашната средба никој не сака да открие. Висок извор од СДСМ за Алфа денеска само кусо искоментира: ,,немаме ништо ново да кажеме,разговорите траат,,-од што се заклучува дека засега се уште нема договор. До утре треба да се знае дали некој од нив ќе се повлече или не,односно дали за лидерското место ќе се борат сите четворица претенденти, Заев, Јовановски, Ивановски и Кире Наумов или во трката ќе останат Наумов и некој од тројцата кандидати. Наумов, кој е надвор од овие разговори, најави дека утре, пред да почне внатрепартиската кампања, планира да ги ...
| | веќе видена | слични

Неизвесноста на "Бихаќка" се уште трае по најавите дека Игор Ивановски, Зоран Заев и Зоран Јовановски треба да се договорат само еден од нив да остане кандидат за претседател на СДСМ. Иако до вчера требаше да се знае кој ќе биде единствениот кандидат, извори за Вечер брифираат дека договорот ќе падне во текот на денов. Исходот од внатрепартиската селекција ќе се знае најдоцна до четврток, кога на Извршен одбор партијата ќе ги утврди деталите од преговорите, како името на кандидатот за лидер. Со заеднички договор на тројката Ивановски, Јовановски и Заев, би се намалил бројот на кандидати, односно еден од нив доброволно би истапил од трката за прв човек на најголемата опозициона партија. Се поизвесно е дека на 2 јуни, делегатите ќе бираат помеѓу тројца кандидати, односно меѓу кандидатот кој ќе биде избран од тројката од партиското водство, Кире Наумов кој не е дел од преговорите, и актуелниот лидер Бранко Црвенковски, кој пред делегатите ќе се најде со потписите на Иницијативниот одбор за негово останување. ...
| | веќе видена | слични

СДСМ денеска треба да избере нов претседател на партијата, но и централен и надзорен одбор на редовниот 14 конгрес. делегатите ќе избираат меѓу тројца кандидати – Зоран Јовановски, Зоран Заев и Кире Наумов. Вчера Игор Ивановски ја откажа својата кандидатура. Според правилата, делегатите имаат право да предложат и други кандидати на самиот ден на одржувањето на конгресот или некој од веќе кандидираните да се откаже од трката за лидер на опозициската партија. Секој кандидат за лидер на партијата ќе има можност за о браќање пред 705-те делегати и претставување на својата програма. За избран ќе се смета кандидатот кој ќе добие над 50 отсто од гласовите под услов да се изјасниле најмалку една третина од вкупниот број на делегати. Гласањето на делегатите ќе биде тајно. Почетокот на конгресот ќе биде отворен за јавноста додека останатиот дел до прогласувањето на претседателот и членовите на централниот и надзорниот одбор ќе биде затворен.
| | веќе видена | слични

Тројцата кандидати од најголемата македонска опозициска партија СДСМ не се обединија околу еден, а според партиски извори, тоа гарантира вистински демократски натпревар. Четворица кандидати остануваат во трката за избор на претседател на СДСМ. Таков е епилогот по неколкудневните разговори меѓу тројца од кандидатите, кои до вчера не успеаја да ги обединат своите компатибилни концепи околу една кандидатура, според можноста што ја навести Извршниот одбор на СДСМ. Во намерата да им се даде време за договор, не помогна ни одлагањето на рокот за почеток на индивидуалната кампања, ни денот плус, што дополнително го добија. Зоран Заев, Зоран Јовановски, Игор Ивановски и Кире Наумов на Конгресот што ќе се одржи на 2 јуни ќе се борат да ја освојат довербата на 705-те делегати за нов лидер на СДСМ. „По неколкудневни интензивни разговори меѓу нас, заклучивме дека до Конгресот на 2 јуни во изборот за претседател на СДСМ остануваат 4 кандидати“, изјави Заев. Повеќе од него не соопшти ни другиот кандидат, Зоран ...
| | веќе видена | слични

СДСМ денес избира лидер на партијата СДСМ денеска во Скопје ќе избере нов претседател на партијата, централен и надзорен одбор на редовниот 14 конгрес. Во трка се тројца кандидати Зоран Јовановски, Зоран Заев и Кире Наумов. Игор Ивановски ја откажа кандидатурата. Делегатите имаат право да предложат и други кандидати на самиот ден на одржувањето на конгресот или некој од веќе кандидираните да се откаже од трката за лидер на опозициската партија. Секој кандидат за лидер на партијата ќе има можност за о браќање пред 705-те делегати и претставување на својата програма. За избран ќе се смета кандидатот кој ќе добие над 50 отсто од гласовите под услов да се изјасниле најмалку една третина од вкупниот број на делегати. Гласањето на делегатите ќе биде тајно. Почетокот на конгресот ќе биде отворен за јавноста додека останатиот дел до прогласувањето на претседателот и членовите на централниот и надзорниот одбор ќе биде затворен.
| | веќе видена | слични

Тројца од сите четворица кандидати се подготвени да ги усогласат своите програми и да се договорат само еден од нив да побара доверба од делегатите на Конгресот на СДСМ на 2 јуни. Зоран Јовановски, Зоран Заев и Игор Ивановски уште вчера ги започнале разговорите за да ги усогласат концептите, и да се договорат кој од нив ќе биде кандидат за да си ги измери силите со Кире Наумов и Бранко Црвенковски, кој како кандидат ќе се појави со потписите на Иницијативниот одбор за негово останување. Овие кандидати изразија подготвеност заради поуспешен конгрес, да вложат значителен ангажман во наредните неколку денови, за да се направи приближување и усогласување на концептите, а преку таквиот позитивен пристап, што е можно повеќе да се намали бројот на кандидати за претседател на СДСМ", велат од најголемата опозициска партија. Најдоцна до понеделник тројцата кандидати од водството во СДСМ треба да се договорат кој да остане во игра. - Проблемот е што СДСМ мора да мисли и на гласачите, затоа треба добро да се размисли ...
| | веќе видена | слични

СДСМ избира нов претседател – Тројца кандидати – Зоран Заев, Зоран Јовановски и Кире Наумов ќе ја водат битката за да добијат мнозинство меѓу делегатите. Игор Ивановски се откажа од кандидатурата вчера велејќи дека единството на партијата е најважно. Конгресот на Социјалдемократите ќе се одржи во Холидеј ИН.
| | веќе видена | слични

Откако тројцата кадидати за претседател на СДСМ, денеска на 14. Конгрес, ги завршија своите излагања и ги претставија своите програми, на ред се делегатите да одлучат на кого ќе му ја доверат партијата. Делегатите ќе гласаат тајно, а ќе го изберат новиот лидер на најголемата опозициска партија. За избран ќе се смета кандидатот кој ќе добие над половина од гласовите, под услов да гласале најмалку една третина од делегатите. Ако ниеден кандидат не освои 50 отсто од гласовите, ќе има втор круг каде ќе влезат двајцата кандидати со најмногу гласови. Кандидати за претседател на СДСМ, се Зоран Заев, Кире Наумов и Зоран Јовановски, откако вчера Игор Ивановски се откажа од трката.
| | веќе видена | слични

На својот именден Кире Наумов јавно ја презентираше својата програма крстена како Промена за промени. Вели дека СДСМ и досега имало добри партиски програми кои останувале на хартија, а неговата идеја било да понуди прагматичност и работи кои ќе се извршат. -Затоа нашиот концепт е во програмата да бидат ставени остварливи ветувања и заложби, рече Кире Наумов. Наумов рече дека на средбата која ја имал со Заев си пружиле рака за фер партиски избори и констатирале дека партијата мора да остане компактна и по конгресот на втори јуни. Во средата наутро до сите општински организации на СДСМ се доставени изборните програми на 4-цата кандидати, а организациите по градовите треба да одлучат дали ќе ги поканат кандидатите и лично да ги посетат. Струмичкиот градоначалник Зоран Заев за Канал 5 вели дека за неговата програма многу општински организации на СДСМ покажале интерес и го поканиле на средби. По изборите имаше мртвило во партијата, но сега има раздвиженост што радува и за што се надевам дека ќе донесе нови идеи, ...
| | веќе видена | слични

Многу работа и темелни реформи го очекуваат новиот претседател на СДСМ, Зоран Заев, смета доскорешниот член на партијата Владо Бучковски, кој сепак, мисли дека од сите кандидати, логичен избор бил токму актуелниот градоначалник на Струмица. „Мислам дека новиот претседател на СДСМ добро ги познава работите од внатре, затоа што беше во тесното раководство на партијата подолго време. Тој е свесен дека треба да направи темелни реформи во партијата. Мора да продаде една успешна приказна на граѓаните дека СДСМ може да ја освои власта", вели Бучковски за „Макфакс". Смета дека, Заев бил потпретседател на СДСМ во време кога СДСМ донесе многу лоши или тешки одлуки за тоа како ќе се однесува на политичката сцена, но поучен од тоа, вели Бучковски, ќе мора да сработи добро и да ја изведе партијата на еден прав пат. „Заев беше логичен избор. Тој беше најомилен во членството и делегатите на вчерашниот Конгрес имаа на ум дека какво било друго решение би било грешка", вели Бучковски во изјавата за „Макфакс". На прашањето ...
| | веќе видена | слични

Тројцата кандидати за лидери на СДСМ, Зоран Заев, Зоран Јовановски и Игор Ивановски-Шема, сѐ уште се немаат договорено дали сите продолжуваат во трката или ќе се договорат само еден од нив да се бори за функцијата за која се кандидира и Кире Наумов. Со ова повторно е поместен почетокот за официјално претставување на кандидатите за претседател на СДСМ, со цел намалување на бројот на кандидатури и меѓусебно договарање на останатите тројца кандидати со компатибилни програми. Генералниот секретар на СДСМ, Андреј Петров, денеска го известил Кире Наумов дека консултациите не се завршени. -Најдоцна до утре ќе се состане кандидационата комисија и воедно ќе се утврди и конечниот број кандидати за претседател на СДСМ. Со тоа уште еднаш се одлага и почетокот на претставувањето во согласност со роковникот донесен од страна на Централниот одбор на СДСМ. Неформалната средба на која ги повикав останатите кандидати ја одложувам по конечната одлука на кандидационата комисија – вели Наумов. Партискиот конгрес е закажан за ...
| | веќе видена | слични

„Мислам дека новиот претседател на СДСМ добро ги познава работите од внатре, затоа што беше во тесното раководство на партијата подолго време. Тој е свесен дека треба да направи темелни реформи во партијата. Мора да продаде една успешна приказна на граѓаните дека СДСМ може да ја освои власта", вели Бучковски за „Макфакс". Смета дека, Заев бил потпретседател на СДСМ во време кога СДСМ донесе многу лоши или тешки одлуки за тоа како ќе се однесува на политичката сцена, но поучен од тоа, вели Бучковски, ќе мора да сработи добро и да ја изведе партијата на еден прав пат. „Заев беше логичен избор. Тој беше најомилен во членството и делегатите на вчерашниот Конгрес имаа на ум дека какво било друго решение би било грешка", вели Бучковски во изјавата за „Макфакс". На прашањето дали другите двајца кандидати немаа никакви шанси, Бучковски вели дека Наумов влегол во трката со хендикеп што никогаш не бил дел од раководството на партијата, а Јовановски за да го промовира она што не успеал да го протурка како ...
| | веќе видена | слични

Извршниот одбор на СДСМ вечерва пресекува колку кандидати од делегатите на 2 јуни ќе ја бараат довербата. Поточно кој, освен Кире Наумов ќе излезе на мегдан за нов партиски шеф Извршниот одбор на СДСМ вечерва пресекува колку кандидати од делегатите на 2 јуни ќе ја бараат довербата. Поточно кој, освен Кире Наумов ќе излезе на мегдан за нов партиски шеф. Ниту 24 часовното пролонгирање на рокот, ниту неколкуте дена интензивни преговори не донесоа ништо ново. Никој од тројката – Заев, Ивановски и Јовановски не попушта и не сака да излезе од внатрепартиската трка за наследник на Црвенковски. Секој од нив чувствува дека поседува доволно капацитет за да биде на чело на најголемата опозициска партија. Наспроти препораките од последниот состанок на ИО – заради единство внатре во партијата, некој од нив да се повлече и да овозможи на конгресот да има двајца најмногу тројца претенденти за претседател на СДСМ. За исходот од нивните разговори, позитивен или негативен, тројцата кандидати треба да го ...
| | веќе видена | слични

Засега во игра за нов лидер на СДСМ се четворица кандидати, но извори од партијата најавуваат меѓусебни сплотувања Варијантата која предвидува бојкот на Конгресот на 2 јуни поттикнат од членови на општинските организации на СДСМ кои се против заминувањето на Бранко Црвенковски е невозможна. Наредната недела, по празниците, конечно ќе бидат појасни многу работи околу кандидатурите за наследник на Бранко Црвенковски. Тогаш и официјално, како што, впрочем, налага статутот на партијата, треба да бидат истакнати кандидатурите на потенцијалните кандидати Зоран Заев, Зоран Јовановски, Игор Ивановски и Кире Наумов. Според наши информации, не е исклучено некој од споменатите кандидати да се откаже од трката и да се вклучи во трката како поддршка за некој друг. Во таа насока, наводно, сериозно размислувал кординаторот на пратеничката група на СДСМ, Игор Ивановски, кој за разлика од Заев и Јовановски се' уште не се изјаснил кој од високите функционери на СДСМ би бил дел од неговиот тим. Во сојуз со Заев, како што е ...
| | веќе видена | слични

Утре СДСМ избира нов претседател, кој доколку партијата извојува победа ќе биде и нов премиер на Македонија. Тројца кандидати - Зоран Заев, Зоран Јовановски и Кире Наумов ќе ја водат битката за да добијат мнозинство меѓу делегатите. Конгресот на Социјалдемократите ќе се одржи во Холидеј ИН. Овој историски настан за опозициската партија следи откако лидерот Бранко Црвенковски одлучи да не се кандидира и да ја препушти функцијата на помладите.
| | веќе видена | слични

Скопје, 17 мај - Тројца од четирите кандидати се подготвени да ги усогласат концептите, со цел да се намали бројот на кандидати за претседател на СДСМ, велат од партијата. До почетокот на следната седмица би можело да се знае дали СДСМ на Конгресот ќе има еден кандидат околу кој со поддршка ќе се обединат другите или во трката ќе останат најмалку два или најмногу четири кандидати. Ова е епилогот од синоќешната седница на Извршниот одбор на СДСМ, кој во функција на Кандидатска комисија утврдил четири кандидатури. „Извршниот одбор на СДСМ констатираше дека до Кандидатската комисија се доставени четири уредни кандидатури за нов лидер на СДСМ - на Зоран Заев, Зоран Јовановски, Игор Ивановски и на Кире Наумов", изјавија од СДСМ, пренесе Дојче Веле. Но, во расправата по таа точка, произлегло дека Заев, Јовановски и Ивановски во своите програми имаат доставено приближно компатибилни концепти, па партијата ја навести и насоката во која тие ќе дејствуваат во наредните денови. „Овие кандидати изразија подготвеност ...
| | веќе видена | слични

Кандидатите за наследник на Бранко Црвенковски на лидерското место на СДСМ, Зоран Заев, Зоран Јовановски и Игор Ивановски до вчера попладне се' уште се немаа договорено околу можноста за намалување на бројот на кандидатите пред конгресот на 2 јуни, иако беше најавено дека до понеделник тоа ќе го направат. Според партиски извори разговорите меѓу тројцата блиски соработници, аминувани од Црвенковски, не се одвиваат лесно. Наводно, Заев е сигурен кандидат за нов лидер, а Јовановски и Ивановски вртат паричка за тоа кој да с еповлече а кој да остане во трката. „Сите влегоа со голема амбиција за највисоката партиска функција. Разговорите течат конструктивно, но тоа не значи дека на крајот со сигурност ќе се договорат. Засега е неизвесен епилогот, односно кој од нив ќе се откаже“, велат тие. Според истите извори денеска на „Бихаќска“ би требало да се состане Извршниот одбор, односно кандидационата комисија на која треба да се утврди и конечниот број на кандидати за претседател на СДСМ. Но, според нив, не е ...
| | веќе видена | слични

Високи партиски функционери од "Бихаќка" брифираат дека Јовановски не се согласувал со понудата да биде премиер во сенка иако претходно Игор Ивановски дал зелено светло Заев да биде претседател, а тој генерален секретар на партијата Тројцата кандидати со слични концепти за водење на СДСМ не се обединија. Иако неколку дена преговараа за да договорат само еден кандидат, Заев, Јовановски и Ивановски не успеаја да најдат заеднички јазик. Неможноста да се договорат како да ги поделат челните позиции во партијата не даде шанса да се постигне компромис. Сите тројца, заедно со Кире Наумов, ќе бараат доверба од делегатите на Конгресот на 2 јуни. Најновата одлука која падна на Извршен дополнително внесе конфузија на Бихаќка". Дел од членството процени дека само еден кандидат е потребен за да му се спротистави на Кире Наумов. Останатите пак, сметаат дека демократски е да има повеќе кандидати отколку да се договараат само за еден. Ваквиот, досега невиден интерес за лидерската позиција во најголемата опозициска партија, ...
| | веќе видена | слични

Вечерва на полноќ истекува рокот за поднесување кандидатури за лидер на СДСМ. Кандидатури поднеле Зоран Заев, Кире Наумов, Зоран Јовановски, Игор Ивановски, а Иницијативниот одбор составен од партиски членови, го предложиле актуелниот лидер на СДСМ, Бранко Црвенковски за истата функција. На утрешната седница на Извршниот одбор, верификациската комисија ќе ги официјализира кандидатурите, по што ќе се знае точно колку кандидати за претседател на СДСМ ќе има. Потоа започнува кампањата во која сите кандидати ќе имаат рамноправен третман и простор да ја претстават програмата пред делегатите и членството . На конгресот кој ќе се одржи на 2 јуни во Скопје, делегатите ќе одлучат кој во наредниот период ќе ја предводи СДСМ.
| | веќе видена | слични

Заврши гласањето за нов лидер на СДСМ, откако претходно тројцата кандидати, Зоран Заев, Зоран Јовановски и Кире Наумов ги претставија програмите пред делегатите. Претходно, досегашиот лидер Бранко Црвенковски ја одби неговата кандидатура иницирана од Иницијативниот одбор за негово останување, по што членовите на одборот демонстративно го напуштја конгресот. Вчера, пак, на само ден пред трката, својата кандидатура ја повлече и Игор Ивановски. Во рамките на денешниот редовен 14 ти конгрес право на глас имаат 705-те делегати. За избран ќе се смета кандидатот што ќе добие 50% од гласовите под услов да се изјасниле најмалку една третина од вкупниот број на делегати. Гласањето на делегатите ќе биде тајно.
| | веќе видена | слични

Тројката кандидати од патиското водство не се договорија за заеднички кандидат. За претседателската позиција во СДСМ на Конгрес ќе се борат сите четворица кандидати, брифира висок партиски функционер, по завршувањето на Извршниот одбор на партијата. Зоран Заев, Игор Ивановски и Зоран Јовановски не успеале да утврдат кој да биде единствениот кандидат кој ќе ја добие поддршката на останатите и на јунскиот Конгрес ќе се соочи со Кире Наумов. Пред состанокот вечерва се шпекулираше дека единствениот кандидат за лидер ќе биде Зоран Заев, но ниту Ивановски, ниту Јовановски до овој момент не се откажаа од кандидатурата за лидер Кандидатурата на Црвенковски поднесена од Иницијативниот Одбор за негово останување ќе се најде пред делегатите директно на Конгресот на 2 јуни. Vecer
| | веќе видена | слични

Молк во СДСМ по синоќешната одлука на партијата да се направи обид да се редуцира бројот на кандидати за лидер што ќе се појават на Конгресот закажан за 2 јуни. Тројцата – Заев, Ивановски и Јовановски, за кои се утврдило дека имаат исти концепти до понеделник ќе треба да се изјаснат дали има шанси да се откажат од сопствената каднидатура, под кои услови и во чија корист. Почетните позици не ги открива ниту еден од нив. Велат дека сите дале збор јавно не коментираат ништо, но сметаат дека простор за договор има, па дури и со четвртиот кандидат, Кире Наумов, за кој раководството на СДСМ оцени дека има различен концепт за иднината на партијата во однос на останатите тројца. Според извори во СДСМ во моментот постојат неколку сценарија околу исходот на преговорите меѓу кандидатите. Најоптимистичкото, е сите да застанат зад еден кандидат – најверојатно Заев, но ова го оценуваа и како најмалку веројатно. Второто, пореално, е од тројцата кандидати од раководтвото да се откаже еден од двоецот ...
| | веќе видена | слични

Уште повеќе ...