ДУИ

Досегашниот претседател на Собранието на Република Македонија Трајко Вељаноски ќе го предводи и новиот парламентарен состав. Новоизбраните пратеници на денешната конститутивна седница со 87 гласови „за“ и ниту еден против одлучија Вељаноски повторно да биде претседател на законодавниот дом. Тој беше единствен предложен кандидат за претседател на Собранието на Комисијата за прашања на изборите и именувањата. Веднаш по изгласувањето, Вељаноски, за кого ова ќе биде трет мандат, даде свечена изјава со што и официјално ја презеде должноста. Претходно, Собранието на Република Македонија со 86 гласови „за“ ги верификуваше мандатите на сите 123 пратеници избрани на предвремените парламентарни избори одржани на 27 април. Претседателот на Комисијата за верификација на мандатите, Александар Николовски, повикувајќи се на конечниот Извештај на Државната изборна комисија од спроведените предвремени парламентарни избори, на Изборниот законик, Законот и Деловникот на Собранието, предложи Парламентот да ги верификува ...
сите 46 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, како партии кои ја добија најголемата доверба на граѓаните одлучија да формираат ново парламентарно мнозинство. - Партиите, согласно своите програмски определби и изборни ветувања одлучија главни приоритети на идното владино делување во наредниот период да бидат евроатлантските интеграции, како и економскиот развој на земјата, изразен преку реформи и проекти за подобрување на економската и социјалната состојба, нови работни места и инвестиции. Оттука ќе се формира и заедничка мешовита работна група од двете партии, за помагање, подршка и проценка на работата на владата и ресорните министерства вклучени во евроатлантскиот интегративен процес, информираат преку заедничко соопштение ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Економските ресори во владата, советот и соодветните владини институции ке работат со засилена динамика на зацртаните економски цели, стои во дописот до медиумите. - Во периодот кој следи, а согласно програмските и утврдените постулати, особено до самитот на НАТО и Министерскиот совет на ЕУ, ...
сите 8 | | | веќе видена

Собранието на Република Македонија со 86 гласа „за“ денеска на конститутивната седница ги верификуваше мандатите на сите 123 пратеници избрани на предвремените парламентарни избори одржани на 27 април. Претседателот на Комисијата за верификација на мандатите, Александар Николовски, повикувајќи се на конечниот Извештај на Државната изборна комисија од спроведените предвремени парламентарни избори, на Изборниот законик, Законот и Деловникот на Собранието, предложи Парламентот да ги верификува мандатите на сите 123 пратеници, иако СДСМ и НДП најавија не прифаќање на мандатите и изјави на нотар. - Согласно член 13 од Деловникот на Собранието надлежност е на Верификационата комисија врз основа на Извештајот на ДИК за избор на секој пратеник да поднесе писмен извештај со предлог за верификација на мандатот на секој пратеник пооделно. Во случајов согласно Извештајот на ДИК неспорно пратениците на коалицијата СДСМ, НСДП, ЛДП, ОМ, Партија за движење на Турците на Македонија, ПЦЕР, Српска странка во Македонија, ...
сите 49 | | | веќе видена

Досегашниот претседател на Собранието на Република Македонија Трајко Вељаноски ќе го предводи и новиот парламентарен состав. Новоизбраните пратеници на денешната конститутивна седница со 87 гласови „за“ и ниту еден против одлучија Вељаноски повторно да биде претседател на законодавниот дом. Тој беше единствен предложен кандидат за претседател на Собранието на Комисијата за прашања на изборите и именувањата.  Веднаш по изгласувањето, Вељаноски, за кого ова ќе биде трет мандат, даде свечена изјава со што и официјално ја презеде должноста. Во својот говор тој изрази задоволство што денес на оваа конститутивна седница повеќе од 2/3 од народните избраници ја манифестирале својата почит кон граѓаните што ги гласале и со тоа што се тука на своите работни места. „Меѓутоа, сакам да ја споделам и мојата длабока разочараност што пратениците од една коалиција, незадоволни од народната поддршка, одлучија да не ја извршуваат доверената одговорна задача.Оттаму, од ова место, како прв меѓу еднаквите, повикувам на ...
сите 51 | | | веќе видена

Досегашниот претседател на Собранието на Република Македонија Трајко Вељаноски ќе го предводи и новиот парламентарен состав. Досегашниот претседател на Собранието на Република Македонија Трајко Вељаноски ќе го предводи и новиот парламентарен состав. Новоизбраните пратеници на денешната конститутивна седница со 87 гласови „за“ и ниту еден против одлучија Вељаноски повторно да биде претседател на законодавниот дом. Тој беше единствен предложен кандидат за претседател на Собранието на Комисијата за прашања на изборите и именувањата. Веднаш по изгласувањето, Вељаноски, за кого ова ќе биде трет мандат, даде свечена изјава со што и официјално ја презеде должноста. Претходно, Собранието на Република Македонија со 86 гласови „за“ ги верификуваше мандатите на сите 123 пратеници избрани на предвремените парламентарни избори одржани на 27 април. Претседателот на Комисијата за верификација на мандатите, Александар Николовски, повикувајќи се на конечниот Извештај на Државната изборна комисија од спроведените ...
сите 51 | | | веќе видена

Собранието на Република Македонија со 86 гласа „за“ денеска на конститутивната седница ги верификуваше мандатите на сите 123 пратеници избрани на предвремените парламентарни избори одржани на 27 април. Претседателот на Комисијата за верификација на мандатите, Александар Николовски, повикувајќи се на конечниот Извештај на Државната изборна комисија од спроведените предвремени парламентарни избори, на Изборниот законик, Законот и Деловникот на Собранието, предложи Парламентот да ги верификува мандатите на сите 123 пратеници, иако СДСМ и НДП најавија не прифаќање на мандатите и изјави на нотар. - Согласно член 13 од Деловникот на Собранието надлежност е на Верификационата комисија врз основа на Извештајот на ДИК за избор на секој пратеник да поднесе писмен извештај со предлог за верификација на мандатот на секој пратеник пооделно. Во случајов согласно Извештајот на ДИК неспорно пратениците на коалицијата СДСМ, НСДП, ЛДП, ОМ, Партија за движење на Турците на Македонија, ПЦЕР, Српска странка во Македонија, ...
сите 53 | | | веќе видена

Собранието на Република Македонија со 86 гласа „за“ денеска на конститутивната седница ги верификуваше мандатите на сите 123 пратеници избрани на предвремените парламентарни избори одржани на 27 април. Собранието на Република Македонија со 86 гласа „за“ денеска на конститутивната седница ги верификуваше мандатите на сите 123 пратеници избрани на предвремените парламентарни избори одржани на 27 април. Претседателот на Комисијата за верификација на мандатите, Александар Николовски, повикувајќи се на конечниот Извештај на Државната изборна комисија од спроведените предвремени парламентарни избори, на Изборниот законик, Законот и Деловникот на Собранието, предложи Парламентот да ги верификува мандатите на сите 123 пратеници, иако СДСМ и НДП најавија не прифаќање на мандатите и изјави на нотар. - Согласно член 13 од Деловникот на Собранието надлежност е на Верификационата комисија врз основа на Извештајот на ДИК за избор на секој пратеник да поднесе писмен извештај со предлог за верификација на мандатот ...
сите 55 | | | веќе видена

Собранието на Република Македонија со 86 гласа „за“ денеска на конститутивната седница ги верификуваше мандатите на сите 123 пратеници избрани на предвремените парламентарни избори на 27 април. Претседателот на Комисијата за верификација на мандатите Александар Николовски, повикувајќи се на конечниот извештај на Државната изборна комисија, на Изборниот законик, Законот и Деловникот на Собранието, предложи Парламентот да ги верификува мандатите на сите 123 пратеници, иако СДСМ и НДП најавија не прифаќање на мандатите и изјави на нотар. „Согласно член 13 од Деловникот на Собранието, надлежност е на Верификационата комисија врз основа на Извештајот на ДИК за избор на секој пратеник да поднесе писмен извештај со предлог за верификација на мандатот на секој пратеник пооделно. Во случајов согласно Извештајот на ДИК неспорно пратениците на коалицијата СДСМ, НСДП, ЛДП, ОМ, Партија за движење на Турците на Македонија, ПЦЕР, Српска странка во Македонија, Демократски сојуз на Власите и Санџачка лига и пратеникот на ...
сите 55 | | | веќе видена

Дежа ву кое државата ја чинеше повеќе од осум милиони евра е новата Влада на Република Македонија што ќе ја формираат ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Празни и неиздржани се покажаа заканите за политичка дестабилизација на земјата и коренити промени во политичкиот систем што ДУИ ги упатуваше пред и за време на изборната кампања. Се разбира, под претпоставка ВМРО – ДПМНЕ да остане на принципите што исто така за време на изборната кампања ги прокламираше. Без разлика каков ќе биде исходот на преговорите помеѓу двете партии при формирањето на новата Влада, постигнатиот договор за коалицирање го потврди впечатокот дека изборите беа залудно потрошени пари и време. Неколкумесечните несогласувања во коалицијата поврзани наводно со консензуалниот претседател кој земјава требаше да го добие, сега одеднаш прснаа како балон од сапуница под притисокот на граѓанската волја. Или желбата за власт и тендери. Национал -етничките приказни завршија некаде пред тендерската документација од која ДУИ очигледно нема намера да се откаже по никоја ...
сите 13 | | | веќе видена

Собранието на Република Македонија со 86 гласа „за“ денеска на конститутивната седница ги верификуваше мандатите на сите 123 пратеници избрани на предвремените парламентарни избори одржани на 27 април. Претседателот на Комисијата за верификација на мандатите, Александар Николовски, повикувајќи се на конечниот Извештај на Државната изборна комисија од спроведените предвремени парламентарни избори, на Изборниот законик, Законот и Деловникот на Собранието, предложи Парламентот да ги верификува мандатите на сите 123 пратеници, иако СДСМ и НДП најавија не прифаќање на мандатите и изјави на нотар. - Согласно член 13 од Деловникот на Собранието надлежност е на Верификационата комисија врз основа на Извештајот на ДИК за избор на секој пратеник да поднесе писмен извештај со предлог за верификација на мандатот на секој пратеник пооделно. Во случајов согласно Извештајот на ДИК неспорно пратениците на коалицијата СДСМ, НСДП, ЛДП, ОМ, Партија за движење на Турците на Македонија, ПЦЕР, Српска странка во Македонија, ...
сите 58 | | | веќе видена