СДСМ

Никола Груевски, со споредбите за пред 10 години, се обидува да обезбеди алиби за последниот најдиректен критички Извештај на ОБСЕ/ОДИХР за претседателските и парламентарните избори во земјава, порачува СДСМ во својата реакција за пишувањата на некои медиуми за промена на изборните стандарди. „Поради тој Извештај на ОБСЕ/ОДИХР, прифатен од ЕУ и САД, честитките до Ѓорге Иванов се претворија во јасни пораки на меѓунарoдната заедница до власта, за неопходност од правна држава во Македонија. Затоа Никола Груевски е нервозен. Затоа што излезе на површина криминалниот и нерегуларен изборен процес спроведен под негова палка. Груевски наместо да се губи низ минатото, треба сериозно да ја сфати реалноста и да одговори на очекувањата за надминување на кризата што тој ја создаде“, порачува СДСМ.
| | веќе видена

Искрено, очекувам дека пратениците ќе се вратат во Собранието. Јас не сакам да бидам претседател на Собрание како што беше на времето Тито Петковски. Сè што е во моја надлежност ќе направам за да се вратат. Ќе ја искористам секоја можност за јавно да ги повикам да се вратат во Собрание, рече претседателот на Собранието Трајко Вељаноски на денешниот брифинг со новинарите. Најдоцна до 26 мај Вељаноски најави дека ќе ја закаже првата пленарна седница на која пратениците ќе треба да донесат одлука за тоа кои ќе бидат потпретседатели на Собранието, како и одлуки за членови на постојаните работни тела без кои не може да се постапува по законите. Ова на брифинг со новинарите денеска го истакна Вељаноски. Тој верува дека ќе се смени одлуката на најголемата опозициска партија СДСМ да не ги прифати мандатите, и очекува дека пратениците кои го добиле мандатот ќе дојдат во Собрание. Законот за Собрание предвидува еднo од трите потпретседателски места во Собранието да му припадне на СДСМ. Вељаноски објасни дека бројот на ...
сите 47 | | | веќе видена

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија не ги признава резултатите на предвремените парламентарни и претседателски избори и покрај позитивната оценка од сите релевантни фактори, како САД и ЕУ, дека изборниот ден поминал мирно и без никакви поголеми нерегуларности. Наспроти ова, претседателските избори во 2004 година кога имаше низа нерегуларности се фер и демократски за СДСМ. Полнење кутии, заплашување, тензии, вишок на гласачи се дел од забелешките на ОБСЕ за изборите во 2004 кои ги призна СДСМ за демократски и фер и на кои Бранко Црвенковски беше избран за шеф на државата и покрај бројните евидентирани нерегуларности. За разлика од тогаш, Македонија годинава според сите оценки на меѓународниот фактор и набљудувачите на ОБСЕ имаше мирен изборен ден и ефективно спроведени избори без никакви инциденти. Сепак, кога СДСМ губи, резултатите не се признават. ОБСЕ за изборите во 2004: Полнење кутии, вишок на гласачи, заплашувања... Ова се дел од извадоците кои се составен дел од извештајот на ОБСЕ ОДИХР ...
сите 15 | | | веќе видена

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија не ги признава резултатите на предвремените парламентарни и претседателски избори и покрај позитивната оценка од сите релевантни фактори, како САД и ЕУ, дека изборниот ден поминал мирно и без никакви поголеми нерегуларности. Наспроти ова, претседателските избори во 2004 година кога имаше низа нерегуларности се фер и демократски за СДСМ. Полнење кутии, заплашување, тензии, вишок на гласачи се дел од забелешките на ОБСЕ за изборите во 2004 кои ги призна СДСМ за демократски и фер и на кои Бранко Црвенковски беше избран за шеф на државата и покрај бројните евидентирани нерегуларности. За разлика од тогаш, Македонија годинава според сите оценки на меѓународниот фактор и набљудувачите на ОБСЕ имаше мирен изборен ден и ефективно спроведени избори без никакви инциденти. Сепак, кога СДСМ губи, резултатите не се признават. ОБСЕ за изборите во 2004: Полнење кутии, вишок на гласачи, заплашувања… Ова се дел од извадоците кои се составен дел од извештајот на ОБСЕ ОДИХР ...
сите 16 | | | веќе видена

Полнење на кутии, групно гласање, тензии, заплашување, вишок на имиња во Единствениот избирачки список се критериумите за фер и демократски избори според СДСМ. До овој заклучок може да се дојде доколку се разгледаат извештаите на ОБСЕ/ОДИХР од претседателските избори во 2004 година и десет години подоцна, односно во 2014 година. Според извештајот во 2004, претседателските избори се оценети како лошо спроведени избори. Набљудувачите на ОБСЕ/ОДИХР наведоа бројни неправилности на денот на изборите, како групно гласање, полнење на гласачки кутии и заплашување, кое било поочигледно во вториот круг на гласањето. Во извештајот се наведува дека тензиите и неправлностите што се случувале во текот на вториот круг биле поттикнати од условот дека е потребно повеќе од половина од гласачите да излезат и да го дадат својот глас, за изборите да можат да се сметаат за успешни. Вишокот на имиња во Единствениот избирачки список, создаде загриженост дека е можно да се направи изборен фалсификат. Во текот на вториот изборен ...
сите 17 | | | веќе видена

За само десет години опозицискиот СДСМ комплетно ги промени своите стандарди за изборниот процес. Иако странските набљудувачи никаде по последните избори не споменаа големи нерегуларности социјалдемократите не ги признаваат резултатите според кои тие го доживеаа еден од своите најголеми порази досега. За разлика од сега 2004та година СДСМ прифати криминални избори во кои имаше сериозни прекршувања на законите а истите беа прецизно нотирани во извештајот на ОБСЕ. Генералнта оценка на ОБСЕ/ОДИХР по овие избори е дека Избирачките одбори демонстрирале добро познавање на процедурите за гласање, а кандидатите имале можност непречено да ја водат изборната кампања, додека слободите на собирање и здржување биле почитувани. Споредбата на изборите кога претседател стана Бранко Црвенковски покажува дека Македонија за 10 години остварила значителен демократски напредок Тогаш и покрај извештаите на странските набљудувачи за полнење кутии, заплашување, тензии, вишок на гласачи не беа пречка СДСМ да ги признае за ...
сите 20 | | | веќе видена

Останувањето на Зоран Заев на лидерската позиција на СДСМ е идеална комбинација за владејачката партија. Ваква оценка даде и лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, уште пред изборите, во својот говор на митингот одржан во Кочани на 24-ти април. Тогаш Груевски, најавата на лидерот на СДСМ Зоран Заев, дека немало да си поднесе оставка од функцијата прв човек на најголемата опозициска партија ја оцени како позитивна вест за ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи како што нагласи, и да барале подобар противник од Заев, не можеле да најдат. -Убавата вест во внатрешната политика, барем за нас во ВМРО-ДПМНЕ, незнам дали за сите во Македонија е дека Заев објави дека нема да си дал оставка во недела вечер, ќе останел претседател на СДСМ. Петка. Браво. Што се однесува до ВМРО-ДПМНЕ, тоа е идеално. Не може да биде подобро. Јас му посакувам многу здравје и долг живот, и подолго да е претседател на СДСМ, рече Груевски на митнгот во Кочани на 24-ти април. Зоран Заев остана претседател на СДСМ и покрај дебаклот на предвремените парламентарни ...
сите 139 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Република Македонија, Никола Груевски, во својот говор на митингот одржан во Кочани на 24-ти април во пресрет на предвремените парламентарни избори ја коментираше најават на лидерот на СДСМ Зоран Заев, дека немало да си поднесе оставка од функцијата прв човек на најголемата опозициска партија. Груевски тогаш ваквата најава од Заев ја оцени како позитивна вест за ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи како што нагласи, и да барале подобар противник од Заев, не можеле да најдат. -Убавата вест во внатрешната политика, барем за нас во ВМРО-ДПМНЕ, незнам дали за сите во Македонија е дека Заев објави дека нема да си дал оставка во недела вечер, ќе останел претседател на СДСМ. Петка. Браво. Што се однесува до ВМРО-ДПМНЕ, тоа е идеално. Не може да биде подобро. Јас му посакувам многу здравје и долг живот, и подолго да е претседател на СДСМ, рече Груевски на митнгот во Кочани на 24-ти април. Зоран Заев остана претседател на СДСМ и покрај дебаклот на предвремените парламентарни и избори. Заев и ...
сите 248 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Република Македонија, Никола Груевски, во својот говор на митингот одржан во Кочани на 24-ти април во пресрет на предвремените парламентарни избори ја коментираше најават на лидерот на СДСМ Зоран Заев, дека немало да си поднесе оставка од функцијата прв човек на најголемата опозициска партија. Груевски тогаш ваквата најава од Заев ја оцени како позитивна вест за ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи како што нагласи, и да барале подобар противник од Заев, не можеле да најдат. -Убавата вест во внатрешната политика, барем за нас во ВМРО-ДПМНЕ, незнам дали за сите во Македонија е дека Заев објави дека нема да си дал оставка во недела вечер, ќе останел претседател на СДСМ. Петка. Браво. Што се однесува до ВМРО-ДПМНЕ, тоа е идеално. Не може да биде подобро. Јас му посакувам многу здравје и долг живот, и подолго да е претседател на СДСМ, рече Груевски на митнгот во Кочани на 24-ти април. Зоран Заев остана претседател на СДСМ и покрај дебаклот на предвремените парламентарни и избори. Заев и ...
сите 248 | | | веќе видена

Ситуацијата во македонскиот парламент ќе се заплеткува дополнително во наредниот период, како резултат на верификацијата на мандатите на СДСМ, наспроти опозициската одлука да не се заземат пратеничките места. Двете седници што ги одржа досега осмиот состав на парламентот - конститутивната и инаугуративната, поминаа без бранувања, како што и можеше да се очекува со оглед на отсуството на најголемата опозициска партија. Но, овие заседанија не донесоа конкретни решенија за тоа како ќе функционира законодавниот дом во новонастанатата ситуација, а под водство на стариот претседател Трајко Вељаноски. Вистинската формула не ја знаат ниту некои од поискусните пратеници од мнозинството и од опозицијата, со кои разговаравме вчера. Првата нејасна работа е како ќе им се регулира работниот статус на пратениците од коалицијата на СДСМ, кои одбиваат да седат во парламентот, и покрај верификацијата на нивните мандати. Оние што учествуваа и во претходниот парламентарен состав (Марјанчо Николов, Стојко Пауновски, Горан ...
сите 30 | | | веќе видена