Мухамед Халили

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е Гордана Јанкуловска, Никола Тодоров во Третата изборна единица, Зоран Ставрески во ИЕ 4, во ...
сите 2 | | | веќе видена

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е Гордана Јанкуловска, Никола Тодоров во Третата изборна единица, Зоран Ставрески во ИЕ 4, во ...
сите 4 | | | веќе видена

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Осмите парламентарни избори, трети во низа во Македонија ќе се одржат в недела на 27 април. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е ...
сите 9 | | | веќе видена

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Осмите парламентарни избори, трети во низа во Македонија ќе се одржат в недела на 27 април. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е ...
сите 9 | | | веќе видена

Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е Гордана Јанкуловска, Никола Тодоров во Третата изборна единица, Зоран Ставрески во ИЕ 4, во Петтата ја предводи Антонијо Молошоски, додека носител во ИЕ 6 е Никола Попоски. Во 7,8 и 9 ИЕ кандидати за пратеници на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата се Ристо Манчев, Павле Саздов ...
сите 14 | | | веќе видена

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Осмите парламентарни избори, трети во низа во Македонија ќе се одржат в недела на 27 април. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е ...
сите 16 | | | веќе видена

Ако Џони беше пророк и десет години порано го виде распадот на југословенската федерација, меѓу македонската политичка елита во деведесеттите и кога беше јасно дека Титовата држава е мртва, малкумина ја препознаваа реалноста или пак, многумина не сакаа да го видат крајот. Во Македонија се доцнеше. Киро Глигоров е главната политичка фигура во тој период по неговиот избор за претседател на 27 јануари 1991 година, десет дена по конституирањето на првиот повеќепартиски Парламент. Глигоров на функцијата претседател на Македонија застанува во ситуација во која официјално во државата не постои таква функција, па затоа, неговиот прв официјален мандат е заведен од 18 ноември, по изгласувањето на Уставот на државата. Дотогаш Глигоров ја врши функцијата претседател на претседателството на Македонија. Изборот на Глигоров во Парламентот таа 1991 година претставува политички компромис меѓу тогашната победничка партија на парламентарните избори, ВМРО-ДПМНЕ и доминантното, но не доволно мнозинство на Комунистичката партија ...
сите 4 | | | веќе видена

Граѓаните на Република Македонија денеска по петти пат на непосредни избори избираат шеф на државата. Новиот претседател се избира меѓу Ѓорге Иванов кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, Стево Пендаровски кандидат на СДСМ, Зоран Поповски кандидат на ГРОМ и Илијаз Халими кандидат на ДПА. Досега се одржани четири избори за претседател на Република Македонија во 1994, 1999, 2004 и 2009 година. Првиот претседател на Република Македонија Киро Глигоров не беше избран на непосредни избори, туку од Собранието на 27 јануари 1991 година, согласно тогашните уставни решенија. Со воведување на повеќепартискиот систем во Македонија, започнаа меѓупартиските консултации околу предлагање на личност за кандидат за претседател на Република Македонија. Таа функција што дотогаш во Македонија не постоеше му беше понудена на Киро Глигоров. Така, во почетокот на новата 1991 година, односно десет дена по конституирањето на Собранието на Македонија, на дневен ред дојде и расправата околу изборот за претседател на Социјалистичка Република ...
сите 356 | | | веќе видена

Досега се одржани четири избори за претседател на Република Македонија во 1994, 1999, 2004 и 2009 година. Граѓаните на Република Македонија утре по петти пат на непосредни избори ќе избираат шеф на државата. Ќе се избира меѓу 4 кандидати. Досега се одржани четири избори за претседател на Република Македонија во 1994, 1999, 2004 и 2009 година. Првиот претседател на Република Македонија Киро Глигоров не беше избран на непосредни избори, туку од Собранието на 27 јануари 1991 година, согласно тогашните уставни решенија. Со воведување на повеќепартискиот систем во Македонија, започнаа меѓупартиските консултации околу предлагање на личност за кандидат за претседател на Република Македонија. Таа функција што дотогаш во Македонија не постоеше му беше понудена на Киро Глигоров. Така, во почетокот на новата 1991 година, односно десет дена по конституирањето на Собранието на Македонија, на дневен ред дојде и расправата околу изборот за претседател на Социјалистичка Република Македонија. По првото тајно гласење, ...
сите 310 | | | веќе видена

Граѓаните на Република Македонија утре по петти пат на непосредни избори ќе избираат шеф на државата. Новиот претседател ќе се избира меѓу Ѓорге Иванов кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, Стево Пендаровски кандидат на СДСМ, Зоран Поповски кандидат на ГРОМ и Илијаз Халими кандидат на ДПА. Досега се одржани четири избори за претседател на Република Македонија, во 1994, 1999, 2004 и 2009 година. Првиот претседател на Република Македонија Киро Глигоров не беше избран на непосредни избори, туку од Собранието на 27 јануари 1991 година, согласно тогашните уставни решенија. Со воведување на повеќепартискиот систем во Македонија, започнаа меѓупартиските консултации околу предлагање на личност за кандидат за претседател на Република Македонија. Таа функција што дотогаш во Македонија не постоеше му беше понудена на Киро Глигоров. Така, во почетокот на новата 1991 година, односно десет дена по конституирањето на Собранието на Македонија, на дневен ред дојде и расправата околу изборот за претседател на Социјалистичка Република ...
сите 70 | | | веќе видена