Благоја Марковски

Драматичните настани во Украина предизвикаа мобилизација во неколку земји, зголемување на борбенaта готовност на неколку армии и забрзано одржување големи воени вежби. Домино-ефектот од Украина се движи во две насоки. Едната е кон балтичките земји и кон Полска, а втората е кон југот на Европа, во земјите како Молдавија, Романија, Бугарија, Србија, Косово. Воените експерти анализираат колкави се заканите од прелевање на украинската криза ИМА ЛИ ЗАКАНА ОД ДОМИНО-ЕФЕКТ ОД УКРАИНСКАТА КРИЗА? Општa мобилизација во неколку земји, зголемување на борбенaта готовност на неколку армии, забрзанa динамика на одржување воени вежби на воздухопловните, морнаричките и на копнените сили, како и барања за засилување со војници и со опрема од сојузниците се само дел од настаните што ја зафатија Источна Европа по принципот на домино-ефект, како последица на кризата во Украина. Драматичните настани во Украина, кои почнаа во Киев и се проширија кон истокот на земјата, предизвикаа трупање на големо количество оружје и војска ...
сите 33 | | | веќе видена

Внатрешната ситуација по изборите ќе влијае врз позицијата на Македонија на меѓународен план, предупредуваат експертите. Благој Зашов кој има искуство како поранешен дипломат напоменува дека нема сомнеж оти последиците од непризнавањето на изборните резултати од опозицијата во очите на ЕУ и НАТО ќе се отслика негативно во делот на аспирациите за зачленување во овие организации. Не може да криеме дека има проблеми во функционирањето на демократијата. Странците претставени преку амбасадите известуваат за тоа што се случува. Мислам дека сето тоа, особено во однос на европската унија ќе има негативен ефект. Благој Зашов, поранешен дипломат. Согласно европските норми Македонија и натаму треба да ги спроведува реформите, а со парламент без опозиција работата може само да и наштети на земјата, вели Зашов. Според него во прашање ќе биде доведено и прашањето за името кое во последниот период е суштинско зошто ќе отсуствува консензус во државата. x „Не може да криеме дека има проблеми во функционирањето на ...
сите 85 | | | веќе видена

Делегации на Градот Скопје, општина Центар, претставници од АРМ, МАНУ и од разни државни, образовни и граѓански институции и организации денеска кај црквата „Св. Спас“ положија цвеќе и му оддадоа почит на големиот македонски револуционер Гоце Делчев. Денот 4 Мај - 111 години од смртта на Делчев, делегациите го одбележаа и со цвеќе на неговиот споменик на централниот плоштад и оној во Градски парк. Истовремено беше оддадна почит и на спомен-обележјата во Делчево, Струмица и на бистата во село Подгорци, Струшко. Во Скопје во црквата „Свети Спас“ беше одржана и Литургија на Македонската православна црква, а настапи и Мешаниот градски хор „Вардар“. Во националното Собрание, пак, на истакнати научни работници им беше доделено високото општествено признание „Гоце Делчев“. Наградата беше врачена на трудот „Македонија туристички бисер – туристички потенцијали и културно-историски знаменитости“ од Тодор Чепреганов, Ратомир Гроздановски, Благоја Марковски и Дејан Николовски, „Learning end ressoning in cognitive radio ...
сите 4 | | | веќе видена

111-ти "Гоцеви денови" На доделувањето на државната награда "Гоце Делчев" на денот на одбележувањето на 111 години од смртта на најистакнатиот македонски револуционер академик Камбовски истакна дека Македонија стои пред вториот најголем предизвик од нејзиното осамостојување и независност - да се интегрира во европскиот простор на знаење, образование, наука и истражување и економски развој Македонија туристички бисер - туристички потенцијали и културно-историски знаменитости" од авторите Тодор Чепреганов, Ратомир Гроздановски, Благоја Марковски и Дејан Николовски, Леарнинг анд Рессонинг ин Цогнитиве Радио Нетњорксс од професорите Лилјана Гавриловска и Владимир Атанасовски и трудот Медицинска генетика" од д-р Мирјана Кочова, Гордана Илиева, Елена Шокарова - Ангеловска, Светлана Кочева и Виолета Атанасовска се годинешните добитници на државната награда Гоце Делчев" за особено значајно остварување во сите области од науката кои се од интерес за Република Македонија. На конкурсот за државната награда "Гоце ...
сите 5 | | | веќе видена

На конкурсот за државната награда „Гоце Делчев“ за 2013 година пристигнале вкупно 12 научни трудови. Избрани се „Македонија туристички бисер – туристички потенцијали и културно - историски знаменитости“ од авторите Тодор Чепреганов, Ратомир Гроздановски, Благоја Марковски и Дејан Николовски, „Learning and Ressoning in Cognitive Radio Networks“, од професорите Лилјана Гавриловска и Владимир Атанасовски и трудот „Медицинска генетика“ од д-р Мирјана Кочова, Гордана Илиева, Елена Шокарова Ангеловска, Светлана Кочева и Виолета Атанасовска. Ова високо општествено признание за истакнати научни работници, на денот на одбележувањето на 111 години од смртта на најистакнатиот македонски револуционер, ја врачи претседателот на Одборот за доделување на наградата и претседател на МАНУ, академик Владо Камбовски. Честитајќи им го високото признание на добитниците тој подвлече дека највисоката државна награда за научно дело го носи името на Гоце Делчев како признание дека неговата идеја за културната и свесната акција како ...
сите 11 | | | веќе видена

На конкурсот за државната награда „Гоце Делчев“ за 2013 година пристигнале вкупно 12 научни трудови. Избрани се „Македонија туристички бисер – туристички потенцијали и културно-историски знаменитости“ од авторите Тодор Чепреганов, Ратомир Гроздановски, Благоја Марковски и Дејан Николовски, „Learning and Ressoning in Cognitive Radio Networks“, од професорите Лилјана Гавриловска и Владимир Атанасовски и трудот „Медицинска генетика“ од др Мирјана Кочова, Гордана Илиева, Елена Шокарова Ангеловска, Светлана Кочева и Виолета Атанасовска. Ова високо општествено признание за истакнати научни работници, на денот на одбележувањето на 111 години од смртта на најистакнатиот македонски револуционер, ја врачи претседателот на Одборот за доделување на наградата и претседател на МАНУ, академик Владо Камбовски. Честититајќи им го високото признание на добитниците тој подвлече дека највисоката државна награда за научно дело го носи името на Гоце Делчев како признание дека неговата идеја за културната и свесната акција како ...
сите 17 | | | веќе видена

Државната награда „Гоце Делчев“ за особено значајно остварување во сите области од науката кои се од интерес за Република Македонија денеска им беше свечено врачена на годинешните добитници во Собранието на Република Македонија. Признанија добија три труда од областа на здравството, општествените науки и од областа на технолошко-техничките науки. Наградата се состои од паричен износ во пет просечни плати по награден труд и статуетка со ликот на Гоце Делчев која годинава прв пат се доделува. На конкурсот за државната награда „Гоце Делчев“ за 2013 година пристигнале вкупно 12 научни трудови. Избрани се „Македонија туристички бисер – туристички потенцијали и културно-историски знаменитости“ од авторите Тодор Чепреганов, Ратомир Гроздановски, Благоја Марковски и Дејан Николовски, „Learning and Ressoning in Cognitive Radio Networks“, од професорите Лилјана Гавриловска и Владимир Атанасовски и трудот „Медицинска генетика“ од др Мирјана Кочова, Гордана Илиева, Елена Шокарова Ангеловска, Светлана Кочева и Виолета ...
сите 18 | | | веќе видена

Државната награда „Гоце Делчев“ за особено значајно остварување во сите области од науката кои се од интерес за Република Македонија денеска во националното Собрание свечено им беше врачена на годинешните добитници. На конкурсот за државната награда „Гоце Делчев“ за 2013 година пристигнале вкупно 12 научни трудови. Избрани се „Македонија туристички бисер – туристички потенцијали и културно-историски знаменитости“ од авторите Тодор Чепреганов, Ратомир Гроздановски, Благоја Марковски и Дејан Николовски, „learning and ressoning in Cognitive Radio Networks“ од професорите Лилјана Гавриловска и Владимир Атанасовски и трудот „Медицинска генетика“ од Мирјана Кочова, Гордана Илиева, Елена Шокарова Ангеловска, Светлана Кочева и Виолета Атанасовска. (Фото: МИА) Ова високо општествено признание за истакнати научни работници, на денот на одбележувањето на 111 години од смртта на најистакнатиот македонски револуционер, ја врачи претседателот на Одборот за доделување на наградата и претседател на МАНУ, академик Владо ...
сите 21 | | | веќе видена

Државната награда „Гоце Делчев“ за особено значајно остварување во сите области од науката кои се од интерес за Република Македонија денеска во националното Собрание свечено им беше врачена на годинешните добитници. Државната награда „Гоце Делчев“ за особено значајно остварување во сите области од науката кои се од интерес за Република Македонија денеска во националното Собрание свечено им беше врачена на годинешните добитници. На конкурсот за државната награда „Гоце Делчев“ за 2013 година пристигнале вкупно 12 научни трудови. Избрани се „Македонија туристички бисер – туристички потенцијали и културно-историски знаменитости“ од авторите Тодор Чепреганов, Ратомир Гроздановски, Благоја Марковски и Дејан Николовски, „Learning and Ressoning in Cognitive Radio Networks“, од професорите Лилјана Гавриловска и Владимир Атанасовски и трудот „Медицинска генетика“ од др Мирјана Кочова, Гордана Илиева, Елена Шокарова Ангеловска, Светлана Кочева и Виолета Атанасовска. Ова високо општествено признание за ...
сите 25 | | | веќе видена

Државната награда „Гоце Делчев“ за особено значајно остварување во сите области од науката кои се од интерес за Република Македонија денеска во националното Собрание свечено им беше врачена на годинешните добитници. На конкурсот за државната награда „Гоце Делчев“ за 2013 година пристигнале вкупно 12 научни трудови. Избрани се „Македонија туристички бисер – туристички потенцијали и културно-историски знаменитости“ од авторите Тодор Чепреганов, Ратомир Гроздановски, Благоја Марковски и Дејан Николовски, „Learning and Ressoning in Cognitive Radio Networks“, од професорите Лилјана Гавриловска и Владимир Атанасовски и трудот „Медицинска генетика“ од др Мирјана Кочова, Гордана Илиева, Елена Шокарова Ангеловска, Светлана Кочева и Виолета Атанасовска. Ова високо општествено признание за истакнати научни работници, на денот на одбележувањето на 111 години од смртта на најистакнатиот македонски револуционер, ја врачи претседателот на Одборот за доделување на наградата и претседател на МАНУ, академик Владо Камбовски. ...
сите 33 | | | веќе видена