Џевџет Хаљими

За разлика од овие избори, кога за столче во Собранието ќе се борат 14 партии, на претходните парламентарни избори во 2011 свои листи со кандидати за пратеници поднеле 18 партии и коалиции Државната изборна комисија денес треба да соопшти дали листите со кандидати за пратеници се доставени како што налага Изборниот законик. Во изминатите 48 часа членовите на ДИК утврдуваа дали партиите ќе треба да ги поправат евентуалните недостатоци. Четиринаесет партии во саботата доставиле листи со кандидати за пратеници до Државната изборна комисија за предвремените парламентарни избори, кои ќе се одржат на 27 април. Листи со пратеници поднеле ВМРО-ДПМНЕ, Социјалдемократскиот сојуз, Демократската унија за интеграција (ДУИ), ВМРО-НП, Демократската партија на Албанците (ДПА), Националната демократска преродба (НДП), ГРОМ, Коалицијата Достоинство за Македонија", Алијансата за позитивна Македонија, Партијата за европска иднина, Народното движење за Македонија, ПДП и Партијата за економски промени 21 и СДПМ. Редоследот на ...
сите 20 | | | веќе видена

Политичките партии ги доставија кандидатските листи во ДИК. ВМРО-ДПМНЕ без изненадувања кога се во прашање носителите на листите. СДСМ отиде со невообичаен потег - го нема раководството на листите, а за една недела направи измени на 17 позиции на кандидатските листи. Избегнат е судир Никола Груевски – Зоран Заев или Никола Груевски-Радмила Шекеринска во скопска единица.Еве кој против кого „ќе игра“ на парламентарните избори на 27 април: Изборна единица 1 ВМРО-ДПМНЕ - Никола Груевски СДСМ - Рената Дескоска Алијансата за позитивна Македонија - Љупчо Зиков ГРОМ - Чедомир Саздовски Достоинство – Благоја Марковски ВМРО НП - Слободан Близнаковски ДУИ - Ермира Мехмети ДПА – Беким Фазлиу. Изборна единица 2 ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Јанкулоска СДСМ - Петре Шилегов Алијансата за позитивна Македонија - Владо Бучковски ГРОМ - Виктор Цветковски Достоинство - Горан Зафировски ВМРО НП - Љупчо Балкоски ДУИ - Реџаил Исмаили ДПА - Орхан Ибраими НДП - Џезаир Шаќири Изборна единица 3 ВМРО-ДПМНЕ - ...
сите 7 | | | веќе видена

Политичките партии ги доставија кандидатските листи во ДИК. ВМРО-ДПМНЕ без изненадувања кога се во прашање носителите на листите. СДСМ отиде со невообичаен потег - го нема раководството на листите, а за една недела направи измени на 17 позиции на кандидатските листи. Избегнат е судир Никола Груевски – Зоран Заев или Никола Груевски-Радмила Шекеринска во скопска единица. Еве кој против кого „ќе игра“ на парламентарните избори на 27 април: Изборна единица 1 ВМРО-ДПМНЕ - Никола Груевски СДСМ - Рената Дескоска Алијансата за позитивна Македонија - Љупчо Зиков ГРОМ - Чедомир Саздовски Достоинство – Благоја Марковски ВМРО НП - Слободан Близнаковски ДУИ - Ермира Мехмети ДПА – Беким Фазлиу. Изборна единица 2 ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Јанкулоска СДСМ - Петре Шилегов Алијансата за позитивна Македонија - Владо Бучковски ГРОМ - Виктор Цветковски Достоинство - Горан Зафировски ВМРО НП - Љупчо Балкоски ДУИ - Реџаил Исмаили ДПА - Орхан Ибраими НДП - Џезаир Шаќири Изборна единица 3 ВМРО-ДПМНЕ - ...
сите 8 | | | веќе видена

Четиринаесет партии на 29 март годинава доставија листи на кандидати за пратеници до Државната изборна комисија за претстојните парламентарни избори За парламентарните избори Листи за пратеници поднеле ВМРО-ДПМНЕ, Социјалдемократскиот сојуз, Демократската унија за интеграции (ДУИ), ВМРО-НП, Демократската партија на Албанците (ДПА), Националната демократска преродба (НДП), ГРОМ, коалицијата „Достоинство за Македонија“, Алијансата за позитивна Македонија, Партијата за европска иднина, Народното движење за Македонија, ПДП и Партијата за економски промени 21 и СДПМ. ДИК има рок од 48 часа да утврди дали листите се доставени во согласност со одредбите на Изборниот законик ВМРО-ДПМНЕ Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, ќе ја предводи листата во изборната единица еден. Во двојката на чело ќе биде Гордана Јакуловска. Никола Тодоров е прв на листата во тројката. Во четворката ќе биде Зоран Ставрески, додека носител во петтата изборна единица ќе биде Антонио Милошоски. Во шестата изборна единица листата ќе ја ...
сите 16 | | | веќе видена

Алијансата за позитивна Македонија денеска ги презентира кандидатските листи за претстојните парламентарни избори кои синоќа ги поднесе до ДИК. Во првата изборна единица носител на листата е лидерот на партијата Љупчо Зиков, во втората прв е претседателот на главниот одбор Владо Бучковски, а третата изборна единица ја предводи пензионираниот генерал Илија Николовски, кој е претседател на коалициската Партија на обединети пензионери и граѓани на Македонија. Носител на листа во четворката е Дане Јованов, член на Извршниот одбор, членот на главниот одбор на партијата Игор Камбовски е носител во петата изборна единица, а шестката ја предводи Џевџет Хаљими.
сите 13 | | | веќе видена

Алијансата за позитивна Македонија(АПМ) во сабота ги поднесе кандидатските листи за претстојните парламентарни избори. Во скопска единица прв на листа е лидерот на партијата Љупчо Зиков, заедно со доцент д-р Александра Србиновска – Дончевски и педијатарот Ангелчо Андоновски. Во втората изборна единица носител ќе биде претседателот на главниот одбор на АПМ, Владо Бучковски, а второ и трето место на листата се економистката Ирена Тричковиќ и професорот на Медицинскиот факултет, Филип Дума. Третата изборна единица ја предводи пензионираниот генерал Илија Николовски, кој е претседател на Партијата на обединети пензионери и граѓани на Македонија, коалиционен партнер на АПМ. По него на листата се адвокатот Асмир Алиспахиќ и стопанственичката Маријана Перковска. Во четворка носител е членот на извршниот одбор на АПМ Дане Јованов, следуваат адвокатката Кети Петкова и менаџерот на винарницата „Стоби”, Аневски Ѓорѓи Бебеџаков. Во петтата изборна единица носител е членот на главниот одбор на АПМ, доц.д-р Игор ...
сите 14 | | | веќе видена

Алијансата за позитивна Македонија денеска ги презентира кандидатските листи за претстојните парламентарни избори кои синоќа ги поднесе до ДИК. Партијата очекува да освои пет пратенички мандати. Тие ги претставија своите кандидати, но не учествуваат во изборните единици во дијаспората затоа што сметаат дека овие гласови се злоупотребуваат. Во првата изборна единица носител на листата е лидерот на партијата Љупчо Зиков, во втората прв е претседателот на главниот одбор Владо Бучковски, а третата изборна единица ја предводи пензионираниот генерал Илија Николовски, кој е претседател на коалициската Партија на обединети пензионери и граѓани на Македонија. Носител на листа во четворката е Дане Јованов, член на Извршниот одбор, членот на главниот одбор на партијата Игор Камбовски е носител во петата изборна единица, а шестката ја предводи Џевџет Хаљими.
сите 19 | | | веќе видена

И Алијансата за позитивна Македонија синоќа ги поднесе кандидатските листи за претстојните парламентарни избори. Во скопска единица прв на листа е лидерот на партијата Љупчо Зиков, заедно со доцент д-р Александра Србиновска – Дончевски и педијатарот Ангелчо Андоновски. Во втората изборна единица носител ќе биде претседателот на главниот одбор на АПМ, Владо Бучковски, а второ и трето место на листата се економистката Ирена Тричковиќ и професорот на Медицинскиот факултет, Филип Дума. Третата изборна единица ја предводи пензионираниот генерал Илија Николовски, кој е претседател на Партијата на обединети пензионери и граѓани на Македонија, коалиционен партнер на АПМ. По него на листата се адвокатот Асмир Алиспахиќ и стопанственичката Маријана Перковска. Во четворка носител е членот на извршниот одбор на АПМ Дане Јованов, следуваат адвокатката Кети Петкова и менаџерот на винарницата „Стоби“, Аневски Ѓорѓи Бебеџаков. Во петтата изборна единица носител е членот на главниот одбор на АПМ, доц.д-р Игор Камбовски. ...
сите 26 | | | веќе видена

Во скопска единица прв на листа е лидерот на партијата Љупчо Зиков, заедно со доцент д-р Александра Србиновска - Дончевски и педијатарот Ангелчо Андоновски. Во втората изборна единица носител ќе биде претседателот на главниот одбор на АПМ, Владо Бучковски, а второ и трето место на листата се економистката Ирена Тричковиќ и професорот на Медицинскиот факултет, Филип Дума. Третата изборна единица ја предводи пензионираниот генерал Илија Николовски, кој е претседател на Партијата на обединети пензионери и граѓани на Македонија, коалиционен партнер на АПМ. По него на листата се адвокатот Асмир Алиспахиќ и стопанственичката Маријана Перковска. Во четворка носител е членот на извршниот одбор на АПМ Дане Јованов, следуваат адвокатката Кети Петкова и менаџерот на винарницата „Стоби", Аневски Ѓорѓи Бебеџаков. Во петтата изборна единица носител е членот на главниот одбор на АПМ, доц.д-р Игор Камбовски. Пензионираниот генерал Филип Котели и архитектката Павлинка Бендевска се на третото и на четвртото место од изборната ...
сите 26 | | | веќе видена

Во првата изборна единица носител на листата е лидерот на партијата Љупчо Зиков, во втората прв е претседателот на главниот одбор Владо Бучковски, а третата изборна единица ја предводи пензионираниот генерал Илија Николовски, кој е претседател на коалициската Партија на обединети пензионери и граѓани на Македонија. Носител на листа во четворката е Дане Јованов, член на Извршниот одбор, членот на главниот одбор на партијата Игор Камбовски е носител во петата изборна единица, а шестката ја предводи Џевџет Хаљими. /Извор: МИА/
сите 27 | | | веќе видена