Игор Камовски

Четиринаесет партии на 29 март годинава доставија листи на кандидати за пратеници до Државната изборна комисија за претстојните парламентарни избори За парламентарните избори Листи за пратеници поднеле ВМРО-ДПМНЕ, Социјалдемократскиот сојуз, Демократската унија за интеграции (ДУИ), ВМРО-НП, Демократската партија на Албанците (ДПА), Националната демократска преродба (НДП), ГРОМ, коалицијата „Достоинство за Македонија“, Алијансата за позитивна Македонија, Партијата за европска иднина, Народното движење за Македонија, ПДП и Партијата за економски промени 21 и СДПМ. ДИК има рок од 48 часа да утврди дали листите се доставени во согласност со одредбите на Изборниот законик ВМРО-ДПМНЕ Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, ќе ја предводи листата во изборната единица еден. Во двојката на чело ќе биде Гордана Јакуловска. Никола Тодоров е прв на листата во тројката. Во четворката ќе биде Зоран Ставрески, додека носител во петтата изборна единица ќе биде Антонио Милошоски. Во шестата изборна единица листата ќе ја ...
сите 16 | | | веќе видена

Алијансата за позитивна Македонија ги претстави носителите на кандидатските листи на Коалицијата за позитивна Македонија. Во првата изборна единица изборната листа ќе ја предводи претседателот на АПМ Љупчо Зиков. Веднаш позади него се Александра Србиновска – Дончевски и педијатарот Ангелчо Андоновски. Во втората изборна единица носител ќе биде претседателот на главниот одбор Владо Бучковски, а на второ и трето место на листата се економистот Ирена Тричковиќ и професорот на медицинскиот факултет Филип Дума. Листата во тројка ја предводи пензионираниот генерал Илија Николовски, кој е претседател на Партијата на обединети пензионери и граѓани на Македонија, клоалиционен партнер на АПМ. Адвокатот Асмир Алиспахиќ и стопанственичката Маријана Перковска се наоѓаат на второто и третото место. Во четворка носител е членот на извршниот одбор Дане Јованов. Позади него се адвокатката Кети Петкова и менаџерот на винаријата „Аневски“ Ѓорѓи Бебеџаков. Во петтата изборна единица носител е членот на главен одбор Игор ...
сите 32 | | | веќе видена