Илија Николовски

Да не дозволиме да се повторат конфликтите и злосторствата што се случуваа на територијата на поранешна Југославија во периодот од 1991 – 2001 година! Да се направи попис на жртвите и да им се оддаде почит ним и на семејствата кои изгубиле свои блиски во тој период. Да се зборува, да се дебатира и да се соочиме со минатото – само така ќе може да се дојде до вистинско помирување и правда. Ова беше апелот кој произлезе од вчерашната дебата и конференција за печат, во рамките на Процесот РЕКОМ во Македонија. Повод за денешната дебата и конференцијата за печат е вклучувањето на Коалицијата за РЕКОМ во Скопскиот маратон на 11 мај 2014 година. Центарот за истражување и креирање политики е партнер за имплементација на регионалниот проект „Зајакнување и поддршка на Процесот РЕКОМ„ во Македонија. Оваа година Коалицијата за РЕКОМ се вклучува во улични акции за прибирање на потписи за поддршка на РЕКОМ, како и во Скопскиот маратон на 11 мај 2014, под мотото „Трчам за РЕКОМ„. Целта на овие јавни акции е промовирање на ...
| | веќе видена

По втор пат годинава вицепремиерот за евроинтеграции Фатмир Бесими беше домаќин на „ЕУ Појадокот”, организиран во чест на прославувањето на 9 мај – Денот на Европа, ден кога се слават мирот, безбедноста и стабилноста како симболи на Европската унија. На појадокот гости беа дипломатскиот Кор во државата, министерот Поповски, вицепремиерот Џафери и поранешните вицепремиери за европски прашања. „Светскиот мир не може да се сочува без правење на креативни напори пропорционални на опасностите кои го загрозуваат”, изјави Бесими, додавајќи дека потребата од „пропорционални креативни напори” за донесување на мир и стабилност одекнува и 64 години подоцна. „Навраќајќи се кон европските вредности кои се слават денес, мораме заедно да ги надминеме препреките кои го попречуваат патот на мојата земја кон полноправно членство во Европската унија и НАТО, наоѓајќи решенија кои ќе обединат наместо да поделат; кои поддржуваат учество наместо поделба и кои поттикнуваат вклучување наместо исклучување”, рече Бесими. Како дел од ...
| | веќе видена

На појадокот гости беа дипломатскиот Кор во државата, министерот Поповски, вицепремиерот Џафери и поранешните вицепремиери за европски прашања. „Светскиот мир не може да се сочува без правење на креативни напори пропорционални на опасностите кои го загрозуваат", изјави Бесими, додавајќи дека потребата од „пропорционални креативни напори" за донесување на мир и стабилност одекнува и 64 години подоцна. „Навраќајќи се кон европските вредности кои се слават денес, мораме заедно да ги надминеме препреките кои го попречуваат патот на мојата земја кон полноправно членство во Европската унија и НАТО, наоѓајќи решенија кои ќе обединат наместо да поделат; кои поддржуваат учество наместо поделба и кои поттикнуваат вклучување наместо исклучување", рече Бесими. Како дел од проектот Младите за Европа, Бесими им врачи благодарници „Еден ден за Европа" на студентите и средношколците од Факултетот за музичка уметност - Скопје, Факултетот за уметност - Тетово и Средниот музичко-балетски центар Илија Николовски Луј - ...
сите 2 | | | веќе видена

Годинава по втор пат Заменик-претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за евроинтеграциите, Фатмир Бесими, беше домаќин на „ЕУ Појадокот“ во Клубот на пратениците во Скопје, во чест на 9 Мај - Денот на Европа. На појадокот беа дипломатскиот кор во земјава, министерот Никола Поповски, вицепремиерот Муса Џафери и поранешните вицепремиери за европски прашања. Воведно обраќање имаа Бесими и евроамбасадорот Орав. Бесими на почетокот оддаде почит на војните во поранешна Југославија, Балканскиот полуостров, Европа и светот, а цитирајќи го Шуман тој порача дека „Светскиот мир не може да се сочува без вложување креативни напори пропорционални на опасностите кои го загрозуваат. Потребата од пропорционални креативни напори за донесување на мир и стабилност одекнува и 64 години подоцна“. На свеченоста Бесими како дел од проектот „Младите за Европа“ им врачи благодарници „Еден ден за Европа“ на студентите и средношколците од Факултетот за музичка уметност – Скопје, Факултетот за уметност – Тетово и ...
сите 3 | | | веќе видена

Годинава по вторпат заменик претседателот на Владата, Фатмир Бесими беше домаќин на "ЕУ Појадокот", одржан во Клуб на пратеници, организиран во чест на прославувањето на 9 мај – Денот на Европа, ден кога ги славиме мирот, безбедноста и стабилноста како симболи на Европската унија. На појадокот гости беа дипломатскиот Кор во државата, министерот Поповски, вицепремиерот Џафери и поранешните вицепремиери за европски прашања. Воведно обраќање имаа вицепремиерот Бесими и евроамбасадорот Орав. На почетокот на своето обраќање вицепремиерот Бесими оддаде почит кон жртвите од војните во поранешна Југославија, Балканскиот полуостров, Европа и светот. Цитирајки го Шуман тој додаде: „Светскиот мир не може да се сочува без правење на креативни напори пропорционални на опасностите кои го загрозуваат.“ Потребата од „пропорционални креативни напори“ за донесување на мир и стабилност одекнува и 64 години подоцна. „Навраќајќи се кон европските вредности кои се слават денес, мораме заедно да ги надминеме препреките кои го ...
сите 5 | | | веќе видена

Во организација на МОН денеска на плоштад Македонија беше одржана културна манифестација посветена на 9 мај, Денот на победата на фашизмот и Денот на Европа. Со изведба на музички дела на учениците од ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“-Скопје и со изложба на уметнички слики на учениците ДСУЛУД „Лазар Личеноски“-Скопје на симболичен начин беше прославена победата на најголемото зло за човештвото, фашизмот и создавањето на ЕУ. Покрај многубројните посетители на плоштадот учениците денеска ги посети и министерот за образование и наука Спиро Ристовски. -Оваа година за прв пат ќе воспоставиме една пракса на свечено симболично одбележување на 9 мај, Денот на победатат на фашизмот и формирањето на ЕУ, истакна Ристовски. Учениците од овие две училишта, посочи министерот, сликаа мототви од ЕУ и мотиви за Македонија и македонсктата борба против фашизмот, а учениците од музичкото училиште исполнуваат дела на еминентни европски и светски композитори. Покрај оваа манифетсација во чест на овој голем ден 9 мај, МОН органзираше ...
сите 7 | | | веќе видена

Годинава по вторпат заменик претседателот на Владата, Фатмир Бесими беше домаќин на „ЕУ Појадокот“, одржан во Клуб на пратеници, организиран во чест на прославувањето на 9 мај – Денот на Европа, ден кога ги славиме мирот, безбедноста и стабилноста како симболи на Европската унија. На појадокот гости беа дипломатскиот Кор во државата, министерот Поповски, вицепремиерот Џафери и поранешните вицепремиери за европски прашања. Воведно обраќање имаа вицепремиерот Бесими и евроамбасадорот Орав. На почетокот на своето обраќање вицепремиерот Бесими оддаде почит кон жртвите од војните во поранешна Југославија, Балканскиот полуостров, Европа и светот. Цитирајки го Шуман тој додаде: „Светскиот мир не може да се сочува без правење на креативни напори пропорционални на опасностите кои го загрозуваат.“ Потребата од „пропорционални креативни напори“ за донесување на мир и стабилност одекнува и 64 години подоцна. „Навраќајќи се кон европските вредности кои се слават денес, мораме заедно да ги надминеме препреките кои го ...
сите 17 | | | веќе видена

Во малата сала на националната установа „Центар за култура“ во Куманово, во текот на следната недела ќе бидат одржани два концерти на класична музика. Првиот ќе биде изведен во вторник, со почеток во 19.30 часот, а ќе настапат гитаристите од Факултетот за музички уметности, во класата на вонредниот професор Тања Јакова. Вториот концерт ќе биде изведен следниот ден, во среда, со почеток во 18 часот, а ќе настапат млади пијанисти од ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ од Скопје. Имињата на младите пијанисти се Ивана Стојковиќ, Ирина Петрушевска и Арда Мустафаоглу, а програмата опфаќа дела на Бах, Бетовен, Шопен, Шуман Хајдн, Чајковски, Скарлати и Зографски.
сите 2 | | | веќе видена

Лилјана Поповска, Аспазија Софијанова и Даниела Рангелова, се дел од кандидатите кои ќе ги пополнат 8-те места од првата изборна единица за ВМРО-ДПМНЕ, а се поизвесно е дека ним ќе им се придружат Јелена Жугиќ и Андон Чибишев. Носителот на листата во единицата, Никола Груевски, бидејќи повторно ќе добие мандат за формирање на влада, ќе ослободи едно пратеничко место што ќе резултира со поместување на листата. Таков најверојатно ќе биде и случајот со уште неколку позиции, бидејќи е можно некој од кандидатите да добие министерско место. Меѓу 10-те кандидати од втората изборна единица кои ќе седнат во пратеничките столчиња се Гордана Јанкуловска, Трајко Вељаноски, Зоран Ѓорѓиевски, Амди Бајрам, Владанка Авировиќ. Драган Петковски и Бојан Стојановски се дополнителните кандидати кои се во игра да влезат во парламанетот доколку некој од листата добие министерско место. Никола Тодоров, Влатко Ѓорчев, Илија Димовски, Емил Димитриев, се дел од 13-те кандидати на ВМРО ДПМНЕ кои добија пратенички мандати во 3-та ...
сите 4 | | | веќе видена

Опозициските партии се наоѓаат пред клучни одлуки за својата иднина, особено СДСМ откако не ги призна изборните резултати, но и ДПА, бидејќи продолжи да слабее ДАЛИ РЕАЛНОСТА moже да ГИ ДЕМАНТИРА БРОЈКИТЕ ОД ИЗБОРИТЕ? Распределбата на мандатите во Собранието по добиените резултати од предвремените парламентарни избори донесе интересни новини на политичката сцена, но не и крупни промени и поместувања, сметаат политичките аналитичари. Според нив, ВМРО-ДПМНЕ останува доминантна партија во целата држава, а кај албанскиот блок таа улога ја има ДУИ, со најдобриот резултат во својата историја. Опозициските партии се наоѓаат пред клучни одлуки за својата иднина, особено СДСМ, откако не ги призна изборните резултати, но и ДПА, бидејќи продолжи да слабее. За разлика од претходните два парламентарни состави, овој пат има нешто поголема застапеност на малите партии. ГРОМ е новиот политички субјект што се избори за пратеничко место и се очекува партијата да се обиде да го искористи мандатот за што повеќе да зајакне. ...
сите 2 | | | веќе видена