Панчо Минов

За разлика од овие избори, кога за столче во Собранието ќе се борат 14 партии, на претходните парламентарни избори во 2011 свои листи со кандидати за пратеници поднеле 18 партии и коалиции Државната изборна комисија денес треба да соопшти дали листите со кандидати за пратеници се доставени како што налага Изборниот законик. Во изминатите 48 часа членовите на ДИК утврдуваа дали партиите ќе треба да ги поправат евентуалните недостатоци. Четиринаесет партии во саботата доставиле листи со кандидати за пратеници до Државната изборна комисија за предвремените парламентарни избори, кои ќе се одржат на 27 април. Листи со пратеници поднеле ВМРО-ДПМНЕ, Социјалдемократскиот сојуз, Демократската унија за интеграција (ДУИ), ВМРО-НП, Демократската партија на Албанците (ДПА), Националната демократска преродба (НДП), ГРОМ, Коалицијата Достоинство за Македонија", Алијансата за позитивна Македонија, Партијата за европска иднина, Народното движење за Македонија, ПДП и Партијата за економски промени 21 и СДПМ. Редоследот на ...
сите 20 | | | веќе видена

Граѓанска опција за Македонија (ГРОМ) по изборни единици, според одлуката на Централниот одбор ги објави носителите на листите за предвремените парламентарни избори. Носител во првата изборна едиица е Чедомир Саздовски, во втората Виктор Цветковски, во тројката е Штеријо Николов, во четворката поранешниот градоначалник на Кавадарци, Панчо Минов, во петткаа е Љупчо Настоски и во шестата изборна единица предложен е Горан Анчески.
сите 6 | | | веќе видена

Политичките партии ги доставија кандидатските листи во ДИК. ВМРО-ДПМНЕ без изненадувања кога се во прашање носителите на листите. СДСМ отиде со невообичаен потег - го нема раководството на листите, а за една недела направи измени на 17 позиции на кандидатските листи. Избегнат е судир Никола Груевски – Зоран Заев или Никола Груевски-Радмила Шекеринска во скопска единица.Еве кој против кого „ќе игра“ на парламентарните избори на 27 април: Изборна единица 1 ВМРО-ДПМНЕ - Никола Груевски СДСМ - Рената Дескоска Алијансата за позитивна Македонија - Љупчо Зиков ГРОМ - Чедомир Саздовски Достоинство – Благоја Марковски ВМРО НП - Слободан Близнаковски ДУИ - Ермира Мехмети ДПА – Беким Фазлиу. Изборна единица 2 ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Јанкулоска СДСМ - Петре Шилегов Алијансата за позитивна Македонија - Владо Бучковски ГРОМ - Виктор Цветковски Достоинство - Горан Зафировски ВМРО НП - Љупчо Балкоски ДУИ - Реџаил Исмаили ДПА - Орхан Ибраими НДП - Џезаир Шаќири Изборна единица 3 ВМРО-ДПМНЕ - ...
сите 7 | | | веќе видена

Политичките партии ги доставија кандидатските листи во ДИК. ВМРО-ДПМНЕ без изненадувања кога се во прашање носителите на листите. СДСМ отиде со невообичаен потег - го нема раководството на листите, а за една недела направи измени на 17 позиции на кандидатските листи. Избегнат е судир Никола Груевски – Зоран Заев или Никола Груевски-Радмила Шекеринска во скопска единица. Еве кој против кого „ќе игра“ на парламентарните избори на 27 април: Изборна единица 1 ВМРО-ДПМНЕ - Никола Груевски СДСМ - Рената Дескоска Алијансата за позитивна Македонија - Љупчо Зиков ГРОМ - Чедомир Саздовски Достоинство – Благоја Марковски ВМРО НП - Слободан Близнаковски ДУИ - Ермира Мехмети ДПА – Беким Фазлиу. Изборна единица 2 ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Јанкулоска СДСМ - Петре Шилегов Алијансата за позитивна Македонија - Владо Бучковски ГРОМ - Виктор Цветковски Достоинство - Горан Зафировски ВМРО НП - Љупчо Балкоски ДУИ - Реџаил Исмаили ДПА - Орхан Ибраими НДП - Џезаир Шаќири Изборна единица 3 ВМРО-ДПМНЕ - ...
сите 8 | | | веќе видена

Четиринаесет партии на 29 март годинава доставија листи на кандидати за пратеници до Државната изборна комисија за претстојните парламентарни избори За парламентарните избори Листи за пратеници поднеле ВМРО-ДПМНЕ, Социјалдемократскиот сојуз, Демократската унија за интеграции (ДУИ), ВМРО-НП, Демократската партија на Албанците (ДПА), Националната демократска преродба (НДП), ГРОМ, коалицијата „Достоинство за Македонија“, Алијансата за позитивна Македонија, Партијата за европска иднина, Народното движење за Македонија, ПДП и Партијата за економски промени 21 и СДПМ. ДИК има рок од 48 часа да утврди дали листите се доставени во согласност со одредбите на Изборниот законик ВМРО-ДПМНЕ Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, ќе ја предводи листата во изборната единица еден. Во двојката на чело ќе биде Гордана Јакуловска. Никола Тодоров е прв на листата во тројката. Во четворката ќе биде Зоран Ставрески, додека носител во петтата изборна единица ќе биде Антонио Милошоски. Во шестата изборна единица листата ќе ја ...
сите 16 | | | веќе видена

Како што веќе беше објавено по седницата на Централниот одбор на ГРОМ за носител на листата за ИЕ 1 ќе биде проф. д-р Чедомир Саздовски. Во втората ИЕ, носител на листата ќе биде Виктор Цветковски. Штеријо Николов ќе биде носител на листата на ИЕ 3. Во четвртата изборна единица, носител ќе биде Панчо Минов, во ,,петката'' носител е Љупчо Настоски, додека Горан Анчески ќе ја бара довербата на граѓаните во шестата изборна единица.
сите 39 | | | веќе видена

Поранешниот градоначалник на Кавадарци, Панчо Минов, е носител на кандидатската листа за пратеници од ГРОМ во четвртата изборна единица. Оваа партија денеска ги поднесе листите со кандидати за пратеници во парламентарниот дом за сите шест изборни единици, или вкупно 120 кандидати за пратеници. Како што веќе беше објавено по седницата на Централниот одбор на ГРОМ, за носител на листата за ИЕ 1 ќе биде проф. д-р Чедомир Саздовски. Во втората ИЕ, носител на листата ќе биде Виктор Цветковски. Штеријо Николов ќе биде носител на листата на ИЕ 3. Во четвртата изборна единица, носител ќе биде Панчо Минов, а во 5-ка носител е Љупчо Настоски, додека Горан Анчески ќе ја бара довербата на граѓаните во шестата изборна единица.
сите 49 | | | веќе видена

Во законски утврдениот термин,вечерва, Граѓанската опција за Македонија-ГРОМ ги поднесе до Државната изборна комисија листите со кандидати за пратеници во парламентарниот дом за сите шест изборни единици, или вкупно 120 кандидати за пратеници, соопшти партијата. - Како што веќе беше објавено по седницата на Централниот одбор на ГРОМ за носител на листата за ИЕ 1 ќе биде проф. д-р Чедомир Саздовски. Во втората ИЕ, носител на листата ќе биде Виктор Цветковски. Штеријо Николов ќе биде носител на листата на ИЕ 3. Во четвртата изборна единица, носител ќе биде Панчо Минов, во ,,петката’’ носител е Љупчо Настоски, додека Горан Анчески ќе ја бара довербата на граѓаните во шестата изборна единица, се вели во соопштението.
сите 52 | | | веќе видена

Во законски утврдениот термин,вечерва,сабота 29.март, Граѓанската опција за Македонија-ГРОМ ги поднесе до Државната изборна комисија листите со кандидати за пратеници во парламентарниот дом за сите шест изборни единици, или вкупно 120 кандидати за пратеници.Како што веќе беше објавено по седницата на Централниот одбор на ГРОМ за носител на листата за ИЕ 1 ќе биде проф. д-р Чедомир Саздовски. Во втората ИЕ, носител на листата ќе биде Виктор Цветковски.Штеријо Николов ќе биде носител на листата на ИЕ 3. Во четвртата изборна единица, носител ќе биде Панчо Минов, во ,,петката’’ носител е Љупчо Настоски, додека Горан Анчески ќе ја бара довербата на граѓаните во шестата изборна единица.
сите 53 | | | веќе видена

Претседателските и предвремените парламентарни избори ќе бидат првиот и најсериозен тест за иднината на партијата на Стевчо Јакимовски - Граѓанска опција за Македонија (ГРОМ). Партијата што се роди по разединувањето на градоначалникот на Општина Карпош со социјалдемократите, по половина година од формирањето и практично ќе ја тестира својата популарност пред граѓаните. Иако е прилично нова партија, ГРОМ е единствената опција од македонската политичка сцена, која се охрабри наспроти моќните ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да номинира свој претседателски кандидат. Професорот Зоран Поповски изминатава недела, откако почна изборната кампања, се наметна како кандидат кој не е тука само за да ја потврди повеќепартиската слика, туку кој ќе има активна улога во креирањето на идните политички процеси во земјава, независно од тоа што реалните шанси да влезе во вториот изборен круг не се многу големи. Во досегашната кампања Поповски најави враќање на довербата на граѓаните во институциите и вети забрзување на евроинтегративните и ...
сите 23 | | | веќе видена