Виктор Цветковски

Критички осврт на Венко Андоновски насловен „Духовното око кај Бранко Цветковски“ и „Погледи во поезијата на Славе Ѓорѓо Димоски“ од Димитар Пандев се дел од содржините во најновиот двоброј на списанието за книжевност и култура „Акт“. Романсиерот, поет, есеист и критичар Андоновски во својот текст се осврнува на насловната песна од книгата „Молитвен веј„ на Цветкоски, кој за таа стихозбирка е добитник на признанието „Браќа Миладиновци“. - „Молитвен веј“ е програмска песна на Бранко Цветковски. Тоа е песна која е свртена кон метафоричниот модел на пеење. Уште повеќе тоа е песна свртена кон големата синестезија, кралицата на метафорите, метафората „без шифра“ кон длабоката психолошка мотивација на оној кој „шифрира“... Песната „Молтивен веј“ е вистински празник затоа што она што се кажува (мистичното битие на поезијата и нејзината дијаболична суштина) стои во идеална хармонија со она како се кажува (прекодирање на осетите, зачуденост од прв степен во текстот). Тоа е песна-молитва која подучува дека ...
сите 2 | | | веќе видена

Викендов Кик боксинг федерацијата на Македонија имаше серија значајни активноти и на организациски, и на спортски план. Најпрвин на годишното собрание делегатите на нашите клубови ја избраа досегашната претседателка на КБФМ Александра Неделковска да ја води федерацијата и во наредниот четиригодишен период. Кик боксот во Македонија има голема експанзија и со години наназад нашите претставници редовно се враќаат со медали од најзначајните меѓународни натпреварувања, а како резултат на тоа Македонија има и актуелен двоен светски шампион во Димитар Ѓорѓиев. Исто така, КБФМ е единствена во нашата држава која покрај редовните првенства и традиционалните турнируи, досега ги организирала двата најголеми настана, Светското првенство во 2011 година и Европското во 2006 година, што е особено важно за позициите кои овој спорт ги има во меѓународни рамки. На спортски план, во спортскиот центар ,,Ново Лисиче “ во Скопје се одржа државно сениорско првенство, со техничка организацијана клубот ,,Гладијатор“ од ...
| | веќе видена

Кик боксинг федерацијата на Македонија во соработка со клубот Гладијатор, викендов во спортскиот центар ,,Ново Лисиче “ во Скопје го организираше државно првенство на кое учество земаа 94 спортисти од 18 клубови. Натпреварувачите беа поделени по категории и тежински дисциплини. Во рамките на првенството Кик боксинг федерацијата на Македонија во саботата одржа редовно годишно собрание на кое досегашниот претседател Александра Неделковска доби нов четиригодишен претседателски мандат. Победници по категории и дисциплини: Дисциплина лоу кик: 1 место - 60кг Стефка Јанковска клуб Зан Шин Битола,1 место - 60кг Љупч Коцев клуб Гладијатор Штип,1 место - 67кг Борче Тировски клуб Зан Шин Битола,1 место - 71кг Слободан Керамичиев клуб Про кик фемили Скопје, 1 место - 75кг Јане Јаневски клуб Фајт тим Скопје, 1 место - 81кг Димитар Ѓеоргиев клуб Гладијатор - Неготино, 1 место - 86кг Стојанче Цветковски клуб Адреналин Скопје, 1 место - 91кг Виктор Ѓоргиевски клуб Адреналин Скопје, 1 место + 91кг. Александар Димовски клуб ...
сите 2 | | | веќе видена

Кик боксинг федерацијата на Македонија во соработка со клубот Гладијатор, викендов во спортскиот центар ,,Ново Лисиче “ во Скопје го организираше државно првенство на кое учество земаа 94 спортисти од 18 клубови. Натпреварувачите беа поделени по категории и тежински дисциплини. Во рамките на првенството Кик боксинг федерацијата на Македонија во саботата одржа редовно годишно собрание на кое досегашниот претседател Александра Неделковска доби нов четиригодишен претседателски мандат. Победници по категории и дисциплини: Дисциплина лоу кик: 1 место -60кг Стефка Јанковска клуб Зан Шин Битола, 1 место -60кг Љупч Коцев клуб Гладијатор Штип, 1 место -67кг Борче Тировски клуб Зан Шин Битола, 1 место -71кг Слободан Керамичиев клуб Про кик фемили Скопје, 1 место -75кг Јане Јаневски клуб Фајт тим Скопје, 1 место -81кг Димитар Ѓеоргиев клуб Гладијатор- Неготино, 1 место -86кг Стојанче Цветковски клуб Адреналин Скопје, 1 место -91кг Виктор Ѓоргиевски клуб Адреналин Скопје, 1 место +91кгАлександар Димовски клуб Самурај ...
сите 3 | | | веќе видена

Организацискиот секретар на ГРОМ, Чедомир Саздовски, носител на листата за изборната единица 1, гласаше во општина Кисела Вода, а генералниот секретар на партијата, Виктор Цветковски, кој е и носител на листата за изборната единица 2, своето право на глас го оствари во месната заедница во населбата Зелен рид во Куманово. Штерјо Николов, носител на листата за изборната единица 3, својата граѓанска должност ја оствари во ОУ „Благој Кирков", додека носителот на листата за изборната единица 4, Панчо Минов, гласаше во месната заедница „Страшо Пинџур" во Кавадарци. Љупчо Настоски, носителот на листата за изборната единица 5, своето право на глас го оствари во СИЗ за домување во Охрид, а Горан Анчески, носителот на листата за изборната единица 6, гласаше во ООУ „Петар Поп-Арсов" во Скопје.
сите 2 | | | веќе видена

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е Гордана Јанкуловска, Никола Тодоров во Третата изборна единица, Зоран Ставрески во ИЕ 4, во ...
сите 2 | | | веќе видена

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е Гордана Јанкуловска, Никола Тодоров во Третата изборна единица, Зоран Ставрески во ИЕ 4, во ...
сите 4 | | | веќе видена

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски ...
сите 5 | | | веќе видена

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Осмите парламентарни избори, трети во низа во Македонија ќе се одржат утре, на 27 април. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата За позитивна Македонија во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата Достоинство за Македонија во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е ...
сите 6 | | | веќе видена

Во трката за 123 пратенички места во шест изборни единици во земјата и три во странство се 1.402 кандидати на 14 листи поднесени од пет коалиции и девет политички партии. Осмите парламентарни избори, трети во низа во Македонија ќе се одржат в недела на 27 април. Кандидатски листи за пратеници во сите изборни единици, вклучувајќи ги и 7 (Европа и Африка), 8 (Северна и Јужна Америка) и 9 (Австралија и Азија), имаат поднесено ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, СДСМ и коалицијата и ДУИ. ДПА има поднесено листи за ИЕ 1,2,3,5,6,7 и 8, НДП за ИЕ 1,2,5,6 и 7, ПДП само за Шестата изборна единица, коалицијата „За позитивна Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, коалицијата „Достоинство за Македонија“ во ИЕ 1,2,3,4,5,6 и 8, ВМРО-НП во ИЕ 1,2,3,4,5,6, НДМ во ИЕ 1,2,3,4,5, СДПМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6, ПЕП 21 во ИЕ 1 и 2, ПЕИ во ИЕ 1,2,5 и 6, коалицијата ГРОМ во ИЕ 1,2,3,4,5 и 6. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен премиер Никола Груевски традиционално е носител на кандидатската листа во Првата изборна единица, во втората носител е ...
сите 9 | | | веќе видена