Гордана Јанкуловска

Меѓународната соработка меѓу полициите од регионот е потребна за да се следат криминалните групи во кои сѐ повеќе има хетерогеност и интеракција, што ги отежнува следењето и процената за опасност, смета Гордана Јанкуловска, министерка за внатрешни работи Според последната процена на Европол, во моментот во ЕУ дејствуваат околу 3.600 транснационални организирани групи, од кои 30 отсто се занимаваат со трговија со дрога, која претставува најважен и најдинамичен криминален пазар. - Меѓународните операции во кои беа запленети поголеми количeства дрога и беа фатени повеќе од 120 лица вмешани во наркотрговијата придонесоа македонската полиција да се промовира во релевантен меѓународен фактор - изјави министерката Јанкуловска. Таа вчера се обрати на почнувањето на четвртиот модул од регионалната обука „Борба против организираниот криминал и трговија со дрога“. Обуката е дел од програмата „Партнерство за едукација“, во организација на Амбасадата на САД во Скопје и ИЦИТАП-Македонија, во соработка со МВР и со ...
| | веќе видена

Преку 3600 организирани криминални групи дејствуваат на територијата на Европа. Ова го покажуваат последните статистики на Европол кои велат дека тие го заобиколуваат традиционалниот начин на работа и се почесто се хомогенизираат меѓусебно. Бројките говорат дека дури 30 проценти од вкупниот број на транснационални криминални групи се вклучени во трговијата со дрога. Македонија не е исклучок, вели министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска, но континуираната борба е доволен доказ дека во државата нема место за организираниот криминал. За успешно справување со организираниот криминал потребна е добра соработка меѓу полициите од регионот. За таа цел по четврти пат во Скопје на заедничка маса седнаа претставници од министерствата за внатрешни работи на државите од регионот. Обуката која се спроведува по четврти пат е организирана од амбасадата на САД во Македонија, програмата ИЦИТАП и министерството за внатрешни работи. Антонио Крстевски
сите 2 | | | веќе видена

Успехот во борбата против организираниот криминал како комплексна закана која ги надминува националните граници покрај мултидисциплинарниот пристап денес е исклучително зависен и од градење интегрирани механизми за соработка помеѓу државите и меѓународните институции. Досегашната пракса покажа дека целосно документирање на една операција е можно само со водење на заеднички меѓународни истраги и непосредна размена на податоци со вклучување на надлежните институции од сите земји учеснички во операциите. Ова го истакна денеска во Центарот за обука во Идризово министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска по повод започнувањето на четвртиот модул за регионална обука на тема „Броба против организиран криминал и трговија со дрога“ во рамките на програмата „Партнерство за едукација“ на кој присуствуваше и амбасадорот на САД во Македонија Пол Волерс. Според неа, геостратешката положба на Македонија и на сите држави од регионот се поклопуваат со тkн. балканска рута која е една од алките во глобалниот синџир ...
сите 6 | | | веќе видена

Успехот во борбата против организираниот криминал како комплексна закана која ги надминува националните граници покрај мултидисциплинарниот пристап денес е исклучително зависен и од градење интегрирани механизми за соработка помеѓу државите и меѓународните институции. Досегашната пракса покажа дека целосно документирање на една операција е можно само со водење на заеднички меѓународни истраги и непосредна размена на податоци со вклучување на надлежните институции од сите земји учеснички во операциите. Ова го истакна денеска во Центарот за обука во Идризово министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска по повод започнувањето на четвртиот модул за регионална обука на тема „Броба против организиран криминал и трговија со дрога“ во рамките на програмата „Партнерство за едукација“ на кој присуствуваше и амбасадорот на САД во Македонија Пол Волерс. Според неа, геостратешката положба на Македонија и на сите држави од регионот се поклопуваат со тkн. балканска рута која е една од алките во глобалниот синџир за ...
сите 8 | | | веќе видена

Ова го истакна денеска во Центарот за обука во Идризово министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска по повод започнувањето на четвртиот модул за регионална обука на тема „Броба против организиран криминал и трговија со дрога“ во рамките на програмата „Партнерство за едукација“ на кој присуствуваше и амбасадорот на САД во Македонија Пол Волерс. Според неа, геостратешката положба на Македонија и на сите држави  од регионот се поклопуваат со тkн. балканска рута  која е една од алките во глобалниот синџир за транспорт на дрогата и криумчарењето  мигранти, а формата и видовите криминални активности во кои се вклучени  организираните криминални групи е најразновиден. - Според релевантните меѓународни институции како што е Еуропол  и како што е наведено во Проценката за закана од организиран и сериозен криминал за 2013 година  во овој момент во ЕУ дејствуваат околу 3600 транснационални организирани криминални групи. Хиерархиските  структури на овие групи се флексибилни во ...
сите 8 | | | веќе видена

Успехот во борбата против организираниот криминал како комплексна закана која ги надминува националните граници покрај мултидисциплинарниот пристап денес е исклучително зависен и од градење интегрирани механизми за соработка помеѓу државите и меѓународните институции. Досегашната пракса покажа дека целосно документирање на една операција е можно само со водење на заеднички меѓународни истраги и непосредна размена на податоци со вклучување на надлежните институции од сите земји учеснички во операциите. Ова го истакна денеска во Центарот за обука во Идризово министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска по повод започнувањето на четвртиот модул за регионална обука на тема „Броба против организиран криминал и трговија со дрога“ во рамките на програмата „Партнерство за едукација“ на кој присуствуваше и амбасадорот на САД во Македонија Пол Волерс. Според неа, геостратешката положба на Македонија и на сите држави од регионот се поклопуваат со тkн. балканска рута која е една од алките во глобалниот синџир ...
сите 9 | | | веќе видена

Успехот во борбата против организираниот криминал како комплексна закана која ги надминува националните граници покрај мултидисциплинарниот пристап денес е исклучително зависен и од градење интегрирани механизми за соработка помеѓу државите и меѓународните институции. Досегашната пракса покажа дека целосно документирање на една операција е можно само со водење на заеднички меѓународни истраги и непосредна размена на податоци со вклучување на надлежните институции од сите земји учеснички во операциите. Ова го истакна денеска во Центарот за обука во Идризово министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска по повод започнувањето на четвртиот модул за регионална обука на тема „Броба против организиран криминал и трговија со дрога“ во рамките на програмата „Партнерство за едукација“ на кој присуствуваше и амбасадорот на САД во Македонија Пол Волерс. Според неа, геостратешката положба на Македонија и на сите држави од регионот се поклопуваат со тkн. балканска рута која е една од алките во глобалниот синџир ...
сите 12 | | | веќе видена

Кој ќе биде следен чекор на СДСМ зависи од одлуката што ќе се донесе на партискиот конгрес в недела, на кој треба да се гласа за доверба на раководството ПАРТИСКИ ИЗВОРИ ПРЕД КОНГРЕСОТ Извори од партијата брифираат дека во самата партија има две струи, едната што сака на двоецот Зоран Заев и Радмила Шекеринска да му се изгласа недоверба и да се промени раководството и втора што се надева дека Заев ќе остане на чело на партијата. Додаваат дека понатамошните чекори на партијата, односно дали ќе се бојкотира или, пак, ќе се донесат други одлуки зависат од тоа дали ќе се изгласа доверба или недоверба на Заев. Нашите извори велат дека големи се шансите Заев да ја добие довербата од делегатите и да остане на чело на СДСМ и покрај сите поделби, затоа што зад него стојат сите кандидати за пратеници и голем дел од членството. Заев во интервју за Радио Слободна Европа вели дека е логично во една партија да има разноликости, да има различни ставови, различни мислења, и тоа е убавината на демократијата, тоа е ...
сите 46 | | | веќе видена

СДСМ се очајни и се обидуваат преку монтирани и лажирани документи, здружени со лице правосилно осудено за фалсификат и злоупотреби, со неважечки печат и измислен потпис да создадат магла која ќе ja покријат нивната безидејност. Ова се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ, на најавата на портпаролот на СДСМ Петре Шилегов дека ќе поднесат кривична пријава против Гордана Јанкулоска, за злоупотреба на службена должност и учество во затајување данок. „ Го повикуваме и Јавниот Обвинител да се произнесе во најкус можен рок, а Гордана Јанкуловска повторно ќе му даде шанса на Шилегов и новите клевети да ги брани пред надлежниот суд”, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.
сите 5 | | | веќе видена

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија поднесе кривична пријава против Гордана Јанкулоска поради, како што велат од партијата, сериозни наоди дека Јанкулоска од позициите секретар на ВМРО-ДПМНЕ и министерка за внатрешни работи, во 2006-та година, извршила злоупотреба на службената положба и овластување и учествувала во затајување данок. Ова во четвртокот на прес – конференција го соопшти портпаролот на СДСМ, Петре Шилегов. Шилегов обвини дека постојат сериозни сомневања според кои две донации наменети за ВМРО – ДПМНЕ, во висина од 30.000 и 50.000 евра, завршиле лично кај Јанкуловска, а донатор на парите бил Загорац Тумбовски. „СДСМ бара од јавниот обвинител, Марко Зврлевски, да отвори истрага за скандалот во којшто е инволвиран владин функционер. Јанкулоска е 8 години на позицијата министер за внатрешни работи. Потсетуваме дека Гордана Јанкулоска во овој момент само технички ја извршува функцијата министерка за внатрешни работи. Постои оправдан страв дека Јанкулоска може да ја напушти Република Македонија. ...
сите 5 | | | веќе видена