Рената Десковска

Зоран Заев останува на лидерската позиција на СДСМ. И покрај јасната поделеност на партијата на два блока тој доби убедлива поддршка од делегатите на партискиот конгрес. За доверба кон Заев гласаа 413 делегати, а за недоверба 176. По објавувањето на резултатите од гласањето Заев порача дека „не е време за еуфорија“ и дека „на конгресот не победија бројките, туку дебатата и демократијата“. „Тоа е квалитет кој го поседува само СДСМ. Подготвен сум да пружам рака секому. И забелешките на оние кои зборуваа во насока за моја недоверба треба да се разберат како коректив за ова раководство“, рече Заев. Партискиот конгрес, 18. по ред за социјалдемократите, почна во неделата претпладне. Изјавата за медиумите Заев ја даде точно на полноќ по маратонската 12 часовна дискусија зад затворени врати во која учествуваа околу 40 делегати. Дискусијата на моменти била под нивото, со меѓусебни обвинувања или дофрлања од делегатите, и повремено прекинувана со аплаузи или довикувања „уа“, во зависност од тоа кој бил на ...
сите 9 | | | веќе видена

Делегатите на Конгресот на СДСМ во неделата навечер во скопскиот хотел „Александар палас” едногласно на јавно гласање го усвоија извештајот за резултатите на партијата на предвремените парламентарни и претседателски избори. По ова, на тајно гласање, делегатите се изјаснуваат за доверба на актуелното раководство на партијата и за концептот на идно делување по непризнавањето на изборните резултати. Со одлуката највисокото тело на најголемата опозициска партија едногласно ги потврди одлуките на Извршниот и Централниот одбор на СДСМ за непризнавање на изборниот процес и неприфаќање на мандатите за пратеници. Конгресот на СДСМ, исто така, застана зад оценката за „нерегуларни избори и системски грабеж на изборите”. Конгресот поддржа продолжување на активностите на СДСМ за „создавање услови за спроведување фер и демократски избори и функционални институции коишто неселективно ќе се справуваат со криминалот и корупцијата во Македонија, посебно кога доаѓаат директно од врвот на власта”, како што е наведено во ...
сите 72 | | | веќе видена

На 18-от Конгрес на СДСМ се водеше жестока дебата. Дел од делегатите изразија поддршка на раководството и покрај послабите изборни резултати, но дел побараа оставка од Заев и неговата заменичка Радмила Шекеринска. Есад Рахиќ, Гордан Георгиев и Митре Вељановски беа меѓу најгласните кои бараа смена на лидерската позиција. Со апели за единство и приоритет да биде интересот на партијата, а не личниот, говореа Рената Десковска, Мики Вујиќ и Стефан Богоевски.
сите 87 | | | веќе видена

По ова, на тајно гласање, делегатите се изјаснуваат за доверба на актуелното раководство на партијата и за концептот на идно делување по непризнавањето на изборните резултати. Со одлуката највисокото тело на најголемата опозициска партија едногласно ги потврди одлуките на Извршниот и Централниот одбор на СДСМ за непризнавање на изборниот процес и неприфаќање на мандатите за пратеници. Конгресот на СДСМ, исто така, застана зад оценката за „нерегуларни избори и системски грабеж на изборите". Конгресот поддржа продолжување на активностите на СДСМ за „создавање услови за спроведување фер и демократски избори и функционални институции коишто неселективно ќе се справуваат со криминалот и корупцијата во Македонија, посебно кога доаѓаат директно од врвот на власта", како што е наведено во извештајот. Темата за враќање на мандатите предизвика најжестоки дискусии во текот на конгресот кој се сметаше за клучен за натапошното дејствување на на СДСМ. Дел од делегатите, меѓу кои Есад Рахиќ, Гордан Георгиев и Митре ...
сите 100 | | | веќе видена

Делегатите на Конгресот на СДСМ го усвоија извештајот за резултатите на партијата на последните предвремени парламентарни и претседателски избори. Извештајот беше усвоен едногласно, со поддршка од сите присутни делегати, на јавно гласање. По ова, на тајно гласање, делегатите се изјаснуваат за доверба на актуелното раководство на партијата и за концептот на идно делување по непризнавањето на изборните резултати. Токму на оваа тема се водеа најжестоки дискусии на денешниот клучен Конгрес за опозициската партија. Дел од делегатите, меѓу кои најгласни беа Есад Рахиќ, Гордан Георгиев и Митре Вељановски побарале оставка од лидерот Зоран Заев, како одговорност за изборниот пораз. Заев и потппретседателката Радмила Шеќеринска изјавија дека нема да се повлечат, аргументирајќи дека само 10 месеци се на чело на партијата, време во кое биле преземени многу чекори и разоткриени корупциски скандали на владејачката гарнитура. Со апели за единство и приоритет да биде интересот на партијата, а не личниот, говореа Рената ...
сите 104 | | | веќе видена

Говорниците на Конгресот на СДСМ Рената Десковска, Мики Вујиќ и Стефан Богоевски испратија апели за единство и приоритет да биде интересот на партијата, а не личниот - објави Нова Тв. - Да не се водиме од емоции, ни требаат и Зоран Заев, и Радмила Шеќеринска, но и Бранко Црвенковски - изјавила Десковска. Десковска му реплицирала на Гордан Георгиев кој побара оставка од Заев. - Изненадена сум дека кога Зоран Заев ти понудил да бидеш потпретседател. Има ли поголем доказ за подавање рака од страна на лидерот?
сите 129 | | | веќе видена

Со апели за единство и приоритет да биде интересот на партијата, а не личниот- ова се поентите на говорниците на Конгресот на СДСМ, Рената Десковска, Мики Вујиќ и Стефан Богоевски. Десковска побарала да се стави крај на суетите и личните интереси, затоа што, како што рекла, денеска СДСМ го одредува патот на натамошното дејствување. - Да не се водиме од емоции, ни требаат и Зоран Заев, и Радмила Шеќеринска, но и Бранко Црвенковски, изјавила Десковска. Десковска му реплицирала на Гордан Георгиев, анализирајќи го односот Заев- Георгиев: -Изненадена сум, Зоран Заев ти понудил да бидеш потпретседател- има ли поголем доказ за подавање рака од страна на лидерот? Мики Вујиќ, претседател на Надзорниот одбор изјавил дека нема поделби во партијата и барал во тоа име и заедничко делување. Претседателот на млади Стефан Богоевски, слично како и останатите говорници, побарал да се фокусираат делегатите на интересот и важните чекори на партијата, а не на личните интереси.
сите 127 | | | веќе видена

На конгресот на СДСМ Рената Десковска од говорница му реплицирала на Гордан Георгиев, анализирајќи го односот Заев- Георгиев: -Изненадена сум, Зоран Заев ти понудил да бидеш потпретседател- има ли поголем доказ за подавање рака од страна на лидерот?- ја пренесе Новатв. Десковска, која беше ностел на листата во изборната единица, побарала да се стави крај на суетите и личните интереси, затоа што, како што рекла, денеска СДСМ го одредува патот на натамошното дејствување , а дека се потребни и Зоран Заев, и Радмила Шеќеринска, но и Бранко Црвенковски. Екс-потпретседателот на СДСМ, Гордан Георгиев, на Конгресот на оваа партија каде подоцна следува и гласање за двоецот Заев- Шеќеринска, но и за целото раководство, експлицитно побара оставка од првите луѓе на партијата. Есад Рахиќ претходно пак, најавил дека, доколку Заев остане на функцијата претседател на СДСМ, по завршувањето на конгресот ќе си даде оставка од Централниот одбор на партијата.
сите 137 | | | веќе видена

Опозицијата се противи на денешната верификација на мандатите на кандидатите за пратеници од oпозицијата. Рената Дескоска од СДСМ на денешната прес-конференција изјави дела ова е „уште еден доказ за самоволието, насилството и ароганцијата на власта“. -Она што важеше за Ивица Коневски, Марјан Ристески и други кандидати за пратеници во 2011 година, кога нивните изјави за неприфаќање на мандатот беа прифатени, очигледно денес не важи за нас како опозиција. Тоа се двојните аршини на ВМРО ДПМНЕ; за која уставот и законите на оваа земја се тоалетна хартија. -Откако не им помина обидот да ја разединат опозицијата, пласирајќи лажни информации за премин во други партии, денеска извршија насилна верификација на мандатите. На 24 декември 2012 година на сила ја исфрлија, а сега на сила сакаат да ја внесат опозицијата во овој нелегитимно избран парламент. -СДСМ останува на ставот дека овој изборен процес беше недемократски и нефер и ги поткопа институциите, заради што бараме формирање на техничка влада која ќе спроведе ...
сите 26 | | | веќе видена

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, на крајот од изборниот ден објави дека поради низата нерегуларности, притисоци и континуирано поткупување на гласачите, не ги признава изборите и нема да ги прифати пратеничките мандати. Освоените пратенички мандати, поединечно треба да се верификуваат во ДИК. Според членот 153 од Изборниот законик, ако на пратеник кој е избран од листата на кандидати му престане мандатот според еден од основите утврдени во член 152 од овој закон, тогаш за остатокот од мандатот, пратеник во Собранието станува наредниот кандидат од листата. Во случај кога е исцрпена листата на кандидати, остварувањето на ова право почнува повторно од почетокот на истата листа на кандидати. Според професорката Рената Десковска, која беше и претставник на СДСМ во подготовката на измените на Законикот, а воедно и носител на листата на СДСМ во ИЕ1, вели дека ДИК ќе мора постојано да ги нуди мандатите, односно кога ќе дојде до крај на листата, пак треба да тргне од почеток. Законикот предвидува распишување ...
сите 16 | | | веќе видена